Uruguajčania zdolali Ghanu 2:0, no nepostúpili. Chýbal im jeden gól

Uruguajčania zdolali Ghanu 2:0, no nepostúpili. Chýbal im jeden gól

Al Wakrah 2. decembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/AP-Aijaz Rahi, TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Futbalisti Uruguaja zvíťazili v zápase záverečného 3. kola H-skupiny na MS v Katare nad Ghanou 2:0. O ich triumfe rozhodol dvoma gólmi v prvom polčase Giorgian De Arrascaeta. Uruguajčanom však výsledok k postupu nestačil, skóre mali o jeden gól horší ako Kórejčania, ktorí obsadili druhú postupovú priečku. Skupinu vyhralo Portugalsko

Ghana - Uruguaj
Na snímke uruguajský futbalista Luis Suarez plače na konci zápasu základnej H-skupiny Ghana – Uruguaj na majstrovstvách sveta vo futbale v katarskom meste Wakra

Tímy na seba narazili na MS prvýkrát od pamätného štvrťfinále turnaja v JAR 2010, ktoré rozhodla úmyselná ruka v pokutovom území Luisa Suareza a nepremenená penalta Asamoaha Gyana v nadstavenom čase predĺženia. Ghana vtedy prišla o historický zápis a nestala sa prvým africkým mužstvom v semifinále svetového šampionátu. A nepremenená jedenástka bola osudom afrického tímu aj v Katare, z bieleho bodu tentokrát neuspel v 21. min André Ayew. Penaltu odpískal rozhodca Daniel Sibert až po konzultácii s videoasistentom. Jordan Ayew v 15. min vystrelil spoza šestnástky, brankár Rochet loptu vyrazil, no potom fauloval dorážajúceho Kudusa. Čiarový rozhodca zdvihol zástavku, keďže uvidel stáť Andrého Ayewa pri strele svojho brata v ofsajde pred brankárom súpera, no VAR odhalil, že to o milimetre nebola pravda. Útočník katarského Al Saddu pri penalte zadrobčil a napokon nechal vyniknúť brankára Nacionalu Montevideo.

Reklama

Ghane k istote postupu stačila remíza, no nepremenená jedenástka ju zaskočila. Prenechala iniciatívu súperovi a ten z eufórie ťažil. Už o dve minúty po neúspešnej penalte sa mohol prvým autorom gólu Uruguaja na turnaji stať Darwin Nunez, ktorý unikol do brejku, prehodil aj brankára Zigiho, no z bránkovej čiary odkopol loptu Salisu. Úspešným zakončovateľom “celestes” sa napokon stal stredopoliar brazílskeho Flamenga Rio de Janeiro. De Arrascaeta skóroval najprv v 26. min, keď dorazil do siete zblízka hlavou pokus Suareza. Druhý gól pridal v 32. min, keď si obrancovia Ghany viac všímali Suareza. Kanonier Uruguaja našiel spoluhráča v šestnástke úplne voľného na krídle a ten z uhla nezaváhal.

Afričania sa cez prestávku dali dokopy a po zmene strán zreteľne deklarovali, že sú ešte schopní zabojovať o postup zo skupiny. Tréner Addo stiahol bratov Ayewovcov a do útoku postavil aj Bukariho. A bol to práve bývalý hráč Trenčína, ktorý mohol tesne po príchode na ihrisko skórovať, no z hranice šestnástky minul. Uruguajčania pretrpeli nápor súpera a po hodine hry sa opäť dostali k šanciam. Brankár Zigi musel ukázať svoju kvalitu najmä v 70. min po rane Valverdeho spoza šestnástky.

Reklama

V úvode záverečnej štvrťhodiny sa Ghana dostala do veľkého tlaku. Blízko ku gólu bol najmä Kudus v 81. min, no pri jeho presnej strele k žrdi sa vyznamenal Rochet. Uruguajčania opustili svoje útočné rozostavenie 4-3-3 a začali brániť postupový výsledok. Práve do tohto stavu však prišla informácia, že Kórejčania skórovali a obe mužstvá na trávniku tak momentálne nepostupujú. Záver sa zmenil na divoké útočenie oboch tímov, no gól už nepadol a obe reprezentácie sa s turnajom rozlúčili.

 

Hlasy aktérov (zdroje: AFP, DPA, FIFA)

Otto Addo, tréner Ghany: “Bojovali sme až do konca a snažili sa skórovať. Všetky veľké úspechy nasledujú po veľkých prehrách. Z účinkovania na tomto turnaji sa určite poučíme.”

Mohamed Kudus, stredopoliar Ghany: “Nebolo by teraz nič jednoduchšie ako obviňovať jeden druhého. Andre je skvelý líder a kapitán, po jeho nepremenenej penalte sme boli stále v hre. Všetci sme mali šance a mohli ovplyvniť hru. Výsledok však napokon nebol v náš prospech.”

Diego Alonso, tréner Uruguaja: “V zápase sme odovzdali úplne všetko. Veľa k tomu povedať nemôžem, ale rozhodca nemôže mať čisté svedomie. To je zrejmé.”

Reklama

Giorgian De Arrascaeta, autor oboch gólov Uruguaja: “Sme veľmi smutní. Dosiahli sme výsledok, ktorý by za normálnych okolností mal stačiť. Boli tam však iné faktory a nepostúpili sme.”

 

H-skupina – 3. kolo:

Ghana – Uruguaj 0:2 (0:2)

Góly: 26. a 32. De Arrascaeta. ŽK: Sulemana, Seidu – Nunez, Suarez, Coates, Gimenez, Cavani. Rozhodovali: Siebert – Seidel, Foltyn (všetci Nem.), 43.443 divákov.

Ghana: Zigi – Seidu, Amartey, Salisu, Rahman – Samed (72. Kyereh), Partey – Kudus (90.+8. Issahaku), A. Ayew (46. Bukari), J. Ayew (46. Sulemana) – Williams (72. Semenyo)

Reklama

Uruguaj: Rochet – Varela, Gimenez, Coates, Olivera – Valverde, Bentancur (34. Vecino), De Arrascaeta (80. M. Gomez) – Pellistri (66. De La Cruz), Suarez (66. Cavani) – Nunez (80. Canobbio)

 

Tabuľka:

1. Portugalsko 3 2 0 1 6:4 6*
2. Kórejská republika 3 1 1 1 4:4 4*
3. Uruguaj 3 1 1 1 2:2 4
4. Ghana 3 1 0 2 5:7 3
* – postup do osemfinále

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali