Daného výskumu sa zúčastnilo celkom 113 pacientov s melanómom. Pozitívny efekt imunoterapie bol najčastejšie pozorovaný u pacientov, ktorí konzumovali veľké množstvo celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny a potravín s vysokým obsahom vlákniny. Zároveň pacienti, ktorých strava sa líšila nízkym obsahom vlákniny, na liečbu reagovali v menšej miere.
“Skoršie výskumy odhalili, že konzumácia jedál s vysokým obsahom vlákniny je zdraviu prospešná. (…) My sme teraz zistili, že strava a doplnky stravy majú vplyv na schopnosť pacienta reagovať na imunoterapiu rakoviny,” uviedla Christine Spencerová, výskumná pracovníčka Parkerovho inštitútu.
Podľa jej názoru je možné tento vzťah vysvetliť zmenami v mikrobióme čriev.
Imunoterapia je najnovšia metóda liečby onkologických ochorení pomocou protilátok. Za objavenie danej metódy získali Američan James Allison a Japonec Tasuku Hondžo v roku 2018 Nobelovu cenu za medicínu.