Vodný slalom: Slafkovský a Dukátová víťazmi ankety SZKDV

Vodný slalom: Slafkovský a Dukátová víťazmi ankety SZKDV

Modra 6. decembra (TASR) – Najúspešnejšími slalomármi sezóny sa podľa ankety Slovenského zväzu kanoistiky a divokej vode (SZKDV) o Kanoistu roka 2013 stali singlista Alexander Slafkovský a kajakárka Jana Dukátová. Všetkých laureátov v rôznych kategóriách vyhlásili slávnostne v piatok v Elesko Wine Parku v Modre.

Singlista Slafkovský naplno zabral na najdôležitejšom podujatí roka, keď na MS v pražskej Troji sa stal vicemajstrom sveta a k striebru pridal aj zlato v pretekoch družstiev. Prvýkrát sa stalo, že Slafkovský prenikol až na úplne výslnie ankety, kajakárke Jane Dukátovej sa to podarilo už tretí raz po rokoch 2010, 2012 a teraz, štvrtýkrát za sebou triumfovala v kategórii ‘kajakárka roka’.

Alexander Slafkovský mal úžasný rok. "Všetko sa mi splnilo, viac som ani k šťastiu nepotreboval," hodnotil sezónu. "Navyše 4. októbra sa mi narodil syn Alex, ani sa mu veľmi na svet nechcelo, cisársky rez Jelke pri pôrode pomohol. Meno je príznačné, síce sme nevedeli, či to bude chlapec, alebo dievča, no teraz, keď vidím malého Alexa, tak viem, že sa dielo podarilo."

Saša mohol zablahoželať aj svojmu trénerovi Stanislavovi Gejdošovi. "Ja som mu hovoril, že do troch rokov bude najlepší a vidíte, splnilo sa. V mojich výsledkoch kraľovala Troja v Prahe, striebro v individuálnych a zlato v tímových pretekoch. Aj keď sa zdá, že v seriáli Svetového pohára mohlo byť lepšie, bolo to na hrane, stačilo, aby mi rozhodcovia vo finále v Čunove neprisúdili ťuk na 12. bránke a bol by som triumfoval v celkovom poradí."

Reklama

Alexander Slafkovský sa v sezóne optimálne naladil na niečo, čo ho mimoriadne inšpiruje. "Pochopiteľne, na olympijské hry. Rio sa blíži, zdá sa, že cesta je dosť zarúbaná, no teraz som v podstate začal cestu, z ktorej by som nechcel zísť. Dúfam, že v našom internom súperení o olympijskú miestenku nebudem musieť nič dobiehať a keď sa ocitneme v rovnocennej pozícii, všetko bude otvorené. Systém nominačky sa nezmenil, v jednych pretekoch sa rozhodne."

Anketa v roku 2013 nepripomínala predchádzajúce, mnohé mená sa medzi laureátmi pomenili, chýbali v nej Michal Martikán, Hochschornerovci, medzi trénermi všetci skúsení kozáci, ktorých vystriedal mladík Stanislav Gejdoš. "Aj sme sa spolu smiali nad tým, že by mali zrušiť anketu, keď takto dopadla," zavtipkoval si Alexander Slafkovský.

Reklama

Na pár dní si hneď po vyhlásení ankety vybehne Alexander Slafkovský do Álp. "Za skialpinizmom, asi niekde do okolia Hintertuxu, alebo Pitztalu, do stredy tam trochu ponaháňam kondičku."

Jana Dukátovo momentálne ‘zarezáva’ na sústredení v arabskom Al Aine, kam sa prepravila 3. decembra a v púštnej oáze pobudne do 15-teho. Snaží sa najmä o jedno, skrátiť čas ‘nepádlovania’ počas zimných mesiacov. "Aj preto sme si naplánovali ďalší výjazd do Al Ainu 15. februára," upresnil tréner Róbert Orokocký. "Z analýz a porovnávania so svetovou konkurenciou je jasné, že sme si v minulosti odtrpeli zimu viac, menej sme plnohodnotne trénovali a hodiny aktívneho pádlovania na vode sa zúžili."

Jana Dukátová pôsobila spočiatku v sezóne menej výrazne, záver však mala bravúrny, vyhrala už štvrtýkrát celý seriál Svetového pohára a na MS v pražskej Troji veľa nechýbalo, aby sa ovenčila bronzom. Róbert Orokocký: "V Troji sme zažili počas protestu pokrovú hru s výsledkami, žiaľ, v neprospech Jany. Poolympijská sezóna bola pre nás naozaj špecifická, skôr uvoľnená, na pílu sme zatlačili až v jej polovici. Výkyvy boli plánované a že Jana vyhrala sveťák a na MS bola štvrtá, tak to považujeme za pridanú hodnotu nášho úsilia."

Strategicky sa Jana Dukátová nastaví až postupne, keď sa presne zanalyzujú novinky z ICF, ktoré sa dotýkajú aj nominačných kritérií na OH’2016 v Riu. "Zatiaľ sme si spolu nesadli, my sme v Al Aine vystriedali Michala Martikána i Hochschornerovcov, času bolo málo," vysvetlil Róbert Orokocký. "V zásade sa však stratégia veľmi nezmení, dôležité bude načasovať formu na tú rozhodujúcu chvíľu."

Výsledky ankety

Reklama

hlavné kategórie

Športovec roka SZKDV: Alexander Slafkovský

Športovkyňa roka SZKDV: Jana Dukátová

ďalšie kategórie

Reklama

kajakárka roka: Jana Dukátová

kanoistka roka: Katarína Macová

kanoista roka: Alexander Slafkovský

deblkanoisti roka: Ladislav a Peter Škantárovci

kajakár roka: Martin Halčin

talent roka: Jakub Grigar, Matúš Gewissler – Juraj Skákala

zjazdár roka: Ján Šutek – Štefan Grega

tréner roka: Stanislav Gejdoš

mládežnícky tréner roka: Jozef Martikán

rozhodca roka: Dušan Kollár

Reklama

špeciálne kategórie

Cena za dlhoročný prínos: Vojtech Potočný

Sieň slávy SZKDV: Vladimír Vala – Jaroslav Slučik

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali