US Department vydal správu k čínskej enviromentálnej deštrukcii. Ničenie životného prostredia Čínou je alarmujúce

US Department vydal správu k čínskej enviromentálnej deštrukcii. Ničenie životného prostredia Čínou je alarmujúce

Washington 27. novembra 2020 (HSP/State.gov/Foto:Screenshot)

 

Čínska ľudová republika (ČĽR) je najväčším producentom skleníkových plynov na svete, najväčším zdrojom odpadu v oceánoch, praktizuje nelegálny a neregulovaný rybolov, je najväčší svetový konzument nelegálneho obchodu s chránenými druhmi zvierat a nelegálnej ťažby dreva. Týmito dopadmi na životné prostredie netrpia len obyvatelia Číny, ale Peking ohrozuje celé svetové hospodárstvo a zdravie ľudí neudržateľným odčerpávaním prírodných zdrojov a exportom svojej úmyselnej neúcty k životnému prostrediu prostredníctvom iniciatívy Jeden pás – jedna cesta. Píše sa v správe amerického state departmentu

Donald Trump
Na snímke americký prezident Donald Trump

Donald Trump: Čína vyhadzuje milióny a milióny ton plastov a odpadov do oceánov, prevádza nelegálny rybolov v teritoriálnych vodách iných krajín, ničí obrovské množstvá koralových útesov a do atmosféry vypúšťa toxickú ortuť v množstve, ako žiadna iná krajina na svete.

Reklama

 

Zvyšovanie emisií skleníkových plynov

Napriek tvrdeniam Číny, ktorá sa vyhlasuje za medzinárodného vodcu v oblasti životného prostredia, čínske emisie oxidu uhličitého (CO2) vzrastajú. Je najväčším producentom emisií skleníkových plynov na svete od roku 2006. Celkové emisie Číny súvisiace s energiou sú dvojnásobné v porovnaní s emisiami v USA a takmer jednou tretinou všetkých emisií na svete. Emisie súvisiace s energiou v Pekingu sa v rokoch 2005 – 2019 zvýšili o viac ako 80 percent, zatiaľ čo americké emisie súvisiace s energiou sa znížili o viac ako 15 percent. Peking tvrdí, že má štatút „rozvojovej krajiny“, aby sa vyhol zodpovednosti za emisie skleníkových plynov.

Reklama

 

Znovuobjavujúce sa riziko pre ozónovú vrstvu

Prostredníctvom Montrealského protokolu sa národy sveta dohodli na postupnom ukončení výroby látok, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. Vedci však zaznamenali nárast emisií zakázanej látky CFC-11 poškodzujúcej ozónovú vrstvu vo východnej Číne. USA stoja na čele medzinárodnej reakcie a naďalej tlačia na Čínu, aby plnila svoje záväzky, realizovala monitorovanie a dodržiavala medzinárodné zmluvy.

Čína životné prostredie
Na snímke znečisťovanie životného prostredia Čínou

 

Najhorší znečisťovateľ ortuťou na svete

Nebezpečné priemyselné procesy v Číne spôsobujú, že je najväčším emitentom ortuti, neurotoxínu, ktorý je najväčšou hrozbou pre verejné zdravie, ak je povolené znečisťovať ním ovzdušie, vodu a pôdu. Čína je svetovým lídrom v znečisťovaní ovzdušia ortuťou z vlastných špinavých uhoľných elektrární, ako aj zo závodov, ktoré čínske štátne spoločnosti financujú, budujú a prevádzkujú v iných krajinách. USA boli prvou krajinou, ktorá sa pripojila k Minamatskému dohovoru o ortuti z roku 2013, medzinárodnej dohode, ktorá sa snaží chrániť ľudské zdravie a životné prostredie komplexným riešením zdrojov ortuti, obchodu, jej použitia vo výrobkoch, emisií, skladovania a odpadu. Okrem toho program ortuti amerického ministerstva zahraničia financuje projekty na podporu lepších environmentálnych postupov znižovaním používania ortuti pri ťažení zlata a projekty na zníženie emisií ortuti zo spaľovania uhlia. ČĽR je tiež zmluvnou stranou Minamatského dohovoru o ortuti, naďalej však umožňuje svojim spoločnostiam používanie ortuti pri ťažbe zlata v mnohých rozvojových krajinách.

Čína životné prostredie
Na snímke znečisťovanie životného prostredia Čínou

 

Reklama
Nelegálne obchodovanie s divo žijúcimi zvieratami

Čína je najväčším konzumentom legálneho aj nelegálneho obchodu s divo žijúcimi zvieratami na svete. Podľa Wildlife Trafficing Act, je označená za cieľovú krajinu. Obchodovanie s chránenými druhmi zvierat je závažný nadnárodný zločin, ktorý ohrozuje bezpečnosť, podporuje korupciu, oberá spoločenstvá o legitímne hospodárske živobytie, tlačí druhy na pokraj vyhynutia a šíri choroby. USA už dlho požadujú, aby Čínska komunistická strana (ČKS) zlepšila svoje správanie v boji proti obchodovaniu s divými zvieratami. USA požadujú, aby Čína natrvalo ukončila predaj ohrozených voľne žijúcich živočíchov na mokrých trhoch, čo je krok, ktorý by znížil obchodovanie s nimi a používania výrobkov z nich.

nelegálneho obchodu s divo žijúcimi zvieratami
Na snímke produkty nelegálneho obchodu s divo žijúcimi zvieratami

 

Podnecovanie nelegálnej ťažby dreva a obchodu s ním

Čína je najväčším spotrebiteľom nelegálne ťaženého dreva na svete. Podnecuje nelegálnu ťažbu dreva v producentských krajinách, živí súvisiaci obchod s nelegálne vyťaženými produktmi v hodnote 52 – 157 miliárd dolárov ročne a podporuje korupciu a nadnárodný organizovaný zločin. Čínske investície do zahraničnej infraštruktúry a sektorov prírodných zdrojov navyše využívajú nekalé hospodárske praktiky, nerešpektujú environmentálne a sociálne záruky a zameriavajú sa na krajiny so slabým dohľadom a slabou vymožiteľnosťou práva, vďaka čomu sú bezbranné voči koristníckej ťažbe Číny. Tieto nezodpovedné rozvojové postupy prispievajú k odlesňovaniu a znehodnocovaniu pôdy a podkopávajú legitímny lesný priemysel na celom svete. Čína by mala nasledovať vedenie USA a ďalších krajín a zaviesť úplný zákaz dovozu nelegálne ťaženého dreva.

ťažba dreva Čína
Čína podnecuje nelegálnu ťažbu dreva v rozvojových krajinách

 

Zlé nakladanie s plastovým odpadom

Čína je najväčším výrobcom a vývozcom výrobkov z plastov. Podľa štúdie ich univerzity v Tianjin, je Čína popredným svetovým producentom plastového odpadu. Najmenej 13 percent čínskeho domáceho plastového odpadu nie je nijako spracovávaných a vyhadzuje sa priamo do životného prostredia, čo predstavuje milióny ton ročne. Zatiaľ čo Čína predtým podporovala globálnu recykláciu plastov, politika „Národného meča“ ktorá začala platiť v roku 2018 výrazne obmedzila používanie recyklovateľného plastu a narušila globálny obchod s nim. Väčšina recyklovateľného plastu, ktorý Čína doviezla pred rokom 2018, namiesto znovupoužitia teraz spaľuje, alebo spracúva v rozvojových krajinách, ktoré nie sú pripravené na zvládnutie náhleho nárastu a v konečnom dôsledku tak ďalej zaťažujú ekosystémy. USA podporujú ekologické nakladanie so všetkým odpadom a presadzujú udržateľné hospodárenie s materiálmi, čo je systematický prístup k produktívnejšiemu využívaniu a opätovnému použitiu materiálov počas celého ich životného cyklu.

Reklama
Čína plastový odpad
Čína popredným svetovým producentom plastového odpadu

 

Čínska iniciatíva hodvábnej cesty ohrozuje 1700 lokalít biodiverzity

Čínska iniciatíva Belt and Road Initiative (BRI), sa usiluje vytvoriť sieť zdokonalených pozemných a námorných obchodných trás s cieľom lepšieho spojenia Číny so svetom. Implementácii BRI však chýbajú jasné environmentálne smernice, bezpečnostné normy či ochrana pracovníkov. Mnoho projektov financovaných zo zdrojov BRI nespĺňa medzinárodné štandardy, a necháva na krajinách v ktorých sa realizujú, aby sa následne zaoberali škodlivými následkami, dlho po ukončení projektu. Ochrana životného prostredia závisí od zákonov hostiteľských krajín a Peking vedie národy preč od udržateľného rozvoja ich ekonomík. V posledných rokoch projekty podporované Číňanmi na niekoľkých kontinentoch presídlili miestne obyvateľstvo, negatívne ovplyvnili kvalitu vody, znečistili priľahlé územia a poškodili krehké ekosystémy. Mnoho plánovaných čínskych infraštruktúrnych projektov na celom svete by spôsobilo podobné škody. Svetový fond na ochranu prírody (WWF) zistil, že koridory BRI sa prekrývajú s viac ako 1700 kritickými lokalitami biodiverzity a dosahmi na 265 ohrozených druhov, ktoré by mohli byť projektmi BRI nepriaznivo ovplyvnené. Štúdia zverejnená v časopise Nature Sustainability naznačuje, že projekty BRI môžu viesť okrem iného k trvalej degradácii životného prostredia v dôsledku poškodenia životného prostredia znečistením, stratou biotopov a úmrtnosťou voľne žijúcich živočíchov.

 

Znečisťuje oceán

Čína je hlavným zdrojom plastového odpadu v moriach. Podľa vlastných odborníkov Čína v ročne vypustí do oceánu až milión ton plastového odpadu. Prítomnosť plastov v oceáne stojí námorný, rybársky a turistický priemysel každý rok miliardy dolárov a ohrozuje potravinovú bezpečnosť a verejné zdravie. Podľa správy fóra Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) z roku 2020 sa len v roku 2015 škody spôsobené odpadom v moriach pre členské ekonomiky APEC odhadovali na viac ako 11 miliárd dolárov.

USA proaktívne predchádza a redukuje morský odpad doma a podporuje takéto úsilie aj na medzinárodnej úrovni. USA sa zasadzujú o ekologické nakladanie so všetkým odpadom, podporujú recykláciu plastov a podporujú inovatívne riešenia na riadenie, znižovanie a prevenciu znečisťovania životného prostredia odpadmi. Na našich konferenciách o oceáne v rokoch 2014 až 2019 prijali USA 113 záväzkov v hodnote viac ako 4,3 miliárd dolárov na podporu udržateľného rybolovu, boj proti odpadu v moriach a podporu morskej vedy, pozorovania a prieskumu. Na minuloročnej konferencii Náš oceán, USA oznámili 23 nových záväzkov v hodnote 1,21 miliárd dolárov, vrátane troch nových záväzkov týkajúcich sa morského odpadu.

Čína životné prostredie
Na snímke znečisťovanie životného prostredia Čínou
Nezákonný a neregulovaný rybolov na celom svete

Čína nivočí globálne zásoby rýb prostredníctvom neudržateľných rybolovných postupov. Čínska komunistická strana (ČKS) poskytuje dotácie najväčšej rybárskej flotile sveta vrátane jednej z najväčších diaľkových rybárskych flotíl pôsobiacich vo vodách iných krajín. Čínske plavidlá bežne porušujú suverénne práva a jurisdikciu ostatných pobrežných štátov, lovia ryby bez povolenia a licenčnej dohody. Napriek tomu, že Peking v súvislosti s týmito otázkami požaduje politiku „nulovej tolerancie“. Čína je jedným z najhorších páchateľov nezákonného a neregulovaného rybolovu na svete. V reakcii na to Spojené štáty vyvíjajú nové nástroje a spolupracujú s medzinárodnými partnermi na zabezpečení legálneho a udržateľného globálneho rybolovu a zároveň apelujú na ČKS, aby účinnejšie monitorovali činnosti svojich flotíl a vyvodzovali zodpovednosť voči porušovateľom.

čínske rybárske lode
Na snímke čínske rybárske lode
Jednostranná manipulácia s vodou v Mekongu

Čínska prevádzka kaskády obrovských priehrad, neprehľadných vodohospodárskych postupov a jednostranných zmien vodného toku v hornej časti rieky Mekong má za následok katastrofické následky pre susedné štáty na dolnom toku rieky. V decembri 2019 na výskumnom sympóziu Mekong, predložili vedci znepokojivé dôkazy týkajúce sa manipulácie Číny s tokmi rieky Mekong za posledných 25 rokov. Čo prispelo k nesmiernym škodám na rybolove a poľnohospodárstve. Tieto problémy sú spojené s tým, že ČĽR nedokáže zdieľať kritické údaje o vodných tokoch, bez ktorých nemôžu susedné krajiny regiónu Mekong, efektívne riadiť vodné zdroje, alebo sa pripraviť a zmierniť dopady povodní a sucha. USA naliehajú na Čínu, aby splnila svoj nedávny záväzok zdieľať celoročné údaje o vode a spolupracovať s komisiou pre rieku Mekong (MRC).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali