Assem Malhotra povedal, že jeho matka Anisha, bývalá lekárka z Manchestru, zomrela vo veku 68 rokov v dôsledku toho, že vyradila mäso z jedálnička, čo viedlo k nedostatku bielkovín a živín v jej strave. Anisha zomrela v decembri minulého roka na septikémiu-ťažkú otravu krvi.
„Po väčšinu svojho dospelého života bola moja mama vegetariánka a bola výrazne obézna,“ píše Dr. Malhotra v článku. Počas toho ako som vyrastal, som bol svedkom toho ako konzumovala škrob, uhľohydráty a ultra spracované ľahké jedlá. Naša kuchyňa bola zaplavená týmito výrobkami.”
“Stále si dobre pamätám, že jej obľúbené jedlo bolo chapatti, čo sa dá nazvať len horou jednoduchého cukru. Jej váha prispela k rozvoju vysokého krvného tlaku a v jej 40-tych rokoch utrpela krvácanie do mozgu. “
Podľa doktora Malhotra bolo hlavným problémom jeho matky to, že nedokázala vo svojom jedálničku nahradiť živočíšne bielkoviny dostatočným množstvom rastlinných bielkovín a preto jej chýbal dostatok vitamínu B12 a ďalších vitamínov, v dôsledku čoho mala minimum svalovej hmoty a bola náchylnejšia na infekcie. Jej strava navyše obsahovala príliš veľa škrobov, cukru a najrôznejšie konzervantov z vysoko priemyselne spracovaných potravín.
“Som presvedčený, že jej predčasná a bolestivá smrť nebola márna. Nikto si nezaslúži trpieť ako ona. Sú to už tri mesiace od jej odchodu a my ešte stále hlboko smútime za úžasnou ženou a matkou, ktorá odišla predčasne.”
“Byť vegetariánom ešte nutne neznamená, že je dotyčný zdravý. Výborným príkladom je v tomto smere India, kde je najviac vegánov a vegetariánov na svete, pričom práve India patrí medzi 5 krajín s najväčším počtom osôb s cukrovkou 2. typu na svete,” upozorňuje doktor Malhotra.
Profesor Chris Elliott z inštitútu globálnej potravinovej bezpečnosti na univerzite v Belfaste povedal: „Pre mňa to jasne poukazuje na najväčší problém, ktorému čelíme v toľkých častiach sveta, pokiaľ ide o zlé zdravie a to, že našim najväčším nepriateľom sú ultra spracované potraviny, či už vegánske, vegetariánske alebo iné. Takže, byť vegánom alebo vegetariánom nie je všeliek, ale skôr diéta.”
Niekoľko vplyvných novín uviedlo, že vyhýbanie sa mäsovým a mliečnym výrobkom je jedným z najlepších spôsobov, ako môžu spotrebitelia znížiť svoj vplyv na životné prostredie na planéte. Niektorí ľudia, ktorí sú už dlho vegetariáni, však tvrdia, že ich vlastné zdravie trpí.
Zoe Harcombeová, výskumníčka v oblasti verejného zdravia, povedala: „Bola som vegetariánkou 20 rokov a nemala som ani predstavu o zlom vplyve na moje telo. S vegetariánstvom som prestal v ten deň, keď som si uvedomil, že potrebujem zkonzumovať 39 vajec denne alebo konzervu mastných rýb, aby som do seba dostal 15 mg vitamínu D.”
Národná zdravotná služba na svojej internetovej stránke, infromuje že na to „aby ste získali správnu zmes aminokyselín, ktoré sa používajú na vytvorenie a opravu buniek tela, musíte jesť rôzne zdroje bielkovín.“