V stíhacích pretekoch zlato pre Domračevovú, 6. Kuzminová

V stíhacích pretekoch zlato pre Domračevovú, 6. Kuzminová

Červená Poľana 11. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Anastasia Kuzminová bola šiesta so stratou na víťazku 58,4 sekundy

Slovenskej biatlonistke Anastasii Kuzminovej sa nepodaril v stíhacích pretekoch na 10 km útok na zlato. Skončila šiesta, so stratou na víťaznú Bielorusku Darju Domračevovú 58,4 sekundy, ďalšia Slovenka Jana Gereková obsadila 35. priečku (+3:27,0). Bieloruska Darja Domračevová dominovala pred striebornou Nórkou Torou Bergerovou (+37,6 s) a bronzovou Slovinkou Tejou Gregorinovou ((+42,0).

Reklama
Na snímke bieloruská biatlonistka Darja Domračevová strieľa počas stíhacích pretekov žien na 10 km

Pre Slovensko mali stíhacie preteky unikátny význam. Ako prvá sa postavila na štart zlatá zo šprintu Anastasia Kuzminová a pokúsila sa o dosiaľ nevídaný dvojzáťah. Pred štyrmi rokmi v kanadskom Whistleri jej unikol o vlások a skončila strieborná. Teraz opäť lákalo ďalšie zlato, najmä keď si zo šprintu preniesla sľubný nákok 20 sekúnd pred Ruskou Viluchinovou a 22 sekúnd pred Ukrajinkou Vitou Semerenkovou. Zo Sloveniek sa postavila na štart už len Jana Gereková, 43. v šprinte a s časovou dierou 1:51 min na Kuzminovú.

V areáli Laura pod umelým osvetlením, v prijateľnom počasí s dvoma stupňami a znovu v bezvetrí, sa potrebovala Kuzminová dokonale koncentrovať. Čakalo ju na ňu 20 streleckých terčov, a to bola porcia, ktorá sa najvýraznejšie podpísala na priebehu.

Reklama

Kuzminová sa nechcela hneď v úvode zadýchať, podľa očakávania sa jej náskok zúžil, podstatná však bola úvodná streľba ležmo. Vyšla z nej bezchybne, s krátkou prestávkou pred piatym výstrelom, no aj jej najbližšie súperky ju v pevnej ruke napodobnili, pred Viluchinovou mala náskok už len 8,3 sekundy.

Na ďalšom dvojkilometrovom okruhu sa ku Kuzminovej už pridala Domračevová. Kuzminovej opäť patril prvý stav a po netrafenom štvrtom terči, rovnako ako pred štyrmi rokmi na ZOH vo Vancouveri, jej vôbec prvej chybe v Soči, klesla na 4. miesto, so stratou na vedúcu Bielorusku Domračevovú 23,6 s. Na tretiu streľbu stojmo zaľahla Kuzminová na tretí stav, mierila perfektne a zaradila sa hneď za taktiež čistú Domračevovú, s odstupom 32,8 sekundy.

Dramatický rébus rozlúskla záverečná streľba. Domračevovej náskok pred ňou bol až 39,6 sekundy, síce netrafila úplne posledný terč, no udržala si náskok až 36,6 sekundy pred Vitou Semerenkovou. Kuzminovej (strelecká bilancia 0-1-0-1) patrila siedma priečka (+57,4), opäť ju zradil štvrtý výstrel, zostala jej však nádej zabojovať ešte o bronz. To by však z medailových priečkok musela vytlačiť Nórku Bergerovú, alebo Slovinku Gregorinovú, čo už bolo nad jej sily a finišovala na 6. mieste.

Domračevová sa ako inak radovala so zástavou v ruke, pre 27-ročnú ostrieľanú biatlonistku bolo zlato na ZOH premiérové, pred štyrmi rokmi sa tešila z bronzu v individuálnych pretekoch.

Jana Gereková na prvom a štvrtom terči v úvodnej ležke nazbierala dva trestné okruhy, v druhej vyšla s čistým štítom a posunula sa na 40. priečku. Po tretej taktiež neomylnej sa posunula na 36. miesto, v štvrtej streľbe si opäť pribalila ťarchu dvoch trestných okruhov (bilancia 2-0-0-2) a zosunula sa na 35. miesto.

Reklama

Anastasia Kuzminová sa síce v cieli usmievala, no k šťastiu jej niečo chýbalo. “”Prepáčte mi, že som nenaplnila želania svoje i fanúšikov,” ospravedlňovala sa. “Emócie boli veľké, asi som ich nezvládla a dýchanie pri streľbe neprispôsobila väčšiemu pokoju. Možno keby som bola smelšia, alebo viac skrotila obavy, bolo by lepšie. Aj som vnímala Domračevovú i súperky za mnou, to bolo na škodu. Inak som mala výborné lyže, dobre pripravené, v záverečnom okruhu sa však už mäkší sneh boril, ľahšie súperky odo mňa to mali jednoduchšie.”

Pre Janu Gerekovú nebolo 35. miesto to pravé. “Ani neviem, kde som urobila chyby a z čoho pramenili. Štyri trestné okruhy sú priveľa. Akási som bola v prvej položke ležmo rozhodená, na posledných dvoch terčoch som sa roztriasla.”

Výsledky

stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Darja Domračevová (Biel.) 29:30,7 (1 tr. okr.), 2. Tora Bergerová (Nór.) 37,6 (1), 3. Teja Gregorinová (Slovin.) 42,0 (1), 4. Gabriela Soukalová (ČR) 47,6 (1), 5. Valj Semerenková (Ukr.) 52,9 (1), 6. Anastasia Kuzminová 58,4 (2), 7. Oľga Viluchinová (Rus.) 1:02,2 (1), 8. Karin Oberhoferová (Tal.) 1:07,1 (1), 9. Ann Kristin Flatlandová (Nór.) 1:09,5 (1), 10. Vita Semerenková (Ukr.) 1:09,6 (2), 11. Oľga Zajcevová (Rus.) 1:12,3 (0), 12. Anais Bescondová (Fr.) 1:13,0 (2), 13. Nadežda Skardinová 1:13,0 (1), 14. Marie Dorinová Habertová (Fr.) 1:22,9 (1) 15. Selina Gasparinová (Švajč.) 1:28,4 (2), 16. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 1:31,6 (3), 17. Dorothea Wiererová (Tal.) 1:32,5 (2), 18. Susan Dunkleeová (USA) 1:40,9 (4), 19. Monika Hojniszová (Poľ.) 1:43,3 (2), 20. Weronika Nowakowská-Ziemniaková 1:54,7 (2), 21. Veronika Vítková (ČR) 2:12,2 (2), 22. Olena Pidhrušná (Ukr.) 2:23,5 (1), 23. Jana Romanovová (2:24,4 (2), 24. Tiril Eckhoffová (Nór.) 2:41,6 (6), 25. Zina Kocherová (Kan.) 2:44,4 (4), 26. Eva Tofalviová (Rum.) 2:44,6 (3), 27. Evi Sachenbacherová-Stehleová (Nem.) 2:45,9 (6), 28. Megan Imrieová (Kan.) 2:52,0 (2), 29. Andrea Henkelová (Nem.) 2:59,7 (3), 30. Laura Dahlmeierová (Nem.) 3:08,1 (1), …35. Jana Gereková (SR) 3:27,0 (4)

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali