Ukrajinci vydržia bojovať do februára

❚❚

Bratislava 4. decembra 2022 (HSP/Svpressa/Foto:Twitter)

 

Ukrajinská armáda sa podľa predpovedí experta v zime úplne rozloží. Bude to naozaj tak? Situáciu monitorujú ruské noviny Svobodnaja Pressa

ukrajina vojak
Ilustračné foto

Do februára 2022 sa ukrajinská armáda úplne rozloží a Rusko bude môcť začať vážnu ofenzívu, povedal bývalý senátor a šéf zväzu afganských veteránov Franz Klincevič. Podľa jeho názoru sú už teraz viditeľné prvé známky degradácie AFU.

.

“Rozklad AFU, ich priemyslu a energetického systému dosiahne do nového roka 80 percent. To bude trvať do februára – vo februári dôjde k veľmi vážnemu pokroku a napredovaniu ruských ozbrojených síl,” povedal.

Klincevič poukazuje na to, že veliteľ kombinovanej skupiny ruských síl generál Sergej Surovikin používa správnu taktiku. Vysvetlil, že teraz musia ruské ozbrojené sily vyriešiť logistiku a pripraviť rezervy.

.

Znie to príliš optimisticky? Nie je to len ďalšia nerealistická predpoveď? Veď ukrajinskej armáde sa už osem rokov predpovedá totálny kolaps. A pritom jej v boji nebránia ani hrozivé straty, ani absencia elektriny na väčšine územia krajiny.

– Nepovedal by som, že dôjde k úplnému rozkladu, ale problémy určite budú,” hovorí Vladimír Sapunov, ruský politicko-vojenský expert.

– V prvom rade to súvisí s ničením ukrajinskej energetickej infraštruktúry, ak, samozrejme, bude pokračovať, o čom zatiaľ netreba pochybovať.

Vyskytnú sa problémy s elektrickou energiou, s napájacími zariadeniami, s nabíjacími zariadeniami atď. Okrem toho, vybavenie NATO, ktoré bolo dodané na Ukrajinu, nie je veľmi prispôsobené mrazu, v roku 2019 počas cvičení v Nórsku vybavenie NATO jednoducho zamrzlo, ak bude silný mráz, bude to hrať do karát Rusku. Okrem toho je v zimných podmienkach oveľa ťažšie kopať zákopy, a to, ako sa hovorí, v AFU, nie všetkých teší.

Čo sa týka zimných uniforiem, je to približne rovnaké tak v AFU ako aj v Ozbrojených silách RF… Samozrejme, aj pohonné hmoty a mazivá, aj tých budú v zimných podmienkach potrebovať viac, zrejme ich bude nedostatok, kvôli neustálemu zasahovaniu skladov pohonných hmôt a mazív a opäť kvôli zničeniu energetickej a dopravnej infraštruktúry.

.

Paradoxne tu môže pomôcť, že ukrajinská armáda je technicky dobre vybavená, čo znamená komunikáciu, rádiá, satelity – to všetko si bude vyžadovať ďalšiu spotrebu elektrickej energie, ktorej bude nedostatok.

Ak k tomu pripočítame zničenie železničnej infraštruktúry, najmä mostov. Potom sa začnú vážne problémy.

“SP:” Myslíte si, že AFU už nemôže útočiť? Alebo sa ešte dočkáme nejakých prekvapení?

– Myslím si, že v súčasnosti je hlavným smerom, kde môže AFU dosiahnuť rýchle úspechy, Svatove-Kreminna, napriek tomu, že túto líniu už takmer dva mesiace veľmi dobre bránia naše jednotky, napriek tomu tam pokračujú útočné pokusy AFU.

Čas sa im kráti, na ruskej strane prichádzajú mobilizovaní, práca na chybách, vyvodzujú sa príslušné závery, takže bude pre nich čoraz ťažšie postúpiť. A pridajú sa tradičné problémy spojené so zimou – s technikou, povedal, a navyše pod snehom nie je vidieť míny, čo povedie k väčšiemu počtu obetí.

.

“SP:” – A my sami (Rusi) máme na to, aby sme útočili?

– Áno, máme šance na ofenzívu. Samozrejme, musíme pokračovať v ofenzíve na juhozápade DĽR – v avdejevskom, v marinskom, v ugledarskom smere, v Bachmute – všetko, čo sa teraz deje, tieto úspechy treba upevniť.

V zásade môžeme očakávať ofenzívu aj na iných frontoch. A, samozrejme, na severe Charkovskej oblasti, odkiaľ je neustále ostreľovaná Belgorodská oblasť smerom na Kupjan.

V zásade je to všetko možné a opäť je potrebné pokračovať v masívnych úderoch proti ukrajinskej infraštruktúre a menej uvažovať o rokovaniach.

– Situácia sa teraz zmenila a velenie spoločných ruských síl robí to, čo malo robiť už na jar – ničí infraštruktúru protivníka. Preto nemôžem slová plukovníka v zálohe Františka Klinceviča, ktorý vie veľa o vojnovom umení, bezvýhradne pochváliť,” hovorí novinár Sergej Kulik, tajomník výboru krymskej regionálnej pobočky UCP.

“SP:” – Existujú nejaké predpoklady pre rozklad AFU? Už sa to hovorí osem rokov.

– V rôznych televíznych reláciách sa totiž stále objavujú “experti”, ktorí rok čo rok od roku 2014 verejnosti tvrdia, že do úplného kolapsu ukrajinského režimu zostávajú už len mesiace, ak nie týždne, pretože “kŕmna základňa oligarchov sa zmenšuje”, a teraz strašia divákov, že ukrajinská armáda je údajne schopná preraziť si cestu až do Moskvy.

Posledných osem rokov, závislá od štedrých finančných injekcií Západu, Ukrajina s pomocou svojich zámorských a európskych “priateľov” modernizovala svoje ozbrojené sily a vysielaním mobilizovaných mužov na Donbas im dala praktický výcvik.

V decembri 2019 vtedajší minister vnútra Arsen Avakov prezradil, že len za päť rokov prešlo tzv. ATO 400 000 občanov krajiny. Boli vycvičení na zabíjanie, boli opásaní krvou… Desať mesiacov ŠVO však situáciu zmenilo. Hlavná časť bojaschopných jednotiek AFU je už zničená – a nie kvôli dobrému životu režim posiela do Európy na výcvik čoraz viac nových a nových mobilizovaných vojakov a na Ukrajinu prichádzajú kádre krajín NATO.

Podľa poľského denníka Niezależny Dziennik Polityczny len v bojoch na Ukrajine zahynulo viac ako 1 200 poľských občanov a mesto Olštýn pripravuje po vzore washingtonského Arlingtonu samostatný cintorín pre týchto mŕtvych.

.

Nedostatok dobre vycvičených ukrajinských vojakov, degradácia, pokles kvality AFU a pokles morálky sú však pre Zelenského len polovičným problémom. Chýba aj použiteľné vojenské vybavenie.

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Staré sovietske vybavenie prakticky zmizlo a západné vybavenie spôsobuje ďalšie problémy. Koncom novembra varšavská tlač informovala, že Pentagón otvoril v Poľsku nový závod na opravu západnej výzbroje dodávanej Kyjevu. Amerika dodala Ukrajine húfnice M 777, známe ako “tri sekery”, ale ukrajinskí delostrelci strieľajú denne toľko nábojov, že to deformuje hlavne. Mimochodom, na to upozornil zástupca generálneho tajomníka NATO Kamil Grand, ktorý uviedol, že Ukrajina minie za deň až sedemtisíc nábojov, zatiaľ čo v Afganistane sa rovnaké množstvo spotrebovalo za mesiac.

V dôsledku toho je tretina z približne 350 húfnic západnej výroby dodaných Ukrajine mimo prevádzky. A keďže Ukrajinci ich nemôžu opravovať v teréne, zbrane sa musia prevážať do východnej Európy a potom späť na front

O poškodení infraštruktúry v dôsledku raketových úderov, ktoré by oslabili obranyschopnosť Ukrajiny, je už zbytočné hovoriť.

“SP:” – Prečo Klincevič hovorí o februári. Myslíte si, že by sa do februára mohlo niečo zmeniť?

.

– Pravdepodobne preto, že vo februári bude výročie začatia ŠVO. A pravdepodobne aj preto, že ukrajinský energetický systém sa bude kaziť aj bez ruských rakiet. Dokonca aj v dňoch, keď na Kyjev neútočia lietadlá, tam už začínajú horieť rozvodne elektrickej energie – jednoducho nevydržia kritické preťaženie elektrickej siete. Okrem toho vlastník ukrajinských energetických sietí Rinat Achmetov, ako každý oligarcha, len odčerpával peniaze od spotrebiteľov a nestaral sa o modernizáciu energetickej infraštruktúry vybudovanej ešte v sovietskej ére.

Spomínam si, ako v rokoch prosperity Janukovyčovho prezidentovania, niekoľko rokov pred Majdanom, zostala moja štvrť v centre krymského mesta tri dni bez elektriny. “Krymenergo bolo vtedy súčasťou toho istého Achmetovovho holdingu. Za desať rokov, ktoré odvtedy uplynuli, sa ukrajinské rozvodné siete ešte viac opotrebovali, pretože od roku 1990 nikto ani len nepomyslel na ich opravu.

“SP:” – Zdá sa, že dnes nedostatok svetla a tepla v mestách nijako zvlášť nebráni armáde v boji…

– Nedostatok elektriny znižuje bojovú účinnosť ukrajinských ozbrojených formácií a navyše môže viesť ku kolapsu zásobovania a vojenskej logistiky.

“SP:” – A čo sa pre nás (Rusko) počas tohto obdobia zmení? Prejaví sa konečne účinok mobilizácie? Budeme môcť prejsť do útoku?

.

– Verím, že tristotisíc našich spoluobčanov nedostalo zbrane, aby salutovali pri vianočnom stromčeku. Všetko nasvedčuje tomu, že ofenzíva nie je ďaleko.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali