Zdravotné poisťovne boli za prvý štvrťrok v strate 69 miliónov eur

Zdravotné poisťovne boli za prvý štvrťrok v strate 69 miliónov eur

Bratislava 9. mája 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

Aktualizované 9. mája 2023 o 19:15

Zdravotné poisťovne vykázali ku koncu marca stratu 69 miliónov eur, príčiny sú rozdielne. Vlani skončili v mínuse viac ako 166 miliónov eur, najväčšiu stratu vykázala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (153,8 milióna eur.). Výsledky hospodárenia v utorok zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). ÚDZS v tejto súvislosti apeluje na zavedenie viacerých zmien

Zdravotné poisťovne logá
Ilustračné foto

Záporné hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) spôsobilo podľa ÚDZS to, že dotuje súkromné zdravotné poisťovne. “VšZP by mala razantne upraviť cenové podmienky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a znížiť tak náklady,” podotkla predsedníčka ÚDZS Renáta Bláhová. Úrad podľa jej slov nemôže nariadiť ozdravný plán, pretože mu na to odňali právomoc. Avizuje, že budú na mesačnej báze sledovať plnenie finančno-obchodného plánu aj platobnú schopnosť VšZP. Ku koncu marca bola v strate 50,2 milióna eur.

Reklama

V strate je aj súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera, jej hospodárske výsledky však ÚDZS označila za skreslené. “Naďalej nadhodnocuje vlastné imanie,” skonštatovala Bláhová. Poukázala na to, že neopravila prvotné ocenenie poistného kmeňa po spojení Dôvery a Apollo v roku 2009. “K 31. decembru 2022 je vo výške 485 miliónov eur, pričom ÚDZS má k dispozícii posudok nezávislého znalca, podľa ktorého táto suma má byť 26 miliónov eur,” podotkla.

Dôvera by tak podľa jej slov minulý rok nedosiahla stratu 14 miliónov eur, ale zisk. ÚDZS v tejto veci podal trestné oznámenie na Úrad špeciálnej prokuratúry. “Predmetom je aj podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,” priblížila Bláhová. Strata Dôvery ku koncu marca predstavovala 15,6 milióna eur.

Reklama

Súkromná Union zdravotná poisťovňa vlani skončila so ziskom 1,1 milióna eur a ku koncu marca vykázala stratu takmer tri milióny eur. Bláhová poukázala, že napriek tomu vypláca dividendy súkromnému akcionárovi. “Len v posledných dvoch rokov to bolo desať miliónov eur, posledná dividenda bola vyplatená vo februári 2023,” podotkla. Upozornila, že Slovensko je jedinou krajinou Európskej únie, kde možno z verejného zdravotného poistenia vyplácať zisky súkromným akcionárom.

Verejné zdravotné poistenie si podľa Bláhovej vyžaduje zásadné zmeny. “Kvalitu zdravotnej starostlivosti, jej dostupnosť a súčasne ekonomickú udržateľnosť zdravotníctva ohrozuje absencia pravidiel, ktoré by zaviedli do systému prehľadnosť, spravodlivosť a efektívnosť,” priblížila. Poukázala pritom napríklad na potrebu zavedenia DRG systému. “Neexistencia DRG systému ako úhradového mechanizmu v spojení s uplatňovaním princípu zmluvnej voľnosti deformujú finančné vzťahy medzi zdravotnými poisťovňami a nemocnicami,” dodala.

ÚDZS preto navrhne novej úradníckej vláde, aby rezort zdravotníctva začal transparentne zverejňovať jednotkové ceny produkcie nemocníc, ale aj iniciovanie legislatívnych zmien smerom k zákazu krížového vlastníctva a zrušenie tzv. zmluvnej voľnosti.

 

MZ aktuálne nevidí dôvod na vyhlásenie konkurzu VšZP

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aktuálne nevidí dôvod na vyhlásenie konkurzu Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Vyplýva to z jeho vyjadrenia pre TASR. Reagovalo tak na výsledky hospodárenia štátnej poisťovne.

Reklama

“Rozpracúvávame a analyzujeme dostupné dáta, aby sme zistili a posúdili reálny stav, pričom po zohľadnení ďalších očakávateľných výsledkov VšZP v priebehu ďalších mesiacov tohto roka rezort aktuálne nevidí dôvod na vyhlásenie konkurzu. Prvý kvartál tohto roku končili všetky zdravotné poisťovne so stratou, čo neznamená, že budú končiť kalendárny rok so stratou štyrikrát vyššou, ako je strata v prvom štvrťroku,” priblížil pre TASR komunikačný odbor rezortu.

Ministerstvo je podľa vlastných slov s informáciami o hospodárení štátnej zdravotnej poisťovne oboznámené. “Táto téma je súčasťou pravidelných stretnutí Ministerstva zdravotníctva SR s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), Ministerstvom financií SR či Útvarom hodnoty za peniaze a ďalšími relevantnými inštitúciami,” ozrejmilo.

Rezort podotkol, že s partnermi intenzívne hľadá riešenia, ktoré by zaviedli do systému zdravotného poistenia poriadok, a aby sa platby za zdravotnú starostlivosť poistencov riešili objektívne a spravodlivo systémom DRG. Súhlasí tiež s viacerými návrhmi ÚDZS, no mnohé si podľa neho vyžadujú legislatívne zmeny, ktoré už budú agendou novej vlády.

 

Dôvera: Trestné oznámenie zo strany ÚDZS je pokračovaním dlhodobej šikany

Trestné oznámenie voči súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera v súvislosti s účtovaním poistného kmeňa nemá opodstatnenie a neobsahuje nové zistenia. Nie je ničím iným než pokračovaním dlhodobej šikany voči poisťovni. Obdobné trestné oznámenie už v minulosti kompetentné orgány odmietli. Pre TASR to uviedla Dôvera v reakcii na trestné oznámenie, ktoré podal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Reklama

“Vyjadrenia týkajúce sa poistného kmeňa spojené so spájaním poisťovní Dôvera a Apollo nie sú ničím novým. Ide o štandardné účtovné operácie, ktoré sa udiali pred 13 rokmi a ich správnosť potvrdili opakované znalecké posudky od renomovaných znalcov a ďalších odborníkov. Pri účtovaní poistného kmeňa sa riadime platnými zákonmi a nie domnienkami predsedníčky ÚDZS,” skonštatoval PR špecialista zdravotnej poisťovne Matej Štepianský.

Dôvera odmietla tvrdenie ÚDZS, že záporné hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) spôsobilo to, že dotuje súkromné zdravotné poisťovne. “Každá zdravotná poisťovňa je zodpovedná za úhradu zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov. Súkromné zdravotné poisťovne nenesú žiadnu zodpovednosť za katastrofálne hospodárenie VšZP,” skonštatovala.

V súvislosti s tvrdením, že VšZP hradí nemocniciam viac než súkromné zdravotné poisťovne, poukázala na to, že mala viac zdrojov. Úrad podľa Dôvery “zabudol uviesť, že VšZP bola opakovane neférovo dofinancovaná spolu sumou až 358 miliónov eur”. Vyčíta mu tiež ignorovanie odlišných spôsobov pri vykazovaní a revízii ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Dôvera tvrdí, že ÚDZS dlhodobo prehliada problémy a venuje sa “vymysleným kauzám”, ktoré nemajú žiadny vplyv na zlepšenie zdravotníctva. “Ak by si ÚDZS dôsledne plnil svoje úlohy a fungoval ako skutočný dozorný orgán, už dávno by nekonštatoval stav alarmujúcej straty štátnej poisťovne, ale konal, a spomínaná strata by sa z roka na rok neprehlbovala,” dodala.

 

VšZP si plní všetky záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) si aj v tomto roku riadne a včas plní všetky záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Zabezpečuje tak komplexnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov. VšZP to uviedla pre TASR v reakcii na výsledky jej hospodárenia, podľa ktorých je ku koncu marca v strate 50,2 milióna eur.

“Je podstatné uviesť, že za prvé tri mesiace 2023 vykazujú účtovnú stratu všetky tri zdravotné poisťovne, čo indikuje nedostatok zdrojov na pokrytie všetkých prísľubov a potrieb verejného zdravotného poistenia v roku 2023,” povedala pre TASR Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie poisťovne.

Rizikom je podľa VšZP aj prerozdeľovanie zdrojov medzi zdravotnými poisťovňami. “VšZP trvalo vynakladá zdroje na ústavnú zdravotnú starostlivosť v objeme, ktorý presahuje jej podiel na liečených pacientoch – tzv. case-mix. Len v roku 2022 uvedená nerovnováha predstavovala približne 90 miliónov eur. Jednoducho povedané, VšZP tieto financie uhradila navyše, aj za poistencov ostatných zdravotných poisťovní,” podotkla Štefúnová.

Štátna zdravotná poisťovňa preto za kľúčové považuje zvýšenie transparentnosti a zrovnoprávnenie systému úhrad podľa modelu case-mix. “Ten vedie k tomu, že každá zdravotná poisťovňa uhrádza zdravotnú starostlivosť výlučne za svojich poistencov,” ozrejmila.

VšZP podľa vlastných slov dlhodobo vynakladá na úhradu zdravotnej starostlivosti viac ako 97 percent svojich príjmov z verejného zdravotného poistenia. Upozornila na to, že je to najviac spomedzi všetkých zdravotných poisťovní. “Vďaka tomu bolo možné udržať celý zdravotnícky systém nad vodou, a to aj počas náročného obdobia pandémie, a nebola ohrozená zdravotná starostlivosť žiadneho pacienta na Slovensku. VšZP to len v roku 2022 stálo o 266 miliónov eur viac voči reálne vykázaným výkonom nemocníc,” dodala.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali