Ako ozrejmil, ide predovšetkým o zabezpečenie pitného režimu, resp. prístupu k pitnej vode, používanie vhodného jednovrstvového oblečenia (tričko s krátkym rukávom a montérky) a pokrývok hlavy pri dlhodobom pobyte obvinených a odsúdených na priamom slnku, napríklad na vychádzkach.
“U väznených osôb zaradených do práce sú to aj organizačné opatrenia, ako je úprava pracovného času, posunutie začiatku pracovného času na skoršie ranné hodiny, zaraďovanie prestávok (na ochladenie osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou), skrátenie pracovného času alebo prípadné striedanie (rotácia) na pracovisku,” povedal Baláž.
“Zároveň sa v súvislosti so zvýšeným rizikom vzniku črevných nákaz venuje osobitná pozornosť správnej manipulácii s potravinami (správne spracovávanie a skladovanie potravín) a spôsobu stravovania (nepoužívanie rýchlo sa kaziacich potravinových článkov pri stravovaní) v stravovacích zariadeniach ústavov,” dodal.