Bratislava 20. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Adriana Orozová, výživová poradkyňa na klinike Alimmenta v Barcelone, prezradila jednoduchý a rýchly spôsob, ako sa správne stravovať a strážiť si váhu, informuje ABC
“Metóda taniere” pomáha pochopiť, aké množstvo potravín určitého typu možno do jedálnička zahrnúť. Polovica taniera by mala byť zelenina, surová alebo varená. Štvrtinu taniera tvoria vysoko biologicky hodnotné bielkoviny, ako sú vajcia, chudé mäso, morské plody, ryby alebo strukoviny. Ďalšia štvrtina ide na komplexné sacharidy – cestoviny, ryžu, zemiaky alebo celozrnný chlieb.
Výživová poradkyňa tiež navrhla doplniť tanier malým množstvom zdravých tukov – avokádom, orechami alebo semenami.
S cieľom systematizácie prípravy jedla Orozová radí zjesť najprv surovú alebo varenú zeleninu, ktorá má nízky obsah kalórií, ale vďaka nej je jedlo sýte. Potom navrhuje pridať bielkoviny a sacharidy – ich podiel závisí na dennom výdaji energie, a potom doplniť jedlo zdravými tukmi.
Ľudia zabúdajú na rozmanitosť
Výživová poradkyňa Elisa Escorihuelová však upozornila, že ľudia si nie vždy pamätajú odporúčanie konzumovať zložité sacharidy, napríklad celozrnný chlieb.
Ďalšou chybou je výber nesprávnych potravín s bielkovinami, ako sú polotovary, ktoré obsahujú vysoký obsah cukru, solí a nasýtených tukov. Orozová tiež uviedla, že je bežné, že ľudia zabúdajú na rozmanitosť: mäso jedia častejšie ako ryby, morské plody alebo strukoviny.
Vysvetlila, že táto metóda skutočne môže pomôcť schudnúť. Základom stravy je zelenina, ktorá prispieva k nasýteniu vďaka vláknine a vode a bielkoviny majú vysokú biologickú hodnotu. Sú tiež zdravšie a majú nižší obsah nasýtených tukov. Sacharidy sa musia pomaly rozpúšťať vo vode a musia byť komplexné. To všetko pomáha k väčšiemu nasýteniu.
Výpočet porcií
Pri výpočte porcií musíme venovať pozornosť sacharidom a tukom: ich množstvo závisí na potrebách a cieľoch človeka. Navyše kvôli tráviacim problémom alebo neznášanlivosti určitých potravín musíme presne určiť veľkosť porcie zeleniny.
Orozová zdôraznila, že jedálny lístok by mal byť individuálny a vychádzať z konkrétnej potreby. Okrem toho by sme nemali zabúdať na cvičenie, dostatočné pitie vody a snažiť sa vyhnúť stresu.
Pre vegetariánov, ako vysvetlila Escorihuelová, existujú dve možnosti tohto spôsobu stravovania. V prvom prípade by polovica taniera mala pozostávať zo zeleniny a malého množstva ovocia a druhou by mali tvoriť rastlinné bielkoviny. V druhom variante by polovica taniera mala byť tiež zelenina alebo ovocie, štvrtina bielkovín a zvyšok by mali tvoriť komplexné sacharidy.