Zemetrasenie cien na trhu s odpadom v Košickom kraji. KOSIT vysvetľuje

Zemetrasenie cien na trhu s odpadom v Košickom kraji. KOSIT vysvetľuje

Košice 6. júna 2017 (HSP/Foto: zastavmeich.sk)

 

Poslanci Jaroslav Polaček a Rastislav Trnka (obaja nezávislí) v pondelok informovali na krátkom brífingu novinárov o zvláštnej politickej hre, ktorým sa košický primátor Richard Raši (SMER-SD) v očiach verejnosti snaží navodiť dojem, že pre obyvateľov mesta chce vyjednať čo najlepšiu cenu za energetické zhodnocovanie odpadu v spaľovni spoločnosti KOSIT a.s.

Graf ceny 1 tony komunálneho odpadu, ktorú platia jednotlivé obce v okolí Košíc a mesto Prešov

Obaja poslanci v posledných dňoch oslovili viac ako 60 obcí a miest v okrese Košice-okolie s požiadavkou na poskytnutie informácii o spôsobe a likvidácii komunálnych odpadov. „Touto žiadosťou sme si chceli overiť naše podozrenia ohľadom veľmi zvláštnej cenotvorby zo strany KOSITu na samosprávu v okrese. Potvrdilo sa nám to, čo už dlho tvrdíme. Mesto Košice ako vlastník spaľovne namiesto toho, aby malo čo najvýhodnejšiu cenu za energetické zhodnotenie odpadu, platí za jeho likvidáciu najviac.“

Reklama

 

Obchodná politika KOSIT-u je pre nás varovaním

Reklama

Polaček s Trnkom sú pri pohľade na zistené ceny v ostatných mestách a obciach na východnom Slovensku presvedčení, že majitelia a manažéri KOSIT-u majú s mestom naozaj nadštandardné vzťahy, čo ani nepopierajú.

„Obchodná politika KOSITu je zameraná proti Košičanom. To musí byť pre nás poslancov Mestského zastupiteľstva dostatočným varovaním a dôvodom, aby sme rozhodujúci balík akcií nepredávali,“ varuje Polaček s dovetkom, že nielen parkovanie, ale aj nakladanie s odpadom má byť v prvom rade službou občanom a nie biznisom.

Poslanec košického Starého mesta a Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka tvrdí, že takýto postup je doslova postavený na hlavu. Prečo najväčší odberateľ Kositu, ktorým je mesto Košice platí najviac? Spolu s ostatnými položkami za odpad Kosit fakturuje Košičanom až dvojnásobné ceny v porovnaní s tým aké ceny ponúka samosprávam v iných okresoch. Občania predsa nesmú byť rukojemníci. Veľmi by ma zaujímalo, prečo sa na to vedenie mesta len tak prizerá a verím, že raz sa na to aj dočkám odpovede,“ hovorí.

Polaček vyzval primátora, aby verejne vystúpil a potvrdil, že on a ani nikto z jeho blízkych osôb, prípadne členov strany Smer-SD nemá žiadne finančné alebo iné výhody z tohto typu podnikania. Na premyslenie odpovede mu obaja poslanci dali týždeň. „Ak chce primátor Raši podľa jeho vlastných slov udržať najdrahšie ceny za odpad, musí v tom byť nejaký háčik! Pretože dobrý primátor „ufixuje“ nie najvyššie ale najnižšie ceny za akékoľvek služby, ktoré pre obyvateľov zabezpečuje. Ak to dokážu starostovia z okolia Košíc, musí to predsa dokázať aj on!“

 

Reklama

Zemetrasenie cien na trhu s odpadom v Košickom kraji

Podľa slov poslanca Trnku sa takto z pôvodne košického problému stáva regionálny problém, nielen pre Košice, ale aj pre množstvo iných miest a obcí. „Bohužiaľ, volení zástupcovia Košičanov za Smer-SD a ich sympatizanti v štatutárnych orgánoch KOSIT-u, aj z peňazí Košičanov dovolili skúpiť tejto firme aj iné skládky v okolí 50 km od Košíc. Otázkou času teda ostáva, kedy KOSIT bude tlačiť na zvýšenie „košických“ cien v celom regióne. Pre Košice to mimochodom znamená, že nikto iný s výnimkou KOSIT ani nemôže vyhrať súťaž na spracovanie odpadu v roku 2021.”

To isté z rovnakého dôvodu platí pre mnohé mestá a obce na východnom Slovensku. Preto si KOSIT podľa oboch poslancov dovoľuje už teraz to, čo by nemal. Príkladom je aj to, že napríklad neznížil cenu za spracovanie odpadu ako mal od 1. januára 2017, o čom hovorí zmluvný dodatok.

„To, že predstavitelia Smeru-SD v orgánoch KOSIT-u sa ani nesnažia animovať tlak na KOSIT na zníženie cien, ktoré platia Košičania je tragické. Dnes už je nad slnko jasnejšie, že hlavný akcionár KOSIT-u spolu s mestom Košice vytvorili regionálny monopol z peňazí Košičanov. V okolí 50 km vlastní všetky skládky KOSIT a.s., a tie ostatné v Košickom kraji majú obmedzenú kapacitu so životnosťou 10 rokov. Čo bude potom, má zaujímať nie biznismenov ale regionálnych politikov, ktorí v nasledujúcich dňoch budú rozhodovať či Kosit, a.s. vložíme do súkromných rúk na veky. Ponaučenie by si regionálni politici mali zobrať z Talianska, kde problémy pretrvávajú dodnes,“ dodávajú obaja poslanci.

Trnka a Polaček po tom, čo novinárov informovali o predražených cenách odpadového hospodárstva v Košiciach, odovzdali v podateľni Magistrátu mesta Košice primátorovi graf s aktuálnou obchodnou politikou spoločnosti Kosit a.s., v ktorej vlastní mesto Košice 34% kontrolný balík akcií.

Reklama

 

KOSIT sa bráni

Spoločnosť KOSIT a. s. sa dôrazne ohradzuje voči zneužívaniu jej mena a jej postavenia v rámci politickej kampane vedenej poslancami Polačekom a Trnkom. Podľa spoločnosti ide o účelovú diskreditácie firmy KOSIT a. s. na účely vlastnej propagácie týchto komunálnych politikov súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami, pričom ich kampaň môže významným negatívnym spôsobom zasiahnuť podnikanie spoločnosti KOSIT a. s. Spoločnosť KOSIT a. s. už v minulom období, v reakcii na konanie pánov Polačeka a Trnku, podnikla príslušné právne kroky a v súvislosti s tlačovou konferenciou je rovnako pripravená obhájiť svoje záujmy a dobrú povesť všetkými dostupnými legitímnymi a legálnymi prostriedkami.

Spoločnosť KOSIT a. s. vyzvala Polačeka a Trnku, aby ihneď upustili od svojho konania, ktoré považuje za poškodzujúce firmu.

„Na základe zmluvy o dielo uzatvorenej mestom Košice ako objednávateľom a spoločnosťou KOSIT a. s. ako zhotoviteľom v roku 2001, predmetom ktorej je poskytovanie služieb v oblasti nakladania s odpadmi, bola cena za energetické zhodnocovanie odpadov fixovaná od roku 2010 do konca roku 2016. Uplynutím roku 2016 je spoločnosť KOSIT a. s., rovnako ako pred rokom 2010, oprávnená pristupovať každoročne, z titulu nárastu vstupných nákladov, k zvýšeniu ceny,“ uvádza KOSIT v stanovisku.

„Tvrdenia o znižovaní cien spoločnosťou KOSIT a. s. po 1.1.2017 pri porovnaní s medziročným nárastom vstupných nákladov majúcich vplyv na cenu nie sú ekonomicky obhájiteľné. Je potrebné mať na zreteli, že čím prijateľnejšie je nakladanie s odpadmi z hľadiska životného prostredia, tým je ekonomicky nákladnejšie v porovnaní s ukladaním odpadu na skládku, a to z dôvodu technologicky náročnejších zariadení spracujúcich odpady, ako pri uložení odpadu na skládku, čo má za následok nepomerne vyššie vstupné investície a prevádzkové náklady. Z týchto dôvodov neobstojí požiadavka na zníženie ceny na úrovne, ktoré sa platia za uloženie odpadov na skládkach,“ dodáva sa v stanovisku.

Majoritný akcionár sa zaviazal cenu za energetické zhodnotenie odpadov fixovať na obdobie do roku 2021, a nie ju zvyšovať v prípade, že mu mesto Košice odpredá podiel vo výške 29%. Základom tohto rozhodnutia je deklarovaná podpora všetkých naplánovaných investícií – predovšetkým do obnovy zariadení, ako aj do rozvojových projektov. „Doteraz páni Polaček a Trnka zavádzali keď tvrdili, že spoločnosť KOSIT a. s. môže kedykoľvek zvýšiť ceny podľa zmluvy, v súčasnosti im však prekáža už aj garancia stability ceny za energetické zhodnotenie odpadov napriek neustále rastúcim nákladom na prevádzku,“ uvádza.

Argument spomínaných komunálnych politikov, že mesto Košice platí v porovnaní s obcami okolo Košíc vyššie ceny, je podľa spoločnosti vytrhnutý z kontextu. Spoločnosť KOSIT a.s. pripravuje cenové ponuky na komplexné služby spojené s nakladaním s odpadmi tak, aby služba ako celok, to znamená celková odplata za poskytnuté služby, dosahovala požadovanú mieru rentability. Ako už bolo niekoľkokrát komunikované, rovnako tak je klamlivé tvrdenie o tom, že spoločnosť KOSIT a.s. poskytuje, resp. plánovala poskytovať služby nakladania s odpadmi pre mesto Prešov za 57 EUR za jednu tonu odpadov.

„Vyjadrenia pánov Polačeka a Trnku o tom, že zhodnocovanie odpadov v rámci súčasne platnej zmluvy je pre mesto Košice nevýhodné, sú nepravdivé a zavádzajúce a ich tvrdenia nie sú podložené žiadnymi relevantnými skutočnosťami. Rovnako tak považuje spoločnosť KOSIT a.s. za klamlivé a účelové tvrdenia týkajúce sa privatizácie, či vytvárania „monopolu“. Spoločnosť KOSIT a.s. je súkromnou spoločnosťou už od jej založenia a vzniku v roku 2001, mesto Košice nevlastní spoločnosť KOSIT a. s., a nedisponuje ani kontrolným balíkom akcií. Skutočnosť, či bude mesto vlastniť 34% alebo 5% podiel v spoločnosti KOSIT a. s. neovplyvní žiadnym spôsobom existujúcu zmluvu a ani ceny za nakladanie s odpadom pre mesto Košice,“ tvrdí KOSIT.

Reklama

Jednotlivé obce a mestá vydávajú vlastné všeobecné záväzné nariadenia, ktoré stanovujú výšku poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady na ich území a tento poplatok je jedným zo zdrojov odpadového hospodárstva obcí. KOSIT preto tvrdí, že jediné objektívne kritérium pre porovnávanie cien je prepočet podielu nákladov uvedených v rozpočte mesta a počtu obyvateľov.

 

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali