USA: Sanders vyhral demokratické primárky na Aljaške, v štáte Washington a na Hawaji

USA: Sanders vyhral demokratické primárky na Aljaške, v štáte Washington a na Hawaji

Washington  27. marca AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Vermontský senátor Bernie Sanders je víťazom sobotňajších primárok Demokratickej strany na Aljaške a v štáte Washington na severozápade USA, v oboch amerických štátoch s veľkým náskokom porazil svoju súperku Hillary Clintonovú v súboji o demokratickú prezidentskú nomináciu

Americký demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders
Americký demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders

Po zrátaní 46 percent hlasov v štáte Washington viedol Sanders nad Clintonovou podľa CNN pomerom hlasov 79,9 percenta ku 25,9.

Reklama

Na Aljaške mal Sanders po zrážaní 73 percent hlasov 79,2 percenta hlasov, zatiaľ čo Clintonová 20,8 percenta.

Medzičasom sa začalo hlasovanie aj na Havaji, ktorý je tretím štátom USA, kde sa v sobotu konajú demokratické primárky (volebné zhromaždenia – caucasy).

Reklama

Sanders na mítingu v meste Madison v štáte Wisconsin poďakoval svojim stúpencom za svoje sobotňajšie “prenikavé víťazstvo”.

“Vedeli sme, že sa veci zlepšia”, keď sa kampaň presunie do západných amerických štátov. “Robíme významné zárezy” do vedenia Clintonovej, citovala ho tlačová agentúra DPA.

Dlhoročný člen amerického Kongresu, ktorý sa označuje za demokratického socialistu, sa ukázal byť nezvyčajne silným protikandidátom Clintonovej, ktorá však naďalej zostáva favoritkou na demokratickú prezidentskú nomináciu, o ktorej rozhodne júlový stranícky kongres.

Clintonová v utorok vyhrala primárky v Štáte Arizona, ale Sanders zvíťazil v štátoch Idalo a Utah.

Senátorovi Sandersovi sa darí dobre v štátoch, kde sa konajú volebné zhromaždenia, na ktorých sa zúčastňujú zvyčajne presvedčení členovia strany a jej stúpenci majú iba malý vplyv na výsledok hlasovania, napísala agentúra DPA.

Reklama

Clintonová mala tento týždeň v štáte Washington (kde ide o 101 delegátov) dve predvolebné akcie a Sanders tam mal mítingy v piatok. Obaja však venovali relatívne malú pozornosť vzdialeným štátom Aljaška a Havaj, ktoré vzhľadom na relatívne malú populáciu volia iba 16 a 25 delegátov.

Oba štáty sú v celoštátnych voľbách silno prodemokratické, zatiaľ čo Aljaška favorizuje republikánov.

Presné rozdelenie delegátov zo štátu Washington však nemusí byť známe aj niekoľko týždňov, hoci väčšinu z nich získa víťaz Sanders. Iba 34 zo 101 delegátov sa prideľuje na celoštátnom základe. Z nich získa Sanders najmenej 18 a Clintonová najmenej 5. Zvyšných 67 delegátov je rozdelí na základe výsledkov hlasovania v kongresových volebných obvodoch.

Súboj o demokratickú prezidentskú nomináciu vedie Clintonová, ktorá pred sobotňajším hlasovaním mala podľa novín New York Times približne 1690 delegátov a Sanders 946.

Medzi republikánmi, ktorí v sobotu žiadne primárky nemali, vedie Donald Trump. Vedenie strany však jeho kandidatúru ešte nepodporilo a jeho oponenti dúfajú, že sa im na straníckom kongrese podarí presadiť iného kandidáta.

Reklama

 

Vermontský senátor Bernie Sanders je víťazom sobotňajších primárok Demokratickej strany v americkom štáte Havaj. Ide už o jeho tretie víťazstvo nad favoritkou medzi demokratickými kandidátmi na prezidentský úrad, Hillary Clintonovou, v sobotňajších straníckych primárkach, ktoré sa konali v troch štátoch USA.

Sanders sa stal víťazom volebných zhromaždení (tzv. caususes) aj na Aljaške a v štáte Washington na severozápade USA – v oboch týchto amerických štátoch s veľkým náskokom porazil svoju súperku Hillary Clintonovú v súboji o demokratickú prezidentskú nomináciu.

Informácie dnes priniesla tlačová agentúra AP.

 

Vermontský senátor Bernie Sanders zaznamenal víťazstvo v sobotňajších primárkach Demokratickej strany v troch štátoch na západe USA – vo Washingtone, na Aljaške a Havaji. To dodáva psychologickú silu jeho podporovateľom, ale iba málo ho to posúva k získaniu nominácie demokratov do novembrových prezidentských volieb.

Výsledky volebných zhromaždení (tzv. caucuses) v troch štátoch sotva naštrbia výrazný náskok Sandersovej demokratickej súperky Hillary Clintonovej v počte získaných delegátov, ale zároveň odhaľujú jej trvalé slabé miesto – tým je predovšetkým podpora mladých voličov a liberálnych aktivistov, na ktorých zapôsobilo liberálne posolstvo jej súpera.

Sanders očakáva, že zmenší priepasť v počte získaných delegátov medzi ním a Clintonovou. Primárky a volebné zhromaždenia (caucuses) sa totiž teraz budú konať v liberálnejších severovýchodných štátoch, vrátane Clintonovej domovského štátu New York. “Teraz smerujeme do progresívnejšej časti krajiny a očakávame, že sa nám bude dariť oveľa lepšie,” vyhlásil Sanders a dodal: “Je to cesta k víťazstvu.”

Clintonová straty predvídala: v uvedených troch štátoch sotva robila kampaň, podnikla len jednu predvolebnú zastávku v štáte Washington a veľkonočný víkend trávi s rodinou.

Favoritka medzi demokratickými uchádzačmi o nomináciu do prezidentských volieb sa sústreďuje na primárky 19. apríla v štáte New York, kde sa bude snažiť získať obrovský podiel delegátov. A potom sa bude zameriavať na primárky v piatich severovýchodných štátoch, ktoré sa budú konať o týždeň neskôr.

Reklama

Po prvých sobotňajších Sandersových víťazstvách vo Washingtone a na Aljaške má Clintonová celkovo 1234 delegátov a vedie nad Sandersom, ktorý ich získal 956, ako vyplýva z analýzy tlačovej agentúry AP. Uchádzač o demokratickú nomináciu potrebuje 2383 delegátov, aby si ju zabezpečil.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali