Vážne chcú hovoriť o ačohentizme? Demaskujeme jednu zo špinavých techník globalistov

Vážne chcú hovoriť o ačohentizme? Demaskujeme jednu zo špinavých techník globalistov

Bratislava 13. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

 

Ľudí triezvo zmýšľajúcich o konflikte na Ukrajine proamerickí propagandisti obviňujú, že v argumentácii vraj používajú neférovú techniku, tzv. whataboutizmus (ačohentizmus). Čo to vlastne je a prečo je v tomto prípade toto obvinenie jednoznačne podlé, nekorektné a zavádzajúce?

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Nedávno bol z ačohentizmu obvinený poslanec Blaha Radou pre mediálne služby potom, ako v Rádiu Frontinus v časti rozhovoru o vojne na Ukrajine spomenul americké imperiálne vojny vo viacerých krajinách. Stalo sa to aj niekoľko dní predtým, v televízii TA3, v relácii Pozrime sa na to s témou „Vojna na Ukrajine. Máme sa báť aj my?“. Vysokoškolský učiteľ a politický komentátor Eduard Chmelár sa spýtal poslanca Ondreja Dostála: „Ak slabšiemu treba pomáhať, prečo ste doteraz vždy stáli na strane agresora v prípade amerických vojen, vy ,slušní‘?“ Dostál mu na to odpovedal: „To je tradičný ačohentizmus.“ (reláciu môžete vidieť tu). A opakuje sa to stále dookola, nekorektné obviňovanie z ačohentizmu je pevnou súčasťou demagógie globalistov. Pozrime sa preto na tento spôsob argumentácie bližšie.

Reklama

Čo je vlastne whataboutizmus, alebo tiež ačohentizmus? Je to klasická špinavá technika používaná neférovými diskutérmi, keď im dôjdu argumenty. Podstatou logickej chyby, ktorú whataboutizmus predstavuje, je situácia, keď „whataboutista“ na argument, na ktorý nevie vhodne odpovedať, odpovedá protiargumentom celkom „z iného súdka“.

Často uvádzaným príkladom je vtip zo socializmu, keď Rus s Američanom čakajú na Sibíri na vlak, ten mešká, Američan to kritizuje a Rus mu na to odpovie: „A vy zase lynčujete černochov“. Lenže tak ako akékoľvek iné obvinenie, aj obvinenie z whataboutizmu môže byť aj nekorektné – a presne s tým máme do činenia v prípade, o ktorom tu bude reč.

Reklama

Ruskú inváziu na Ukrajinu je možné vysvetliť jej zdôvodnením v geopolitickom kontexte, v rámci ktorého je logické poukazovať na správanie ruského geopolitického protivníka, Spojených štátov, a ich nekonečný rad imperiálnych vojen, farebných revolúcií a iných zločinov. Prozápadná propaganda, na Slovensku reprezentovaná najmä mysliteľmi a milovníkmi kritického a logického myslenia z Denníka N, Globsecu a iných filiálok bratislavskej liberálnej kaviarne, toto označuje za whataboutizmus. To je však chyba. Skutočný whataboutizmus je spájanie vecí navzájom nesúvisiacich, lenže toto nie je ten prípad.

Tu teraz nejde o spor, či Rusko postupovalo v súlade s medzinárodným právom alebo nie. Západ tvrdí, že nepostupovalo, Rusko naopak tvrdí, že útlak Rusov na Ukrajine a odôvodnené obavy Ruska o vlastnú bezpečnosť boli právne relevantnými a platnými dôvodmi pre inváziu. Na toto je možné mať rôzne názory, ale o tom sa tentoraz nejdeme sporiť – netýka sa to podstaty tohto článku, ktorou je iba otázka, či je v tomto prípade obvinenie z whataboutizmu korektné alebo nie. Jadro problému totiž je v úplne inej rovine.

Každé právo je právom len vtedy, ak je univerzálne: ak platí pre každého rovnako. Ak platí len pre jedného a na druhého je používaný úplne iný meter, tak potom nejde o právo, ale o obyčajný teror. Toto platí aj pre medzinárodné právo: správanie jednotlivých štátov musí byť posudzované rovnako. Ak by to tak nebolo, potom by medzinárodné právo bolo iba kladivom vyvolenej veľmoci na neposlušné krajiny a tí, ktorí si to môžu dovoliť, by v takom prípade mali úplne logický a oprávnený dôvod ho nebrať vážne.

Irak, Vietnam, Juhoslávia, Líbya… to sú len niektoré prípady, keď Spojené štáty americké bez mandátu OSN, a teda v rozpore s medzinárodným právom zaútočili na iné krajiny, vzdialené tisíce kilometrov od ich územia. Nenasledoval žiadny trest, žiadne sankcie, žiadne vylúčenie zo športových súťaží, žiadna celoplošná démonizácia.

Zopakujme to podstatné: Spojené štáty, ktoré mnohí ľudia označujú za medzinárodného teroristu číslo jedna, a ktoré sa vo svojich základných strategických doktrínach ani netaja snahou zničiť každého, kto by mohol predstavovať konkurenciu alebo výzvu pre ich svetovú hegemóniu, za ich zločiny a vraždy miliónov nevinných ľudí nikto nikdy nepotrestal, ani odnikiaľ nevylúčil.

Reklama

Z toho však vyplýva závažná skutočnosť: bez ohľadu na to, kde je historická spravodlivosť, každý iný štát sveta má právo robiť to isté, čo robili USA, s presne rovnakými dôsledkami. Nič viac a nič menej. Toto je skutočné, naozajstné, živé medzinárodné právo, a nie tie pekné frázy, ktoré sú napísané v medzinárodných dokumentoch zamknutých v šuplíku úradu OSN v New Yorku.

Ak chceme posudzovať kroky Ruska, ale aj ľubovoľného iného štátu, ich adekvátnosť, morálnosť a prípadnú trestnosť, je úplne logické a prirodzené, porovnávať to s obdobnými situáciami. Tu naozaj ťažko poprieť úzku súvislosť posudzovania konkrétneho prípadu s posudzovaním aj iných podobných prípadov.

Takže milé dámy a páni, v tomto prípade nejde o žiadny whataboutizmus, o žiadny ačohentizmus, ale o jednoznačne konzistentnú argumentáciu. Čo mohli Američania, to môžu aj Rusi, aj Iránci, Kubánci, Rómovia, Eskimáci aj patagónski Gaučovia. Každá kritika vojny na Ukrajine, akokoľvek vo svojich dôsledkoch krvavej, nešťastnej, bratovražednej a príšernej, sa musí začať práve od tohto konštatovania: že každý má rovnaké právo robiť to, čo majú právo robiť iní, a niesť za to rovnaké následky.

Toto musí uznať každý, kto chce byť intelektuálne poctivý – a k tomu sa predsa aj panstvo z Denníka N, Globsecu a iných filiálok bratislavskej liberálnej kaviarne ostentatívne hlási, tvrdiac, že to len oni majú za sebou skutočnú odbornosť, logiku a morálku, kým ich oponenti sú vraj iba dezinformátori.

Už počujem ako kričia: dezoláti schvaľujú ruské porušovanie medzinárodného práva. Nie, páni z kaviarne, čítajte pozorne. Sme za to, aby aj Rusko, ak porušilo medzinárodné právo, bolo potrestané presne rovnako, ako boli potrestané USA vtedy, keď porušovali medzinárodné právo – napríklad vo vyššie uvedených imperiálnych vojnách. A nielen v minulosti, ale aj v súčasnosti, keď napríklad okupujú časť Sýrie bez akéhokoľvek mandátu.

Reklama

A nejde len o explicitne vojenské výboje: takisto ide aj o prípady, keď si USA pre seba ukradli celé štáty (vrátane Ukrajiny) za použitia technológie farebných revolúcií či iných foriem proamerického puča. Čo je síce väčšinou humánnejší a mierumilovnejší spôsob ako vojna, ale vo výsledku je to podobný zločin. Rozdiel je povedzme podobný ako medzi tým, keď niekoho iba rovno zastrelíte, alebo ho predtým budete ešte aj mučiť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali