Peking 14. júna 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Zemiaky sú jednou z najpopulárnejších a zdravých potravín, avšak občas môže ich konzumácia spôsobiť problémy so žalúdkom, píše čínsky portál Sohu. Podľa autora príspevku sú zemiaky bohaté na škrob a bielkoviny, ktoré zlepšujú trávenie
Táto škrobová zelenina z rodiny baklažánov pomáha tiež pri prevencii hypertenzie, pretože obsahuje kálium a prispieva k odstráneniu toxínov. Pre ženy sú zemiaky zvlášť užitočné vďaka vláknine zachovávajúcej krásu a mladosť.
V článku sa však hovorí, že bez ohľadu na zdravé vlastnosti, nemožno v žiadnom prípade konzumovať smažené zemiaky s paradajkami. Môže to skomplikovať proces vstrebania výživných látok a tiež vyprovokovať poruchu trávenia.
Lekárka, endokrinologička Jelena Gubinová predtým prezradila, že sa bez ujmy na zdraví dá konzumovať 200-300 gramov zemiakov dvakrát týždenne. Doktor Alexander Mjasnikov zase poradil ponechať na zemiakoch šupku, aby sa zachovali všetky užitočné látky.
S čím nemožno konzumovať uhorky?
Uhorky pridávajú do rôznych pokrmov, avšak rozhodne sa nedajú spojiť s arašidmi, oznámil expert Sohu.
Uhorky obsahujú veľké množstvo zdravých látok, ktoré pomáhajú mozgu, nervovej sústave, znižujú horúčku a detoxikujú organizmus. Táto zelenina je tiež účinná v boji s pigmentovými škvrnami (pomáha ich zbeleniu) a nadváhou. Vláknina obsiahnutá v uhorkách zlepšuje fungovanie čriev.
Arašidy tiež majú veľa dobrých vlastností. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, potravinové vlákna, neobsahujú cholesterol. Majú tiež silný omladzujúci a energetický účinok.
Lenže konzumácia arašidov spolu s uhorkami môže spôsobiť diskomfort v tráviacom ústrojenstve a hnačku. Preto experti odporúčajú najmenej hodinu prestávky v konzumácii týchto potravín.