Zámerné zavádzanie: kto a ako predurčil MH17 k pádu

Zámerné zavádzanie: kto a ako predurčil MH17 k pádu

Moskva 18. júla 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Peter Dejong)

 

Pred tromi rokmi, 17. júla 2014, bol na východe Ukrajiny zostrelený Boeing 777 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý letel na pravidelnej linke z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Na palube bolo 298 osôb, 283 cestujúcich a 15 členov posádky. Všetci   tragicky zahynuli

Na snímke zrekonštruovaný kokpit lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airline, let MH17

Lietadlo sa zrútilo na území kontrolovanej domobranou Doneckej ľudovej republiky (DLR). Ukrajinský prezident Petro Porošenko okamžite obvinil “agresorov a bojovníkov z Donbasu”. Ďalší deň prezident Parlamentného zhromaždenia OBSE Ilkka Kanerva oznámil, že lietadlo bolo zostrelené raketou vypustenou z “oblasti kontrolovanej povstalcami”. S podobným vyhlásením zároveň vystúpil aj vtedajší americký prezident Barack Obama a o dva dni neskôr Ministerstvo zahraničných vecí USA oznámilo, že má dôkazy o tom, že Boeing zostrelili práve povstalci. Ubehli tri roky a tieto dôkazy neboli predložené.

Reklama

Spoločná medzinárodná vyšetrovacia skupina (Joint Investigation Team – JIT), ktorá bola vytvorená 7. augusta 2014, to nemala ľahké. Musela si vybrať. Buď hľadať dôkazy pre vyrieknuté obvinenia, alebo vykonať nezávislé a objektívne vyšetrovanie. Zdá sa, že sa vydala prvou cestou.

Zameraním na “hľadanie” toho, kto zostrelil dopravné lietadlo, vyšetrovacia skupina zároveň zabudla na skúmanie hlavnej otázky. Ako sa mohlo stať, že civilné lietadlá naďalej lietali nad vojnovú zónou?
Lety nad paľbou

Reklama

28. septembra 2016 JIT v holandskom Nieuwegeine predstavila prvú predbežnú správu s výsledkami svojej činnosti. Iba ako jednou z príčin tragédie bolo označené to, že Ukrajina včas neuzatvorila svoj vzdušný priestor nad územím, kde už vtedy prebiehali boje s použitím bojového letectva a prostriedkami protivzdušnej obrany.

V skutočnosti Ukrajina v tom čase čiastočne uzavrela vzdušný priestor nad Donbasom, otázka ale spočíva v tom, ako to bolo urobené a či tieto opatrenia boli dostatočné, aby úplne zabezpečila vzdušný priestor nad svojím územím, upresňuje generálny riaditeľ Medzinárodnej poradenskej a analytickej agentúry Bezpečnosť letov a člen Svetového fondu bezpečnosti letov (FSF) Sergej Melničenko.

“Hlavná hrozba bezpečnosti letov v tej oblasti vtedy spočívala v tom, že ani Ukrajina, ani Eurokontrol (medzinárodná organizácia bezpečnosti leteckej prevádzky, ktorá zahŕňa Ukrajinu) včas neinformovali o tom, že vzdušný priestor nad územím, kde prebiehajú bojové akcie, musí byť uzavretý v celej hĺbke (tj. výška) letov,” hovorí Sergej Melničenko.

Namiesto toho dva dni pred pádom MH17 Ukrajina rozoslala tzv. NOTAM (pozn. Od anglického Notice to airmen, operatívne distribuované oznámenia o zmenách v pravidlách prevedení a zabezpečení letov a aeronavigačné informácie), ktoré posádkam nariaďovalo nad územím lietať vo výške od 9,75 kilometrov .

Reklama

Sergej Melničenko je presvedčený, že takéto opatrenie nebolo dostatočné. Boeing letu MH17 bol zostrelený vo výške desiatich kilometrov, to znamená, že veliteľ tohto lietadla úplne dodržal nariadenia NOTAM. Ale to ho nezachránilo. Lietadlo s 298 ľuďmi na palube sa stalo ďalším vzdušným aparátom zostreleným nad týmto územím. Až potom, doslova troch hodinách, Ukrajina úplne uzavrela vzdušný priestor pre civilné lietadlá nad Donbasom.

 

Neprečítané upozornenia

U Melničenka a ďalších špecialistov na bezpečnosť letov vyvstáva mnoho otázok ohľadom toho, ako bolo vydané upozornenie. Oznámenia NOTAM zverejnené pred tragédiou bolo zostavené tak, že ho veliteľ lietadla jednoducho nemohol pochopiť a na to tiež na svojom blogu upozornil špecialista na leteckú bezpečnosť, bývalý pilot a letecký dispečer Mark Zee.

Podľa neho piloti pred letom často dostávajú oznámenia, ktoré sú ťažko pochopiteľné. U NOTAMu sa však zdá, že bolo špeciálne vytvorené tak, aby posádky zmiatlo.
“Analyzovať toto upozornenie nemohli ani piloti, ani dispečeri a ani posádka MH17. Vyzeralo rovnako, ako akékoľvek iné rutinné časové obmedzenie využívania vzdušného priestoru,” uvádza Mark Zee.

Reklama

Hoci v skutočnosti text NOTAMu obsahoval podrobný zoznam súradníc miesta, kde sa piloti mali držať v maximálnej výške. Navyše tam z nejakého dôvodu boli uvedené dve hodnoty výšky, pod ktorými sa nesmelo letieť: úrovne 260 (7,9 kilometrov) a 320 (9,75 kilometrov).

 

Čí Buk teda strieľal?

Medzinárodná vyšetrovacia skupina JIT bola zložená zo 200 odborníkov z Holandska, Belgicka, Ukrajiny, Malajzie a Austrálie. Podľa záverov ich predbežnej správy bolo lietadlo zostrelené raketou triedy zem-vzduch odpálenou z poľa neďaleko od obce Pervomajskoe. Toto územie bolo v tom čase pod kontrolou domobrancov DĽR.

Na snímke vyšetrovatelia prehľadávajú trosky lietadla Boeing 777 letu MH17

JIT tiež tvrdí, že sa jej podarilo zistiť typ zbrane, ktorou bolo lietadlo zostrelené. Je to raketa série 9M38 vypustená z protilietadlového systému Buk. Zistili tiež, komu tento systém patrí. Podľa názoru vyšetrovateľov do obce Pervomajskoe systém dorazil z Ruska a hneď ďalší deň, ráno 18. júla, bol prepravený späť na ruské územie cez Snižne, Debalcevo a Luhansk. Vyšetrovatelia načrtli aj okruh osôb, ktoré boli spojené s premiestnením systému Buk, asi sto ľudí.

Závery JIT sa stretli s kategorickými výhradami ruskej strany. Ministerstvo obrany Ruska oznámilo, že žiadny systém Buk nebol nikdy premiestnený na územie DĽR. A zástupcovia obranného koncernu Almaz-Antej predstavili materiál vlastného vyšetrovania založeného ako na počítačovej simulácii, tak i na reálnom testovaní, ktorého závery úplne vyvracali predbežné závery medzinárodných vyšetrovateľov.

Tieto závery “nemôžu mať dostatočné technické odôvodnenie tvrdení, že môže byť Rusko nejakým spôsobený zapojené do zrútenia malajzijského Boeingu v lete 2014”, jednoznačne RIA Novosti oznámil poradca generálneho konštruktéra koncernu Michail Malyševskij. Podľa neho je základom takéhoto tvrdenia hlavne nezodpovedajúci charakter poškodenia zostreleného lietadla, ktoré by mohlo byť spôsobené podľa scenára medzinárodných vyšetrovateľov. Závery Almaz-anteja uvádzajú, že vypustenie rakety prebehlo z oblasti obce Zaroshchenske, ktorá bola kontrolovaná ukrajinskou armádou. Navyše podľa poškodenia bolo lietadlo skutočne zasiahnuté raketou 9M38, ale so zastaranou hlavicou 9R314. Takéto rakety dávno nie sú vo výzbroji Ruska, zato sú v hojnej miere na Ukrajine.
Dlhý súd

Všetky informácie, na základe ktorých sú urobené závery JIT, skupina získala samostatne a z materiálov, ktoré boli predložené najmä Ukrajinou. Navyše značné množstvo dát JIT získala od tzv. Nezávislej výskumnej skupiny Bellingcat, ktorá skúmaním verejne prístupných fotografií na internete, vrátane sociálnych sietí, “vystopovala” pôvod a cestu Buku a tiež vojakov, ktorí sa podieľali na obsluhe a preprave systému.

Na snímke holandskí policajti strážia časť zrekonštruovaného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airline, let MH17

Metódy Bellingcat kritizovali naozaj vážene aj západní experti. Zakladateľ služby Fotoforensics.com Neal Kravitz, ktorý využíva Bellingcat verejne oznámil, že nemá nič spoločné s touto chybnou analýzou, a že činnosť tohto tímu je príkladom toho, ako sa nedá robiť digitálna analýza fotografií. Ďalší známy odborník na analýzu fotografií a zakladateľ fotoarchívu IRISPIX Jens Kries v rozhovore pre časopis Der Spiegel označil použité metódy odhaľujúce manipuláciu s fotografiami v správe Bellingcat za hádanie z kávovej usadeniny a skupinou použitý Error Level Analysis (ELA) spôsob za amatérsku metódu.

Ruskí vojaci upozorňujú na to, že hlavnými zdrojmi informácií pre JIT je internet a Ukrajina, to znamená štát, ktorý je apriori zodpovedný za zrútenie lietadla na jeho území a ktorého vzdušný priestor nebol včas a dostatočne zaistený. Odborníci Almaz-Anteja majú vážne pochybnosti o pravdivosti výsledkov pokusov, ktoré boli vykonané medzinárodnými vyšetrovateľmi. Na pokusy použili americkú raketu, ktorá sa štrukturálne líši od rakety systému Buk. Zatiaľ čo koncern pri pokusoch použil práve raketu tohto systému.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali