Železná garda: najnebezpečnejší bojoví roboti Ruska

Železná garda: najnebezpečnejší bojoví roboti Ruska

Moskva 18. októbra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Vitaliy Ankov)

 

Sputnik publikoval výber najnebezpečnejších bojových robotov, ktoré sú od veže až po pásy ovešaní kanónmi a raketami.

Ilustračné foto

Najmúdrejší

Reklama

Najznámejší robotizovaný systém Nerechta je vytvorený na univerzálnej pásovej podvozkovej platforme a používa sa na testovanie najnovších technológií. Nerechtu učia bojovať v spolupráci s ďalšími robotmi, testujú na nej umelú inteligenciu a najnovšie komunikačné a riadiace systémy.

Najskôr mal robot slúžiť na navádzanie delostrelectva, ale nakoniec sa z neho stal bojovník opásaný ťažkým guľometom Kord. V dištančným režime Kord strieľa dávkou s kadenciou 600-750 rán za minútu. Okrem guľometu na platforme Nerechty môžu byť rozmiestnené prieskumné stroje alebo transportéry. Riadi sa pomocou diaľkového ovládacieho panelu z veliaceho vozidla.

Reklama

Nerechta sa môže priblížiť k stálemu palebnému postaveniu a zničiť guľometné hniezdo, poskytnúť palebnú podporu svojim vojakom, vydať sa na hliadku alebo do nepriateľského tyla spolu so špeciálnymi jednotkami. Vďaka výkonnému 12,7 mm guľometu, hybridnej pohonnej jednotke, pevnému pancierovaniu a maximálnej rýchlosti presahujúcej 30 kilometrov za hodinu môže autonómny pozemný dron aj samostatne dať nepriateľovi čo mu patrí.

V raketových vojskách strategického určenia sa tento stroj využíva k ochrane raketových systémov Topol-M a Jars pred diverzantmi. Optoelektronický systém, termovízia, laserový diaľkomer a balistický kalkulátor perfektne fungujú vo dne aj v noci.

Ďalší vývoj robota Nerechty 2 urobí stroj ešte modernejším. Konštruktéri ho chcú prepojiť s výstrojou vojaka budúcnosti a urobiť tak z neho osobného “zbrojnoša”. Riadiť perspektívny stroj bude možné hlasom a gestami. Okrem toho sa predpokladá synchronizácia zbraní Nerechty s osobnou výzbrojou vojaka.

 

Superťažký robot

Reklama

Najťažším a najvýkonnejším robotom ruskej výroby je prieskumný a útočný pozemný systém Vichr na platforme bojového vozidla pechoty BMP-3. Stroj váži takmer 15 ton a je vyzbrojený 30 mm automatickým kanónom 2A72 spolu so spárovaným 7,62 mm guľometom PKTM a protiraketovým systémom Kornet-M.

Pôsobivý arzenál možno využívať proti pozemným a vzdušným cieľom priamo za jazdy. Systém má vlastnú leteckú jednotku pozostávajúcu zo štyroch bezpilotných lietadiel Časovoj.

To všetko riadi diaľkovo veliteľ spolu s operátorom cez rádiové kanály. Za povšimnutie stojí, že v prípade nutnosti môže do stroja zasadnúť vodič a mechanik, ktorý bude schopný riadiť stroj ako obyčajné bojové vozidlo pechoty.

Stroj bol vytvorený pre zvýšenie bojových schopností vojenských jednotiek, zníženie strát a tiež pre obranu dôležitých objektov alebo plnenie špeciálnych úloh.

 

Reklama

Tank na diaľkové ovládanie

Dvanáctitunový dištančne riadený robot Urán-9 vezie na sebe celý arzenál a je schopný ničiť aj tanky. Prieskum, palebná podpora a bojové operácie v meste … To všetko dokáže.

Palebná sila je pôsobivá: ťažký tankový guľomet PKT, 30 mm rýchlopalný kanón 2A72 a reaktívne plameňomety smelo-M sú svojou ničivou silou porovnateľné so 152 mm húfnicami. Pre boj s tankmi stroj možno opatriť strelami Ataka, ktoré sú schopné zničiť obrnenú techniku ​​na vzdialenosť do piatich kilometrov.

Podľa úmyslu konštruktérov Urán má pracovať v páre: robot palebnej podpory spolu s robotom prieskumníkom. Ich trup je preplnený rôznymi senzormi, zameriavacími systémami, diaľkomermi, komunikačnými a vyhľadávacími systémami a systémami riadenia paľby. Fungovanie celej tejto výbavy zabezpečuje palubný počítač, “uránový mozog”. Stroje sú schopné samostatne zaznamenať nepriateľský laser a zahaliť sa do dymovej clony, odhaliť techniku ​​a živú silu protivníka.

Modularita umožňuje rýchlo zložiť vežu so zbraňami na jednom stroji a rýchlo ju premiestniť na iný.

 

Spoľahlivý spolubojovník Soratnik

Najnovší vojenský automatizovaný systém Soratnik z dielne koncernu Kalašnikov je ovešaný videokamerami a ozbrojený dištančne riadeným bojovým modulom, na ktorý možno upevniť ako 7,62 mm a 12,7 mm guľomety, tak aj 30 mm granátomety AG-17A alebo osem protitankových riadených rakiet typu Kornet-EM.

Bojový modul je vybavený gyroskopickým stabilizátorom výzbroje a je schopný samostatne odhaľovať, sledovať a likvidovať ciele po zistení ich typu. So svojou výkonnou výzbrojou a pôsobivým pozorovacím systémom je tento stroj nenahraditeľný pre prieskum, celodenné hliadkovanie a rýchlu likvidáciu nepriateľov, ktorí sa dostali napríklad k chránenému objektu.

Sedmtonové rádiom riadené monštrum pracuje v troch režimoch a môže sa rozbehnúť rýchlosťou až 40 kilometrov za hodinu. Pritom Soratnik je vybavený systémom pre spoluprácu s bezpilotnými lietadlami. Drahá vnútorná výbava je zabalená do panciera, ktorý ju chráni pred strelnými zbraňami a črepinami mín a granátov.

Reklama

 

Chytrý Nachlebnik

Na začiatku tohto roka koncern Kalašnikov prvýkrát predviedol Soratnikovho “parťáka”. Ide o prototyp robotizovaného systému Nachlebnik s prostriedkami na odhaľovanie a sledovanie, ktorý je vyzbrojený leteckým guľometom GSG-7,62. Svojou hmotnosťou a palebnou silou stroj ustupuje Soratnikovi a v boji bude hrať skôr pomocnú úlohu. Napríklad bude brániť svojho “staršieho brata” pred živou silou protivníka.

Pre túto úlohu je vybavený veľmi vhodným guľometom. GSG-7,62 je skonštruovaný podľa Gatlingovho princípu s rotujúcim blokom zo štyroch hlavní. Na rozdiel od podobných zahraničných zbraní ruská verzia nepotrebuje elektrickú energiu pre ich rotovanie. Hlavne rotujú vďaka odberu prachových plynov. Kadencia pritom dosahuje 6000 rán za minútu.

 

Reklama

Najkompaktnejší

Bojový robotizovaný stroj Platforma-M neváži ani tonu, ale svojimi bojovými schopnosťami sa málo čím odlišuje od svojich ťažších spolubojovníkov. Stroj je vyzbrojený štyrmi granátomety AGS-30 a modernizovaným 7,62 mm tankovým guľometom PKT s 400 nábojmi v páse.

Rýchlosťou sa Platforma-M neodlišuje. Svojim elektrickým pohonom môže dosiahnuť rýchlosť 12 kilometrov za hodinu. To ale nie je to najdôležitejšie. Oveľa cennejšia je samostatnosť stroja. Na jedno nabitie je stroj schopný nepretržitého pohybu počas šiestich hodín, čo ho robí výborným bezhlučným strážnym robotom.

Ochrana menšej vojenskej základne a rozmiestnenej vojenskej posádky alebo vyhľadávanie a zneškodňovaní diverzantov patria medzi hlavné úlohy Platformy. Okrem toho robot je schopný prevážať náklad s hmotnosťou 300 kilogramov. Jeho pancierovanie vydrží zásah z armádnej strelnej zbrane.

Andrej Stanavov

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali