ZÁMUTOV: Obľúbený bežecký pretek má cieľ pri najvyššej stavbe na Slovensku

ZÁMUTOV: Obľúbený bežecký pretek má cieľ pri najvyššej stavbe na Slovensku

Zámutov 8. júna (TASR) – Odbehnúť 11-kilometrovú trať po rovinatom teréne dokáže nejeden nadšenec bežeckého športu na Slovensku. Na rovnako dlhý beh, ktorý sa organizuje v Slanských vrchoch, si však len tak niekto netrúfne. Má síce tú istú dĺžku, no do jeho cieľa prichádzajú pretekári po trase s prevýšením 600 metrov. Mimoriadne atraktívny beh križujúci východoslovenské pohorie si našiel aj napriek svojej náročnosti a pomerne krátkej histórii priaznivcov už aj za hranicami Slovenska.

"Volám sa Ján Rovňák, mám 36 rokov a pred štyrmi rokmi som založil vytrvalostný beh o pohár starostu obce Zámutov so štartom pri obecnom úrade a s cieľom pod najvyššou stavbou na Slovensku, ktorou je 318 metrov vysoký vysielač Dubník," predstavil podujatie s názvom Slaňaki cup – Beh do vrchu Dubník jeho hlavný organizátor. Ako dodal, tento pretek je vzhľadom na dĺžku trasy no predovšetkým prevýšenie v regióne jedinečný. "Beh s takýmito parametrami sa organizuje najbližšie vo Vysokých Tatrách. Aj naše podujatie však vie uspokojiť najnáročnejších vrchárov, dá zabrať naozaj každému. Ten pocit víťazstva v cieli s nadmorskou výškou 874 metrov naozaj stojí za to."

Slaňaki cup je pomenovaný po trampskom názve pohoria, v ktorom sa organizuje. S vyznačenou traťou, funzónou a viacerými občerstvovacími stanicami je v súčasnosti doménou hlavne zanietených vrchárov z regiónu pod Slanskými vrchmi. Od jeho druhého ročníka sa však na ňom zúčastňuje aj zopár vytrvalcov z Poľska, Ukrajiny a Maďarska, čo dodáva podujatiu medzinárodný charakter. „Ukrajinci mali naposledy smolu. Zdržali sa na hranici a zmeškali štart pretekov,“ vysvetlil Rovňák s tým, že v uplynulých ročníkoch patrili ich výkony pod Dubníkom k najlepším. Pred dvoma rokmi dokonca obsadili prvé priečky v mužskej aj ženskej kategórii.

Posunúť preteky na medzinárodnú úroveň je jedným z prvých cieľov, ktoré ich zakladateľ dosiahol. Ďalším snom Rovňáka je dostať toto podujatie čo najskôr do kalendára prestížneho seriálu behov do vrchu organizovaných v rôznych lokalitách po Slovensku. „Sú to mimoriadne atraktívne, no zároveň náročné preteky, ktoré sa konajú spravidla vo vysokohorskom prostredí. Tieto podmienky si dovolím tvrdiť spĺňa vzhľadom na prírodné krásy či cieľovú stanicu pri Dubníku aj naše bežecké podujatie v Slanských vrchoch.“

Reklama

Beh do vrchu k najvyššej stavbe na Slovensku je akcia, ktorá sa, samozrejme, nezaobíde bez pomoci sponzorov. Pretek podporuje hlavne obec Zámutov a prevádzkovatelia tamojšieho penziónu Opál, kde sa Slaňaki cup každoročne vyhodnocuje. "Organizovať takýto beh nie je jednoduché, a preto mi finančne pomáhajú aj priatelia a známi. Potom je to už iba o vytrvalosti a entuziazme,“ konštatoval Rovňák. „Ja si vlastne celý život stanovujem čiastkové ciele. Predsavzal som si napríklad, že zabehnem 10 kilometrov bez prestávky, potom som si tento cieľ predĺžil na polmaratón a neskôr som dokázal zabehnúť košický maratón mieru s časom pod 3 hodiny 40 minút. Slaňaki cup sú ďalším z mojich snov, ktorý sa mi podarilo dosiahnuť.

Do posledného 4. ročníka pretekov pod Dubníkom sa zapojilo 60 bežcov a nesúťažne vyše 20 cyklistov. Organizátora prekvapila aj hojná účasť ženských pretekárok. Celkový víťaz Adrián Vavrek získal okrem medaily, pohára, finančnej a vecných cien i originálny dres cyklistu Petra Sagana. "Nemôžem si pomôcť, ale som jeho veľký fanúšik. Rozhodli sme sa spolu s priateľmi, že si jeho vlaňajšie úspechy na Tour de France pripomenieme aj pod Dubníkom," vysvetlil Rovňák, ktorý zároveň zdôraznil, že zámutovské preteky nie sú určené výlučne len pre zdatných vrchárov. "Víťazmi sú všetci, ktorí sa na nich zúčastnia pešo alebo na bicykli v rýchlejšom či pomalšom tempe v limite do dvoch hodín. Nie náhodou ich organizujeme každoročne 8. mája na Deň víťazstva s podtitulom Winners day."

Reklama

UPOZORNENIE:

TASR dnes vydáva o obci Zámutov seriál spravodajských materiálov.

TASR ponúka k správe zvukový záznam. Obrazová redakcia TASR vydáva k správe videozáznam a fotoreportáž.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali