V Košiciach slávili odpustovú slávnosť ku cti sv. Alžbety, patrónky mesta

V Košiciach slávili odpustovú slávnosť ku cti sv. Alžbety, patrónky mesta

Košice 19. novembra 2018 (HSP/TK KBS/Foto:wikimedia)

 

V nedeľu 18. novembra bola v Košiciach odpustová slávnosť ku cti sv. Alžbety, patrónky katedrály a mesta. Slávnosť sa začala svätou omšou v maďarskom jazyku, ktorej predsedal Mons. Zoltán Pásztor, biskupský vikár. Nasledovala odpustová svätá omša, ktorej predsedal Mons. Bernard Bober
Ilustračné foto

Ten vo svojej homílii vyzdvihol príklad a veľkosť sv. Alžbety a dôležitosť jej odkazu. Vo svojej dobe využila všetky prostriedky, aby pomohla svojim blížnym.

Prinášame plné znenie homílie Mons. Bernarda Bobera , košického arcibiskupa  metropolitu.

Reklama

Prednedávnom som čítal krátku správu o jednom cestovateľovi, ktorý mal iba tri dni na to, aby po vycestovaní do Južnej Afriky čo najlepšie opísal situáciu v tejto exotickej krajine. Zaujalo ma hlavne pomenovanie, ktorým označil článok, kde opísal svoje tri dni na cestách. Dal mu veľmi výstižný nadpis: Južná Afrika včera, dnes a zajtra! Týmto nadpisom vystihol nielen históriu tejto krajiny, ale aj celé tri dni svojej návštevy i vyhliadky do budúcna.

Hneď mi to pripomenulo známe logo jubilejného roka 2000, na ktorom dominoval nadpis: Kristus ten istý včera, dnes a naveky! Bol to tiež vynikajúci titul prevzatý od apoštola Pavla z listu Hebrejom, ktorý sme dnes čítali ako prvé čítanie: Ježiš Kristus je ten istý včera i dnes a naveky! (Hebr 13, 1-8).

Reklama

Toto je prekrásne Božie prisľúbenie, že Božia láska je nemenná, že je stále verná voči nám hriešnikom a že sa to nikdy nezmení, ani vtedy keď my budeme neverní. Apoštol nás v tom istom liste vyzýva, aby sme si všímali tých, ktorí nám hlásali Božie slovo a stali sa pre nás príkladom. Máme si všímať aj koniec ich života a máme napodobňovať ich vieru, ich lásku ku Kristovi. Lebo: Kristus je v nich – ten istý včera, dnes a naveky!

Kristus viditeľne pôsobil v živote tej, ktorú dnes oslavujeme – svätice zo začiatku 13. storočia – svätej Alžbety. Láska k ľuďom a láska k Bohu sa v nej spájajú a sú neoddeliteľné! Na jej živote vidno, že slúžiť ľuďom a urobiť ich trvalo šťastnými, možno jedine vtedy, keď sa skutky milosrdenstva spoja s láskou k Bohu.

Alžbeta bola mladá a krásna – vo vnútri i navonok. Bola to vysoko postavená šľachtičná, a predsa sa dokázala skloniť tak hlboko k všetkým biednym, aby preukázala lásku na tak vysokej úrovni! Keď mala 20 rokov, zomrel jej milovaný manžel. Zaopatrila deti, zariadila všetko potrebné a opustila svoj slávny hrad Wartburg. Prvú noc strávila v maštali. Ráno zašla k františkánom a po speve Teba Bože chválime, povedala: Teraz som konečne taká chudobná, ako bol Kristus! Jej zjednotenie s Ježišom bolo príťažlivé a oslovujúce. Každý to videl a ľahko rozpoznal. Alžbeta už žila iba pre neho, doslova sa doňho zaľúbila a sľúbila mu vernosť a jednotu s ním. A v jednej omilostenej chvíli vraj počula Ježišove slová: Ak zostaneš pri mne, aj ja zostanem vždy pri tebe! A zostal s ňou – ten istý včera, dnes i naveky!

S Ježišom plánovala a organizovala pomoc pre všetkých, ktorých stretla. Poznala ich osobné príbehy a vedela im dať do ruky prostriedky, aby sa aj vlastným pričinením dokázali vymaniť z biedy. Jej pomoc nebola jednorazová či chaotická. Alžbeta dobre poznala ako fungoval systém vtedajšieho sveta a vedela presne čo má podniknúť, aby sa Boží projekt pomoci v tomto sebeckom svete udržal na dlhšiu dobu. Preto ani starostlivosť o chorých nezjednodušila iba na empatický prístup a utešujúce prísľuby. Alžbeta ešte spolu so svojim manželom a aj potom neskôr zakladala a budovala nemocnice a hospice. Nezostala iba pri rečiach, ale konala, robila čo mohla a zo svojho obetovala vždy všetko. Robila to s jediným cieľom – všetko pre Ježiša!

Uvedomovala si, že Kristova Cirkev nie je len charitatívnou organizáciou, ona žije z Ježiša a pre Ježiša, pracuje k jeho chvále, a jej jediným cieľom je zjednotenie všetkých ľudí s milosrdným Bohom, tu i vo večnosti.

Reklama

Alžbeta veľmi dobre poznala spoločenské príčiny chudoby, a preto konkrétne bojovala proti nespravodlivým praktikám vtedajšieho biznisu. Presne sledovala, či jedlo, ktoré prichádzalo na jej kniežací stôl, bolo získané spravodlivým spôsobom. Ak bolo daňové zaťaženie roľníkov príliš vysoké a zdieralo ich práve v rokoch neúrody, Alžbeta odmietala jesť takto vynútené potraviny. Takto bojkotovala spolu so svojimi priateľkami všetky princípy nespravodlivosti a zotročovania chudobných. Ovplyvňovala kniežací dvor a vplývala na šľachticov a vtedajších politikov, aby pre lásku k Bohu a hlas svedomia nezabúdali na ľudí, ktorí sú na okraji.

Svätá Alžbeta je tak aktuálna a tak presvedčivá aj pre dnešnú dobu, žeby sme mohli nahlas vysloviť prianie, aby nám Boh aj v tomto čase poslal takú poličku, právničku, lekárku, členku inteligencie, učiteľku, umelkyňu, akademičku, aktivistku, či významnú predstaviteľku spoločenského života! Boh nám v posledných desaťročiach takú jednu sv. Alžbetu už daroval v osobe svätej Matky Terezy, ale vždy znovu a na ďalších miestach potrebujeme nanovo vidieť toto Ježišovo svetlo lásky a pomoci.

Alžbeta mala veľkú odvahu zrieknuť sa svojho postavenia, obetovala i moc, slobodu a slávu svojho šľachtického stavu, zriekla sa svojho príjmu i majetku, len aby mohla konať a slúžiť – ale nie zhora dolu – ale na rovnakej úrovni s trpiacimi – ako chudobná pre chudobných!

Nenechala sa odradiť ani výsmechom, ani nepochopením okolia, ani tlakom vtedajšej verejnej mienky či dvornej etikety a nedala by sa odradiť ani terajšou politickou korektnosťou – povedala by vždy pravdu a myslím, že najhlasnejšie by za ňu hovorili jej skutky – najvnútornejšie spojené s Ježišom. Alžbeta je svedkom jednoty lásky k Bohu i lásky k ľuďom.

Dnešnej Európe by Alžbeta jasne odkázala, že akýkoľvek sociálny projekt v sociálnej sfére je neudržateľný na dlhšiu dobu, pokiaľ nevychádza z prameňa lásky ku Kristovi. Akákoľvek angažovanosť pre sociálne znevýhodnených, trpiacich a chorých, sa bez lásky ku Kristovi rýchlo vyčerpá, radikalizuje, alebo predčasne stroskotá a povedie k rezignácii.

Reklama

Alžbeta to dobre vedela, a preto sa v jej službe vždy spája obetavé nasadenie s neustálou modlitbou. Znova a znova počas dňa odbehla do kaplnky, aby sa posilnila modlitbou, rozhovorom s Ježišom. Pýtala si od neho silu, radu, prosila o pomoc dobre formulovať slová útechy a žiadala si od Krista schopnosť dobre evanjelizovať každú úbohú dušu. Z Krista v Eucharistii čerpala odhodlanie obetovať sa až do krajnosti. Pri nohách Nebeskej Matky Panny Márie si vyprosovala schopnosť byť matkou všetkým chudákom. Práve kvôli tomu je Alžbetina služba príkladom pre nás veriacich.

Bratia a sestry! Možno si poviete: Ja by som to takto nedokázal – vždy znovu prerušiť prácu a venovať sa modlitbe! Ak to nedokážeme urobiť počas práce, tak potom prerušme niekedy aspoň na chvíľu to nepochopiteľné strácanie času pred televízorom, či pri bezcieľnej komunikácii na sociálnych sieťach, aby sme cez silu modlitby mohli byť viac obetaví a presvedčiví v skutkoch! Staňme sa konečne ľuďmi činu, nezostávajme iba pri odovzdávaní informácií hovoreným či písaným slovom, formujme sa navzájom a motivujme jeden druhého dobrými skutkami.

Ježiš nám to pripomína v dnešnom evanjeliu: Milujte svojich nepriateľov, dobre robte, požičiavajte a nič za to nečakajte! Tak bude vaša odmena veľká a budete synmi Najvyššieho, lebo on je dobrý aj k nevďačným a zlým (Lk 6, 27-38).
Otvorené oči pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc a jasný príkaz kresťanskej lásky k blížnym, sú dostatočne silnou motiváciou, aby sme konali skutky Božej lásky aj napriek tomu, že mnohokrát máme prázdne účty i vrecká. Veď keby sme sa vyhovárali na iba nedostatok peňazí, neurobili by sme nikdy nič.

Boh však dáva človeku silu prekonať všetky prekážky na ceste k službe všetkým ľuďom bez rozdielu. Lebo kto nezištne slúži ľuďom, oslavuje Boha! Preto apoštol Pavol hovorí: Milujte sa navzájom bratskou láskou, predbiehajme sa vzájomne v úctivosti, v horlivosti neochabujte, buďte vrúcneho ducha, slúžte Pánovi! … Radujte sa s radujúcimi, plačte s plačúcimi. Navzájom rovnako zmýšľajte a nezmýšľajte vysoko, ale prikláňajte sa k nízkym (Rim 12, 9-16).

Drahí bratia a sestry! Nech sa raz všetky naše dobré skutky premenia pred Pánom života i večnosti na voňavé ruže, podobne ako v prípade svätej Alžbety. Verme, že Matka Božia Panna Mária ich ukáže a zanesie rovno k svojmu Synovi a pripomenie mu, že sme ho počas pozemského života zakaždým spoznali tam, kde bol vždy – v chudobných, trpiacich, chorých, väznených, utečencoch, bezdomovcoch, opustených a pokorných – lebo on je v týchto maličkých vždy ten istý – včera, dnes a naveky!

Svätá Alžbeta, oroduj za nás a za naše mesto! Amen.

V Košickej arcidiecéze je slávnosť sv. Alžbety aj príležitosťou konať reálne dobro. Celodiecézna zbierka pod názvom „Dobročinná zbierka sv. Alžbety“, ktorá prebieha aj tento rok, napomôže vytvoreniu pútnického zázemia vo Vysokej nad Uhom.

Kult svätej Alžbety bol od 13. storočia rozšírený takmer po celej Európe. Svätá Alžbeta sa stala patrónkou manželiek, mladých matiek, chudobných a chorých, sirôt a vdov, pekárov a charity. Mesto Košice, ako aj tunajšia katedrála sú  zasvätené tejto svätici.

Zdroj: Košická arcidiecéza

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali