V košickej zoo sa u kačíc objavila vtáčia chrípka

V košickej zoo sa u kačíc objavila vtáčia chrípka

Bratislava/Košice 4. januára2017 (HSP/Foto:TASR-Vincent Yu)

 

Na Slovensku sa potvrdilo druhé nálezisko vtáčej chrípky na Slovensku. Ide o chov vtákov chovaných v ZOO Košice. Informoval o tom dnes Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. O prvom ohnisku vtáčej chrípky v SR, v domácom drobnochove v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka, agrorezort informoval 29. decembra

MPRV podľa neho preto vyzýva chovateľov, ale aj verejnosť, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a v prípade podozrenia okamžite kontaktovali najbližšiu veterinárnu a potravinovú správu.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Podľa Feika 2. januára súkromný veterinárny lekár starajúci sa o vtáky chované v ZOO Košice spozoroval klinické príznaky u štyroch kusov kačice pižmovky lesklej (Cairina moschata). Vtáky boli následne odchytené, utratené a v ten istý deň odoslané na laboratórne vyšetrenie do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu (Veterinárny ústav Zvolen). Laboratórium v utorok (3. 1.) potvrdilo prítomnosť vírusu aviárnej influenzy subtypu H5 vo vyšetrovaných vzorkách. Určovanie typu neuraminidázy zatiaľ pokračuje.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR podľa Feika bezodkladne prijala potrebné opatrenia. Ohniskom nákazy bol vymedzený areál ZOO Košice, ktorý následne pre verejnosť uzavreli až do odvolania. V súčasnosti pokračuje v ZOO epizootologické šetrenie a prijímajú sa príslušné opatrenia. Na základe prvotného vyšetrenia v ZOO sa zistilo, že sa tam chová 341 kusov vnímavých zvierat (vtákov).

Reklama

Podľa MPRV sa vytýčilo tzv. ochranné pásmo (polomer 3 km od ohniska) a tzv. pásmo dohľadu (10 km od ohniska). Tieto pásma zasahujú do územnej pôsobnosti okresov Košice-mesto, Košice-okolie a Prešov. Príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy v súčasnosti nariaďujú príslušné veterinárne opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia nákazy. Ide už o druhý nález vírusu aviárnej influenzy subtypu H5, tzv. vtáčej chrípky na Slovensku. Prvý nález bol identifikovaný 27. decembra v Bratislavskej Dúbravke.

“Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyzýva chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou. V prípade akýchkoľvek podozrení úhynu vtáctva, najmä väčšieho množstva, prosíme chovateľov, ale aj verejnosť, aby bezodkladne informovali štátnu alebo regionálnu veterinárnu a potravinovú správu,” vyhlásila šéfka MPRV SR Gabriela Matečná.

“Aj keď doteraz nebol potvrdený prenos tejto vtáčej chrípky na človeka, opatrnosti nikdy nie je dosť,” upozornila Matečná. Obyvateľom Slovenska odporúča najmä vyhýbať sa kontaktu so živou hydinou a vtáctvom a dôkladné tepelné spracovávanie potravín z hydiny, minimálne pri teplote 70°C a dĺžke aspoň 20 minút. Tiež odporúča konzumáciu dostatočného množstva zeleniny a ovocia, dodržiavanie pitného režimu, treba zvážiť aj očkovanie proti chrípke.

“Nemáme dôvod na paniku, ale obozretnosť je namieste,” povedal ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. Vírus podľa neho cirkuluje vo voľne žijúcom vtáctve a môže sa objaviť v ktorejkoľvek časti Slovenska.

V košickej zoo sa u kačíc objavila vtáčia chrípka

Reklama

Štátna veterinárna a potravinová správa SR potvrdila výskyt vtáčej chrípky HPAI subtypu H5 u kačíc pyžmovky lesklej v Zoologickej záhrade v Košiciach. Zariadenie je až do odvolania zatvorené a ihneď po potvrdení nákazy tam boli prijaté potrebné opatrenia, aby sa zabránilo jej šíreniu.

“Boli spozorované klinické príznaky, ktoré svedčili na aviárnu influenzu. Následne bol daný stav nahlásený na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Košice – mesto. Inšpektor, ktorý bol poverený, prišiel, odobrali sa vzorky, utratili sa štyri kusy kačíc pyžmových a boli odoslané na referenčné pracovisko do Zvolena, kde následne 3. januára v poobedňajších hodinách nám bol oznámený pozitívny výsledok na influenzu HPAI subtyp H5 a ďalší serotyp bude neskôr,“ uviedol veterinárny lekár ZOO Košice Juraj Skalický.

U spomínaných kačíc spozorovali zmenu správania, stratu plachosti, dezorientáciu a nechutenstvo. “Predpokladá sa, že nákaza pochádza od voľne žijúceho vtáctva,” tvrdí Skalický s tým, že na ostatné zvieratá by sa ochorenie preniesť nemalo. “Cicavcov by sa to nemalo týkať. U vtákov voľne žijúcich, ako aj v zoo je to riziková nákaza, ale dodržaním bezpečnostných a hygienických predpisov by sa tomu malo predísť. Nepredpokladáme, že je daný typ prenosný na ľudí,” povedal Skalický.

V zariadení ihneď po potvrdení nákazy prijali potrebné opatrenia, ako napríklad dezinfekciu vstupov, náradia, používanie rúšok, ako aj hygienického brodu pre autá. ZOO je pre verejnosť zatvorená do odvolania, respektíve do potvrdenia prvých negatívnych testov.

“Práve prebieha čas prázdnin, lyžovačiek na susednom svahu. Naša denná návštevnosť v týchto dňoch je od 50 do 150 návštevníkov. Samozrejme, deti a lyžiari budú sklamaní, ale nedá sa nič robiť. To opatrenie je v rámci toho, aby sa to nešírilo ďalej a aby bola verejnosť, návštevníci a naši zamestnanci ochránení,” uviedol pre TASR riaditeľ ZOO Košice Erich Kočner.

Reklama

Hovoriť o stratách je podľa jeho slov predčasné. “Pretože nevieme, koľko dní budeme zatvorení a nevieme, ako dlho to bude trvať, takže dnes je veľmi predčasné sa na takúto tému vyjadrovať,” zdôvodnil riaditeľ.

Ako doplnil, odborní zamestnanci vyvinú a vyvíjajú všetko úsilie, aby boli škody minimálne alebo žiadne. Viaceré zvieratá, ktoré v košickej zoo chovajú, patria totiž medzi vzácne a ohrozené druhy. “S mnohými sme zapojení do medzinárodných projektov na ich záchranu. Máme tu napríklad veľmi vzácneho vtáka – Kačicu Bernierovu z Madagaskaru. Všetky, ktoré žijú na planéte, sú majetkom malgašskej vlády. Je to tiež druh, ktorý je zazimovaný od októbra ako tropický druh,” dodal Kočner.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali