„S vrahmi sa dohody neuzatvárajú?!“ Podstatou dohody o vine a treste je niečo iné, ako to zobrazuje film Ctihodný občan, vysvetlil bývalý generálny prokurátor Michal Vaľo

„S vrahmi sa dohody neuzatvárajú?!“ Podstatou dohody o vine a treste je niečo iné, ako to zobrazuje film Ctihodný občan, vysvetlil bývalý generálny prokurátor Michal Vaľo

Bratislava 22. novembra 2019 (HSP/Foto:HS)

 

Ak ste videli film Ctihodný občan, možno to vo vás zanechalo myšlienku, že s vrahmi sa dohoda neuzatvára. Aktuálne však prokurátor uzavrel dohodu o vine a treste s obvineným Zoltánom Andruskóom, ktorý mal byť pri vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sprostredkovateľom. Prečo sa pristupuje k dohode o  vine a treste? Nemôže byť konanie o dohode o vine a treste zneužité či už niektorým zo spolupáchateľov, aby si klamstvom prilepšil na úkor iného obvineného? Aké výhody pre obvineného má uzatvorenie dohody o vine a treste? Na otázky odpovedal bývalý generálny prokurátor Michal Vaľo

Na snímke bývalý generálny prokurátor Michal Vaľo

V ostatnej dobe bola verejnosť informovaná, že vo viacerých prípadoch uzatvoril prokurátor s obvinenými dohodu o vine a treste, na základe ktorej bol obvineným uložený nižší trest. Vo vzťahu k niektorým z obvinených, konkrétne Zoltánovi Andruskóovi, sa tak údajne má stať aj v tak závažnom prípade, ako bola vražda novinára Ján Kuciaka a jeho priateľky. Pri akých trestných činoch možno uzavrieť takúto dohodu?

Reklama

Trestný poriadok neobmedzuje uzatvorenie dohody o priznaní viny a uložení trestu len na menej závažné trestné činy. Takúto dohodu možno za zákonom ustanovených podmienok uzatvoriť vo vzťahu ku všetkým trestným činom vrátane úkladnej vraždy.

 

Reklama

Aké sú tie zákonom ustanovené podmienky?

Ku konaniu o dohode o vine a treste môže dôjsť až po skončení vyšetrovania, a to za predpokladu, že jeho výsledky dostatočne odôvodňujú záver, že obvinený skutok spáchal a že tento skutok je trestným činom, ak sa obvinený k spáchaniu skutku priznal, uznal vinu a dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho priznania.

 

Kto začína a vedie konanie o dohode o vine a treste a rozhoduje o prijatí dohody? Začína sa takéto konanie na žiadosť obvineného alebo poškodeného?

Ide o dohodu medzi obvineným a štátom. Iba prokurátor je oprávnený v prípravnom konaní začať takéto konanie, viesť ho a uzavrieť s obvineným dohodu a to aj bez návrhu strán. Ak dôjde k uzatvoreniu dohody, prokurátor podá návrh súdu na jej schválenie.

Reklama

Súd môže návrh dohody odmietnuť, ak zistí, že v prípravnom konaní došlo k závažnému porušeniu procesných predpisov, najmä porušeniu práva na obhajobu, alebo ak navrhovaná dohoda o vine a treste je zrejme neprimeraná. Aj keď dohoda nie je zrejme neprimeraná, ale súd ju nepovažuje za spravodlivú, neschváli ju a oznámi svoje výhrady stranám, ktoré môžu navrhnúť nové znenie dohody o vine a treste.

 

Prečo sa pristupuje k dohode o  vine a treste? Len aby sa zjednodušilo a urýchlilo konanie pred súdom? Nemarí sa tým zmysel trestného konania, ktoré má viesť k spravodlivému potrestaniu páchateľa? Poškodení to môžu pociťovať ako nespravodlivosť.

Naše trestné konanie je koncipované ako konanie medzi štátom a obvineným. Jeho cieľom nie je pomsta zo strany poškodeného, ale ochrana verejného záujmu, ochrana spoločnosti pred páchateľom tým, že sa mu zabráni v páchaní ďalšej trestnej činnosti a vytvoria podmienky na jeho výchovu k tomu, aby viedol riadny život. Súčasne má iných odradiť od páchania trestných činov a vyjadriť morálne odsúdenie páchateľa spoločnosťou. Na dosiahnutie týchto cieľov majú byť použité čo najmiernejšie prostriedky.

Samozrejme, že jedným z dôvodov konania o vine a treste je zjednodušenie a urýchlenie konania pred súdom. Ale nie na úkor dosiahnutia cieľa trestného konania. Dohoda je možná len ak sa páchateľ prizná a nahradí alebo chce nahradiť spôsobenú škodu, čo nasvedčuje tomu, že svoje konanie oľutoval a nebude ho opakovať. Súd ju schváli len ak ju uzná za primeranú a spravodlivú.

Reklama

 

Berie prokurátor pri uvažovaní, či pristúpi ku konaniu o uzatváraní dohody o vine a treste do úvahy aj to, či obvinený napomáhal pri objasňovaní trestného činu, najmä pri zistení a usvedčení spolupáchateľov?

Podľa zákona prokurátor môže dokonca aj zastaviť trestné stíhanie proti obvinenému, ktorý sa významnou mierou podieľal na objasnení korupcie, trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny alebo zločinu spáchaného organizovanou skupinou alebo zločineckou skupinou alebo trestných činov terorizmu alebo na zistení alebo usvedčení páchateľa takéhoto trestného činu, ak záujem spoločnosti na objasnení takého trestného činu prevyšuje záujem na trestnom stíhaní „spolupracujúceho“ obvineného. Zastaviť trestné stíhanie však nie je možné voči organizátorovi, návodcovi alebo objednávateľovi trestného činu, aj keď sa podieľal na jeho objasnení.

V prípadoch, kedy sa spolupracujúci obvinený podieľal na spáchaní tak závažného trestného činu, ako bola spomínaná vražda novinára a jeho priateľky, je záujem spoločnosti na trestnom stíhaní všetkých spolupáchateľov tak vysoký, že nemôže prevýšiť záujem na objasnení tohto trestného činu, aj keď nesporne existuje veľký záujem spoločnosti na jeho objasnení. Môže to však viesť prokurátora k tomu, aby začal konanie o dohode o vine a treste.

 

Nemôžu byť konanie o dohode o vine a treste alebo inštitút zastavenia trestného stíhania spolupracujúceho obvineného zneužité či už niektorým zo spolupáchateľov, aby si klamstvom prilepšil na úkor iného obvineného, ako na to bolo poukázané napr. vo filme Ctihodný občan, alebo dokonca na barterový obchod medzi obvineným a orgánmi činnými v trestnom konaní, ak nevedia skutok inak objasniť? A nespochybňuje našu právnu úpravu nedávne rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva vo veci Adamča?

Zneužiť sa dá všetko. Zákon sa tomu však snaží zabrániť, keď zastavenie trestného stíhania voči spolupracujúcemu obvinenému podmieňuje jednak tým, že požaduje, aby sa na objasnení trestného činu alebo na zistení alebo usvedčení páchateľa podieľal významnou mierou, a tiež tým,  že záujem spoločnosti na objasnení konkrétneho trestného činu musí prevyšovať záujem na trestnom stíhaní „spolupracujúceho“ obvineného.

Zneužitiu dohody o vine a treste sa zákon snaží zabrániť tým, že požaduje, aby vykonané dokazovanie nasvedčovalo, že priznanie obvineného je pravdivé a tiež tým, že súd súhlasí s dohodou len ak ju uzná za primeranú a spravodlivú.

Cieľom trestného stíhania, na rozdiel od cieľa sledovaného hlavným hrdinom spomínaného filmu nie je pomsta. Ale na druhej strane, orgány činné v trestnom konaní nesmú pripustiť, aby niektorý zo spolupáchateľov koristil z falošného usvedčenia spolupáchateľov a už vôbec nesmie ísť o obchod medzi obvineným a orgánmi činnými v trestnom konaní, ak nevedia skutok inak objasniť.

V praxi je to neraz zložité, keď iné dôkazy, ako výpoveď niektorého zo spolupáchateľov, napríklad o tom, ktorý z nich obeť zastrelil, neexistujú. Podľa publikovaných informácii takáto situácia je pravdepodobne aj vo veci vraždy Ernesta Valka. Ale ak nie je možné spoľahlivo zistiť, ktorý zo spolupáchateľov stlačil spúšť, mali by byť všetci odsúdení za to, čo sa im podarilo jednoznačne preukázať, či už za spolupáchateľstvo alebo za účastníctvo na vražde alebo pod.

Reklama

Prílišná dôverčivosť vo výpoveď „spolupracujúceho“ obvineného, ktorej pravdivosť nie je dostatočne podložená inými dôkazmi, vedie k porušeniu práva na spravodlivé súdne konanie toho obvineného, ktorého spolupracujúci obvinený usvedčuje. Tým skôr, že spolupracujúci obvinený je za usvedčenie odmenený znížením trestu alebo dokonca zastavením trestného stíhania, pričom zastavenie trestného stíhania nepodlieha súdnej kontrole. To je aj podstata výhrad Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré vyslovil  vo veci Adamčo proti Slovenskej republike, ktoré vyslovil v rozhodnutí z 12. novembra 2019.

 

Neoberá dohoda o vine a treste poškodených o ich práva? Zúčastňuje sa konania o dohode o vine a treste aj poškodený, alebo je to dohoda len medzi prokurátorom a obvineným?

Poškodenému ani v obvyklom trestnom konaní neprináleží právo ovplyvňovať trest, ktorý sa odsúdenému uloží. Ťažisko oprávnení poškodeného v trestnom konaní sa týka náhrady škody, ktorá mu bola spôsobená. Tieto práva má poškodený aj v konaní o dohode o vine a treste.

Poškodený, ktorý má nárok na náhradu škody, môže navrhnúť, aby súd v odsudzujúcom rozsudku uložil obžalovanému povinnosť nahradiť túto škodu. Takýto návrh musí uplatniť do skončenia vyšetrovania, teda pred tým, ako sa prokurátor rozhodne, či podá obžalobu alebo začne konanie o dohode o vine a treste. Ak si poškodený nárok na náhradu škody uplatnil a prokurátor sa rozhodne začať konanie o vine a treste, predvolá na toto konanie spolu s obvineným aj poškodeného. V rámci konania o dohode je prokurátor povinný dbať na záujem poškodeného na náhrade škody.

Reklama

Dohodu o vine a treste možno uzavrieť aj bez prítomnosti poškodeného, ktorý sa na konanie napriek riadnemu predvolaniu bez ospravedlnenia nedostavil. V takomto prípade môže prokurátor za poškodeného dohodnúť s obvineným rozsah a spôsob náhrady škody až do výšky, ktorú si poškodený uplatnil. Dohodu podpisuje na znak súhlasu okrem prokurátora, obvineného a jeho obhajca aj poškodený, ak úspešne uplatnil nárok na náhradu škody a zúčastnil sa konania.

Záväzok obvineného, že nahradí škodu v rozsahu uzatvorenej dohody je nevyhnutnou súčasťou tejto dohody, bez ktorej nemožno dohodu uzatvoriť. Môže sa však stať, že sa dohodu o výške  a spôsobe úhrady škody nepodarí uzatvoriť alebo nie v celej poškodeným požadovanej výške. V takom prípade prokurátor na to upozorní súd a navrhne, aby poškodeného odkázal s nárokom na náhradu škody alebo jej časti na civilný proces alebo iné konanie.

 

Aké výhody pre obvineného má uzatvorenie dohody o vine a treste?

Ak je obvineným človek, ktorý inak žije slušným životom, a skutok, pre ktorý je stíhaný, je len jednorazovým vybočením z jeho obvyklého spôsobu života, tak pre neho bude výhodou aj to, že sa konanie urýchli.

Reklama

Hlavnou výhodou však je, že súd môže znížiť uložený trest pod dolnú hranicu trestnej sadzby ustanovenej Trestným zákonom až o jednu tretinu, pri niektorých najzávažnejších trestných činoch však nemôže uložiť trest odňatia slobody kratší ako dvadsať rokov.

 

Zapisuje sa trest uložený formou schválenia dohody o vine a treste do registra trestov?

Áno, ak súd dohodu o vine a treste schváli, potvrdí to rozsudkom, ktorý verejne vyhlási a ktorý má všetky následky rovnaké, ako rozsudok vyhlásený v obvyklom spôsobe trestného konania. Takýto rozsudok má len zjednodušené odôvodnenie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali