Viktor Vincze sa zastal lesníkov aj ochranárov: A tu vstupujeme do hry my, verejnosť: Aký les vlastne chceme?

Viktor Vincze sa zastal lesníkov aj ochranárov: A tu vstupujeme do hry my, verejnosť: Aký les vlastne chceme?

Bratislava 9. augusta 2019 (HSP/Foto: Facebook)

 

Stupňujúca sa vojna medzi lesníkmi a ochranármi prinútila známeho moderátora Viktora Vinczeho a jeho manželku Adelu Banášovú, aby sa s obomi skupinami stretli a tak pochopili, čo sa tu vlastne deje. Ale jediné na čo prišiel je to, že za spolarizované konfliktné prostredie nemôžu len “lesnícke svine” ani “ekoteroristickí slniečkári bez zodpovednosti”, ale aj laická spoločnosť, ktorá o lesoch nič nevie, no tvári sa, že áno

Na snímke Viktor Vincze

Ako píše Vincze v príspevku, cieľom lesníkov je hlavne les. “Aj vy ste si už ale určite pri pohľade na vyrúbané holiny na nich schuti zanadávali, že drancujú naše bohatstvo, ktoré nám tu príroda zanechala. Prd nám tu zanechala,” píše moderátor a dopĺňa, že už valasi a baníci v minulých storočiach odlesnili Slovensko na skoro mesačnú krajinu. “Les, ktorý dnes vidíte z vášho okna, auta alebo sa v ňom prechádzate, takmer určite vysadili generácie lesníkov. Podľa Národnej inventarizácie lesov z roku 2016 tvoria pralesy len 0,46 % (!) výmery našich lesov. Žiadna Sibír, žiadny Yellowstone.”

Reklama

V našich národných parkoch sa totiž ťažilo a sadilo ešte dávno predtým, ako sa z nich stal TANAP alebo NAPANT. A len vďaka starostlivosti “zelených uniforiem” máme dnes zalesnenú takmer polovicu územia krajiny. “Poriadnych lesníkov bolí srdce, keď sa môžu len nečinne prizerať na lykožrútový rozklad Bielovodskej doliny, lebo ochranári tam vyhlásili bezzásahový režim. A k holinám.”

Tie totiž podľa Vinczeho v drvivej väčšine vznikajú nie po hospodárskej ťažbe, ale po tom, čo polovicu kopca vyvráti vietor alebo lykožrút. Skutočného lesníka vraj vôbec neteší, keď musí zo zákona spracovať hektáre porastu, no robí to po kalamite a nie v rámci plánovaného výrubu. “Z nás laikov vďaka tomu ale oveľa jednoduchšie vyprskne gejzír neinformovaných emócií. Na fotkách z výšky totiž novovysadené stromčeky nevidno.”

Reklama

Les, ale pôvodný,  je takisto cieľom aj ochranárov. “Les zmiešaný, s vlastným výberom drevín, škodcami aj plesňami, machmi aj hubami. Les, ktorý človek nemodeluje, iba nezúčastnene pozoruje jeho majestát. Les, ktorý žiadny lesník svojimi metódami nenapodobní.”

Bez ochranárov by sme navyše nevedeli ani o mnohých štátnych lesníkoch, ktorí zneužívajú pravidlá, rúbu aj zdravé stromy a ničia pôdu. Bez ochranárov by sme sa tiež nedozvedeli, že lesníci stupňujú hospodársku ťažbu v lesoch. “Bez ochranárov by téma ochrany prírody zrejme v spoločnosti ani poriadne nerezonovala. Tu zas sopka hnevu chrlí lávu zo strany správcov lesa. Ochranári sú vraj naivky a ničomu nerozumejú,” píše Vincze, podľa ktorého sa tieto dva svety nemôžu dohodnúť, lebo pre každého znamená les niečo iné, no oba pohľady sú absolútne v poriadku.

A preto by sme do hry mali vstúpiť aj my – verejnosť: “Aký les vlastne chceme? Taký, aký máme už dnes vďaka lesníkom a ich metódam aj na územiach, kde by možno nikdy nevyrástol alebo čistý, prirodzený, pôvodný a bez ťažby, hoc by sme sa ho možno nemuseli nikdy dožiť? Verejná diskusia sa nikdy neodohrala.” A tak proti sebe stoja skupiny, ktoré od nás nepočuli, ako by naše kopce mali vyzerať. A aj preto robia všetci všetko a všade.

Konflikty sa potom len viac a viac prehlbujú a ani jednu stranu nemá kto z opačného tábora podržať. No a potom sa k tomu pridávajú ešte aj politici, tisícky mudrlantov spoza počítačov a téma sa potom podľa moderátora pre všetkých zúčastnených mení na nekonštruktívny a nezmyselný boj dotknutého ega.

“Dvadsať rokov tu vlády nie sú schopné dotiahnuť zonáciu, kde by sa navždy určilo, čoho sa nedotýkame (ochranári spokojní) a kde sa o les stará človek aj rúbaním a obnovou (lesníci spokojní),” vysvetľuje Vincze a na záver dodáva, že obe skupiny majú svoj mimoriadne dôležitý význam a je už len na nás, či ich dokážeme adekvátne rešpektovať.

Reklama

 

 

Dočasná uzávera ťažby dreva

S návrhom na uzáveru prišlo Lesoochranárske zoskupenie Vlk. Záujem riešiť situáciu s ťažbou dreva na Slovensku prejavil aj predseda KDH Alojz Hlina.

Reklama

Náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk Juraj Lukáč povedal, že situácia v našich lesoch je extrémne zlá a preto si vyžaduje extrémne riešenie. “Vyhlásiť dočasnú uzáveru na ťažbu dreva v našich lesoch, aby sa získal čas na zavedenie systémového poriadku, čo sa týka ťažby, kontroly a aj predaja dreva.”

Podľa neho ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že všetko v našich lesoch je v poriadku a rozloha lesov vzrastá. “Satelity, ktoré sú mimo dosahu ministerstva pôdohospodárstva, však podľa neho ukazujú krutú pravdu, že za 10 rokov zmizlo na Slovensku 700 kilometrov štvorcových lesa, čo je približne rozloha Nízkych Tatier,” povedal s tým, že les rúbeme rýchlejšie ako lesy prirastajú. Preto chce, aby sa urobila inventarizácia skladových zásob.

Líder KDH Alojz Hlina považuje úbytok lesov a klimatické zmeny za vážny problém. “Ľadovce sa topia a na Slovensku sa stromy intenzívne ťažia,” povedal Hlina. Preto jeho strana odborne zhodnotí návrh ťažobnej uzávery a zozbiera odborné stanoviská a bude vyhodnocovať, na aký časový úsek by bolo vhodné uzáveru zrealizovať. “Možno sa riešenie združenia Vlk môže zdať radikálne, my sme pripravení urobiť analýzu tohto opatrenia, aké socio-ekonomické dopady to bude mať,” vyhlásil.

 

Matečná: Za úbytok lesov môže zmena klímy a s tým súvisiace kalamity

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej za úbytok lesov na Slovensku môže zmena klímy. Veľké množstvo porastov, najmä smrekových, totiž nedokáže odolávať náporu veterných smrští, sucha či nevídanému rozmachu škodlivých činiteľov.

Matečná zdôraznila, že v snahe zabrániť ešte väčšej škode, lesníci majú zákonnú povinnosť odstrániť kalamitu do šiestich mesiacov, aby nákaza nenapádala aj zdravé stromy. “Ak nebudeme robiť nič, škody budú omnoho väčšie. To je v príkrom rozpore s tým, čo navrhuje KDH. Nerobiť nič znamená, že naše lesy budú ubúdať ešte väčším tempom. Potrebujeme sadiť, nie sedieť so založenými rukami,” vyhlásila v stanovisku, ktoré poskytol hovorca agrorezortu Michal Feik.

Matečná ubezpečuje, že lesníci robia, čo je v ich silách, aby boli na Slovensku zdravé lesy. Drevo z kalamitných porastov neodstraňujú pre zisk, ale aby zabránili šíreniu nákazy. “Pretože v súčasných klimatických podmienkach sa lykožrút šíri mimoriadne agresívne a napáda aj zdravé stromy. Tie potom vysychajú a trvá to dlhé desaťročia, kým na ich mieste vyrastie nový les,” vysvetlila ministerka. Ako príklad uviedla Vysoké Tatry, kde plocha zničená lykožrútom je už taká veľká, ako plocha, ktorú zasiahla veterná smršť v roku 2004.

Na mieste, kde lesníci vyrúbu stromy, najneskôr na druhý rok zasadia nové stromčeky. Len počas tohtoročnej jari vysadili štátni lesníci 12 miliónov nových stromov. Pozitívnym príkladom, ako možno sanovať následky kalamity, je Horehronie, konkrétne Osrblie, kde veterná kalamita v roku 1996 zasiahla veľkú časť lesov. “Po spracovaní následkov kalamity naši lesníci na holinách vysadili takmer deväť miliónov sadeníc nových stromčekov rôznych druhov drevín. Dnes na týchto plochách nájdeme krásny a zdravý zmiešaný les a holé plochy si pripomíname už len na fotografiách,” uzavrela Matečná.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali