Zeman Kiskovi: Čechov a Slovákov rozdeľuje 9 miliónov a český dom v Bratislave

Zeman Kiskovi: Čechov a Slovákov rozdeľuje 9 miliónov a český dom v Bratislave

Štrbské Pleso 5. apríla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Čechov a Slovákov rozdeľuje deväť miliónov a český dom v Bratislave. Povedal to znovuzvolený český prezident Miloša Zeman počas tlačovej konferencie po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom na Štrbskom Plese. „My sme dali deväť miliónov a ja som otváral slovenský dom v Prahe, teraz je na rade Andrej. Ja som sa rozhodol riešiť tento posledný česko-slovenský problém, a to je neexistencia českého domu v Bratislave a venovať tomu, ak bude nutné, celých päť rokov svojho funkčného obdobia,“ vysvetlil Zeman.

Na snímke český prezident Miloš Zeman (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska

Mala by to podľa neho byť trojpodlažná budova v centre Bratislavy a český prezident verí, že ho bude otvárať spoločne s Kiskom. „Aj napriek tomu, že sme menšia ekonomika, tie peniaze určite nájdeme a tešíme sa na to, že český dom v Bratislave vznikne,“ reagoval slovenský prezident.

Reklama

Predmetom spoločného stretnutia v Tatrách bol aj ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce medzi oboma krajinami, ktorá sa tento rok nesie v znamení významných spoločných výročí. „Tento rok nás ale čaká veľa príjemných osláv, sté výročie Československa vytvára priestor pre dôstojné a pekné oslavy a spomienky toho, čo sme spolu dokázali,“ zdôraznil Kiska, ktorý s veľkou vďakou prijal pozvanie na 28. októbra do Prahy a teší ho, že Zeman prijal pozvanie na 31. októbra do Martina. Obaja prezidenti sa okrem iného dohodli, že zorganizujú aj jazdu prezidentským vlakom z Brna do Bratislavy, kde zaspomínajú na staré časy.

Zeman sa do Vysokých Tatier podľa vlastných slov vrátil po 20 rokoch. Naposledy tam bol na chate Kamzík, ktorá patrí slovenským premiérom, pri stretnutí s Mikulášom Dzurindom. „Vtedy nás pozvali na prechádzku, kedy sme sa brodili polmetrovým snehom, na čo sa nedá zabudnúť. Obaja sme vtedy riešili posledný konflikt medzi Českou a Slovenskou republikou, čo bolo delenie zlata. Dospeli sme vtedy k vzájomnej dohode, ktorú kritizovali obe strany, ale dobrý kompromis je taký, pri ktorom sú obidve jednajúce strany bledé hnevom. Od tej doby žiadne problémy nie sú,“ konštatoval Zeman.

Reklama

„Som veľmi rád, že sme sa mohli stretnúť tu vo Vysokých Tatrách. V októbri sa tu stretneme znovu, keď tu bude stretnutie prezidentov Vyšehradskej štvorky,“ upozornil Kiska.

Po slávnostnom obede obaja prezidenti absolvujú jazdu na koči okolo Štrbského plesa. Podľa tradície nadštandardných slovensko-českých vzťahov ide o prvú oficiálnu zahraničnú cestu českého prezidenta po jeho opätovnom zvolení do funkcie. Pod Tatry priletel ešte v stredu (4.4.) podvečer. V rámci štvrtkovej návštevy sa Zeman vo večerných hodinách stretne aj s premiérom SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a následne sa v piatok 6. apríla vracia späť do Českej republiky.

 

Prezidenti Kiska a Zeman hovorili aj o kauze Skripaľ

Prezident Kiska v súvislosti s otrávením dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a vyhosťovaním ruských diplomatov pokladá v tomto konflikte za nesmierne dôležité ukázať solidaritu s partnermi v Severoatlantickej aliancii a v Európskej únii. Povedal po rokovaní s prezidentom Zemanom.

Reklama

„Informačná vojna prebieha, z každej strany sa na nás valia nové informácie. Vždy bude veľa otázok o tom, ako to bolo, ale to, že od nás spojenci očakávajú nejaké symbolické gesto spoľahlivosti a dôvery, je nesmierne dôležité. Je mi ľúto, že sme z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) jediná, ktorá nevyhostila žiadneho z ruských diplomatov,“ povedal Kiska.

Veľmi ho znepokojili informácie, ktoré získal od slovenských informačných služieb, že niektorí ruskí diplomati idú nad rámec svojej bežnej diplomatickej činnosti. Práve preto si myslí, že Slovensko malo postupovať rovnako ako väčšina krajín EÚ, jadro EÚ a krajiny V4.

SR zatiaľ len povolala svojho veľvyslanca v Moskve na konzultácie. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) dávnejšie vysvetlil, že ide o vážny diplomatický akt. „Za 25 rokov sme ešte nikdy nepovolali nášho veľvyslanca v Moskve na konzultácie domov,“ vysvetlil s tým, že takéto opatrenie sa neprijíma na úrovni ministerstva zahraničných vecí, ale na politickej úrovni. Podľa Lajčáka zatiaľ nie je rozhodnuté, na aký čas opustí veľvyslanec Peter Priputen Moskvu.

Na kauzu Skripaľ reagoval aj Zeman. „Nie som chemik, takže sa k tomu neviem v tejto súvislosti vyjadriť. Zaregistroval som ale len jednu vec, že šéf anglického laboratória pre odhaľovanie jedovatých látok prehlásil, že Británia nemá žiadne dôkazy o ruskej účasti v tejto akcii a teraz ma riaditeľ môjho zahraničného odboru informoval, že Angličania vraj začali sťahovať zo svojich webov toto obvinenie Ruska. Ak je to tak, tak je to vec záhadná. Pán Skripaľ a jeho dcéra Julija vraj vypli svoje mobilné telefóny, je záhada, kde boli, aby neboli identifikovaní pomocou GPS. Takže je to detektívka, a ako na túto detektívku reagovať, to záleží na jednotlivých krajinách,“ konštatoval Zeman. On sám má isté pochybnosti o výpovediach zahraničných diplomatov, avšak rešpektuje deľbu kompetencií.

Český prezident dodal, že zatiaľ nemá bližšie informácie od bezpečnostnej informačnej služby ohľadom vyšetrovania o údajnej stope jedu novičok, ktorým mali Skripaľa a jeho dcéru otráviť, v Česku. „Dal som bezpečnostnej a informačnej službe jeden mesiac, z toho uplynul jeden týždeň, ešte ostávajú tri týždne. Predpokladám, že budem verejnosť informovať o výsledkoch tejto správy, pretože nevidím dôvod, aby bola nejako utajovaná,“ uzavrel Zeman.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali