Za členov VV SZĽH zvolili aj Pálffyho, Stümpela a Ozimáka

Za členov VV SZĽH zvolili aj Pálffyho, Stümpela a Ozimáka

Bratislava 27. júna 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Novým prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa stal Miroslav Šatan

Na snímke uprostred nový prezident SZĽH Miroslav Šatan a noví členovia výkonného výboru SZĽH Ľudovit Jurínyi (vľavo) a Martin Kohút (vpravo) prichádzajú na tlačovú konferenciu po zasadnutí Kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH)

Rozhodli o tom delegáti stredajšieho Kongresu SZĽH, ktorí ho už v 1. kole tajnej elektronickej voľby podporili nadpolovičnou väčšinou 229 hlasov (69,8 percenta). Zdolaný protikandidát Jaromír Šmátrala dostal 99 hlasov.

Reklama

Šatan vo funkcii nahradil Martina Kohúta, ktorý viedol zväz od roku 2016. Z ohlásených troch kandidátov sa Dárius Rusnák tesne pred hlasovaním vzdal kandidatúry. Štyridsaťštyriročný Šatan je v poradí ôsmy prezident SZĽH v ére samostatnosti, pred ním v tejto funkcii pôsobili Ján Mitošinka, Viktor Špakovský, Dušan Pašek, Ján Stanovský, Juraj Široký st., Igor Nemeček a Martin Kohút.

Kapitán majstrov sveta z Göteborgu 2002 a držiteľ všetkých štyroch slovenských medailí z MS sa po ukončení hráčskej kariéry vydal na funkcionársku dráhu. Najprv pôsobil ako generálny manažér Tímu Európy na Svetovom pohári 2016, kde podceňovaný výber obsadil senzačné druhé miesto. O rok neskôr prijal funkciu generálneho manažéra slovenských reprezentácií.

Reklama

Na post reprezentačného trénera prilákal Kanaďana Craiga Ramsayho, ktorý viedol národný tím aj na domácich MS 2019. Pred júnovými voľbami sa Šatan po dlhšom zvažovaní napokon rozhodol kandidovať na post prezidenta SZĽH, podporili ho viaceré kluby i dosluhujúci šéf Martin Kohút. “Za tri roky urobil zväz veľmi silným. Môj plán je urobiť silnými aj kluby,” zdôraznil Šatan vo svojej prezentácii tesne pred prezidentskou voľbou.

Takisto vyzdvihol potrebu vybudovať hokejové akadémie a vytvorenie atraktívneho prostredia pre rodičov a hráčov, aby z nich po prechode celým hokejovým systémom vyrástli kvalitní ľudia. “Je to pre mňa záväzok na najbližšie trojročné odobie. Takmer 70 percent získaných hlasov beriem ako silný mandát. O svojej kandidatúre som rozhodol pred dvomi-tromi týždňami, nebolo teda veľa času, aby som agitoval a získaval hlasy,” uviedol nový šéf SZĽH po svojom zvolení.

Šatan sa krátko pred hlasovaním vzdal kandidatúry do výkonného výboru, kam mohol byť zvolený, ak by prehral so Šmátralom voľbu o post šéfa zväzu. “Nevedel by som si predstaviť pracovať pod takým lídrom,” povedal reprezentačný strelecký rekordér. Narážal na Šmátralove sľuby o rozdávaní peňazí klubom zo zisku z nedávnych MS na Slovensku. “Týmto spôsobom by slovenský hokej rýchlo došiel. Finančne by rýchlo narazil. Bola by to cesta naspäť,” poznamenal Šatan, ktorého prekvapilo odstúpenie Rusnáka tesne pred voľbami: “Ak mi Daro podá pomocnú ruku, určite ju využijem.”

Na najdôležitejšej fáze stredajšieho Kongresu sa zúčastnilo 76 delegátov a mali dokopy k dispozícii 328 hlasov. Na zvolenie v 1. kole bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých prítomných delegátov, teda 165 hlasov. V prípade nezvolenia sa pokračovalo v 2. kole, v ktorom rozhodol väčší počet hlasov.

Okrem volieb prezidenta hlasovali delegáti aj o ďalších členoch volených do orgánov SZĽH vrátane Výkonného výboru a odborných komisií. Už v 1. kole zvolili za nových členov VV SZĽH Ramsayho asistenta na reprezentačnej striedačke Michala Handzuša (231 hlasov) a doterajšieho šéfa zväzu Martina Kohúta (179), ktorí získali potrebnú nadpolovičnú väčšinu.

Reklama

O menách ďalších piatich členov sa rozhodlo v ďalších kolách. V nich postupne uspeli riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurínyi, dlhoročný druholigový funkcionár Ladislav Gross, riaditeľ Združenia oddielov a klubov (ZOK) 1. hokejovej ligy Miroslav Lipovský, bývalý tréner a v súčasnosti športový riaditeľ HK Levice Marcel Ozimák a bývalý dlhoročný reprezentant Žigmund Pálffy. Ďalšie jedno miesto mal isté zástupca športovcov, na ktoré po odstúpení Branka Radivojeviča kandidovali Ľubomír Višňovský a Jozef Stümpel. Z dvojice bývalých reprezentačných spoluhráčov zvolili delegáti Stümpela, ktorý tak pokračuje ako člen VV. Jedno miesto vo VV má vyhradené nový prezident SZĽH. Nový výkonný výbor zasadne prvýkrát už vo štvrtok 27. júna.

“Beriem to s pokoru, je to veľká zodpovednosť. Som pripravený pomáhať, ako sa len dá. Počas svojho doterajšieho pôsobenia pri slovenskom hokeji som mal možnosť toho veľa spoznať, budem v tom pokračovať,” uviedol Handzuš, ktorý pôsobil ako asistent Ramsayho na domácich MS. “Slovenský hokej sa postupne dostáva do poriadku. Teraz bude mať toho správneho lídra. Budeme sa všetci snažiť pracovať tak, aby bol slovenský hokej ešte silnejší,” vyhlásil Kohút, na ktorého nadviazal ďalší člen VV SZĽH Ľudovít Jurínyi: “Je to pre mňa veľmi zaväzujúce. Ideme do roboty, čaká nás veľa práce.” Funkčné obdobie šéfa SZĽH i ďalších členov by malo podľa Stanov SZĽH trvať do roku 2022.

 

Zloženie nového vedenia SZĽH:

prezident – Miroslav Šatan

Reklama

členovia VV SZĽH – Michal Handzuš, Martin Kohút, Ľudovít Jurínyi, Ladislav Gross, Miroslav Lipovský, Marcel Ozimák, Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel (zástupca športovcov), Miroslav Šatan (ako prezident SZĽH)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali