Viktor Orbán: „Sme vo vojne s Ruskom”

Viktor Orbán: „Sme vo vojne s Ruskom”

Budapešť 27. januára 2023 (HSP/theamericanconservative/Foto:TASR)

 

Zápisky z otvoreného stretnutia s protivojnovým maďarským premiérom, ktorý varuje, že tento konflikt sa môže ľahko zhoršiť

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Stalo sa to znova, píše legenda konzervatívnej žurnalistiky Rod Dreher. Včera večer som sa už tretíkrát zúčastnil na stretnutí v malej skupine s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Hovoril som hosťujúcim novinárom a vydavateľom, že budú z tohto muža unesení, pretože neuveria, ako veľmi sa líši od toho, ako ho vykresľujú západné médiá. Je bystrý, vtipný, brilantný a úplne sebavedomý. Neobklopujú ho tlačoví asistenti a nestráži si svoje slová do takej miery, že by povedal iba kašu. Je naozaj zaujímavý. Ako som povedal ľuďom, s ktorými som sa rozprával predtým na konferencii a ktorí boli pozvaní na neskoršie stretnutie s premiérom: „Neuveríte, že svetový líder je skutočne takýto.”

Reklama

Ako zvyčajne, po skončení podujatia boli ohromení. Orbán s nami strávil dve hodiny, odpovedal na každú otázku – dokonca aj na mimoriadne tvrdé otázky poľského novinára – a očividne sa mu to páčilo. Nikdy som sa osobne nestretol s Billom Clintonom, ale to, čo som čítal o tom, aký bol prirodzený politik — to platí prinajmenšom rovnako aj o Viktorovi Orbánovi. Minulý rok som sa o premiérovi rozprával s jedným politikom Fideszu a on povedal, že v tejto krajine nie je iný politik, ktorý by dokázal prejsť od strategického plánovania na najvyššej úrovni k rozhovoru s vidieckymi ľuďmi na farmárskom trhu a na oboch miestach by bol úplne úprimný. Ja tomu verím. Keby bol v Spojených štátoch viac v televízii, pohľad ľudí na Maďarsko by bol úplne iný.

Tu je vidieť, aký je prirodzený politik. Ku koncu nášho dvojhodinového stretnutia spomenul, že dnes je štvrtok, deň, ktorý si vždy vyhradí na osobné čítanie. Novinár sa ho spýtal, čo číta teraz. Spomenul niekoľko kníh, z ktorých jedna je maďarský preklad životopisu Joea Bidena. Povedal, že sa chce dozvedieť niečo o americkom prezidentovi. Dodal, že Biden nie je jeho obľúbený politický líder, ale že veľmi obdivuje jeho politickú húževnatosť, najmä spôsob, akým Biden bojoval po tom, čo jeho prvá manželka zahynula pri autonehode. Bolo jasné, že Orbán to myslí naozaj vážne. Bol to jeden starý generál, ktorý signalizoval svoj obdiv k človeku na druhej strane, jednoducho preto, že na jeho charaktere našiel niečo obdivuhodné. Takýto úsudok mohol vysloviť len niekto, kto bol dlho vo vnútri politiky.

Reklama

Premiér strávil dve hodiny s asi pätnástimi z nás. Z Američanov tam boli Sohrab Ahmari, Gladden Pappin, redaktor European Conservative Mario Fantini a redaktor amerického Spectatora Zack Christenson. Orbán odpovedal na každú otázku, ktorú sme mu položili, a pravdepodobne by bol pokračoval dlhšie, keby sme nemuseli ísť na konferenčnú večeru. Nikdy som nevidel politika, ktorý by tak vnútorne miloval to, čo robí. Orbán bol taký úprimný, že som sa niekoľkokrát opýtal asistenta, či je to naozaj na záznam. Iba dva alebo trikrát vystúpil mimo záznamu, a to len preto, aby ponúkol stručné úsudky o niektorých verejných osobnostiach.

Veľké otázky sa týkali rusko-ukrajinskej vojny. Orbán je koza medzi ovcami NATO. Prakticky od začiatku tvrdo presadzoval zastavenie paľby a mierové urovnanie – nie z lásky k Rusom, ale z obavy o osud Maďarska a Európy. Falošne ho očierňujú ako Putinovho posla, ale zdá sa, že mu je to skutočne jedno.

Orbán povedal, že Západ musí pochopiť, že Putin si nemôže dovoliť prehrať a ani neprehráva, pretože na budúci rok ho čakajú nové voľby a nemôže kandidovať ako prezident, ktorý prehral vojnu. Navyše, povedal, Rusko nemôže dovoliť, aby sa NATO etablovalo na Ukrajine. Už dávno pominul čas, keď Rusko mohlo Ukrajinu dobyť alebo nastoliť priateľský režim. Ak by Rusko rýchlo zvíťazilo, bolo by to možné, ale teraz je to beznádejné. Preto, povedal Orbán, cieľom Ruska je urobiť z Ukrajiny neovládateľnú trosku, aby si ju Západ nemohol nárokovať ako výhru. V tom sa im už podarilo uspieť. „Teraz je to Afganistan,“ povedal. „Krajina nikoho.”

Západ nechápe, že čas je na Ukrajine na strane Ruska. Rusko je obrovská krajina a môže zmobilizovať obrovskú armádu. Ukrajine už dochádzajú vojaci. Keď sa to stane, čo potom?

„Máme veľké, veľké problémy,“ povedal o Západe. Ak sa blížiaca sa jarná ofenzíva Ruska ukáže ako úspešná, krajiny NATO budú stáť pred otázkou, či pošleme vojakov bojovať za Ukrajinu? Orbán si nemyslí, že o tom uvažujú Američania, ale je to pred očami čoraz väčšieho počtu Európanov, ktorých krajiny môžu byť v prípade rozšírenia vojny zničené.

Reklama

 

Naozaj? Vojská NATO bojujúce proti Rusom na Ukrajine?

Áno, povedal Orbán. Dnes to znie šialene, „ale ak sa pozriete na tendenciu, ako sme sa dnes dostali do tohto bodu, nemožno to vylúčiť“.

„Sme vo vojne s Ruskom. Taká je realita,“ povedal. „Každým dňom sa posúvame ďalej.”

Aby bolo jasné, Viktor Orbán nechce, aby bol Západ vo vojne s Ruskom. Tvrdí však, že príliš veľa ľudí na Západe si robí ilúzie o tom, čo sa skutočne deje – a čo by sa mohlo stať. Istý novinár sa premiéra opýtal, či si myslí, že vojna by mohla prejsť do jadrovej. „Nemôžem vylúčiť, že by ju použili,“ povedal o atómovej bombe. Spresnil, že hovoril o taktických atómových bombách na bojisku, nie o hríbových oblakoch nad Varšavou a Berlínom – „ale ani to nemôžem vylúčiť“. Ak sa Ukrajina nejakým spôsobom s použitím západných zbraní dostane až k prekročeniu hraníc na ruskom území, potom bude budúcnosť sveta taká svetlá, že Západ bude musieť nosiť okuliare.

Ktosi upozornil, že Rusi mali do tejto chvíle žalostné bojové vystúpenie. Áno, povedal Orbán, je to pravda. Ale ak sa pozriete na ruské dejiny, tak to s Rusmi vo vojne chodí. Začínajú zle, ale po chvíli sa zorientujú a potom ich už ťažko zastaviť. Očakáva, že to tak bude aj tentoraz. Na začiatku zasadnutia tiež spomenul, že tlačenie Ruska do spojenectva s Iránom je pre Izrael mimoriadne nebezpečné, a vyjadril nádej, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého dospelý syn sedel pri stole, by sa mohol stať mierotvorcom medzi Ruskom a Ukrajinou. Hoci Ukrajina dosiahla v boji proti Rusku úžasné úspechy, Orbán povedal, že z dlhodobého hľadiska nevidí, že by sme my na Západe boli na strane víťazov, najmä vzhľadom na výrobné kapacity Ruska.

Reklama

Orbán hovoril o tom, že je osamelým oponentom medzi 27 lídrami Európskej únie v otázke vojnovej politiky na Ukrajine. Povedal, že je to veľmi frustrujúce, pretože jeho kolegovia vo vedení nechcú diskutovať o múdrosti tejto vojny. Prečo nie?

„Nevedia, kto sú,“ povedal bez okolkov.

Vysvetlil, že keby ste ich požiadali, aby sa definovali vo vzťahu k vojne, povedali by: Som vodca krajiny, ktorá stojí na správnej strane dejín. Toto presvedčenie a tvrdý tlak zo strany Washingtonu, ako aj „strach z liberálnych médií“ sú tým, čo motivuje ich myslenie – nie úvahy o tom, čo je v najlepšom záujme ich vlastných krajín. Orbán povedal, že svoju úlohu zvoleného lídra Maďarska vidí v tom, aby pomohol svojmu ľudu zvládnuť výzvy, ktorým čelí dnes, a pripraviť ho na výzvy zajtrajška. „Ale bol by som jediný, kto by [túto prácu] takto chápal,“ povedal.

Orbán povedal, že francúzsky prezident Emmanuel Macron je jediným ďalším európskym lídrom, ktorý uvažuje vizionársky. Povedal, že ak by on (Orbán) navrhol, že Európa sa musí vrátiť k svojim kresťanským koreňom, aby bola schopná zvládnuť problémy, ktoré ju čakajú, Macron by s tým nesúhlasil a navrhol by liberálnu ideologickú stratégiu. Všetkým ostatným európskym lídrom by sa celá otázka zdala hlúpa.

(Vidíte, toto je jeden z dôvodov, prečo zostávam frustrovaný z toho, ako západné médiá informujú o Orbánovi. Aj keď nemôžete vystáť jeho politiku, ten človek má hĺbku. O týchto veciach usilovne premýšľa, na úrovni veľkých stratégií a princípov).

Orbán urobil trefnú a dojemnú poznámku o Nemcoch v súčasnej vojne: „Nemci trpia, pretože vedia, čo je v ich národnom záujme, ale nie sú schopní to povedať.“ Mal na mysli, že nemecké vedenie vie, že nemá čo robiť vo vojne s Ruskom, ale z akýchkoľvek dôvodov nie je schopné povedať Washingtonu nie.

Niekto nadhodil možnosť štátneho prevratu v Rusku, ktorý by odstránil Putina. Orbán reagoval ostro a povedal, že na Putinovo miesto nie je nikto, kto by bol iný ako jastrab. To by nič nevyriešilo.

Jedna z najzaujímavejších častí večernej diskusie prišla, keď sa jeden z prítomných Európanov spýtal premiéra na ostré rozdelenie medzi Maďarskom a vládou Európskej únie. Bez okolkov priznal, že medzi Budapešťou a Bruselom je obrovská priepasť, ktorá sa stále zväčšuje. Prečo? Orbán povedal, že to súvisí so zásadným rozdielom medzi ich súperiacimi predstavami o tom, čo je človek – a ako naznačil, na čo je spoločnosť.

Preto sú podľa neho v otázke rodovej ideológie tak ďaleko od seba. Vezmime si napríklad imigráciu. Podľa neho si väčšina krajín EÚ kladie otázku: „Ako môžeme koexistovať s veľkou moslimskou migrantskou menšinou?”

Orbán: „Čo je výzvou pre Maďarsko? Aby sme si nemuseli klásť otázku o spolužití.“ Povedal, že Maďarsko má v súčasnosti nulovú islamskú imigráciu a chce, aby to tak zostalo. Liberáli z EÚ to prirodzene budú považovať za bigotné. Maďarsko však nemusí riešiť požehnanie diverzity, s ktorým sa dnes stretáva Španielsko:

Reklama

Španielska polícia vo štvrtok vykonala raziu v dome mladého Maročana, ktorého zadržali v súvislosti s mačetovými útokmi v dvoch katolíckych kostoloch, pri ktorých v noci zomrel kostolník a jeden kňaz bol zranený v meste Algeciras na juhu krajiny.

Policajné vyšetrovanie riadené sudcom Národného súdu považuje stredajšie násilnosti za možný teroristický čin. Predpokladá sa, že podozrivý konal sám.

„Vyšetrovanie pokračuje podľa logického predpokladu, že by mohlo ísť o terorizmus, ale sme v počiatočnej fáze a všetky možnosti sú otvorené,“ povedal španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska po tom, ako polícia ukončila prehliadku domu podozrivého.

Podozrivý je marocký občan, ktorý nemá žiadny predchádzajúci záznam v registri trestov „ani v Španielsku, ani v žiadnej inej krajine“, uviedlo ministerstvo vnútra. Nebol „v hľadáčiku“ úradov pre možnú radikálnu činnosť, dodal Grande-Marlaska.

Úrady ho identifikovali ako 25-ročného Yassineho Kanjaa, uviedol pre agentúru Associated Press pod podmienkou zachovania anonymity predstaviteľ španielskej národnej polície, ktorý je s prípadom priamo oboznámený, ako to diktuje policajná politika.

Reklama

Niekto sa premiéra opýtal, či chce, aby Maďarsko zostalo v EÚ. „Určite nie!“ povedal a dodal, že Maďarsko nemá na výber, pretože 85 percent jeho exportu je v rámci EÚ.

„Všetko zlé z posledných tridsiatich rokov európskej histórie je zakotvené v Bruseli,“ povedal. Maďarsko musia démonizovať, pretože ak je Maďarsko v niečom úspešné, robí to politiku a ideológiu EÚ podozrivými.

„Nie je to pre mňa ľahké ísť tam a byť bastardom všetkého,“ povedal o svojom skalopevnom vzťahu k Bruselu. Orbán povedal, že ak chcete byť politikom, ktorý má na to, aby sa im postavil, musíte mať oceľovú chrbticu a viac sa starať o to, čo hovoria vaši voliči, ako o to, čo si o vás myslia vaši oponenti.

Úspešní konzervatívni lídri musia podľa neho dlho pred voľbami budovať koalície rôznorodých voličských blokov a presvedčiť ich, že víťazstvo lídrov v deň volieb bude aj ich víťazstvom. Povedal, že nemôžete byť nesmelí, opatrní a vypočítaví, ale skôr odvážni, vedúci s presvedčením. A musíte získať podporu bohatých konzervatívcov, ktorí sú pripravení investovať do rôznych iniciatív, napríklad do budovania mediálnych sietí. Okrem toho musíte prilákať konzervatívnych intelektuálov tým, že ich presvedčíte, že zmeny, ktoré chcete uskutočniť, sú “hlboké“.

Orbán povedal, že vo voľbách v roku 2010, ktoré ho vyniesli k moci, pochopil, že Maďari majú dosť ľavice, ktorá krajinu ekonomicky zruinovala. Povedal, že Fidesz kandidoval s jednoslovným heslom: “Dosť!“.

Reklama

Premiéra, kalvína, som sa opýtal na jeho presvedčenie, že obnova západnej civilizácie závisí od obnovy kresťanskej viery.

„Kresťanstvo sa nedá obnoviť politikou,“ povedal a dodal, že viera je nakoniec vždy o obrátení srdca jednotlivca. Napriek tomu dodal, že ak sa kresťania neprebudia a neodolajú kultúrnym trendom, ktoré ich zmývajú, viera zanikne.

„Najlepšou nádejou sú dnes pravoslávni,“ povedal. „Oni sa nehádajú, ale veria. My [protestanti a katolíci] sa neustále hádame.”

Orbán ďalej nazval pravoslávnych kresťanov „najdôležitejšou rezervou“ pre kresťanov na Západe, aby opäť získali náboženskú oporu. (Neskôr som sa premiéra spýtal: „Viete, že som pravoslávny?“ „Áno, viem, že som pravoslávny. Jeho oči sa rozšírili. „Vy ste? Myslel som si, že ste katolík!”)

O žalostnom stave náboženského života v Maďarsku, kde chodí do kostola pomerne málo ľudí, premiér povedal: „Nemáme žiadne ilúzie o tom, ako vyzeráme.“ Napriek tomu, ak chce Európa prežiť, musí sa vrátiť k viere, ktorá vytvorila posvätný poriadok, na ktorom bola postavená jej civilizácia, tvrdí Viktor Orbán.

„Moja analýza hovorí, že táto spoločenská štruktúra vybudovaná za posledných tridsať rokov je úplne proti ľudskej prirodzenosti,“ povedal. „Je odsúdená na kolaps, dúfam, že nie armagedonským spôsobom.“

Ak sa podarí rýchlo zlomiť hegemóniu genderovej ideológie a ďalších prejavov progresívneho šialenstva, potom „zmena späť k tradíciám bude oveľa rýchlejšia, než si dokážeme predstaviť. Najprv ich však musíme politicky rozdrviť”.

Reklama

Pokračujúc v téme prelínania náboženstva a politiky Orbán povedal, že nechápe, ako môžete byť konzervatívnym politickým lídrom bez toho, aby ste boli skutočne veriacim človekom. Podľa jeho slov nie je náhoda, že Maďarsko, Slovensko a Poľsko vedú boj na obranu tradičných hodnôt v Európe. Sú súčasťou Európy, ktorá bola menej zasiahnutá korozívnou modernitou.

Premiérov hlavný politický poradca Balázs Orbán (nie je príbuzný) sa do toho vložil slovami: „Bez viery je politika veľmi desivá. Ak nemáte vieru, budete chcieť vytvoriť nebo na zemi.”

Premiér povedal, že politici môžu ľuďom zabezpečiť lepší materiálny život, ale nie je ich úlohou zabezpečiť ľuďom šťastný život.

Krátko sme sa porozprávali o jeho ceste do Ríma, aby vzdal úctu Benediktovi XVI. na pohrebe bývalého pápeža. Orbán povedal, že maďarskí kalvíni uznávajú, že katolicizmus je absolútne nevyhnutný pre budúcnosť kresťanstva a že ak je katolícka cirkev slabá, je to zlé pre všetkých kresťanov. Vrátil sa k významu náboženskej obrody pre civilizačnú obrodu a povedal, že práve preto rád navštevuje náboženských predstaviteľov všade, kam cestuje.

Rokovanie sa napokon skončilo tým, že Orbán vyviedol skupinu na balkón s výhľadom na mesto pod ním. Jeho kancelária sa nachádza v bývalom karmelitánskom kláštore, z ktorého je nádherný výhľad na perlu Dunaja.

Bolo milé sledovať premiéra, ako s očividným potešením ukazuje návštevníkom z hlavného mesta jeho zaujímavosti. Človek si predstavuje, že všetci národní lídri sú vlastenci, ale myslím, že od čias Ronalda Reagana som u žiadneho politika nevidel takú žiarivú lásku k vlasti. Je to však iný druh lásky. Reaganova láska k Amerike bola láskou kovboja, ktorý pozoruje západ slnka nad svojím rančom a jeho srdce sa napĺňa teplým, zlatistým jasom vďačnosti. Orbánova láska k Maďarsku na mňa pôsobí ako láska drsného pouličného bojovníka, ktorému sa tváre červenajú od krvi, keď sa chystá vrhnúť na obranu svojej rodiny.

Tu je fotografia mladého Viktora Orbána z roku 1989, ako prednáša prejav, ktorý odštartoval jeho politickú kariéru. Bol pozvaný, aby ako študentský líder prehovoril na pohrebe bývalého premiéra Imreho Nagya a ďalších piatich ľudí, ktorých v roku 1956 zavraždili invázni Sovieti. Vo svojom prejave, ktorý predniesol v čase, keď v Maďarsku ešte vládla komunistická strana, mladý Orbán žiadal, aby sovietske vojská odišli z jeho krajiny, a zdôraznil, že vysokí predstavitelia súčasnej vlády stojaci pri rakvách padlých hrdinov z roku 1956 predstavujú tú istú vládu, ktorá ich zabila. To nie je človek, ktorého je ľahké zastrašiť:

Reklama
fotografia mladého Viktora Orbána z roku 1989, ako prednáša prejav, ktorý odštartoval jeho politickú kariéru
Fotografia mladého Viktora Orbána z roku 1989, ako prednáša prejav, ktorý odštartoval jeho politickú kariéru

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali