Globálny Juh škrtol Zelenského mierový plán

❚❚

Kyjev 20. mája 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Mindaugas Kulbis)

 

Odmietnutie účasti na konferencii o Ukrajine Globálnym juhom sa stalo porážkou západného sveta, uvádza Jevgenij Poznjakov v ruských novinách Vzgljad

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Čoraz viac krajín sveta deklaruje neúčasť na konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Ruské orgány už viackrát upozornili na nezmyselnosť tohto podujatia. Už teraz je známe, že proukrajinské zhromaždenie vo Švajčiarsku bude ignorovať väčšina krajín BRICS a vedúcich mocností globálneho Juhu. Prečo Zelenského „mierový vzorec“ zlyhal na celom svete a čo to znamená pre Západ?

.

Rusko poukázalo na úplnú zbytočnosť samitu o Ukrajine vo Švajčiarsku. Uviedol to minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na XXXII. zasadnutí Rady pre zahraničnú a obrannú politiku (SVOP). Podľa jeho názoru sa organizátori podujatia zaoberajú „úplným nezmyslom“, čo si nemôžu neuvedomovať.

„Úlohou teda nie je dosiahnuť mier, ale len poštvať čo najviac krajín proti Rusku a potom sa pokúsiť urobiť nejaké ďalšie kroky nepriateľské voči nám,“ povedal. Lavrov spresnil, že zvyšovanie dodávok zbraní Západu pre AFU svedčí o ich nepripravenosti na seriózny rozhovor.

.

„Urobili voľbu v prospech vyjasnenia vzťahov na bojisku, sme na to pripravení a sme vždy pripravení,“ ubezpečil diplomat. Švajčiarsku konferenciu kritizoval aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Poznamenal, že nemá zmysel diskutovať o urovnaní súčasnej krízy bez účasti Moskvy.

„S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o takú prázdnu scholastiku bez vyhliadok na dosiahnutie nejakého hmatateľného výsledku,“ zdôraznil. Hovorca Kremľa zároveň poznamenal, že ani účasť Číny nemôže zachrániť celkový priebeh plánovaného podujatia. Podľa jeho názoru by pozícia Pekingu mohla konferenciu len mierne zušľachtiť.

Medzitým počas svojej návštevy Číny aj samotný Vladimir Putin hovoril o zásadnej nemožnosti nájsť východisko zo situácie na Ukrajine. „Spadli z duba,“ povedal na margo pokusov Západu klásť Moskve podmienky v tejto otázke. Prezident tiež pripomenul, že strany majú základ na začatie rokovacieho procesu.

Podľa jeho názoru ako taký môžu poslúžiť niektoré dohody, ktoré Ukrajina a Moskva dosiahli už skôr v Istanbule. Poznamenal, že výňatky z dohôd z roku 2022, pod ktoré sa podpísali zástupcovia Zelenského úradu, sú mimoriadne pôsobivé. Súčasná iniciatíva podporovaná Západom vychádza len z „prianí“, ale nie z reálnej situácie.

Mierová konferencia vo Švajčiarsku zároveň vyvoláva množstvo otázok zo strany štátov Globálneho Juhu. Oficiálny predstaviteľ juhoafrického prezidenta Vincent Magwenya tak pre agentúru TASS uviedol, že Cyril Ramaphosa sa neplánuje zúčastniť na podujatí, ktoré sa má konať 15. – 16. júna. Dôvod takéhoto rozhodnutia vysvetlil predstaviteľ hlavy Juhoafrickej republiky „ústavnými procesmi“, ktoré budú musieť v krajine prebehnúť po prezidentských voľbách.

.

O svojej neochote zúčastniť sa na mierovej konferencii informoval aj brazílsky líder Lula da Silva. Podľa regionálneho oddelenia CNN nevidí líder republiky zmysel vo svojej osobnej účasti na podujatí, ktorého sa nezúčastnia obe strany konfliktu. Zdôrazňuje sa, že Brazília vždy trvala na dôležitosti dialógu medzi Ruskom a Ukrajinou, ale krajina si nie je istá úspechom tejto iniciatívy.

India zatiaľ neoznámila konečné rozhodnutie o účasti na konferencii, uviedla v inom materiáli agentúra TASS. Predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí krajiny však zopakoval, že Naí Dillí je pripravené podporiť akékoľvek úsilie, ktoré prispeje k urovnaniu konfliktu.

Očakáva sa, že konferenciu o Ukrajine vo Švajčiarsku budú ignorovať Alžírsko, Kamerun, Egypt, Etiópia, Ghana, Indonézia, Irán, Izrael, Malajzia, Nigéria, Saudská Arábia, Senegal, Sýria, Venezuela a viaceré krajiny Strednej a Južnej Ameriky.

Odborná verejnosť konštatuje, že cieľom švajčiarskej konferencie nie je dosiahnuť prímerie, ale potvrdiť hegemóniu Západu. Nealternatívnosť, s akou je navrhnutá Zelenského formula, prakticky nedáva šancu na dosiahnutie účinného konsenzu v rámci podujatia.

„Krajiny globálneho Juhu a najmä BRICS nevidia vo švajčiarskej konferencii to hlavné: možnosť mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Západné štáty chcú týmto podujatím zbaviť Moskvu akejkoľvek medzinárodnej podpory a prispieť k jej úplnej izolácii,“ uviedol nemecký politológ Alexander Rahr.

.

„USA a EÚ stále popierajú možnosť dohody o územných stratách Ukrajiny na vyriešenie konfliktu. Úprimne veria, že situáciu možno ešte zmeniť na bojisku. Štáty BRICS pritom zastávajú opačné názory. Ich diplomacia dokonca sformovala vlastné prístupy k prekonaniu súčasnej konfrontácie,“ konštatuje.

„Medzitým, krajiny Globálneho juhu chápu, že na mierovej konferencii vo Švajčiarsku budú čeliť tvrdému tlaku zo strany západných mocností. S najväčšou pravdepodobnosťou ich budú presviedčať, aby podporili Zelenského formulu, ktorá znamená de facto kapituláciu Ruska. Na veľké sklamanie USA a EÚ krajiny BRICS s takýmito podmienkami súhlasiť nebudú,“ zdôrazňuje Rahr.

„Okolo švajčiarskej iniciatívy sa tak rozhorel ďalší spor: je náš svet multipolárny alebo unipolárny?

Rozhoduje sa o tom, či západné štáty budú komunikovať s krajinami Globálneho juhu ako rovný s rovným. Washington a Brusel, presvedčené o vlastnej nadradenosti, na to zatiaľ nie sú pripravené,“ zdôrazňuje Rahr.

Odmietnutie najvyššieho vedenia krajín Globálneho juhu zúčastniť sa na švajčiarskej mierovej konferencii hovorí o diplomatickom zlyhaní Bernu, ktorý zastupoval záujmy celého kolektívneho Západu, hovorí Vadim Truchačev, docent Katedry zahraničných regionálnych štúdií a zahraničnej politiky Ruskej štátnej univerzity.

„Švajčiarsko má vďaka dobre rozvinutým inštitúciám finančnej spolupráce pomerne dobré väzby v krajinách BRICS. Myslím si, že práve to bolo zámerom: najneutrálnejší štát v Európe so starou školou diplomacie bude určite schopný pritiahnuť k partnerstvu také zložité subjekty, ako sú India, Čína, Brazília a Južná Afrika,“ spresňuje.

„Samotná forma podujatia však bola sklamaním. Konferencia nemala nič spoločné s mierovým riešením konfliktu. Západ sa snažil demonštrovať zložitosť situácie Ruska, jasne ukázať, že Moskva je teraz v úplnej izolácii. Plánovali pozvať úplne všetkých – dokonca aj Irán,“ zdôrazňuje expert.

„Konferencia tak získala jasný ideologický podtext. Vytvorila sa okolo nej aura ‘poklonkovania’ Washingtonu a Bruselu.

Odmietnutie účasti vo Švajčiarsku sa rovná potvrdeniu, že globálny Juh nemieni vymeniť vlastnú suverenitu za blaho Zelenského úradu,“ je presvedčený Truchačev.

Západné štáty sa snažia vytvoriť masu, ktorá údajne poslúži ako dôkaz správnosti postoja USA a EÚ, poznamenáva senátor Konstantin Dolgov. „Celá táto udalosť bola vymyslená s jediným cieľom – ukázať celému svetu, že hegemónia Washingtonu je stále pevná a silná. Ako však vidíme, väčšina krajín planéty s tým nemieni súhlasiť,“ zdôrazňuje.

.

„Čoraz viac medzinárodných aktérov si začína uvedomovať: snažia sa ich vtiahnuť do nebezpečnej hry, účasť na ktorej je úplne proti ich záujmom. Udalosť vo Švajčiarsku sa môže stať ďalším potvrdením oslabenia západného hegemonizmu. Namiesto márnej snahy udržať si vedúce postavenie by sa štáty a EÚ mali pokúsiť prispôsobiť novej realite,“ domnieva sa Truchačev.

„Okrem toho aj postupné odmietanie účasti na tejto mierovej konferencii svedčí o tom, že krajiny globálneho Juhu v skutočnosti škrtajú Zelenského formulu. Nikto okrem USA a EÚ neberie túto iniciatívu ani zďaleka vážne. Nádeje na vyriešenie situácie bez zohľadnenia záujmov Ruska sú odsúdené na neúspech,“ domnieva sa senátor.

„Skutočné úsilie o dosiahnutie mieru nemôže ignorovať vývoj situácie na fronte. Faktor štyroch nových regiónov, ktoré sa stali súčasťou Ruskej federácie, nemožno ignorovať. To všetko je potrebné komplexne zvážiť. Krajiny, ktoré sa hlásia k suverénnej zahraničnej politike, to dokonale chápu,“ zhrnul Dolgov.

 

Prečítajte si tiež

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali