Za ktoré tvrdenia o covid očkovaní hrozí v Rusku väzenie?

Za ktoré tvrdenia o covid očkovaní hrozí v Rusku väzenie?

Moskva 28. novembra 2021 (HSP/RIA Novosti/HSP/Foto:TASR/AP-Vitali Timkiv)

 

V Rusku už posudzujú na sociálnych sieťach niekoľko desiatok prípadov ako „propagandu proti covid očkovaniu“. Za šírenie klamstiev o COVID-19 hrozia pokuty v stovkách tisíc rubľov. Dokonca i väzenie. Podľa nového zákona bolo zatiaľ trestne stíhaných osem ľudí. Za ktoré sporné výroky o koronavíruse možno v Rusku skončiť na lavici obžalovaných? Zisťovala RIA Novosti

Rusko koronavírus vláda opatrenia očkovanie Moskva nárast
Na snímke zdravotníčka podáva ruskú vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 vo vakcinačnom centre v Moskve

Lov na odporcov covid vakcín

Počas novembra miestne pobočky ruského úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Roszdravnadzor posunuli prokuratúre informácie o 37 užívateľoch, ktorí údajne vedú kampaň na sociálnych sieťach. Podľa zverejnených informácií sa rezort zaujímal predovšetkým o zdravotníkov. Tí vraj „zámerne šírili nepravdivé informácie o nebezpečenstve očkovania“. Ale nešlo len o zdravotníkov.

Reklama

Najviac prípadov, konkrétne osemnásť, hlásili z Karélie. Nasledoval Rostov s ôsmimi, Volgograd s piatimi a Smolensk s dvomi. Po jednom zaznamenal Petrohrad, Leningradská oblasť, Jakutsko a Tomsk.

„Postúpili sme informácie o skutočnostiach, keď ľudia sami neboli očkovaní, ale aktívne vnucovali svoje stanovisko iným. Právne posúdenie však vydá prokuratúra,“ komentovala Irina Bačková, šéfka Roszdravnadzoru v regióne Volgograd.

Reklama

Miestny orgán dohľadu z Rostovského regiónu uviedol, že počas monitorovania sociálnych sietí a online publikácií zaznamenali osem prípadov. Neupresnil ale, či sú medzi nimi i výzvy na masívne odmietanie očkovania. Tiež, či sú šíriteľmi neprávd zdravotníci.

Veľkému úspechu sa napríklad tešil príspevok predsedu ruskej Štátnej dumy Vjačeslava Volodina. Ten vyzval občanov, aby sa vyjadrili k návrhom zákonov o zavedení QR kódov v doprave a na verejných miestach. Príspevok zaznamenal viac ako 500 tisíc komentárov. Vrátane údajných klamstiev. Niektoré z nich budú zrejme predmetom vyšetrovania.

 

Koronavírus „práškujú vrtuľníky“

Aktívni odporcova vakcín môžu byť potrestaní za propagandu podľa článkov 207.1 a 207.2 Trestného zákona. Za verejné šírenie vedome nepravdivých informácií o okolnostiach, ktoré ohrozujú životy občanov hrozí pokuta až do výšky 700 tisíc rubľov. Prípadne obmedzenie slobody až na tri roky. Ak klamstvo spôsobí smrť alebo iný vážny následok, potrestá sa jeho šíriteľ až dvomi miliónmi alebo väzením na päť rokov.

Články boli do Trestného zákona zavedené len nedávno a to počas prvej vlny pandémie. Úrady však zatiaľ nie sú veľmi aktívne v ich využívaní. Za rok 2020 bolo podľa čl. 207.1 postavených pred súd len päť ľudí. Rovnaký počet prípadov bol i uzavretý. Išlo napríklad o správy, že koronavírus „práškujú helikoptéry“. Alebo, že slúženie bohoslužieb je „plánovanou akciou na nakazenie“ obyvateľstva.

Reklama

Obyvateľ Bujnakska zverejnil v diskusnej miestnosti s 253 sledovateľmi informáciu, že helikoptéry vypúšťajú nad mestom „koronavírusový plyn“. Ten mal spôsobiť smrť ľudí. Prípad bol nakoniec stiahnutý a páchateľ dostal pokutu.

Vladimír Viksman zo Sachalinu bol zasa stíhaný za minútové video. Hovoril v ňom, že počas letu z Bangkoku do Južného Sachalinu boli k dispozícii ochranné obleky až na mieste pristátia. Že išlo len o „oklamanie verejnosti“ a z ľudí robia bláznov. Súd mu udelil pokutu 300 tisíc rubľov. Svoje konanie neskôr oľutoval. Dokonca napísal i ospravedlňujúci list miestnemu gubernátorovi.

 

Zámerné „zvýšenie miery znepokojenia“

Novinára z regiónu Nižný Novgorod Alexandra Pičugina vyšetrovali kvôli článku o chrámoch fungujúcich počas všeobecnej karantény. Veriacich totiž prirovnal k samovražedným atentátnikom. Bohoslužby označil za organizovanú „akciu na nakazenie obyvateľstva“. Bránil sa tým, že chcel len upozorniť na to, že v kostoloch sa počas bohoslužieb nedodržiava odstup. Snažil sa vraj „zámerne zvýšiť mieru znepokojenia občanov“.

Jeho metafory ale zostali nepochopené. Jeden čitateľ svedčil, že správu bral doslovne. Ako „varovanie pred hroziacim teroristickým činom“. Súdna expertíza konštatovala, že niektoré časti síce boli podané formou osobného úsudku, ale iné mohli vzbudiť dojem, že ide o podložené fakty. Výsledkom bola pokuta 300 tisíc rubľov.

Reklama

Autor tvrdí, že dva dni pred zverejnením sporného príspevku sám gubernátor požiadal blogerov, aby venovali pozornosť nedodržiavaniu režimu samoizolácie. „Naliehal na kreatívny prístup a voľbu jasných šokujúcich slov. Tak som poňal i svoj drsne sarkastický príspevok. Ak budeme každý text odteraz posudzovať z čisto informačného hľadiska, tak pokojne môžeme zakázať všetkých klasikov,“ lamentuje Pičugin.

 

Čo je úmyselné klamstvo

Právnici pripomínajú, že na to, aby sa človek mohol zodpovedať za „falošné správy“, musí si byť vedomý, že úmyselne šíri nepravdivé informácie.

Ak šíriteľ získal svoj názor z vedeckej literatúry či zdrojov, ktoré sa považujú za spoľahlivé, nie je možné ho stíhať. Plénum ruského Najvyššieho súdu jasne povedalo, aký je rozdiel medzi názorom a konštatovaním. Ak príspevok obsahuje konštrukcie „myslím, že“, s najväčšou pravdepodobnosťou to nebude nezákonné,“ vysvetľuje doktorka práv Ľudmila Ajvarová.

Podľa nej je trestných vecí podľa čl. 207.2 tak málo, lebo je ťažké určiť spojenie medzi falošnými správami a vážnymi následkami či smrťou. „To by musel umierajúci pred smrťou jasne uviesť, že čítal príspevok od pána X o vakcíne. Že sa práve preto nenechal zaočkovať. Následne sa nakazil a teraz umiera. Toto by bol z právneho hľadiska jasný prípad podľa Trestného zákona,“ vraví Ajvarová.

Právnik Konštantín Erochin sa domnieva, že je dosť ťažké popísať v Trestnom zákone tieto prípady konkrétnejšie. „Nie je možné podchytiť každú situáciu. Nie je až také dôležité, ako presne je zákon nastavený. Dôležitejšie je, ako ho budú vykladať orgány činné v trestnom konaní,“ myslí si.

 

Slávni ruskí odporcovia covid vakcín

Nedávne aktivity Roszdravnadzoru v regiónoch sa však podľa odborníkov môžu stať začiatkom rozsiahleho boja proti odporcom očkovania na sociálnych sieťach.

Je pochopiteľné, že viac ľudí oslovia známe osobnosti. Môže ísť o milióny. Teraz sa zamerali na tých, ktorých príspevok si prečítalo niekoľko desiatok priateľov. Možno ide o ukážkové príklady, môžu ale mať i opačný efekt. V dôsledku zákazov sa môžu objaviť konšpiračné teórie,“ varuje Ajvarová.

Medzi hviezdami ruského šoubiznisu a politikmi sú aj takí, ktorí verejnosť od očkovania odrádzajú. Herečka Mária Šukšinová opakovane vyhlásila, že ľudia sa menia na „digitálnych otrokov“. Spevák Jurij Loza prirovnal covid vakcínu k produktom po záručnej dobe. Na jeho stránkach na sociálnych sieťach možno nájsť i vyjadrenia, že očkovanie „ohrozuje plodnosť“.

Reklama

Koncom novembra pozvali lekári z jedenástich nemocníc známych odporcov na „exkurziu“ po oddeleniach s najťažšími prípadmi. Oslovené hviezdy zatiaľ odmietajú. Konkrétne Loza sa napríklad domnieva, že ho pozývajú len preto, aby „sa nakazil“. Šukšinová vysvetlila, že je proti „účasti na pokuse s nepreverenými covid vakcínami“. Ale proti očkovaniu ako takému v princípe nič nemá.

Anastázia Gnedinská

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali