Britský denník The Times konštatuje, že Ukrajina má v postate už nového prezidenta

❚❚

Kyjev 8. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Sameer Al-Doumy)

Aktualizované 8. júna 2024

Britský denník The Times uverejnil rozsiahly článok, v ktorom kritizuje vedúceho prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka. Jeho autorom je vedúci medzinárodného oddelenia vydavateľstva a bývalý korešpondent v Kyjeve Maxim Tucker

Zelenskyj vo Francúzsku
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V titulku sa píše, že Zelenského okolie je „zhrozené z moci chtivého“ vedúceho OP.

.

Vysokopostavení vládni predstavitelia, vojenskí dôstojníci a diplomati „vyjadrili znepokojenie nad jeho (prezidenta – pozn. red.) rastúcou závislosťou od Andrija Jermaka, ktorého obviňujú z hromadenia osobnej moci a uzurpovania demokratických procesov“.

Niektoré zdroje ho charakterizovali ako „de facto hlavu štátu“ a „viceprezidenta Ukrajiny“. Tvrdia to aj veľvyslanci krajín G7, ktorým boli často namiesto Zelenského dohodnuté stretnutia len s Jermakom.

.

Zasvätenci publikácie uvádzajú, že s Jermakovým konaním súvisí aj odvolanie hlavného veliteľa Zalužného a vicepremiéra Kubrakova, ktorí boli na Západe cenení.

„Narastajú obavy, že Zelenskyj sa čoraz viac spolieha na hŕstku pochlebovačov vo vnútri krajiny, pričom tieto obavy sú ešte akútnejšie, keďže počet úradníkov s priamym prístupom k prezidentovi sa zmenšuje a Jermakov tím sa rozrastá,“ uvádza sa v článku.

Zároveň respondenti publikácie na Bankovej tieto obvinenia odmietajú a tvrdia, že kritika šéfa OP „je spôsobená Jermakovým priamym, ale efektívnym štýlom riadenia, ktorý poukazuje na jeho úspešnosť v iniciatívach“. Medzi takýmito iniciatívami je menovaný aj „mierový summit“ vo Švajčiarsku.

„Všetky kľúčové rozhodnutia prijíma práve prezident Zelenskyj,“ dodal zdroj.

 

.

Čo znamená rastúca kritika Zelenského a jeho okolia zo strany západnej tlače?

Článok v Timesoch nie je prvou publikáciou proti Jermakovi v hlavných západných médiách.

Predtým sa článok o „všemocnom Jermakovi“ objavil vo Washington Post. A v poslednom čase sa vo viacerých publikáciách objavili články o tom, že vzťahy medzi Zelenským a západnými partnermi sú čoraz napätejšie. Navyše s jednoznačne kritickým postojom voči ukrajinskému prezidentovi. Objavili sa aj publikácie o rozporoch medzi ukrajinskými úradmi a americkým veľvyslancom (ako už predtým informovali ukrajinské noviny Strana).

Už sme písali, že existuje niekoľko verzií príčin vzniku takéhoto trendu.

Prvou sú intrigy vnútorných kritikov Zelenského a Jermaka z radov rôznych aktivistov a novinárov, ktorí využívajú svoje kontakty na západných veľvyslanectvách a v médiách na presadzovanie negatívnej agendy (korupcia a pod.) proti Bankovej.

Druhým dôvodom je všeobecná línia Západu voči Zelenskému, ktorý je tam čoraz viac vnímaný ako veľmi nepohodlný spojenec podobne ako Netanjahu. Washington a EÚ si želajú, aby sa situácia na Ukrajine dala lepšie zvládnuť, a to tak v oblasti vnútornej politiky, ako aj vo vojenských otázkach. Proti čomu sa Zelenskyj stavia.

.

Zároveň existuje aj „stredná“ verzia. Tá hovorí, že rozvíjajúci sa mediálny útok na Bankovú nie je direktívou vedenia západných krajín, ale systémovou prácou západnej byrokratickej mašinérie, ktorá sa zaoberá ukrajinskou otázkou – veľvyslanectiev, rôznych služieb vo vládach západných krajín atď.

“Zelenskyj, keď sú nejaké sporné momenty so západnými veľvyslanectvami a štruktúrami o reformách alebo personálnych otázkach, často hovorí – ‚komunikujem priamo s vedúcimi predstaviteľmi západných krajín a oni mi žiadne takéto podmienky nekladú‘. A to je určite pravda. Ale pravdou je aj to, že byrokratická mašinéria Západu pracuje na vlastnú päsť a Zelenského neposlušnosť sa jej nepáči.

Veľvyslanectvá majú na Ukrajine svojich obľúbencov, „protikorupčných aktivistov“, „dobrých chlapcov“ ako Kubrakov. Ambasády žiadali, aby Kubrakova nevyhodili, ale prezident išiel proti ich vôli, aby ukázal, kto je v krajine pánom. Okrem toho bolo na Kubrakova veľa čisto odborných otázok, ktoré ignoroval a snažil sa kryť konexiami s ambasádami.

Teraz prišla mohutná reakcia zo strany západných štruktúr a ich podpornej skupiny vnútri Ukrajiny.

Súčasťou tejto reakcie je kampaň proti NABU, kontrolu nad ktorou chce táto skupina obnoviť prostredníctvom návratu Sytnikových a Kalužinského ľudí.

Súčasťou tej istej kampane sú aj publikácie v médiách. Vrátane informácií o Jermakovi. Pretože je jasné, že týmto spôsobom na Jermak neútočia. Útočia na Zelenského. Jermak je jeho pravá ruka, jeho najbližší človek, a preto je najdôležitejšou postavou v riadení mocenskej vertikály. Preto chcú Jermaka odstrániť, aby prezidenta oslabili a zvýšili jeho závislosť od vonkajších síl.

Zelenskyj to však chápe, preto bude všetky tieto náznaky s najväčšou pravdepodobnosťou ignorovať. Rovnako ako Netanjahu ignoruje mnohé želania Washingtonu,“ povedal zdroj z ukrajinských politických kruhov.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali