Nová potravina pozostáva z veľkej časti z kysličníka uhličitého, ktorého je v atmosfére priam nekonečne veľa. Ten sa pomocou solárneho prúdu premieňa na potravinu.
Solein je proteínový prášok – jeho hlavnú zložka CO2, sa získava priamo zo vzduchu špeciálnym procesom. Ďalšími prímesmi sú špeciálne baktérie, trochu vody, dusík a niekoľko druhov minerálnych látok.
Pomocou solárneho prúdu príde k rozloženiu vody. S tak získaným vodíkom sú kŕmené baktérie a tie začnú produkovať fermentačným procesom solein. Ten je podobný múke a chuť má ako pšeničná múka.
Solein pozostáva z viac ako 50 percent bielkovín, 20 až 25 percent uhľohydrátov. Okrem toho sú v ňom tuky 5 až 10 percent.
Firma Solar Foods plánuje priniesť novú potravinu na trh v roku 2021. Pričom má byť už tento rok alebo začiatkom budúceho roku pripustená v EÚ ako tzv. Novel Food.
Roman Bednár