Žeby dôsledok neúspešnej ukrajinskej ofenzívy? Biden ustúpil od vstupu Ukrajiny do NATO

Žeby dôsledok neúspešnej ukrajinskej ofenzívy? Biden ustúpil od vstupu Ukrajiny do NATO

Washington 21. júna 2023 (HSP/indianpunchline/Foto:TASR/AP-Manuel Balce Ceneta)

 

Keby mal americký prezident Joe Biden stroj času ako v postapokalyptickej sci-fi novele H. G. Wellsa, mal by ho použiť na účelné a selektívne cestovanie v čase až do roku 1999, keď USA prehrali v otázke európskej bezpečnosti a večnej snahy Ruska o vzájomnú bezpečnosť s Európou, konštatuje významný indický medzinárodný pozorovateľ, bývalý veľvyslanec M. K. Bhadrakumar

Jens Stoltenberg Joe Biden
Na snímke sprava americký prezident Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

V tom rozhodujúcom momente éry po skončení studenej vojny pred 24 rokmi George Kennan prorocky varoval administratívu Billa Clintona, že vzťahy medzi USA a Ruskom budú nenapraviteľne poškodené, ak sa západná aliancia rozšíri o krajiny bývalej Varšavskej zmluvy. Jeho rada bola ignorovaná. Dnes sa všeobecne uznáva, že vojna na Ukrajine je vyvrcholením neúnavného postupu NATO k hraniciam Ruska.

Reklama

Ruský návrh z roku 2021 s názvom Dohoda o opatreniach na zaistenie bezpečnosti Ruskej federácie a členských štátov Organizácie Severoatlantickej zmluvy by vyžadoval, aby sa členovia NATO zaviazali, že nebudú ďalej rozširovať alianciu, najmä o Ukrajinu, a s tým súvisiace otázky týkajúce sa rozmiestnenia vojsk aliancie, ktoré mali vplyv na kľúčové otázky bezpečnosti Ruska.

Druhý návrh adresovaný Washingtonu mal názov Zmluva medzi Spojenými štátmi americkými a Ruskou federáciou o bezpečnostných zárukách. Tieto dva návrhy spolu predstavovali úvodnú ponuku Moskvy na seriózne rokovania, ale neviedli k žiadnemu angažovaniu, pretože Bidenova administratíva jednoducho zaklincovala, že USA a Rusko sa nemôžu dohodnúť cez hlavy Európanov a Ukrajincov!

Reklama

Ako slávne povedal poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, “nič o vás [Ukrajine] bez vás”. Bola to chabá výhovorka, pretože kyjevský režim dosadený k moci prostredníctvom protiústavného, ozbrojeného a krvavého prevratu na Ukrajine v roku 2014, ktorý podporili USA, bol len nástrojom Washingtonu.

Bidenova administratíva si myslela, že zahnala Moskvu do kúta a nastražila medvediu pascu, pretože Rusko bolo zatratené tak či tak – či už pasívne prijme realitu prítomnosti NATO priamo na svojom prahu, alebo sa rozhodne vzdorovať donucovacími prostriedkami. Keď sa vo februári 2022 začala špeciálna vojenská operácia Ruska, Strobe Talbott, ktorý bol v administratíve Billa Clintona hlavným strojcom presadzovania doktríny rozširovania NATO na východ na územia bývalej Varšavskej zmluvy, na Twitteri zablahoželal Bidenovmu tímu k zahnaniu Rusov do kúta!

Viacerí americkí analytici víťazoslávne napísali, že Rusko uviazne v kaši, čo bude mať hrozivé dôsledky pre režim krajiny a jej samotnú existenciu. Západný naratív získal na chvíľu prevahu. Zvyšok je už história.

V jednom z najväčších obratov v dejinách v modernej dobe však Moskva nakoniec na bojiskách rozhodujúco a nezvratne zvíťazila.

Na takomto historickom pozadí možno Bidenovu sobotňajšiu poznámku, že USA “neuľahčia” Ukrajine vstup do NATO, vnímať len ako spiatočnícku cestu do minulosti. Biden zdôraznil, že od Ukrajiny sa bude vyžadovať, aby splnila “rovnaké normy” ako ktorýkoľvek iný člen bloku, čím chcel naznačiť, že Ukrajina sa musí prispôsobiť takzvanému Akčnému plánu členstva alebo MAP, ktorý vyžaduje, aby kandidátska krajina uskutočnila vojenské a demokratické reformy s radou a pomocou NATO predtým, ako sa rozhodne o jej členstve.

Reklama

Proces MAP môže trvať roky. V Macedónsku trval 21 rokov. Bidenova poznámka nie je len signálom pre Kyjev, ale prichádza v čase, keď v aliancii prevláda názor, že Európa a USA musia poskytnúť Ukrajine jasné bezpečnostné záruky NATO, čo je dôležité pre budúcnosť európskej bezpečnosti.

Biden sa totiž vyjadril len štyri dni po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bielom dome minulý utorok, kde sa údajne snažil zjednodušiť prístupový proces pre Ukrajinu s odôvodnením, že Kyjev už dosiahol významný pokrok smerom k členstvu.

Čo viedlo Bidena k tvrdému postoju? Poľský prezident Andrzej Duda pred rokovaniami s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom vo formáte Weimarského trojuholníka 12. júna v Paríži vyhlásil, že Ukrajina by chcela mať “veľmi konkrétnu perspektívu… vstupu do Severoatlantickej aliancie”. Duda vyjadril nádej, že samit NATO vo Vilniuse “vyšle Kyjevu pozitívny signál, … že budúce členstvo Ukrajiny v NATO je jasne viditeľné”.

Medzi členmi Weimarského trojuholníka zrejme panovala zhoda aj v tom, že Ukrajina by mala dostať bezpečnostné záruky. Scholz vyhlásil: “Je zrejmé, že niečo také potrebujeme, a to vo veľmi konkrétnej podobe.” Macron to podporil a vyzval na rýchlu dohodu o “konkrétnych a dôveryhodných bezpečnostných zárukách”.

Ozývali sa totiž aj výhražné hlasy, že ak sa vo Vilniuse nedosiahne konkretizácia členstva Ukrajiny, niektorí z “tvrdých” spojencov môžu vziať veci do vlastných rúk a renegátsky záväzok – na národnej úrovni – by mohol zahŕňať aj rozmiestnenie vojsk členov NATO na Ukrajine.

Reklama

Teraz Biden tieto požiadavky starých a nových Európanov ignoroval. Je presvedčený, že môže posunúť cieľ. Možno Macron a Scholz hrajú len pre galériu? To sa možno nikdy nedozvieme.

Podstata veci spočíva v tom, že Biden si uvedomuje, že prebiehajúca ukrajinská ofenzíva smeruje k vlakovej katastrofe a decimovaniu zvyšnej kyjevskej armády. Nie je isté, ako dlho bude Kyjev schopný naverbovať dostatok vojakov. Dve osobnosti, ktoré si Washington pripravil práve pre plán B v Kyjeve, ktorý teraz potrebuje – veliteľ ozbrojených síl generál Valerij Zálužný a šéf špionáže generálmajor Kyrylo Budanov – sú mimo hry, keďže ich nedávne ruské raketové útoky vyradili z činnosti.

Nevylučujte povstanie na Ukrajine, ak sa úmrtia vo vojne stanú pre spoločnosť neudržateľnými. Biden tiež vidí, že v Amerike neustále klesá súhlas s jeho vojnovou politikou, čo by mohlo ohroziť jeho znovuzvolenie. Biden počas svojej poslednej návštevy Kyjeva upozornil ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, že finančné prostriedky, ktoré môže Washington poskytnúť, sú obmedzené. A šéf CIA William Burns samostatne zanechal Zelenskému odkaz, že pokračovanie americkej vojenskej pomoci po júli je problematické.

Stačí povedať, že ak Putinove ostré výroky z minulého týždňa (v utorok a piatok) svedčia o tom, že vedenie Kremľa má nulovú dôveru v Bidena alebo jeho európskych spojencov. Pritom je holou pravdou, že 90 % surovinovej základne Ukrajiny sa nachádza v regiónoch pod ruskou kontrolou. Čo znamená, že tento štát bude pre USA obrovským únikom zdrojov, zatiaľ čo Rusko nevykazuje žiadne známky vyčerpania.

Biden nepovedal nič nové. Biden cíti, že USA prehrali zástupnú vojnu, ale nesmie a nemôže to priznať. A tak pri absencii stroja času, ktorý by ho mohol preniesť až do roku 1999, keď sa začala rozvíjať expanzia NATO, Biden jednoducho prešiel k štandardnej pozícii zo samitu NATO v Bukurešti v roku 2008, keď privítal Ukrajinu v aliancii cestou MAP – akoby ten moment spred pätnástich rokov bol už minulosťou a nedal sa stiahnuť do súčasnosti. Rusko to nebude akceptovať.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:50

Ministri spravodlivosti a vnútra členských krajín EÚ na dvojdňovom zasadnutí v Luxemburgu, ktoré sa začína vo štvrtok, preskúmajú plány na predĺženie platnosti núdzových pravidiel týkajúcich sa poskytovania útočiska ľuďom, ktorí utiekli pred vojnou na Ukrajine, najmenej do marca 2026.

10:42

Ceny nových aj starších bytov rastú, realitný boom však zatiaľ nemožno očakávať. Ceny bytov sa od konca decembra 2023 zvýšili z úrovne 2629 eur na meter štvorcový (m2) na 2712 eur/m2. Za päť mesiacov ide tak o nárast o 3,2 %. V medziročnom porovnaní sa ceny bytov zvýšili o 2,4 %. Vyplýva to z údajov Realitného barometra Realitnej únie SR.

10:42

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) upozorňuje motoristov na rýchlu obnovu vozovky na rýchlostnej ceste R1 medzi Nitrou a Trnavou. Obnova vozovky sa uskutoční na moste Váhovce v úseku R1 v medzikrižovatkovom úseku Dolná Streda (Galanta) – Šoporňa (Šintava), informovala NDS.

10:36

Zásobníky plynu na Slovensku sú naplnené takmer na 80 percent a pred nasledujúcou zimou nebudú pri dodávkach pre domácnosti a priemyselných odberateľov žiadne problémy. Pre TASR to pred začiatkom dvojdňovej konferencie Technické výzvy slovenského plynárenstva v Žiline uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský.

10:34

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v máji 2024 zrýchlil, už tretí mesiac po sebe. Dosiahol pritom najväčšie tempo za viac ako rok. Dôvodom bolo zvýšenie nákladov na bývanie, služby a dopravu. Ukázali to vo štvrtok spresnené údaje štatistického úradu INE, ktoré potvrdili rýchly odhad.

10:33

Počas konferencie na obnovu Ukrajiny, ktorá sa konala v nemeckom Berlíne, bolo podpísaných viac než 100 dohôd. Oznámila to v stredu, teda v posledný deň konferencie, nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

10:33

Globálne potravinárske spoločnosti od výrobcov mlieka až po vývozcov bravčového mäsa sa obávajú možnej odvety Číny po stredajšom (12. 6.) rozhodnutí Európskej únie (EÚ) uvaliť clá na dovoz dotovaných elektrických vozidiel z ázijskej krajiny.

10:24

Arménsky premiér Nikol Pašinjan vyhlásil, že žiaden z predstaviteľov jeho krajiny nenavštívi Bielorusko, kým bude pri moci tamojší líder Alexandr Lukašenko, uviedla vo štvrtok ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

Nikola Pašinjan
Na snímke arménsky premiér Nikola Pašinjan

 

10:24

V súvislosti s medzinárodným úsilím o využitie zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine došlo k značnému pokroku, vyhlásil vo štvrtok pred stretnutím skupiny G7 poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Jake Sullivan
Na snímke poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan

 

10:24

Členské krajiny NATO sa chystajú podniknúť ráznejšie kroky voči ruským špiónom v členských krajinách v reakcii na nepriateľské kroky Moskvy vrátane sabotáží a kybernetických útokov. Uviedol to vo štvrtok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

“Pozorujeme viacero prípadov sabotáže, podpaľačských pokusov, kybernetických útokov a dezinformácií,”povedal. Dodal, že ministri obrany NATO sa na svojom zasadnutí v Bruseli budú venovať aj týmto nepriateľským aktivitám Ruska.

 

10:04

Zvolený prezident SR Peter Pellegrini bude na slávnostnom obede v Prezidentskom paláci po jeho inaugurácii hostiť 15 mladých ľudí a 15 seniorov. Povedal to v rozhovore pre TASR.

Sobotným (15. 6.) obedom by chcel Pellegrini vyslať z Prezidentského paláca signál o potrebe vrátiť sa naspäť k medzigeneračnej solidarite a dialógu. “Pokúsiť sa dostať do rozhovorov najmladšiu generáciu s tou najstaršou. Mladí prinášajú energiu, starší skúsenosť, treba mať k tomu rešpekt a počúvať sa,” povedal pre TASR s tým, že seniori s mladými budú sedieť za jedným stolom “na striedačku”. Poukázal na to, že tieto dve skupiny sa prestávajú chápať, dostávajú iný obsah a žijú vo svojich “bublinách”. Medzigeneračnú solidaritu považuje Pellegrini za základ fungovania spoločnosti.

09:54

Francúz Louis Arnaud, ktorého od septembra 2022 zadržiavali v Iráne a vlani odsúdili na päť rokov väzenia za údajné porušovanie národnej bezpečnosti, sa vo štvrtok vrátil do Paríža.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Silná búrka v meste Omaha v štáte Nebraska

Autor: AP/Chris Machian/Omaha World-Herald via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Miroslav Urban

Dušan Hirjak

René Pavlík

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali