Biden má aktuálne viesť o štyri milióny hlasov. Trump: “Nemal by si neoprávnene nárokovať úrad prezidenta.” Súdy zamietli zastavenie sčítavania hlasov v okrese Clark v Nevade a štáte Pensylvánia

Biden má aktuálne viesť o štyri milióny hlasov. Trump: “Nemal by si neoprávnene nárokovať úrad prezidenta.” Súdy zamietli zastavenie sčítavania hlasov v okrese Clark v Nevade a štáte Pensylvánia

Washington 7. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Eugene Hoshiko, Matt Slocum, J. Scott Applewhite)

 

Americký prezident Donald Trump varoval v piatok svojho vyzývateľa, prezidentského kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena, aby si nenárokoval úrad prezidenta, informovala agentúra DPA

Prezidentské voľby v USA
Na snímke japonská a americká zástava pred TV monitorom znázorňujúcim živé vysielanie k výsledkom prezidentských volieb v USA s hlavnými protagonistami, americkým prezidentom Donaldom Trumpom (vpravo) a demokratickým kandidátom na prezidenta USA a bývalým americkým viceprezidentom Joeom Bidenom (vľavo)

“Joe Biden by si nemal neoprávnene nárokovať úrad prezidenta. Aj ja by som si mohol uplatňovať tento nárok. Súdne konania sa práve začínajú!” napísal Trump na Twitteri pred očakávaným prejavom Bidena.

Reklama

Biden má podľa prognóz amerických médií víťazstvo na dosah. Ako informovala stanica CNN, v piatok večer washingtonského času (nadránom SEČ) plánuje vystúpiť s prejavom v meste Wilmington v štáte Delaware, a to spolu s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou.

To, či sa Biden na pódium postaví už ako novozvolený prezident, záleží od stále nespočítaných hlasov v niekoľkých kľúčových štátoch, uviedla CNN.

Reklama

 

Súd zamietol zastavenie sčítavania hlasov v okrese Clark v Nevade

Americký federálny sudca v súvislosti s prezidentskými voľbami zamietol žiadosť republikánskych predstaviteľov o zastavenie sčítavania korešpondenčných volebných lístkov v okrese Clark v štáte Nevada

Prezidentské voľby v USA
Na snímke členovia volebného okrsku sčítavajú hlasy poslané poštou počas amerických prezidentských volieb v meste West Chester v americkom štáte Pensylvánia

Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica CNN.

Po dvojhodinovom pojednávaní sudca Andrew Gordon uviedol, že “nie je vo verejnom záujme prerušenie dokončenia procesu spočítavania hlasovacích lístkov”. Podľa jeho slov by to poškodilo “stovky, ak nie tisícky legálne odovzdaných hlasovacích lístkov”.

Sudca poznamenal, že otázky týkajúce sa kontroly podpisov na hlasovacích lístkoch sú otázky “zahŕňajúce štátne zákony a mali by ich interpretovať štátne súdy, najmä sudcovia Najvyššieho súdu zvolení občanmi štátu Nevada”.

Reklama

Podľa priebežných výsledkov utorňajších prezidentských volieb vedie kandidát Demokratickej strany Joe Biden v Pennsylvánii – v štáte, kde potrebuje zvíťaziť šéf Bieleho domu Donald Trump, aby sa udržal v úrade, uviedla CNN. Podľa nej Biden vedie aj v štátoch Georgia, Nevada a Arizona.

 

 Najvyšší súd zamietol zastavenie sčítavania hlasov v Pensylvánii

Najvyšší súd Spojených štátov zamietol v piatok žiadosť republikánov v Pensylvánii o okamžité zastavenie spočítavania hlasov, ktoré boli v tomto štáte doručené poštou po dni prezidentských volieb, teda po 3. novembri.

Podľa agentúry AFP sudca Najvyššieho súdu USA Samuel Alito medzitým nariadil Pensylvánii, aby pokračovala v oddeľovaní neskoro prichádzajúcich hlasovacích lístkov, čím potvrdil rozhodnutie, ktoré už urobil najvyšší volebný úradník tohto štátu.

Republikánska strana v Pensylvánii sa obrátila na Najvyšší súd Spojených štátov v piatok s tým, že “nie je jasné, či všetky okresné volebné komisie v povolebnom chaose dodržiavajú” nariadenie o oddeľovaní korešpondenčných volebných lístkov.

Reklama

 

CNN uvádza, že Biden má aktuálne celkovo 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo Trump 213.

 

Biden zrejme vystúpi s prejavom aj napriek nejasným výsledkom

Prezidentský kandidát americkej Demokratickej strany Joe Biden pravdepodobne vystúpi v piatok večer miestneho času s prejavom aj napriek tomu, že výsledky volieb nie sú dosiaľ známe, informovala stanica CNN s odvolaním sa na svoj zdroj

Joe Biden
Na snímke kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden

Podľa neho bude Biden hovoriť o svojom rastúcom náskoku pred republikánom a šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom, ak by do začiatku prejavu neboli známe výsledky.

Podľa predchádzajúcich správ mal Biden vystúpiť v piatok večer v meste Wilmington v štáte Delaware spolu s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou.

CNN najnovšie s odvolaním sa na Bidenov volebný tím uvádza, že Harrisová bude stáť po boku prezidentského kandidáta, ale nebude rečniť.

Biden: Chystáme sa voľby vyhrať

Hoci ešte nie je oficiálne známy víťaz amerických prezidentských volieb, čísla hovoria, že je to jasné; chystáme sa ich vyhrať, vyhlásil v piatkovom prejave kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden

Na snímke kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden

Demokratický kandidát vystúpil s prejavom v meste Wilmington v štáte Delaware. Prítomná bola aj kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová.

Reklama

„Vyhráme tento zápas. Stačí sa pozrieť na to, čo sa stalo od včera. Pred dvadsiatimi štyrmi hodinami sme boli pozadu v Georgii, teraz sme vpredu a v tomto štáte vyhráme. Pred dvadsiatimi štyrmi hodinami sme boli pozadu v Pensylvánii a teraz sa chystáme v Pensylvánii zvíťaziť… Vyhrávame v Arizone, vyhrávame v Nevade – a v skutočnosti sa náš náskok v Nevade zdvojnásobil. Sme na ceste získať viac ako 300 hlasov voliteľov… Tento zápas vyhráme s jasnou väčšinou, s národom za nami,“ vyhlásil Biden.

 

Biden zatiaľ vedie nad Trumpom o vyše štyri milióny hlasov

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden vedie po utorňajších voľbách nad republikánom šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom o viac ako štyri milióny hlasov z približne 145 miliónov odovzdaných, informovala v sobotu spravodajská stanica BBC

Donald Trump, Joe Biden
Na televíznej obrazovke fotografie zobrazujúce amerického prezidenta Donalda Trumpa a amerického prezdientského kandidáta Joea Bidena

Biden si dosiaľ zaistil celkovo 253 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump 214, uvádza BBC. Podľa CNN je pomer 253 ku 213.

Ak by Biden vyhral v Pensylvánii všetkých 20 hlasov voliteľov, získal by ich celkovo 273 a stal by sa tak 46. prezidentom Spojených štátov. Na zvolenie je potrebných minimálne 270 hlasov voliteľov.

Reklama

Georgia (16 hlasov voliteľov), kde v súčasnosti vedie Biden o vyše 4000 hlasov, je tradične republikánsky štát a od roku 1992 ho v prezidentských voľbách nezískal žiadny demokrat.

Biden vedie o viac ako 22.000 hlasov v Nevade (šesť hlasov voliteľov) a o necelých 30.000 hlasov v Arizone (11 hlasov voliteľov).

Trump vedie v Severnej Karolíne (15 hlasov voliteľov) o viac ako 76.000 hlasov, dodala BBC.

 

 O senátoroch za štát Georgia sa rozhodne až v januári

O obsadení oboch kresiel v americkom federálnom Senáte za štát Georgia sa rozhodne až v januári. Tieto súboje medzi tamojšími úradujúcimi republikánskymi senátormi a ich demokratickými vyzývateľmi zohrajú zrejme kľúčovú úlohu v tom, ktorá zo strán bude mať väčšinu v hornej komore Kongresu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Reklama

Z piatkových výsledkov hlasovania vyplýva, že súčasný senátor, republikán David Perdue nezískal v utorkových voľbách 50 percent hlasov potrebných na priame víťazstvo nad demokratom Jonom Ossoffom. Stretnú sa tak v druhom kole hlasovania stanovenom na 5. januára.

V ten istý deň budú voliči rozhodovať aj o druhom senátnom kresle za Georgiu, ako ukázali výsledky už skôr v priebehu týždňa. Tento súboj zvedú súčasná republikánska senátorka Kelly Loefflerová a jej demokratický súper Raphael Warnock.

Obe strany majú podľa DPA na základe doterajších výsledkov volieb istých po 48 kresiel v 100-člennom Senáte. Očakáva sa však, že republikáni získajú dva mandáty v štátoch Severná Karolína a Aljaška, kde zatiaľ neboli vyhlásené oficiálne konečné výsledky.

Znamená to, že demokrati by museli získať obe kreslá za Georgiu, aby bol pomer hlasov v Senáte vyrovnaný. Ak by sa prezidentom stal ich kandidát Joe Biden, ktorý v sčítaní v kľúčových štátoch vedie, rozhodujúce hlasy v Senáte by v prípade vyrovnaných hlasovaní mala právo odovzdávať jeho viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová.

Georgia, kde aktuálne vedie Biden o vyše 4000 hlasov po sčítaní 99 percent hlasovacích lístkov, je tradične republikánsky štát, v ktorom v prezidentských voľbách nezvíťazil žiadny demokrat od roku 1992.

 

Biden zvýšil svoj náskok v štáte Georgia

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden zvýšil počas pokračujúceho sčítania hlasov svoj náskok v štáte Georgia, informovala v sobotu televízia CNN. Biden vedie aj v ďalších kľúčových štátoch Pensylvánia, Arizona a Nevada, pričom úradujúci republikánsky šéf Bieleho domu Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne.

Reklama

Biden si dosiaľ zaistil celkovo 253 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump ich má podľa CNN zatiaľ 213 a podľa stanice BBC 214. Na zvolenie je potrebných najmenej 270 hlasov voliteľov, bývalého demokratického viceprezidenta tak od víťazstva naďalej delí len 17 voliteľských hlasov.

Ak by Biden vyhral v Pensylvánii a získal tamojších 20 voliteľov, mal by ich celkovo 273 a stal by sa tak 46. prezidentom USA. V tomto štáte aktuálne vedie pred Trumpom o takmer 28.900 hlasov po sčítaní 96 percent z takmer siedmich miliónov hlasovacích lístkov.

V Georgii (16 hlasov voliteľov) sa náskok Bidena do sobotňajšieho skorého rána zvýšil na 7248 hlasov z vyše 4,8 milióna odovzdaných lístkov, z ktorých sčítali už 99 percent.

Trump by na víťazstvo potreboval získať Pensylvániu i Georgiu, ktorá je tradične republikánskym štátom, kde od roku 1992 v prezidentských voľbách nevyhral žiadny demokrat.

V Nevade (šesť hlasov voliteľov) vedie Biden o necelých 22.700 hlasov z celkových vyše 1,3 milióna a v Arizone (11 hlasov voliteľov) o takmer 30.000 hlasov z viac ako 3,3 milióna.

Trump má náskok v Severnej Karolíne (15 hlasov voliteľov) o viac ako 76.000 hlasov z 5,5 milióna odovzdaných.

 

Reklama
Republikán McConnell prisľúbil “pokojné odovzdanie moci”

Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell opätovne prisľúbil “pokojné odovzdanie moci” v prípade, že sa prezidentom USA stane demokrat Joe Biden. Informovala o tom v sobotu britská stanica BBC

Mitch McConnell
Na snímke Mitch McConnell

“Pokojné odovzdanie moci prebieha od roku 1792, každé štyri roky začíname s novým vedením,” povedal McConnell reportérom v štáte Kentucky, ktorý zastupuje vo federálnom Senáte.

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas kampane najprv odmietol sľúbiť pokojné odovzdanie moci v prípade svojej porážky. Minulý mesiac však potvrdil, že podporuje riadne odovzdanie prezidentského úradu, ktoré však podľa jeho slov nebude potrebné, pretože voľby vyhrá práve on.

Od utorňajšej volebnej noci však Trump obviňuje demokratov z pokusu o “ukradnutie” volieb bez toho, aby svoje tvrdenia podložil dôkazmi. Prezident už dlhodobo hovorí o volebných podvodoch, ako aj o ovplyvňovaní priebehu volieb. Jeho tím podľa prezidentových slov preto plánuje právne napadnúť všetky štáty, ktoré najnovšie, v poslednom vývoji sčítavania hlasov, získal jeho súper Biden.

“V našej skvelej krajine to musí fungovať takto – každý legálny hlas by mal byť započítaný. Akýkoľvek nezákonne odovzdaný hlas započítaný byť nemôže,” napísal McConnell v piatok na Twitteri.

Zároveň dodal, že na volebný proces musia dohliadať pozorovatelia Demokratickej aj Republikánskej strany a súdy majú vyriešiť akékoľvek spory, ktoré môžu počas volieb nastať.

 

Reklama
Vo Filadelfii zatkli dvoch ozbrojených mužov

Polícia v americkom meste Filadelfia v noci na piatok zatkla dvojicu mužov neďaleko budovy, v ktorej úrady sčítavajú volebné hlasy, informovala v sobotu na svojej webovej stránke stanica CNN. Muži sa údajne snažili do mesta doručiť “nákladné auto plné falošných hlasovacích lístkov”.

Mužov zatkli na základe podozrení, že pri sebe majú strelné zbrane. Zadržali ich vo Filadelfii v americkom štáte Pennsylvánia pred budovou Convention Center. To je jedno z miest, na ktorých prebieha sčítavanie hlasov z utorkových prezidentských volieb.

Textové správy potvrdili, že muži sa zaujímali o proces sčítavania hlasov, uvádza CNN s odvolaním sa na stanicu KYW-TV.

Muži mali podľa polície pri sebe strelné zbrane a muníciu. Federálny prokurátor uviedol, že v ich aute značky Hummer úrady našli nálepky a čiapku s logom hnutia konšpiračných teórií QAnon.

Muži boli obvinení z držania strelnej zbrane bez povolenia a nosenia zbrane na verejnosti. Vyšetrovanie prípadu pokračuje.

Úradujúci prezident Donald Trump potrebuje v Pennsylvánii zvíťaziť, aby sa udržal v úrade. V tomto štáte podľa priebežných výsledkov vedie jeho súper – demokratický kandidát Joe Biden.

 

Reklama
Voľby môže rozhodnúť Pensylvánia i kombinácia iných štátov, píše CNN

Víťazstvom v štáte Pensylvánia by demokratický kandidát Joe Biden získal 270 hlasov voliteľov potrebných na víťazstvo v amerických prezidentských voľbách, napísala v sobotu na svojej webovej stránke stanica CNN.

Demokratický kandidát však môže potrebných 270 hlasov voliteľov získať aj bez Pensylvánie, píše CNN a dodáva, že víťazstvá v najmenej dvoch štátoch z trojice Arizona, Georgia a Nevada by Bidena “dostali” do Bieleho domu.

Biden si v sobotu počas pokračujúceho sčítavania hlasov udržiava pred svojím súperom úradujúcim prezidentom Donaldom Trumpom náskok v štátoch Arizona, Georgia, Nevada a Pensylvánia. Trump je na čele v Severnej Karolíne.

Biden si dosiaľ zaistil celkovo 253 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump ich má podľa CNN zatiaľ 213. Na zvolenie je potrebných najmenej 270 hlasov voliteľov.

Ak by Biden vyhral v Pensylvánii a získal tamojších 20 voliteľov, mal by ich celkovo 273 a stal by sa tak 46. prezidentom USA.

Trump by na víťazstvo potreboval získať Pensylvániu i Georgiu (16 hlasov voliteľov), ktorá je tradične republikánskym štátom. Od roku 1992 tam v prezidentských voľbách nevyhral žiadny demokrat.

 

Reklama
Trump odišiel do golfového klubu, spočítavanie hlasov sa naťahuje

Do golfového klubu v Sterlingu v štáte Virgínia, pri americkom hlavnom meste Washington D.C. Spočítavanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách sa totiž naťahuje a v rozhodujúcich štátoch vedie Trumpov demokratický súper Joe Biden, pripomenula situáciu tlačová agentúra AFP.

Trump sa v posledných dňoch objavil len dvakrát pri Bielom dome a prihovoril sa národu.

Biden sa blíži k víťazstvu a Biely dom má na dosah – víťazstvo v dôležitom štáte Pensylvánia, kde vedie, by mu zabezpečilo dostatok hlasov v Zbore voliteľov. Práve to určuje, kto sa po voľbách stane prezidentom USA.

Trump však vyhlásil: “Voľby som vyhral – o mnoho hlasov!” Toto tvrdenie napísal aj na sociálnej sieti Twitter, ktorá prezidentov tvít skryla.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali