USA by sa nemali zahrávať s ťažko získaným spoločným vyhlásením

USA by sa nemali zahrávať s ťažko získaným spoločným vyhlásením

Bratislava 25. novembra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Alex Brandon)

 

Na práve skončenom stretnutí ministrov obrany združenia ASEAN Plus bola prijatá spoločná deklarácia na tému “posilnenie solidarity pre harmonizovanú bezpečnosť”. Okrem ministrov obrany krajín ASEAN sa na tomto stretnutí zúčastnili aj šéfovia obrany a zástupcovia krajín vrátane Číny, USA a Ruska. Spoločné vyhlásenie v najväčšej miere stelesňuje konsenzus všetkých zúčastnených krajín, najmä kolektívny postoj ASEAN-u k regionálnym a medzinárodným otázkam. Vzhľadom na súčasnú zvláštnu atmosféru medzi Čínou, USA a Ruskom, ako aj komplikovanú a vážnu medzinárodnú situáciu je naozaj chvályhodné, že sa na stretnutí ministrov obrany ASEAN Plus podarilo dosiahnuť spoločné vyhlásenie a zamerať sa na solidaritu a spoluprácu. Je to dôležitý dokument a zaslúži si pozornosť

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden reční o hrozbách demokracie pred budúcotýždňovými voľbami vo Washingtone

V tomto vyhlásení sa zdôrazňujú spoločné bezpečnostné hrozby, ktorým čelí región a svet, vrátane tradičných a netradičných hrozieb, pričom sa vyhýba zmienkam o rozdieloch a sporoch medzi konkrétnymi krajinami. Opätovne sa v nej potvrdzuje záväzok podporovať udržateľný mier a bezpečnosť v regióne a presadzovať praktickú spoluprácu medzi členskými krajinami ASEAN-u a príslušnými krajinami v regióne. V spoločnom vyhlásení sa tiež výslovne uvádza, že každá krajina má právo viesť svoju národnú existenciu bez vonkajšieho zasahovania, podvracania alebo nátlaku, zdržať sa zasahovania do vnútorných záležitostí druhej krajiny a riešiť spory mierovými prostriedkami.

Reklama

Nie je ťažké vidieť, že vyhlásenie je v súlade s konzistentnými zásadami, postojmi a diplomatickou praxou Číny. Nejde o výsledok, ktorý by bol zámerne sledovaný, ale odhaľuje rovnaké názory, ktoré zdieľajú regionálne krajiny vrátane Číny.

V súlade so zásadou konsenzu so spoločným vyhlásením súhlasil aj minister obrany USA Lloyd Austin. Krátko po prijatí spoločného vyhlásenia však Pentagón vydal čítanie. V ňom sa síce potvrdzuje “záväzok Spojených štátov spolupracovať so združením ASEAN”, ale takmer v celom texte sa zdôrazňuje, ako riešiť “provokácie a nebezpečné operačné správanie, najmä v Juhočínskom mori”. Tým sa zjavne “spolupráca” dostáva do všeobecného rámca “konfrontácie” a snaží sa “spoluprácu” premeniť na nástroj konfrontácie. Má to silný nádych studenej vojny a je to plné impulzov Washingtonu dominovať regionálnym záležitostiam a pokúsiť sa marginalizovať úlohu ASEAN-u.

Reklama

Prečo chce Washington hrať takýto trik “dvojitej deklarácie”? Je to preto, lebo Washington vie, že provokovanie nie je v kolektívnej diskusii vítané a že to len podnieti väčšiu ostražitosť a dokonca odpor, čo neprospieva stratégii USA na ovládnutie krajín juhovýchodnej Ázie. Preto sa Washington musel uspokojiť s druhou najlepšou možnosťou, ktorou je správať sa pred ostatnými “mäkko” a za ich chrbtom “nepriateľsky”. Aj to svedčí o tom, že USA sa zdráhajú súhlasiť so spoločným vyhlásením ADMM-Plus a Austinovi sa doň nepodarilo presadiť vlastné potreby Washingtonu.

V poslednom čase vykonali vysokí predstavitelia Washingtonu v juhovýchodnej Ázii veľa “práce”. Tesne pred ADMM-Plus hovorila americká viceprezidentka Kamala Harrisová na Filipínach o “zastrašovaní a nátlaku v Juhočínskom mori”, ale filipínsky prezident Ferdinand Marcos ml. sa na túto niť rozhovoru nechytal. Na stretnutí s indonézskym ministrom obrany Prabowo Subiantom Austin vyhlásil, že “USA sú hrdé na to, že sú vaším partnerom”. Subianto však zdvorilo odpovedal: “Indonézia vždy zastáva pozíciu, že sa snaží udržiavať čo najlepšie vzťahy so všetkými národmi, najmä so všetkými veľkými mocnosťami.” Kambodža, hostiteľská krajina ADMM-Plus, tiež zdôraznila význam multilateralizmu.

USA urobili toľko “práce” a predviedli toľko trikov, ale skutočné výsledky zďaleka nie sú také, v aké dúfali. Nie je to preto, že by vysokí predstavitelia Washingtonu odviedli “zlú prácu”. Je to preto, že geopolitická stratégia presadzovaná USA je v rozpore so základnými záujmami krajín juhovýchodnej Ázie. USA nemôžu alebo nikdy nechcú poskytnúť dostatočnú kompenzáciu. A ich moc nie je dostatočná na to, aby prinútili regionálne krajiny bezpodmienečne spolupracovať s ich stratégiou, čo vedie k takejto trápnej situácii. Do určitej miery možno povedať, že správanie USA v susedstve Číny, ako je zasievanie nezhôd, vyvolávanie problémov a zhoršovanie situácie, sa stretlo s postupnou porážkou.

V posledných dvoch rokoch, keď Washington videl, že nie je schopný “zmeniť” Peking tak, ako by chcel, venoval svoje hlavné diplomatické zdroje “formovaniu prostredia okolo Pekingu” a vynaložil všetko úsilie v každej trhline konfliktu a sporu súvisiaceho s Čínou. Ukazuje sa však, že tieto kroky USA sa ukázali ako nežiaduce a neúspešné v ázijsko-tichomorskom regióne, ktorý sa zameriava na spoluprácu. Chceme solidaritu namiesto rozdelenia, spravodlivosť namiesto hegemónie, otvorenosť namiesto uzavretosti a vzájomný prospech namiesto vlastných záujmov. To nie je len oprávnený nárok Číny, ale aj spoločné želanie medzinárodného spoločenstva. A je oveľa príťažlivejšie a hodné realizácie krásnej vízie spoločného budovania Juhočínskeho mora na more mieru, priateľstva a spolupráce než washingtonské zosilňovanie a prehlbovanie rozdielov a sporov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali