Víťazi jubilejného ročníka Novinárskej ceny NOS – OSF sú známi

Víťazi jubilejného ročníka Novinárskej ceny NOS – OSF sú známi

Bratislava 28. apríla (TASR/HSP)

 

Zakladateľka súťaže Ľubica Stanek v úvode konštatovala, že súčasnú žurnalistiku ničí vplyv internetu

Po dnešnom slávnostnom vyhlásení výsledkov jubilejného desiateho ročníka súťaže Nadácie otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation (NOS-OSF), Novinárskej ceny 2013 v KC Dunaj v Bratislave, sú známe mená víťazov.

Reklama

Zakladateľka súťaže Ľubica Stanek už v úvode konštatovala, že súčasnú žurnalistiku ničí vplyv internetu. “Slovenská žurnalistika je v existenciálnej kríze,” uviedla. Množstvo čitateľov podľa nej uprednostňuje krátke internetové správy, v ktorých sú všetky fakty zoradené niekoľkých prvých odstavcoch, prípadne dokonca v prvom. Práve súťaže ako je Novinárska cena NOS-OSF podľa nej podporujú sofistikovanejšiu žurnalistiku. “Tretí rok existuje takáto cena aj v Čechách,” poznamenala s tým, že tam plní podobnú funkciu a prebieha podľa podobných kritérií.

Tento rok sa do súťaže prihlásilo 319 autorov, ktorí prihlásili 486 príspevkov. Poroty najprv vybrali v pätnástich kategóriách po tri až päť nominantov na celkové víťazstvo. Následne dnes večer vyhlásili celkových víťazov.

Reklama

V kategórii Najlepšia fotografická aktualita boli nominovaní Martin Baumann z TASR so sériou fotografií Posledná cesta domov, Boris Németh (Z rozvodneného Dunaja sa stala atrakcia, .týždeň) a opäť Boris Németh (Relikvie Don Bosca, .týždeň) Víťazom sa stal Boris Németh.

Na Najlepšiu fotografickú reportáž bol nominovaný Martin Bandžák (Následky katastrofy tajfúnu Haiyan na Filipínach, fieldtrack.magna.sk), Zuzana Halánová, Daniel Laurinc (Vždy budem tvoja mama, .týždeň), Zuzana Halánová, Daniel Laurinc (15 minút, SME) a Milan Illík (Crew Teens, SME, Pravda, Trend). Víťazom sa stala Zuzana Halánová a Daniel Laurinc.

O Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúru bojovala Natália Ložeková (Vladári 2013, .týždeň), Vladimír Renčín (Kreslený humor, Právo) a Mikuláš Sliacky (Rubrika Sliackeho Kameňák, Nový Čas). Víťazom sa stal Vladimír Renčín.

Cena Google za inovatívnu profesionálnu online žurnalistiku priniesla nomináciu Miroslave Kernovej (séria článkov, blog.sme.sk), Pavlovi Sibylovi, Tomášovi Prokopčákovi, Filipovi Struhárikovi, Tomášovi Halászovi (MONO magazín) a Gabrielovi Šípošovi, Samuelovi Spáčovi, Petrovi Klátikovi (Kto je s kým rodina na našich súdoch, blog.sme.sk), ktorí napokon cenu víťaza získali.

V kategórii Najlepší článok uverejnený na blogu bola nominovaná Boba Baluchová (Lekcie rozvoja, blog.sme.sk), Radovan Bránik (Ako sa na vás môže veľká poisťovňa zvysoka vykašľať, blog.sme.sk), Kristína Brnčová (séria článkov, blog.sme.sk), Martin Dubéci (séria článkov, blog.sme.sk) a Dália Gregorová (Interrupcie, znásilnenie a spoločenská diskusia, blog.sme.sk). Víťazkou sa stala Boba Baluchová.

Reklama

O Najlepší komentár v printových médiách bojoval Marián Leško (séria komentárov,Trend), František Múčka (séria ekonomických komentárov, SME), Pavel Sibyla (séria komentárov, SME) a Miriam Zsilleová (Nechytajte zadky hosteskám, Rozhodnutie Lary Croft, SME). Víťazom sa stal Marián Leško.

V kategórii Najlepší regionálne publikovaný príspevok v printových médiách bola nominovaná Lenka Juríčeková (Prežili holokaust, rachot kanónov i smrť svojich rodičov v plyne, SME Bratislava), Darina Kvetanová (Bezákove centrá zostali bez rozpočtu: Arcibiskupský úrad odmieta povedať, čo ďalej, Trnavsko), Lucia Tkáčiková (Séria článkov o bratislavských sídliskách, SME Bratislava) a Jaroslav Vrábeľ, Katarína Gécziová (Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013, Košický Korzár), ktorí napokon zvíťazili.

O Najlepší regionálne odvysielaný príspevok v elektronických médiách súťažila Miriam Hozzová, Emil Herr (Malí hrdinovia, TV Poprad), Rastislav Iliev (séria reportáží o vývoji kauzy MŠ na Exnárovej, TV Bratislava), víťazkou sa stala posledná nominovaná, Iveta Kováčiková (Športový areál v Orlovom, ITV informačno – spravodajská televízia Považská Bystrica).

V kategórii Najlepší analyticko-investigatívny príspevok v elektronických médiách bol nominovaný Ivan Brada (Utajený podnikateľ, RTVS), Miroslav Kern, Martina Pažitková (Štát skladuje vzduch za milióny eur, TV SME) a Peter Navrátil (séria príspevkov z relácie „Občan za dverami“, RTVS). Kategóriu vyhral Ivan Brada z RTVS.

O Najlepší analyticko-investigatívny príspevok v printových médiách súťažila Veronika Folentová, Ján Krempaský (Sme v nemocnici, SME), Dušan Karolyi (Odmena pre známu?, Za odvahu vyhadzov po sedemnástich rokoch, Zabrali voľby?, Trend), Zuzana Petková (Nezdaníš sponzora svojho, Utajené obchody, Ako sa z Ivana Kmotríka stal futbalový developer, Trend), Filip Struhárik, Lukáš Onderčanin, Lucia Vitteková (Ukradnuté fotky, falošní blogeri. Aj takto sa robí marketing v prospech Smeru., MONO magazín). Víťazkou sa stala Zuzana Petková.

Reklama

V kategórii Najlepší rozhovor v printových médiách boli nominovaní Martin Hanus a Jozef Majchrák (Sudcovia zmenili charakter štátu, .týždeň), Martin Mojžiš (Učiteľ nesmie vysvetľovať, .týždeň) a Karol Sudor (Prolife aktivista: Potrat nepripúšťam ani pri ohrození života ženy, SME). Víťazom sa stal Karol Sudor.

O Najlepší rozhovor, besedu, diskusiu v elektronických médiách bojoval Štefan Hríb, Karol Sidon (Svet rabína, Večer pod lampou, RTVS), Branislav Závodský (Braňo Závodský Naživo: Ľubomír Jahnátek, Rádio Expres). Víťazok sa stal Štefan Hríb a Karol Sidon.

V kategórii Najlepšia rozhlasová a televízna reportáž v elektronických médiách bol nominovaný Ivan Brada (Medzinárodná blamáž, RTVS), Pavol Fejér (Február definitívne víťazný, RTVS), Silvester Lavrík (Renátine kríže, RTVS), Martina Pažitková (SME v nemocnici a SME v Kecerovciach, TV SME) a Gregor Martin Papucsek, (Šport Rasizmus, RTVS). Víťazom sa stal Pavol Fejér.

O Najlepšiu reportáž v printových médiách sa pokúsil Patrik Galajda, Michal Gavroň, Pavel Sibyla a Martina Vyskočová, (Celibát. Prečo ľudia odmietajú sex, MONO magazín), Martin Hanus, Jozef Majchrák, Andrej Bán (Bystrické dni hnevu, .týždeň), Mikuláš Jesenský, Juraj Koník, Rudolf Sivý, Martina Pažitková, Vladimír Šimíček, (SME v Kecerovciach, SME). Zvíťazili Patrik Galajda, Michal Gavroň, Pavel Sibyla a Martina Vyskočová.

O Cenu Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky zabojovala Lucia Mlynčeková (Projekt vytvorenia prehľadnej mapy mesta Trenčín), Samuel Molnár (Projekt analýzy výkonnosti súdov) a Ondrej Proksa (Projekt VýsledkyVolieb.sk), ktorý kategóriu vyhral.

Na Cenu Asociácie vydavateľov tlače bol nominovaný Tomáš Bella (Zabije nás nakoniec úspech našich automobiliek?, SME), Marián Leško (séria komentárov, Trend) a Martin Mojžiš (Učiteľ nesmie vysvetľovať, .týždeň). Cenu získal Marián Leško.

O Cenu otvorenej spoločnosti bojoval Lukáš Onderčanin, Filip Struhárik a Lucia Vitteková (Ukradnuté fotky, falošní blogeri. Aj takto sa robí marketing v prospech Smeru., MONO magazín), Martina Pažitková, Mikuláš Jesenský, Juraj Koník, Rudolf Sivý, Vladimír Šimíček (SME v Kecerovciach, týždeň v rómskej osade, SME) a Karol Sudor (Prolife aktivista: Potrat nepripúšťam ani pri ohrození života ženy; Keď vytiahol pištoľ, iba som prosila o život, SME). Víťazmi sa stali Martina Pažitková, Mikuláš Jesenský, Juraj Koník, Rudolf Sivý a Vladimír Šimíček.

Česko-slovenskú cenu verejnosti získal Dušan Karolyi (Odmena pre známu?, Za odvahu vyhadzov po sedemnástich rokoch, Zabrali voľby?, Trend).

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali