Uhrík: Nikto v europarlamente či v eurokomisii nemá ani štvrtinový mandát v porovnaní s Viktorom Orbánom

Uhrík: Nikto v europarlamente či v eurokomisii nemá ani štvrtinový mandát v porovnaní s Viktorom Orbánom

Bratislava 7. októbra 2022 (HSP/Foto:Facebook)

 

Európska komisia chce zobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondov EÚ, lebo vraj nedostatočne bojuje proti korupcii a problematicky prideľuje verejné zákazky… Poslanec Európskeho parlamentu a predseda hnutia Republika Milan Uhrík odpovedal na otázky Hlavných správ, čo si o takomto počínaní bruselských úradníkov myslí

Milan Uhrík
Na snímke Milan Uhrík

Hlavné správy: Čo je nové v Európskom parlamente?

Reklama

Uhrík: Okrem vojny na Ukrajine, to je samozrejme evergreen, je tu silná téma odobratia eurofondov Maďarsku. Maďarský premiér Viktor Orbán neposlúcha, tak chcú trestať Maďarov tým, že Maďarsku nedajú európske peniaze.

 

Reklama

Hlavné správy: Pozícia europarlamentu je vopred jasná, vieme, akí ľudia tam tvoria väčšinu. Ale našťastie takéto rozhodnutie musí schváliť aj Európska rada, kde má každá členská krajina právo veta. Myslíte si, že odobratie eurofondov Maďarsku prejde aj cez Európsku radu, že to všetky štáty schvália, vrátane napríklad Poľska? Bol by to určitý precedens…

Uhrík: Je to možné. Ak niekto nepoužije právo veta, je možné, že to prejde. Čo je na tom však najtragickejšie: oni v skutočnosti nechcú Maďarom tie eurofondy zobrať úplne. Oni ich chcú zobrať len Orbánovej vláde s tým, že v budúcnosti by o rozdeľovaní eurofondov v Maďarsku nerozhodovala vláda – tá by musela len platiť maďarský príspevok do únijného rozpočtu – ale rozhodovali by bruselskí úradníci alebo nejaké mimovládne organizácie, priamo vybrané Bruselom. Títo ľudia by rozhodovali o tom, na čo tie miliardy pôjdu a komu tie miliardy pôjdu.

Popri vládnej moci v Maďarsku by tak v podstate vznikla paralelná moc, čo je úplne absurdné. Neviem či sa to v princípe nejako odlišuje od situácie na Ukrajine, kde si Rusi na tých anektovaných územiach zriaďujú vlastné úrady popri ukrajinských. Je to naozaj veľmi čudná situácia.

 

Hlavné správy: To je otvorené pošliapanie demokratického princípu, otvorené opovrhnutie vôľou ľudí v Maďarsku, ktorú vyjadrili vo voľbách. Viktor Orbán predsa bol legitímne zvolený vo voľbách, ktoré boli Európskou úniou uznané ako slobodné. To znamená, že on je platným reprezentantom Maďarska a maďarských občanov. Ako je možné, že o takomto niečom sa vôbec uvažuje v Európskej únii, ktorá sa tvári tak strašne demokraticky?

Reklama

Uhrík: Všetci v Bruseli rozprávajú o právnom štáte, ale čo je právny štát? Kto rozhodol, čo je právny štát a čo nie je právny štát? Títo, ktorí sedia tu v Európskom parlamente alebo v Európskej komisii? Veď nikto z nich nemá ani polovičnú, ba možno ani štvrtinovú podporu medzi voličmi, ani štvrtinový mandát v porovnaní s tým, aký mandát má Viktor Orbán doma v Maďarsku. On vyhral voľby s 53 percentami, tak hádam ľudia súhlasia s tým, čo robí a ako to robí. A to by malo byť rešpektované.

Všetci tu v Bruseli majú plné ústa rešpektovania demokracie, tak mali by ju konečne začať rešpektovať a rešpektovať to, ako sa Maďari rozhodli. V opačnom prípade to potom naozaj nie je ničím odlišné od nejakej totality.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali