Verhofstadt otvorene vyzýva na odstránenie parlamentnej demokracie. Ako mu na to odpovieme?

Verhofstadt otvorene vyzýva na odstránenie parlamentnej demokracie. Ako mu na to odpovieme?

Bratislava/Brusel 4. februára 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Francisco Seco)

 

Demokracia je o zvrchovanosti občanov v ich vlasti. Bývalý šéf liberálov v europarlamente Guy Verhofstadt v tom vidí problém: aby nemohli dosiahnuť vystúpenie ich krajiny z EÚ, treba podľa neho ľuďom v členských štátoch odňať právo rozhodovať

Na snímke vpravo Guy Verhofstadt

Poslanec Európskeho parlamentu, bývalý predseda liberálnej frakcie Guy Verhofstadt doslova povedal: „Je tu skúsenosť, z ktorej si môžeme vziať ponaučenie. Nemá sa zrušiť únia, ako niektorí tvrdia. Nie, z Brexitu sa musíme poučiť! Táto lekcia nás musí viesť k hlbokej reforme únie, aby sa v budúcich rokoch stala skutočnou úniou. To znamená úniu bez opt-in, opt-out, rabatov, výnimiek a hlavne bez pravidiel jednomyseľnosti a práv veta.“

Reklama

Inými slovami, aby sa niečo ako brexit nemohlo opakovať, podľa pána Verhofstadta a jeho spolupáchateľov treba občanom v členských štátoch EÚ odňať právomoc rozhodovať o osude svojej krajiny. (Písali sme o tom TU) Ak doteraz správanie a výroky europapalášov niekoho nepresvedčili, tak toto vyjadrenie bruselského fašistu Verhofstadta by naozaj mohlo už každému otvoriť oči, aby si všimol, že tu nemôže byť reč o žiadnej slobode, prosperite, rovnosti, ale ide o celkom prozaický pokus o uchvátenie moci a likvidáciu suverenity a demokratických mechanizmov v doposiaľ ešte čiastočne zvrchovaných členských štátoch EÚ.

V novembri bol v Bratislave bývalý český prezident Václav Klaus. V odpovedi na otázku, aké hrozby vyplývajú z užšej európskej integrácie, odpovedal: „Ja si nedokážem predstaviť, že by mohla existovať demokracia v entite presahujúcej národný štát. Demokracia je založená na slove ,demos‘, čiže ľud. Na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku je ľud, ale z neexistuje a z definície nemôže existovať nič také ako európsky ľud. A preto vo všetkých nadnárodných entitách, vo všetkých ríšach, úniách, impériách nikdy v histórii ľudstva nebola žiadna demokracia. A nemôže byť ani teraz. To je absolútne zásadná politologická téza: nadnárodný, supernacionálny útvar vylučuje demokraciu.“

Reklama

Toto je veľmi závažné posolstvo od človeka, ktorý v priebehu niekoľkých desaťročí mal možnosť celkom zblízka sledovať, čo sa varí v kuchyni európskej a svetovej politiky. Je to natoľko principiálna pointa, že by jej znalosť mala byť podmienkou obdržania občianskeho preukazu a treba ju dávať ako ultimatívnu odpoveď všetkým fašistom – nazývajme ich tak, lebo keď sa na ich počínanie pozrieme zblízka, zistíme, že tie paralely sú naozaj dosť nápadné – ktorí sa silou-mocou snažia zbaviť Slovensko a ďalšie štáty suverenity a demokracie a uväzniť ich opäť raz v jednom zo žalárov národov, aké európska história tak dôverne pozná.

Klaus nie je sám, kto otvorene hovorí, že veľríše sú v princípe koloniálnymi štruktúrami a skutočná demokracia je možná iba v rámci národného štátu. Súčasne s uvedeným treba konštatovať: áno, nejaká forma spoločného „strešného“ európskeho orgánu a spoločnej obrannej štruktúry musí existovať – ibaže jej prvým, najzákladnejším a nemenným bodom musí byť princíp zvrchovanosti národov a ich národných štátov. Teda presne ten princíp, ktorý chce fašista Verhofstadt Európanom vziať.

Smer, ktorým sa snažia EÚ posunúť fanatici, ktorí sú dnes pri kormidle, odporuje dokonca aj základným dokumentom Európskej únie. Tie sa totiž odvolávajú na princíp subsidiarity, ako na jedno z najzákladnejších filozofických východísk demokratickej správy verejných vecí. Poznali ho už Aristoteles aj Tomáš Akvinský. Tento princíp hovorí, že veci, ktoré si môže zabezpečovať nižšia riadiaca úroveň, nemajú sa odovzdávať vyšším úrovniam. Národný štát si však samostatne dokáže efektívne a zmysluplne zabezpečovať takmer všetko. Zbavovanie národných štátov ich suverenity, zbavovaním moci volených zástupcov ľudu s cieľom sústrediť maximum rozhodovacích právomocí do jedného vzdialeného centra, je evidentným porušovaním tohto princípu.

Nemôže byť pomýlenejší pohľad na EÚ, než považovať ju za jednoliaty útvar univerzálnych Európanov. Je to presne naopak: EÚ je spojenie extrémne rozdielnych historických entít: mocných ríš aj chudobných periférnych krajín, kolonizátorov aj kolonizovaných, taviacich kotlov cudzorodých civilizácií aj jedinečných rezervoárov autochtónnych starobylých kultúr – skrátka, EÚ je košiar, v ktorom sú spoločne vlci aj ovečky a je naozaj dosť jednoduché uhádnuť, komu tá situácia vyhovuje viac.

Dojímavo bratský spoločný domov boháčov aj chudákov, to je skrátka niečo, čo môže chvíľu pekne vyzerať v slnečný deň, ale musí zákonite stroskotať, keď príde prvý dážď a strecha začne zatekať. Fanatici, ktorí trvajú na odovzdaní všetkej reálnej moci do rúk niekoho, kto z podozrivých pohnútok prevádzkuje tento pochybný sociálneinžiniersky experiment navzdory nespočetným poučeniam z histórie a jasným signálom zo súčasnosti, sú buď bláznami alebo vlastizradcami.

Reklama

Fašistovi Verhofstadtovi môžeme dať jasnú odpoveď už o 25 dní.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali