Kto vlastne naozaj vládne v tejto krajine, ak ani šéf hlavnej vládnej strany nesmie hovoriť o tom, čo si myslí väčšina občanov?

Kto vlastne naozaj vládne v tejto krajine, ak ani šéf hlavnej vládnej strany nesmie hovoriť o tom, čo si myslí väčšina občanov?

Bratislava 6. decembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Pavol Zachar)

 

Nemali by sa komentovať rozhodnutia súdov, ani tie tendenčné, a preto to ani naďalej robiť nebudeme. Ak si však totalitný liberálnefašistický valec dovolí siahať na slobodu už aj predsedovi najväčšej politickej strany za vyslovenie názoru, ktorý je iný, než názor inkvizičného komanda, potom je najvyšší čas ozvať sa

Na snímke predseda vládnej strany SMER-SD Robert Fico

„Vyšetrovateľ NAKA obvinil Róberta F. z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu,“ uviedla vo štvrtok polícia v súvislosti s videom, ktoré zverejnil pred časom predseda strany Smer-SD Robert Fico. „Napriek tomu, že Najvyšší súd SR rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert F. mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.“

Reklama

Smer-SD zvolal v reakcii na toto bezprecedentné šikanovanie svojho predsedu za vyslovený názor tlačovú konferenciu. Poslanci za Smer-SD považujú obvinenie svojho straníckeho šéfa Roberta Fica za súčasť sústredeného útoku na Smer-SD, ako aj na jeho osobu, a budú iniciovať zvolanie parlamentného brannobezpečnostného výboru, na ktorom sa chcú na tieto okolnosti pýtať špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ako aj policajného prezidenta Milana Lučanského.

Na snímke mimoriadna tlačová konferencia poslaneckého klubu Smer-SD v NR SR v Bratislave 5. decembra 2019

„Vyzývam dozorujúceho prokurátora, ktorý dal príkaz na vznesenie obvinenia voči Robertovi Ficovi, aby mal odvahu a prišiel vysvetliť svoj postup na výbor pre obranu a bezpečnosť. Pevne verím, že príde aj špeciálny prokurátor, aj generálny prokurátor,“ uviedol poslanec Erik Tomáš (Smer-SD).

Reklama

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár pripomenul, že predmetné obvinenia Fica sú úplne nemiestne, keďže Robert Fico bol prvý, ktorý zaviedol návštevu a uctenie si všetkých protifašistických bojovníkov, hlasoval za vyhlásenie výročia Slovenského národného povstania za štátny sviatok, bol predkladateľom zákona o pamätnom dni boja proti holokaustu.

Poslanecký klub Smeru-SD sa tiež vyjadril v tom zmysle, že súhlasí s Ficovými vyjadreniami, pre ktoré vyšetrovateľ NAKA vzniesol voči Ficovi obvinenie – teda vlastne spáchali tie isté trestné činy a mal by im teda tiež hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Naozaj Fico hanobil v tom svojom prejave národ, rasu, presvedčenie? Podnecoval k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti? A schvaľoval trestný čin? Na to si môže každý urobiť názor aj sám. Zopakujme si, čo vlastne Robert Fico vo svojom videopríhovore povedal:

„Smer-SD je strana s jasnou protifašistickou orientáciou. Je nespochybniteľná a jednoznačne ovplyvňuje a bude ovplyvňovať všetky naše rozhodnutia, či už pri prijímaní zákonov, alebo pri politickej spolupráci. Keby nás nebolo, doteraz sú všetky pomníky SNP zaprášené a 9. september nie je pamätným dňom obetí holokaustu a rasového násilia. Predsedovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi môžeme však len ticho závidieť, ako mu hlupáci z denníkov Sme, N či tretí slniečkarsky sektor naháňajú percentá. Viackrát som upozorňoval na to, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. Rešpektujem rozsudok Najvyššieho súdu proti poslancovi Národnej rady pánovi Mazurekovi, ale zaraďujem ho do kategórie mediálnych, po ktorom budú preferencie pána Kotlebu a jeho strany utešene rásť. Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. A ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vôjsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí, vrátane ležiacich psov pozatvárať. To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém? Ak sú naše orgány činné v trestnom konaní a súdy také aktívne pri výrokoch, očakávam, že sa budú rovnako aktívne zaoberať výrokmi pána Trubana o drogách pred mladými ľuďmi alebo vážnym podozrením, že s drogami obchodoval. Potom budem pozerať na ostatný rozsudok Najvyššieho súdu k Milanovi Mazurekovi úplne inak.“

Toľko text videopríhovoru Roberta Fica, za ktorý ho chce dať inkvizítor, prepáčte, chcel som napísať vyšetrovateľ NAKA, na jeden až päť rokov do väzenia. To obvinenie nie je žart, je myslené smrteľne vážne – až sem sme to dopracovali po tridsiatich rokoch budovania rozvinutej demokratickej spoločnosti. Nožnice medzi realistickým a „politicky korektným“ liberálnefašistickým posudzovaním možného nebezpečenstva vyplývajúceho z pomenúvania vecí pravými menami sa čoraz viac otvárajú a začína to opäť raz v histórii nadobúdať až komické rozmery.

Reklama

Zdá sa, že na trhu začína byť akútny nedostatok zdravého rozumu, ktorý by ešte vedel rozpoznať rozdiel medzi racionálnymi hranicami slobody, a medzi fanatickým tabuizovaním čo len vyslovenia názvu určitých etník v súvislosti s čímkoľvek negatívnym, akokoľvek by to bola pravda.

Ako často sa v médiách hlavného prúdu zvykli objaviť výrazy ako „ruskí agresori urobili hento či tamto“, „Slováci sú takí či onakí“ a je to v absolútnom poriadku, nikto s tým nemá problém. Stačí však vo verejnom priestore trochu neopatrnejšie použiť názov niektorých vybraných etník a pridať k nemu nejaké negatívne adjektívum, potom darmo urobíte aj explicitné vyjadrenie, že ste ich nemysleli všetkých, ale iba časť, že nie ste rasista a máte v tom etniku aj kamarátov – nič z toho vám nepomôže, podobne ako nič z toho nepomohlo ani poslancovi Mazurekovi.

V histórii existovali režimy, ktoré príslušníkov nejakého etnika či inej skupiny ľudí označovali, prenasledovali a vraždili. V mene strachu, aby sa to nestalo aj tu a teraz, či už úprimného alebo zámerne a účelovo predstieraného, dochádza k opačnému extrému, k totalite z opačnej strany: k prenasledovaniu a šikanovaniu skupiny ľudí práve v mene tohto strachu. Je to nová názorová nesloboda, totalita ktorá sa rýchlo šíri a už začína otvorene siahať aj po demokraticky zvolených predstaviteľoch legitímnej moci.

Predvčerom sme v titulku článku o Ficovom návrhu vrátiť slovenské zlato z Británie domov na Slovensko položili rečnícku otázku: aký ho za to stihne trest? Nuž, že by sme sa ho dočkali takto expresne rýchlo v podobe procesu na spôsob 50. rokov?

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali