Obec na víkend. Trstice nie sú len huspenina, ale aj 100-ročná dychovka, hospic či neogotický skvost

Obec na víkend. Trstice nie sú len huspenina, ale aj 100-ročná dychovka, hospic či neogotický skvost

Trstice 2. decembra (TASR/HSP/Ilustrácia HSP)

 

Raritou Trstíc v okrese Galanta je huspenina

Tvrdia to ľudia blízkeho i širšieho okolia. Majiteľ pohostinského zariadenia Árpád Sárkány prezradil, ako na to.

Reklama

“Žiadne tajomstvo. Huspeninu robíme podľa tradície našej babičky. Či je zima alebo leto, huspeninu varíme minimálne raz za týždeň podľa našej normy, našej receptúry. Predovšetkým treba mať čerstvé bravčové koleno, údené bravčové koleno a paprčky,” povedal Sárkány s tým, že na desať porcií dávajú dve kilá bravčového kolena a 90 dkg bravčových nôh. “Je to dlhodobý proces, lebo sa to varí päť až šesť hodín. Pridávame cesnakovú pastu, čerstvú cibuľku, soľ a korenie,” uviedol. Dodal, že ak mäso odpadáva od kostí, vyberú ho, trošku sa vychladí, potom ho vykostia.

Ako zdôraznil, treba zvlášť vývar schladiť, aby sa tuk dostal nahor. “Potom ho pozbierame a odoberieme servítkou. Zvlášť naporciujeme mäso do tanierov, zložíme to do chladničky a keď už aj vývar je tak vychladnutý, že nevyhadzuje na vrch mastnotu, studené mäso zalievame. Vložíme do chladničky a za dve hodiny je hotová domáca huspenina,” konštatoval. Podčiarkol, že v dlhom, pomalom varení je podstata. Nedávajú žiadnu želatínu, predsa na zahustenie sú tam paprčky.

Reklama

“Niekto tam dáva zeleninu koreňovú, mrkvu a petržlen. My to nerobíme, dáva huspenine sladkú chuť. Nedávame ani veľa soli, lebo cesnaková pasta už obsahuje 50 percent soli a 50 percent cesnaku. Dobrá huspenina musí byť čistá, priesvitná, a to sa dosiahne len pomalým varením,” vysvetlil. Prezradil, že v lete predajú viac huspeniny ako v zime. “Zákazníci majú veľmi radi, keď sa v horúčavách môžu schladiť studenou huspeninou,” ozrejmil.

 

Obec je pyšná na svoju vyše 100-ročnú dychovku

Dychovku podľa vedúcej Miestneho kultúrneho strediska (MKS) Zity Králikovej poznajú nielen v regióne, ale aj v zahraničí, napríklad v Maďarsku a Rakúsku.

“Trstická dychovka má v súčasnosti 13 členov. V počiatkoch jej existencie pozostával repertoár z cirkevných piesní, v súčasnosti hrajú aj české a moravské melódie,” uviedla Králiková a pripomenula, že paleta kultúrnej činnosti Trstíc je pestrá. “Existujú u nás rôzne krúžky a skupiny. Ženský spevácky zbor o rok oslávi 40. výročie svojho vzniku, ľudovo-umelecký tanečný súbor vznikol pred štyrmi rokmi a nesmieme zabudnúť ani na detskú, folklórnu tanečnú skupinu,” pokračovala vedúca s tým, že všetky spomenuté skupiny a súbory fungujú pri MKS a vystupujú na miestnych podujatiach, ako napríklad najbližšie na vianočnom koncerte, ktorý sa uskutoční v rímsko-katolickom kostole. Predtým sa deti stretnú aj na mikulášskom večierku, kde sa zúčastnia žiaci maďarskej i slovenskej školy, ale Mikuláš zavíta aj do materskej školy.

Reklama

Podľa Králikovej činnosť MKS financuje Obecný úrad Trstice, rozpočet kultúrnej činnosti v danej situácii vyhovuje požiadavkám. “Určite by sme mohli zorganizovať podstatne viac kultúrnych podujatí, ale finančná kríza to neumožňuje,” konštatovala. Dodala, že knižnicu navštevujú rôzne vekové skupiny. O 15.000-kusový fond sa zaujíma 250 registrovaných členov. “Taktiež je veľký záujem o internet, denne príde do kultúrneho domu 15-20 žiakov. Každú sobotu sa viaceré deti zúčastňujú na výučbe klavíra. V tomto roku nás ešte navštívi aj Jókaiho divadlo z Komárna,” uzavrela.

 

Obrovský kostol postavili tak, aby odolal aj močaristej pôde

Rímsko-katolický kostol, najznamenitejšiu historickú stavbu v Trsticiach, postavili v rokoch 1903-1904. Nový kostol stojí na mieste starého kostola z roku 1717. Kostol dali postaviť obyvatelia, ale finančnú podporu poskytla aj rodina Esterházyovcov. Informoval TASR miestny dekan-farár Ladislav Tóth.

“Kvôli močaristej pôde kostolu stavali veľmi pevné základy. Do trojmetrovej hĺbky krížom kládli 4 m dlhé, 40×40 cm hrubé hranoly z bukového dreva. Nasledoval betón so železobetónovými stĺpmi. Ukončenie stavby spomalila povodeň v roku 1903,” konštatoval farár s tým, že vonkajšia stavba sa ukončila v novembri 1904. Stropy sú zhotovené z tehál a železobetónu. Podlaha je vyložená pálenými dlaždicami. Veža je 47,68 m vysoká, kríž na nej umiestnili v roku 1904 a je dva metre vysoký. Veža je pokrytá glazúrovanými modranskými škridlami a strecha devínskymi škridlami.

Reklama

Ako Tóth uviedol, kostol je zasvätený sv. Štefanovi. Hlavný oltárny obraz zobrazuje sv. Štefana ako odovzdáva korunu Panne Márii. Naľavo je oltár sv. Ladislava a napravo sv. Imricha. Oltár je darom kardinála Kološa Vaszaryho. Je postavený z tehál a obložený drevom. Oltár Ježišovho Srdca so stavaným sv. hrobom je dar grófa Nándora Zichyho. V ľavej lodi je Oltár Panny Márie. “Organ pochádza z roku 1904 z dielne bratov Rieglerovcov z Budapešti. Organ zrekonštruovali v roku 1970, vtedy dostal aj elektrický pohon. Maľby kostola sú vyhotovené bratmi Petrikovichmi podľa projektov Sándora Nagya z Gödöllő. Maľby nad bočnými vchodmi sú dielmi Sándora Nagya,” priblížil.

Neogotický kostol bol najmonumentálnejšou stavbou na začiatku 20. storočia. Posledná rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1979-1980. Vo veži sú štyri zvony. Veľký zvon váži 450 kg a má priemer 91 cm, stredný zvon 220 kg a priemer 77 cm, malý zvon 110 kg a priemer 57 cm, kým umieračik 60 kg a priemer 45 cm. Veriacim to daroval farár Ambruskó Lajos. V parku pri kostole sa nachádza kaplnka Panny Márie, ktorú odovzdali v máji roku 2003.

 

Jedinečná pomoc pre starých, chorých i umierajúcich

Na začiatku 21. storočia, v roku 2003, sa zrodil jedinečný projekt – prvýkrát integrovať pod jednou strechou hospic a služby sociálnej starostlivosti. V zariadení Zdravotno-sociálneho centra (ZSC) sv. Alžbety v Trsticiach je v súčasnosti miesto pre 70 pacientov z Trnavského kraja i z celej SR bez rozdielu vierovyznania, veku a národnosti. Hospic bol uvedený do prevádzky 1. januára 2004. Je to inštitúcia pre ľudí s nevyliečiteľnými chorobami v terminálnom štádiu. Informoval TASR šéf zariadenia, starosta obce Trstice František Juhos.

“Ešte v roku 2000 som začal rozmýšľať nad tým, ako by mohli pod jednou strechou fungovať sociálno-zdravotné služby. V tom čase všetci tvrdili, že také niečo neexistuje. Tak som si povedal, my to urobíme,” zdôveril sa Juhos s tým, že vypracovali projekt, kde plánovali lôžka pre dôchodcov, sociálne slabších ľudí i oddelenie hospicovej starostlivosti.

Názory ľudí, ktorí tvrdili, že ZSC v Trsticiach je od ruky, kapacita sa nevyužije, sa nepotvrdili. “Naša snaha nebola zbytočná. Dokonca v roku 2008 sme rozšírili naše centrum a odovzdali sme ďalšiu budovu. A tak z pôvodných 70 miest vznikla kapacita pre 145 osôb. Máme podchytené všetky mimonemocničné služby, dokonca tu pracuje tím záchranárov so sanitkami,” priblížil. Dodal, že fungujú ambulancie, takže je zabezpečená starostlivosť okrem klientov zariadenia aj pre obyvateľov obce a okolia. Svoju činnosť vykonáva obvodný, detský, zubný, neurologický lekár, ako aj internista, gynekológ a chirurg. “Čo je dôležité, naši obyvatelia nemusia chodiť do vzdialenejších okresných miest Galanty a Dunajskej Stredy, ktoré sa nachádzajú od nás 20-25 km,” konštatoval a pripomenul, že plánujú rozšíriť sieť odborných ambulancií a vybudujú, ďalšiu, svoju vlastnú lekáreň. To všetko sa bude realizovať z finančných prostriedkov Európskej únie.

“Naše zariadenie má tri úseky. Domov sociálnych služieb (DSS), zariadenie pre seniorov (ZPS) a hospic. V DSS a ZPS poskytujeme opatrovateľskú starostlivosť. Rozdiel je v tom, že v prvom prípade nie je veková hranica určená, kým v druhom očakávame klientov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek,” objasnila vrchná sestra zariadenia Helena Kovácsová, s tým, že hospic poskytuje starostlivosť tým pacientom, u ktorých sa dokončili všetky terapie. Spríjemnia im ich posledné dni a týždne života, aby to bolo bezbolestné, aby tá dotyčná osoba nebola sama, aby o jej telo a dušu bolo všestranne postarané. Podľa jej ďalších slov pomáhajú aj tým rodinám, ktoré sa starajú o ťažko chorého človeka. “My im zabezpečíme uľahčenie tým, že nemocného člena rodiny prijmeme ráno a potom večer odchádza domov. Počas dňa mu zabezpečíme odbornú starostlivosť,” doplnila.

Klientka zariadenia, 75-ročná bývalá lekárka Anna Kasanická, veľmi pozitívne hodnotila starostlivosť ZSC. “Som tu tri roky, ale môžem hovoriť len v pozitívach. Strava je veľmi dobrá, pre mňa je to dokonca aj veľa. Ubytovanie nemá chybu, upratuje sa každý deň, je tu čistota. Starostlivosť je tiež na dobrej úrovni,” konštatovala s tým, že jediný jej hendikepom je, že nevie po maďarsky a väčšina obyvateľov je maďarskej národnosti. “S personálom sa dohovorím bez problémov. Komunikujem aj s klientmi zariadenia, navzájom sa snažíme prekonať jazykovú bariéru. Jedine, čo mi chýba, je Bratislava, kde som sa narodila a žila väčšinu svojho života,” priznala.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali