Vitajte v konšpiračnom pekle na Slovensku

Vitajte v konšpiračnom pekle na Slovensku

Bratislava 31. októbra 2022 (HSP/Mytrnava/Ucm/Foto:Screenshot Youtube)

 

Slovensko sa ocitlo v konšpiračnom pekle, tvrdí to o Slovensku sociológ Michal Vašečka, v rozhovore pre denník SME, kde “fundovane vysvetlil” ako súvisia konšpiračné teórie s vraždami na Zámockej, zhodnotil aktuálnu polarizáciu spoločnosti, či sa s tým dá niečo urobiť a najmä, prečo to tak je

Michal Vašečka
Na snímke sociológ Michal Vašečka

Úryvok zo SME:

Reklama

Zakonšpirovanosť Slovenska je nebývalá, väčšia, ako je to v okolitých krajinách a je to nekompatibilné s tým, čo vidíme v západnej Európe. Mieru zakonšpirovanosti je možné skúmať prostredníctvom indexov a Slovensko z toho vychádza pomerne zle. Ako príklad možno uviesť, napríklad, že takmer 50 percent ľudí verí v celosvetové židovské sprisahanie, či takmer 60 percent verí v sprisahanie nejakých elít, ktoré chcú nastoliť totalitnú nadvládu nad svetom. Také čísla nedosahuje žiadna iná krajina v strednej Európe.

Inými slovami, keď vyjdete na ulicu, tak štatisticky prakticky každý druhý človek verí rôznym konšpiračným tézam. Bola to aj príčina relatívne nižšej zaočkovanosti na Slovensku, pretože počet ľudí, ktorí verili, že niekto s nimi chce manipulovať, bol veľký.

Reklama

Považujem to za kľúč k tomu, aby sme porozumeli, čo sa stalo na Zámockej. V takomto zakonšpirovanom prostredí by nemalo byť prekvapením, že mladého človeka svet konšpiračných téz úplne pohltí, pokiaľ ide o labilného jedinca. To bol podľa všetkého, bohužiaľ, aj príbeh tohto vraha, nešťastného mladíka, ktorého úplne pohltili všetky tie nezmysly z internetu a on sa rozhodol vraždiť.

Juraj K., sa k incidentu prihlásil na anonymnom profile na Twitteri krátko po streľbe. Na účte zverejnil manifest znevažujúci hlavne Židov, ale aj LGBTI menšinu. Je očividné, že sa hlásil k rasizmu, antisemitizmu a k nenávisti proti menšinám vrátane sexuálnych menšín, teda k extrémistickým hnutiam. Ale Juraj K. nevyrastal na domácom ihrisku. To ignoroval. Fanaticky sledoval zahraničnú anglo-americkú scénu. Prevažne extrémistickú, určite nie konzervatívnu, ako sa to v rozhovore s Vašečkom snažia podsunúť. Vzory a hnutia, z ktorých čerpal a ku ktorým sa hlásil Juraj K., sú masívne rozvinuté v Spojených štátoch. Zdá sa, že ho očarila ideológia QAnon, konšpiračná teória, že svet ovláda celosvetová sieť satanistických elít, pedofilov a tajných služieb. Za hrdinov považoval Tarranta a Earnesta. Tieto mená sú pre Slovákov neznáme a na Slovensku majú zanedbateľný rozmer. Juraj K. sa radikalizoval u Anglosasov.

Michal Vašečka, sa ďalej v rozhovore odvoláva na augustový prieskum Univerzity Sv. Cyrila a Metoda v Trnave, ktorá v spolupráci s agentúrou Focus merala hodnotu tzv. konšpiračného indexu na Slovensku.

 

Úryvok z prieskumu:

Ukázalo sa, že konšpiračný index na Slovensku dosahuje hodnotu 30,27, čo jedna z úplne najvyšších hodnôt zo všetkých krajín, kde sa prieskum podľa tejto metodiky doteraz realizoval. Pre porovnanie, v štúdii francúzskych vedcov publikovanej vo vedeckom časopise Social Science Information v júni 2021, najvyššiu hodnotu konšpiračného indexu 25,29 zo skúmaných 22 štátov dosahovalo Turecko, najnižšiu Dánsko 6,29.

Reklama

Na Slovensku najväčší počet respondentov súhlasil s tvrdením, že pravda o škodlivých účinkoch vakcín je cielene pred verejnosťou ukrývaná (46,6 %) a s tvrdením, že bez ohľadu na to, kto je oficiálne na čele vlád alebo organizácií, existuje určitá skupina ľudí, ktorá tajne kontroluje chod sveta a spoločne ho ovláda (45 %).

Takže konšpiračné peklo? Lebo zhruba polovica ľudí má pochybnosti o účinnosti vakcín? Dodnes neexistuje vedecký konsenzus v tejto oblasti a Vašečka to veľmi dobre vie. Ďalej, konšpiračné peklo, lebo takmer polovica ľudí verí, že existuje určitá skupina ľudí, ktorá manipuluje udalosťami na pozadí – príprava rôznych vojen, revolúcii, prevratov? Prečo je taký zhrozený? Je pravda, že globálna elita kontroluje mediálne zdroje, všade má svojich ľudí a tými propagandistov, vyškolených manipulátorov, PR manažérov a napriek tomu stále nemá tú poslušnú jednoliatu masu, ktorá slepo uverí pokiaľ ide o pandémiu alebo ktorá uverí pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine. O jednoliatej väčšine sníva každý totalitný režim a Vašečka je proste zhrozený, lebo na Slovenku približne polovica ľudí im už neverí. Niet sa, čo čudovať, keď takmer 30 rokov hovoria to isté pri každej vojne, pri každom prevrate, revolúcii, ekonomickej reforme, pri každej hospodárskej kríze (teraz majú navyše aj energetickú a klimatickú) a udržiavajú ľudí v sústavnom strachu. Prečo? Nato, aby získali jednoliatu vystrašenú masu, ktorej je ľahké vládnuť?

 

Záver z prieskumu:

Tieto zistenia sú v súlade s výsledkami prieskumu GLOBSEC uskutočnenom v roku 2020 na 10 krajinách východnej a strednej Európy, ktorý zistil, že v priemere 56 % respondentov je náchylných veriť nejakému konšpiračnému tvrdeniu, čo najvyššie percento spomedzi týchto krajín.

Na otázku, prečo je Konšpiračný index na Slovensku v porovnaní so svetom takto extrémne vysoký, Vašečka odpovedal:

Reklama

V prípade Slovenska je to do značnej miery o tradicionalite spoločnosti, ktorá si necibrí kritické myslenie. Osvietenectvo sa o Slovensko iba obtrelo a nie všetci sú ním ovplyvnení. Osvietený človek, ako o tom písal Immanuel Kant, je človek, ktorý dospel. Prestáva byť infantilný. A práve infantilita, ktorá sa prejavuje na Slovensku veľmi silne, prispieva k tomu, že ľudia hľadajú nejaké hlbšie dôvody často jednoduchých vecí. Snažíme sa hľadať veci cez prizmu, akoby sme nad tým nemali moc. Často je to prípad ľudí, ktorí vyrástli s pocitom, že sú malí, nič nemôžu ovplyvniť, nad ich hlavami sa deje búrka, ktorá ovplyvňuje ich životy, ale oni s tým nemajú čo urobiť. Do istej miery je to aj o ich sebavedomí.

Takže Vašečka tvrdí, že je to, preto, že sme stredovekí hlupáci bez sebavedomia, ktorí sa chovajú ako deti?

 

Ďalej pokračoval:

Na Slovensku sme už dávno mali predispozície byť konšpiračnou spoločnosťou, no príchodom internetu a sociálnych sietí sa situácia výrazne zhoršila. Sociálne a mediálne negramotní ľudia nevedia rozlíšiť informácie z internetu, nevedia posúdiť, čo je relevantný zdroj. Posudzujú tie zdroje bez toho, aby vedeli rozlíšiť, či je relevantný zdroj ten, ktorý pochádza od experta na danú tému, alebo nadšeného amatéra. Keď sa vysloví ku klimatickej kríze klimatológ a údržbár, ľudia by mali vidieť a rozumieť, kto je v téme expert, no paradoxne to tak necítia.

A do takto predpripravenej situácie prišla hybridná vojna zo strany krajín ako je Rusko. Aj na Slovensku sú pro-ruskí trolovia, ktorí radostne šíria vo virtuálnom priestore nezmysly a pôsobia tak ako traviči studní. Keby na Slovensku ale nemali vhodne pripravenú pôdu, tak sa nič nepodarí. Príkladom takej krajiny je Švédsko, tam ruskí trollovia a ich konšpirácie neuspeli. Spoločnosť je tak vyspelá a má vysokú schopnosť kritického myslenia, že to odmietla

Vašečka nechápe, že neexistuje nikto, komu by bolo možné zveriť právomoc určiť, čo je dezinformácia. Nie sme totiž nestranné vševediace božstvá, ale veľmi omylní, zaujatí ľudia s vlastnými záujmami a názormi.

Táto fatálna logická chyba euro sociológa Vašečku je zrejmá na prvý pohľad a ešte viac bije do očí, keď si všimnete, že všetci hlavní aktéri, ktorí sa podieľajú na zavádzaní a normalizácii týchto praktík, majú väzby na mocenský status quo. Tento sociológ je zástupca Slovenska v Európskej komisii proti rasizmu a intolerancii.

Myšlienka, že niekto musí byť zodpovedný za rozhodovanie o tom, čo je pravdivé, a čo nie, v mene radových občanov, sa stáva čoraz viac akceptovanou, a to je očividne nebezpečné. V praxi to nie je nič iné ako výzva na agresívnejšiu propagandu verejnosti. Propagandisti sa môžu domnievať, že sú úplne nestranní a objektívni. Ale pokiaľ majú akúkoľvek oligarchickú alebo štátnu podporu, priamu, alebo nepriamu, nevyhnutne podávajú propagandu v mene mocných.

Ak začnete klásť dôležité otázky o vládnucich mocenských štruktúrach v našom svete, tak vás mainstream označí za stredovekých hlupákov bez sebavedomia. Vezmite si príklad, ak hovoríte o zlej činnosti USA a západnej propagande: len vďaka masovému propagandistickému vymývaniu mozgov sa môže stať, že kritizovať nebezpečné impulzy vlády USA je prejavom hlúposti. Je to tá najnormálnejšia, najpríčetnejšia a najracionálnejšia vec na svete.

Peter Kováč

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

17:38

Holandský tenista Tallon Griekspoor sa prebojoval do osemfinále dvojhry na turnaji ATP v Madride. V 3. kole v pozícii nasadenej dvadsaťštvorky zdolal turnajovú jedenástku Holgera Runeho z Dánska v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Ďalej ide aj siedmy nasadený Rus Andrej Rubľov po triumfe 7:6 (10), 6:4 nad Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom.

17:33

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do osemfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka si v 3. kole poradila s Mayar Sherifovou z Egypta 6:1, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Češka Sára Bejleková, ktorá vyradila Ashlyn Kruegerovú z USA takisto v dvoch setoch 6:3, 6:1. O prekvapenie sa postarala mladá Ruska Mirra Andrejevová, ktorá vyradila siedmu nasadenú Češku Markétu Vondroušovú 7:5, 6:1.

17:18

Izrael súhlasil, že si pred spustením útoku na mesto Rafah v Pásme Gazy vypočuje obavy a názory Spojených štátov. V nedeľu to povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. “Ubezpečili nás, že nepôjdu do Rafahu, kým nebudeme mať možnosť naozaj sa s nimi podeliť o naše názory a obavy,” povedal Kirby pre televíziu ABC.

17:11

Rozvoj americkej spoločnosti Tesla v Číne možno nazvať “úspešným príkladom čínsko-americkej hospodárskej a obchodnej spolupráce”. Vyhlásil to v nedeľu čínsky premiér Li Čchiang po stretnutí s generálnym riaditeľom Tesly Elonom Muskom, ktorý pricestoval na návštevu Pekingu.

17:10

Desiatky obdivovateľov Benita Mussoliniho sa v nedeľu zišli v rodisku tohto talianskeho fašistického diktátora, aby sa zúčastnili na zhromaždení pri príležitosti 79. výročia jeho popravy. Podobné akcie sprevádzané skandovaním hesiel a “hajlovaním” sa konali aj v niekoľkých ďalších mestách na severe Talianska.

17:09

Talianska premiérka Giorgia Meloniová bude kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Rozhodnutie oznámila na nedeľňajšom straníckom podujatí v meste Pescara.

17:08

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok pricestuje do Egypta, kde sa vyjadrí aj k najnovšiemu izraelskému protinávrhu o prímerí v Pásme Gazy. S odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa hnutia o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

17:04

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pricestoval v nedeľu do Libanonu. Jeho návšteva v Bejrúte je súčasťou diplomatických pokusov o zmiernenie konfliktu na libanonsko-izraelskej hranici.

15:15

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok. A sľúbili “nekonečné” právne problémy a odvetné opatrenia. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová na sociálnej sieti Telegram uviedla, že Rusko nikdy neodstúpi územia zabrané na Ukrajine výmenou za vrátenie zmrazených aktív.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali