V Poprade v teste mobility zvíťazil bicykel, porazil auto, chodca i MHD

V Poprade v teste mobility zvíťazil bicykel, porazil auto, chodca i MHD

Poprad 22. septembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Popradčania majú dnes v rámci akcie Deň bez áut MHD zadarmo

Vedenie mesta Poprad si pri príležitosti Dňa bez áut v rámci Európskeho týždňa mobility dnes vyskúšalo viacero alternatív prepravy po meste. Malý test mobility na trase medzi sídliskom JUH III a autobusovou stanicou postavil vedľa seba chodca, cyklistu, cestujúceho v MHD a klienta taxislužby. Ako prvý dorazil do cieľa na autobusovej stanici s časom päť minút 39 sekúnd cyklista, druhý viceprimátor Popradu Pavol Gašper.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Nešiel som pritom vôbec na víťazstvo. Skoro ráno je chladnejšie a na bicykli sa ide naozaj dobre, hlavne to človeka poriadne preberie,” povedal Gašper. Podľa neho je v Poprade z pohľadu cyklistov dôležité pripravovať také cyklistické chodníky, na ktorých nebude dochádzať ku kolíziám s chodcami. Zároveň bude nevyhnutné doplniť najmä mobiliár v podobe stojanov na bicykle. “Všimol som si to nielen na autobusovej stanici, ale aj v ostatných častiach mesta, je to námet na zamyslenie a nápravu,” konštatoval.

Hneď po cyklistovi dorazil do cieľa klient taxislužby, teda prvý viceprimátor Igor Wzoš, ktorého druhé miesto vyšlo vďaka cene za prepravu 1,70 eura. Od chvíle objednania taxíka po príchod do cieľa mu to trvalo šesť minút a deväť sekúnd. “Očakával som, že môžem aj vyhrať, pretože som starý pasažier taxíkov, mám už otestované všetky taxislužby v Poprade a viem zhruba odhadnúť, ako rýchlo prídu. Dnes ma však aj napriek snahe tromfol kolega Gašper, ktorý to má na bicykli natrénované,” povedal s úsmevom Wzoš. Podľa neho bude v budúcnosti v rámci alternatív ohľaduplných voči životnému prostrediu dôležité sústrediť pozornosť predovšetkým na verejnú dopravu. “Osobne si želám, aby logistika liniek, grafikon, rýchlosť a najmä cena dopravy bola taká, aby motivovala akéhokoľvek občana mesta nasadnúť do autobusu a previezť sa na druhú stranu mesta, lebo bude mať istotu, že sa lacno a včas prevezie tam, kam potrebuje,” dodal Wzoš.

Reklama

Dvanásť minút a jednu sekundu od nasadnutia do autobusu Mestskej hromadnej dopravy (MHD) dorazil do cieľa prednosta Mestského úradu v Poprade Róbert Bujalka. “Autobus odchádzal zo zastávky presne, do cieľa prišiel načas, bol čistý, takže som spokojný. Bonusom pre cestujúcich bola dnes navyše cesta zadarmo, z ktorej mali očividnú radosť,” uviedol prednosta. Za štandardných podmienok by cesta MHD stála 70 centov pri platbe v hotovosti a 50 centov pri platbe čipovou kartou. Ako posledný s časom 17 minút 59 sekúnd prišiel do cieľa primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorý trasu zo sídliska na autobusovú stanicu absolvoval pešo. “Ako chodca ma potešilo, že až na jeden prípad boli na všetkých cestách, ktoré sme prechádzali, priechody pre chodcov. Vodiči ma ani v jednom prípade na priechode neohrozili a bez problémov som došiel do cieľa. Dnešný deň bol ale predovšetkým o tom, aby sme poukázali na alternatívne spôsoby dopravy. Cieľom bolo zistiť, porovnať a vyhodnotiť možnosti presunu v meste Poprad. Bol to taký malý test mobility, ako v Poprade pokračovať a riešiť situáciu v MHD, nastavenie liniek, propagáciu, možno požičovňu bicyklov a podobne,” vysvetlil Švagerko.

Popradčania majú dnes v rámci akcie Deň bez áut MHD zadarmo. V nej zároveň prebieha aj letáková kampaň, ktorej cieľom je upozorniť na výhody cestovania MHD. “Prvou je vydanie prvej mestskej čipovej karty umožňujúcej cestovanie so zľavou, ktorú zabezpečuje mesto Poprad pre svojich obyvateľov bezplatne. Druhou výhodou je, že pri platbe čipovou kartou možno v MHD jazdiť s prestupom do 30 minút bezplatne. Ďalšiu výhodu majú držitelia diamantovej a zlatej Janského plakety a držitelia Kňazovického medaily, ktorí sú pri platbe čipovou kartou prepravovaní bezplatne a na záver jeden autobus môže na cestách nahradiť desiatky áut,” vymenoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Mesto Poprad podľa neho realizuje pravidelne aj trvalé opatrenia, ktoré systematicky zvyšujú bezpečnosť a skvalitňujú podmienky pre ľudí využívajúcich alternatívne a udržateľnejšie formy mobility. Medzi ne patrí pravidelné natieranie priechodov pre chodcov reflexnými nátermi, nasvietenie priechodov, rozširovanie chodníkov. Aktuálne sa pripravuje vybudovanie cyklochodníka spájajúceho Poprad s Veľkou Lomnicou, ktorý by mal doplniť jestvujúcu sieť cyklochodníkov v meste a jeho okolí v dĺžke takmer 12 kilometrov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali