UMB otvorila 25. akademický rok, stále nepozná výsledok akreditácie

UMB otvorila 25. akademický rok, stále nepozná výsledok akreditácie

Banská Bystrica 19. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

V aule Beliana Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici otvorili dnes nový, jubilejný 25. akademický rok

UMB so šiestimi fakultami a takmer 8000 študentmi zatiaľ stále nemá výsledok Akreditačnej komisie, ktorá ju vlani nezaradila medzi univerzitné vysoké školy.

Reklama
Na snímke rektor Univerzity Mateja Bela Vladimír Hiadlovský
Na snímke rektor Univerzity Mateja Bela Vladimír Hiadlovský

“Bol som presvedčený, že do dnešného dňa ho už budeme poznať. Žiaľ, Akreditačná komisia si v tomto smere dáva načas. Takže ten pozitívny výsledok, pretože iný nepripúšťam, v tejto chvíli ešte nemôžem ohlásiť,” konštatoval rektor UMB Vladimír Hiadlovský s tým, že už v máji tohto roka zaslali Akreditačnej komisii správu o prijatých opatreniach, ktoré majú napraviť súčasný stav a zaradiť UMB medzi univerzitné vysoké školy.

Ako priblížil, po zverejnení výsledkov komplexnej akreditácie sa v auguste 2015 dostala ich univerzita do nepopulárnej skupiny nezaradených univerzít.

Reklama

“Primárnym cieľom komplexnej akreditácie bolo zhodnotiť úroveň výskumnej činnosti na univerzitách. Na to boli stanovené tri kritériá. To prvé úplne komplexné, ktoré hodnotí až do hĺbky čriev univerzity výskumnú činnosť, sme splnili na necelých 95 percent. Z môjho pohľadu to bolo hodnotené vysoko pozitívne. Potom boli ešte dve doplnkové kritériá, medzi nimi aj výskumná úroveň študentov a absolventov doktorandského štúdia. Teda, ako kvalitne sa naši doktorandi v rámci svojho pôsobenia počas štúdia zameriavali na vedeckú činnosť. Za každého doktoranda bolo potrebné vykázať najkvalitnejší výstup. S týmto UMB mala hraničný problém. Z celkového počtu niekoľko sto doktorandov za hodnotené obdobie rokov 2008 až 2013 nám na to, aby sme splnili toto kritérium, chýbalo asi päť výstupov,” vysvetlil rektor.

Uplynulý akademický rok mal preto na UMB prívlastok i príchuť akreditačnú. Podľa platnej legislatívy univerzita má totiž rok na to, aby skutočnosti, ktoré jej boli vyčítané, napravila.

“Naše nápravné opatrenia majú svoj kvalitatívny rozmer a z môjho pohľadu sa urobilo veľa v tých oblastiach, ktoré nám boli vyčítané. Naša správa Akreditačnej komisii má dve časti, jedna je kvantitatívne bilancovanie toho, akým spôsobom sme to, čo nám vyčítali, napravili v rámci legislatívneho priestoru a druhá časť sú práve kvalitatívne opatrenia,” uviedol Hiadlovský.

Téma akreditácie rezonovala aj v jeho príhovore počas slávnostného otvorenia akademického roka 2016/2017.

UMB si uvedomuje svoj priestor nielen v rámci vysokoškolskej sústavy, ale aj svoj význam v rámci regiónu. “Pôsobíme v Banskej Bystrici a s mestom, ktoré od budúceho roka ponesie titul Európske mesto športu 2017, máme veľmi dobrú spoluprácu,” dodal Hiadlovský.

Reklama

Podľa rektora UMB bola vysoko aktívna už v čase, keď sa mesto ešte len uchádzalo o kandidatúru. Ich ľudia a študenti pomáhali s prípravnými prácami. Rovnako ako mesto i univerzita je hrdá na zisk titulu a v tejto oblasti sa chce ďalej angažovať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali