To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenského by zastrelil ako psa

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenského by zastrelil ako psa

Kyjev 17. marca 2023 (HSP-Roman Chop, Telegram, Screenshot)

Aktualizované 17. marca 2023 20:20

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke dym stúpa počas ťažkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

 

Reklama

20:15 – Vo všetkých východných regiónoch je už vyhlásený letecký poplach. Drony Graň boli spozorované v Dnepropetrovskej a Černigovskej oblasti. Poplach je vyhlásený aj v Kyjeve.

20:10 – Kyjev očakáva v najbližších hodinách útok dronmi Geraň.

Reklama

Údajne už boli vypustené bezpilotné lietadlá, ktoré letia z Brjanskej oblasti a z juhu. Podľa ukrajinských zdrojov lietajú vo veľmi malých výškach a ich presný počet sa nedá zistiť radarom.

Ruské ozbrojené sily spravidla vypúšťajú drony Geraň pred raketovým útokom, aby oslabili protivzdušnú obranu.

 

20:00 – Strážcovia zákona prišli do barov Underdog a La Virgen v hlavnom meste kvôli podozreniu, že sa tieto podniky podieľajú na financovaní ukrajinských ozbrojených síl, uviedli orgány činné v trestnom konaní.

 

Reklama

18:45 – Hlavné body večerného prejavu prezidenta:

– Informoval o zasadnutí štábu najvyššieho velenia, kde sa hlavná pozornosť venovala bojom na Donbase – Avdejevka, Bachmut, Ugledar, Marinka, Belogorovka. Hlavný veliteľ, velitelia prieskumu a oblasti podali správu.

– Rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu o Putinovom zatykači označil za “historické”. Povedal, že je to začiatok zodpovednosti Ruska za vojnu, a poďakoval sa Medzinárodnému trestnému súdu za toto rozhodnutie.

– Rozprával o telefonickom rozhovore so slovenským premiérom, poďakoval za lietadlá MiG.

 

Reklama

19:00 – Ruské sily už kontrolujú 70 % Artemovska – poradca úradujúceho šéfa DĽR

 

18:55 – Fotografia Avdejevky v Doneckej oblasti, o ktorú sa bojuje.

Miestne médiá uvádzajú, že mesto bolo dnes niekoľkokrát ostreľované, pričom jedna osoba bola zranená.

18:50 – Ramzan Kadyrov vyhlásil odmenu 10 miliónov eur za dolapenie ukrajinského vojaka, ktorý podpálil Korán.

Hlava Čečenska predtým zverejnila video, v ktorom ukrajinskí vojaci zosmiešňujú Korán a odsudzujú moslimov bojujúcich za kyjevský režim.

“Za likvidáciu tejto spodiny vyhlasujem odmenu 5 miliónov rubľov. Za zajatie živých – dvakrát toľko – 10 miliónov rubľov. Kedykoľvek sa to stane – dnes, zajtra, o rok – peniaze budú čakať. A je jedno, kto to urobí – čata, zoskupenie, jednotlivec, sused v zákope – peniaze budú odovzdané v plnej výške,” napísal Kadyrov na svojom Telegrame.

 

18:45 – Zelenského treba jednoducho zastreliť a súdy budeme organizovať až po víťazstve z Kyjeva. Toto vyhlásenie v rozhovore vyslovil poslanec Štátnej dumy Vitalij Milonov.

“Som jednoduchý človek, nie som vyškolený v medzinárodnej gramotnosti. Zelenského by som zastrelil ako psa <…> podľa vojnového práva, nemilosrdne by som ho zastrelil. S radosťou by som to urobil osobne,” povedal Milonov.

Reklama

Pokiaľ ide o tribunály, ktoré môže Rusko zorganizovať, povedal nasledovné: “Ale kvôli komu ich organizovať? Nepotrebujeme sa zaoberať somarinami.. musíme oslobodiť Ukrajinu od tejto junty a potom, z Kyjeva, ako a čo budeme robiť,” povedal poslanec.

 

18:25 – Hlavné udalosti z večerného ukrajinského generálneho štábu:

– Na Bachmutskom smere nepriateľ vedie nepretržité pozičné boje v Bachmute. Taktiež AFU odrazila útoky v okresoch Kleščevka a Ivanovskoje.

– Na smeroch Avdejevska, Marinska a Šachtar ruská armáda neúspešne útočila v smere Kamenki, Neveľskoje, Avdejevka a Maryinka v Doneckej oblasti.

Reklama

– Rusi sa tiež neúspešne pokúšali prelomiť obranu ukrajinskej armády na Kupjanskom a Limanskom smere.

– Na Záporožskom a Chersonskom smere sa ruská armáda bráni.

– Na Volyňskom, Polesskom, Severskom a Slobožanskom smere nedochádza k žiadnym zmenám. Rusi naďalej ženijne upravujú terén v pohraničných oblastiach Brjanskej a Kurskej oblasti.

– Ruská armáda uskutočnila 19 leteckých útokov a 26 útokov MLRS.

– Vzdušné sily AFU uskutočnili šesť úderov

Reklama

 

18:20 – Ukrajina odstúpila od dohody s Ruskom o záručnej údržbe strategických raketových systémov, uvádza sa na webovej stránke Zelenského úradu.

Dohoda o záručnej údržbe strategických raketových systémov bola jedným zo štyroch dokumentov, ktoré podpísali Viktor Černomyrdin a Leonid Kučma 3. septembra 1993 v Massandre na predmestí Jalty.

Týkali sa aj riešenia rozdelenia Čiernomorskej flotily bývalého Sovietskeho zväzu a likvidácie jadrových zbraní, ktoré sa nachádzali na ukrajinskom území.

 

18:15 – Belgicko dodá Ukrajine 230 bojových vozidiel, informoval denník Die Zeit.

Podľa belgického ministerstva obrany sa má od budúceho týždňa na Ukrajinu dodať 150 vojenských nákladných vozidiel a 80 viacúčelových obrnených vozidiel.

Reklama

Vláda toto rozhodnutie prijala už koncom januára. Vozidlá v súčasnosti prechádzajú technickou kontrolou a generálnou opravou, uviedol hovorca ministerstva.

 

17:50 – Najostrejšie boje prebiehajú v okresoch Kremenna, Torske, Belogorovka, Spornyj, pričom epicentrom bojov zostáva Bachmut.

Uviedol to veliteľ pozemných síl generálplukovník Aleksandr Syrskij, informovalo Vojenské mediálne centrum na svojom kanáli tg.

“Prakticky pozdĺž celej východnej línie frontu nepriateľ vedie ofenzívu, pričom sa snaží prelomiť obranu našich vojsk a postúpiť hlboko do ich bojových radov. Najprudšie boje pokračujú v oblastiach Kremennaja, Torskyj, Belogorovka a Spornyj. Epicentrom bojov však zostáva Bachmut. Boje o mesto pokračujú,” povedal Syrskij.

Zdôraznil, že ruská armáda zapojila všetky svoje kapacity a snaží sa prelomiť obranu vo viacerých smeroch a úplne obkľúčiť mesto.

“Boje prebiehajú na severe, východe a juhu mesta, vďaka odvahe našich vojakov utrpí nepriateľ obrovské straty a opäť sa bez úspechu stiahne. Žiaľ, aj my máme straty, ale oveľa menšie,” povedal Syrskij.

Reklama

 

16:20 – Poľsko rozmiestni na hranici s ruskou Kaliningradskou oblasťou viacnásobné raketomety HIMARS.

Podľa portálu Samorządowy ich dostane 16. mechanizovaná divízia v Olsztyne, uviedol poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Podľa neho majú ozbrojené sily v súčasnosti 167 000 vojakov, ale cieľom Varšavy je tento počet zvýšiť.

 

15:25 – Americkí predstavitelia budú pozorne sledovať stretnutie medzi Si Ťin-pchingom a Putinom, keďže Čína uvažuje o vyslaní zbraní do Ruska, uviedla CNN.

Samotné stretnutie nebolo pre Biely dom prekvapením, keďže správy o jeho možnom uskutočnení sa objavovali už niekoľko týždňov, uvádza sa v správe.

Reklama

Washington sa tiež obáva, že “partnerstvo bez hraníc” medzi hlavami Číny a Ruska, ktoré sa upevnilo na predchádzajúcich stretnutiach, “sa môže počas osobných rozhovorov ešte prehĺbiť”.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa Čína rozhodla pomôcť Rusku smrtiacimi zbraňami, ale americkí predstavitelia sa domnievajú, že Peking o tom “uvažuje”.

Americkí predstavitelia sa neobávajú, že čínske zbrane pomôžu Rusku dosiahnuť rozhodujúce víťazstvo na Ukrajine, ale že umožnia Putinovi predĺžiť konflikt, čo je pre Rusko výhodné, napísala CNN.

 

14:40 – Zelenskyj usporiadal stretnutie veliteľstva najvyššieho veliteľa. Vypočuli si správy o situácii na frontovej línii. Samostatne sa členovia pozastavili nad priebehom bojových operácií v najťažších bodoch frontu, ale o ktoré presne oblasti išlo – sa neoznámilo.

Zaznelo aj spravodajské hlásenie o plánoch nepriateľa. A správa o kontrarozviednej činnosti ukrajinských špeciálnych služieb.

14:30 – USA zmenili trasy letov dronov pri Kryme po incidente s lietadlom MQ-9 Reaper. Od havárie Reaperu dnes po prvý raz pri polostrove letel americký Global Hawk, ale vzdialenosť od pobrežia sa výrazne zvýšila.

Reklama

Ak 8. marca (druhá mapa) dron rovnakého modelu letel 80 až 100 km od Krymu, teraz sa vzdialenosť výrazne zvýšila – až na 150 km.

 

14:15 – Pušilin uviedol, že ruským jednotkám sa podarilo presadiť v závode AZOM v Artemovsku a postupujú hlbšie do priemyselnej zóny.

 

14:00 – Čína sa bráni priamemu kontaktu medzi Si Ťin-pchingom a Zelenským, povedal Kuleba.

Ukrajinský minister zahraničných vecí zároveň neverí, že Peking je pripravený dodávať zbrane Rusku.

“Nemyslím si, že pre Čínu teraz nastala taká chvíľa… keď je pripravená vyzbrojiť Rusko,” povedal Kuleba v rozhovore pre BBC.

Reklama

Predtým o rozhovoroch medzi Zelenským a Si Ťin-pchingom vo forme videozáznamu informoval denník Wall Street Journal. OP uviedol, že rozhovory o možnom rozhovore prebiehajú, ale je predčasné hovoriť o tom, či sa rozhovor skutočne uskutoční.

 

13:28 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci až 135 vojakov AFU v oblastiach Semenovka, Petrovske a Toneňkoje v Doneckej ľudovej republike.

– Ruské jednotky zničili viac ako 70 vojakov, BMP a húfnicu AFU v smere na Krasnoliman.

Reklama

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili do 65 vojakov AFU a dve húfnice D-20 v južnom doneckom a záporožskom smere.

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili päť striel HIMARS, raketu Tochka-U a zničili 14 ukrajinských dronov.

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 113. brigády Teroborone v smere na Kupjansk.

– Ruské ozbrojené sily zničili až 25 vojakov a jednotku Acacia SAU v smere na Cherson.

– Ruské ozbrojené sily zasiahli dve radarové stanice ukrajinských ozbrojených síl v priebehu 24 hodín.

 

13:10 – Ruská federácia intenzívne pripravuje Krym na obranu. Vybudovala tam opevnenia a vytvorila obranné sily s pechotou a letectvom, uviedol v televíznom maratóne hovorca Štátnej bezpečnostnej služby Vadym Skibickij.

“Infraštruktúra na dočasne okupovanom polostrove sa udržiava v bojovej pohotovosti. Na Kryme je silná pozemná a letecká zložka. Napríklad je tam približne 90 bojových lietadiel, 60 bojových vrtuľníkov. Bolo vytvorené obranné zoskupenie, ktoré buduje opevnenia a obranné línie. Pripravujú sa na obranné akcie na území polostrova,” povedal Skibickij.

Vyjadril sa aj k videu zákopov a priekop vykopaných pozdĺž krymských pláží.

“Vybrali si najnebezpečnejšie oblasti, kde sa môže uskutočniť námorná vyloďovacia operácia, a teraz tam pripravujú obranné línie,” povedal hovorca rozviedky.

 

12:45 – Vzdušno-výsadkové jednotky uviedli, že veliteľ Kupol, degradovaný za škandalózny rozhovor pre WP, nemal povolenie hovoriť s novinármi a vyjadril prehnané straty ozbrojených síl. Za to je bojovník prevelený do výcvikového strediska.

“Na skutočnosť šírenia nepresných informácií v rozhovore dôstojníkom DŠV bola vykonaná úradná kontrola. Zistilo sa, že príslušník porušil viaceré usmerňujúce dokumenty týkajúce sa verejnej komunikácie a informácií, ktoré tvoria štátne tajomstvo.

Povolenie na komunikáciu s médiami mal vojak získať od svojho veliteľa, čo sa nestalo. Straty, ktoré vojak uviedol počas bojov v podriadenej jednotke, boli výrazne nadhodnotené. Zároveň má takáto informácia status informácie s obmedzeným prístupom,” uviedol v komentári pre UP zástupca DŠV Valentin Ševčenko.

Podľa jeho slov absolútne všetky osoby mobilizované do výsadkových jednotiek absolvovali základný a odborný výcvik vrátane výcviku v zahraničí.

Reklama

 

12:14 – V Kyjeve sa po skrátení zákazu vychádzania podľa Klička o hodinu predĺži aj prevádzka verejnej dopravy, obchodov a inštitúcií.

To znamená, že metro bude otvorené do 22:30 a väčšina obchodov do 23:00

 

11:50 – Podľa portálu Flightradar24 vyslali dnes USA do Čierneho mora dron RQ-4 Global Hawk.

RQ-4 Global Hawk (ale s volacím znakom Forte-11, nie Forte-10 ako v tomto prípade) sa aktívne používal vo vzdušnom priestore nad Ukrajinou pred ruskou inváziou.

 

11:30 – Na predmestí Mariupola bol zadržaný bývalý príslušník ukrajinských ozbrojených síl, ktorý je podozrivý z odovzdávania informácií ukrajinským nacionalistom o pohybe ruských vojsk, uviedla tlačová služba Rosgvardija.

Príslušníci Rosgvardie tiež skontrolovali bydlisko a hospodárske budovy, či sa v nich nenachádzajú zbrane a výbušniny.

“Podozrivému sa podarilo zničiť vojenskú uniformu a doklady a ukryl svoje osobné ochranné prostriedky. Zadržaný bol odovzdaný orgánom činným v trestnom konaní na ďalšie vyšetrovanie,” dodala agentúra.

 

11:13 – Zákaz vychádzania sa v Kyjeve skráti. Mestská vojenská správa uviedla, že od 26. marca bude platiť od 00:00 do 05:00.

 

10:50 – Putinov hovorca Dmitrij Peskov potvrdil predĺženie dohody o obilí o 60 dní. Kremeľ predtým dohodu komentoval a označil ju za “gesto dobrej vôle”.

Pripomeňme, že predĺženie dohody o 60 dní predtým kritizovala Ukrajina. Podľa vicepremiéra Kubrakova je toto predĺženie v rozpore s dokumentom podpísaným Tureckom a OSN, ktorý dohodu predlžuje o 120 dní.

Reklama

 

10:35 – Peking tvrdí, že cieľom návštevy Si Ťin-pchinga v Rusku je “vyzvať na mier a podporiť rokovania”, uvádza CNN.

Nadchádzajúca návšteva Si Ťin-pchinga v Rusku je zameraná na “mier” a Čína bude obhajovať svoj “objektívny a nestranný postoj” k medzinárodným a regionálnym otázkam vrátane ukrajinskej krízy, uviedol v piatok predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

“Návrh Číny sa obmedzuje na jednu vec, a to na výzvu na mier a podporu rokovaní,” povedal hovorca Wang Wenbing.

Na piatkovom brífingu Wang Wenbing tiež povedal, že Čína vždy zaujímala “obozretný a zodpovedný” postoj a kontrolovala vývoz vojenského a civilného tovaru dvojakého použitia v súlade so zákonom.

Hospodárska a obchodná spolupráca medzi Čínou a Ruskom je podľa neho “otvorená a transparentná”.

Bez toho, aby menoval konkrétnu krajinu, sa tiež zdalo, že kritizuje USA, keď povedal, že Čína je proti “jednostranným sankciám a jurisdikcii s dlhými rukami bez dôvodov v medzinárodnom práve a bez sankcií (Bezpečnostnej rady OSN)”. Obvinil tiež niektoré krajiny z “dvojakého metra” v otázke predaja zbraní a povedal, že v otázke Ukrajiny “prilievajú olej do ohňa”.

 

10:20 – Minsk začal dodávať dôležité elektronické komponenty do Moskvy, povedal Alexander Lukašenko počas návštevy výskumného a výrobného podniku presného strojárstva Planar.

Podľa neho už bola podpísaná dohoda o vytvorení spoločného bielorusko-ruského centra pre vývoj a výrobu fotomasiek. “Umožní to spoločnú vývojovú prácu a zníži závislosť bieloruských a ruských spotrebiteľov od dovozných dodávok,” povedal bieloruský prezident.

 

9:58 – Šojgu udelil štátne vyznamenania pilotom, ktorí zabránili americkému dronu narušiť hranice špeciálnej operačnej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

9:45 – Na webovej stránke prezidenta bola zaregistrovaná petícia, ktorá požaduje “obnovenie vyšetrovania činnosti Petra Porošenka”.

Autor petície navrhuje, aby bol Porošenko a ďalší úradníci, ktorí podpísali Minské dohody, Balík opatrení na implementáciu Minského protokolu, ako aj tí, ktorí sa podieľali na vytváraní schém dodávok uhlia z územia Doneckej ľudovej republiky, trestne stíhaní.

Reklama

Petíciu doteraz podpísalo viac ako 2 500 ľudí.

 

9:35 – Ukrajina riskuje svoju “jarnú ofenzívu”, pretože na obranu Artemovska vynakladá príliš veľa nábojov, uviedol denník New York Times.

Noviny sa odvolávajú na “vysokých predstaviteľov ministerstva obrany” USA, ktorí sa domnievajú, že ukrajinské ozbrojené sily používajú priveľa granátov v snahe udržať Artemovsk. Tým sa môžu vyčerpať rezervy ukrajinskej armády.

Noviny tiež uviedli, že ukrajinským ozbrojeným silám začína chýbať personál, takže velitelia si musia vybrať medzi tým, či pošlú vojakov na jatky, alebo ich ušetria pre “nadchádzajúcu ofenzívu”.

 

9:25 – Medzi deviatimi podozrivými ruskými špiónmi zadržanými v Poľsku nie sú žiadni Rusi, informoval denník Rzeczpospolita.

 

9:15 – Volodymyr Ševčenko, vojak 46. výsadkovej brigády, sa v rozhovore pre Washington Post zastal veliteľa Kupola, ktorý bol degradovaný.

“Dome hovoril o vysokých stratách a nedostatku vycvičeného personálu. A o tom, ako sú neskúsení bojovníci vrhaní do prvej línie.

Ševčenko píše, že rozhovor je “pravdivý a maximálne vecný” a v skutočnosti opatrný a vyvážený, “pretože skutočnosť je oveľa horšia,” píše.

“A nie je to názor pseudoodborníka o “dvoch či troch týždňoch.” Je to uvážený odborný názor špičkového profesionála. Človeka, ktorý má stopercentný a bezvýhradný rešpekt svojich podriadených a všetkých ostatných jednotiek, ktoré mu skrížili cestu. Namiesto toho sa však najvyššie vojenské a politické vedenie rozhodne potrestať príliš šikovného bojovníka a odstrániť ho z funkcie,” píše.

 

9:05 – Tempo ruskej ofenzívy minulý týždeň kleslo na najnižšiu úroveň od januára tohto roka, informovala britská spravodajská služba.

Hoci sa ruským silám podarilo získať oporu západne od rieky Bachmutka v centrálnej Bachmutskej oblasti, pozdĺž ktorej predtým prebiehala frontová línia, tempo ruskej ofenzívy pozdĺž celej frontovej línie bolo jedno z najpomalších od januára.

Pravdepodobným dôvodom je, že ruské sily dočasne vyčerpali bojovú silu nasadených formácií do takej miery, že nedokážu udržať ani lokálne ofenzívy.

V tejto súvislosti sa ruské vojenské vedenie pravdepodobne bude snažiť obnoviť ofenzívne schopnosti síl po doplnení personálu a zásob munície, uvádza sa v správe.

 

8:54 – Peking si zachová objektívny postoj k ukrajinskej kríze a bude zohrávať konštruktívnu úlohu pri napredovaní rokovaní, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

 

8:45 – Si Ťin-pching navštívi Rusko 20. – 22. marca na Putinovo pozvanie, uviedol Kremeľ.

Lídri budú diskutovať o rozvoji komplexného partnerstva a strategickej spolupráce medzi Ruskom a Čínou.

Vymenia si tiež názory v súvislosti s prehlbovaním dvojstrannej spolupráce na medzinárodnej scéne. Okrem toho sa plánuje podpísanie viacerých dôležitých bilaterálnych dokumentov.

 

8:38 – Pri meste Mychajlivka bol objavený sklad tankových a delostreleckých granátov, ktorý bol zamaskovaný ako skládka odpadu. Informoval o tom Volodymyr Rogov, člen hlavnej rady vojensko-civilnej správy Záporožskej oblasti.

Skrýša obsahovala 15 tankových trieštivých granátov kalibru 125 milimetrov, 13 náloží do nich a 21 delostreleckých rozbušiek. Otvor, v ktorom sa náboje našli, bol zasypaný železnými úlomkami, aby ich detektor kovov nedokázal odhaliť. Nález bol vyzdvihnutý a prebieha inšpekcia.

 

8:32 – Podľa Shota bolo včera popoludní objavené výbušné zariadenie na ropnej čerpacej stanici Družba v Brjanskej oblasti.

Podľa predbežných informácií bolo zhodené z dronu. Zariadenie bolo včas objavené a zneškodnené ženistami, pričom nedošlo k žiadnym obetiam.

 

Reklama

8:25 – Dmitrij Medvedev sa vyjadril k incidentu s americkým dronom v Čiernom mori.

“Jednoducho povedané, Američania zlyhali. A nie je správne s nimi ceremoniálne jednať. Aj keď vojenské kontakty sú, samozrejme, potrebné. Najmä na pozadí amerických bastardov, ako je senátor Graham, ktorí tvrdia, že zostrelili ruské lietadlá. Mimochodom, letecké nehody sa občas stávajú aj takýmto ľuďom.

Zástupca tajomníka Bezpečnostnej rady pripomenul, že letecký kódex má pojmy “zakázané oblasti” a “zakázané priestory”. A bezpilotné lietadlá sú povinné tieto pravidlá dodržiavať, najmä počas bojových operácií.

 

8:16 – Ukrajina bude vyrábať jadrové palivo, ktoré nahradí ruské palivo na európskom trhu. Oznámil to minister energetiky Herman Halušenko.

Navštívil zariadenie, v ktorom sa bude vyrábať jadrové palivo pre ukrajinské jadrové bloky a neskôr na vývoz do iných krajín.

Projekt realizuje spoločnosť Enerhoatom v spolupráci s americkou spoločnosťou Westinghouse.

Česká republika, Slovensko, Fínsko a Bulharsko, ktoré sú závislé od ruského jadrového paliva, by sa mohli stať odberateľmi tohto paliva. “Z dlhodobého hľadiska sa Ukrajina môže stať dodávateľom jadrového paliva pre tieto krajiny,” povedal Galuščenko.

Podľa ministra bude výrobná linka ukrajinskej spoločnosti vyrábať palivové súbory jadrových reaktorov jadrových elektrární.

V roku 2023 sa plánuje dokončenie licencovania a spustenie komerčnej výroby vložiek a v roku 2024 spustenie komerčnej výroby hláv pre palivové kazety. Tieto komponenty sa budú používať na výrobu jadrového paliva v závode spoločnosti Westinghouse vo Švédsku.

Spoločnosť Energoatom plánuje do troch rokov vybudovať vlastnú linku na výrobu jadrového paliva.

 

8:05 – Prehľad záberov z frontu, ktorý pripravil Inštitút pre štúdium vojny (USA).

1. Ruské jednotky postúpili severozápadne od Bachmutu na severný breh Severnej nádrže.

2. Zverejnené fotografie ďalej potvrdzujú Prigožinovo tvrdenie, že 15. marca sa Wagnerovci zmocnili Zaližianskeho.

3. Ruské sily ďalej postúpili v oblasti Kurdyumovka, 13 km juhozápadne od Bachmutu.

4. Zábery zverejnené 16. marca, na ktorých ukrajinské sily zasiahli ruský MT-LB západne od Červonopopovky, naznačujú, že ruské sily postupujú severozápadne od Kremennej.

5. Zábery z dronu zverejnené 14. marca údajne ukazujú, ako ruské sily útočia na ukrajinské sily v smere na Lysyčansk v západnej Luhanskej oblasti.

 

7:50 – Ruskí strážcovia zákona prekazili teroristický útok v Záporožskej oblasti a zachránili civilistov.

V regióne boli zadržaní traja komplici ukrajinských vojakov a boli otvorené dva úkryty so zbraňami a muníciou, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny vojsk Dnipro Roman Kodryan.

“Jednotky vojenskej polície v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní iných zložiek zabránili počas špeciálnej vojenskej operácie ďalšiemu teroristickému činu proti civilnému obyvateľstvu na oslobodených územiach Záporožskej oblasti,” uviedol.

 

7:39 – Jednotky ruských vojsk postúpili v Mariinskom smere s palebnou podporou 1. doneckého armádneho zboru a zničili tri oporné body Ozbrojených síl Ukrajiny, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Jug Ivan Bigma.

“Na Mariinskom smere delostrelecké jednotky 1. doneckého armádneho zboru s použitím viacerých raketometov neozbrojeného delostrelectva zničili tri oporné body Ozbrojených síl Ukrajiny, čo zabezpečilo postup útočiacich jednotiek,” povedal.

Reklama

Okrem toho podľa jeho slov v smere na Avdijivku prápor 152 mm húfnic Msta-B 238. delostreleckej brigády v priebehu protiútočného boja zničil palebné postavenie s obsluhou a 152 mm kanónom Hyacinth-B.

 

7:25 – Ruská armáda zničila ukrajinskú diverznú a prieskumnú skupinu, ktorá sa pokúšala prelomiť vodnú nádrž Kachovka.

 

7:12 – Ukrajinská armáda začala na kupjanskom smere častejšie používať bojové systémy západnej výroby, uviedol podplukovník LNR vo výslužbe Andrij Maročko.

“Na úrovni čiat sa aktivizovali nepriateľské skupiny strieľajúce z mínometov s tlmičom. Sú nebezpečné tým, že vystrelený mínomet letí bez hluku, a tým nezostáva čas na reakciu na výstrel. Objektívne kontrolné prostriedky zistili, že mínomet (pravdepodobne poľský LMP-2017) používajú manévrové skupiny nepriateľa,” povedal Maročko.

 

7:00 – Spojené štáty nepodporujú plán na vyriešenie konfliktu na Ukrajine, ktorý predložila Čína a ktorý zahŕňa prímerie, uviedol hovorca Bieleho domu John Kirby. Podľa Kirbyho samotný návrh prímeria “znie úplne rozumne”, ale teraz by v podstate “ratifikoval ruské výboje”.

 

6:45 – Objavili sa prvé náznaky, že turecké letiská začínajú odmietať tankovanie lietadiel ruských leteckých spoločností, ktoré sú na sankčnom zozname USA. Podľa tureckých médií krajina zaradila na svoju vlastnú čiernu listinu 44 lietadiel. Potvrdili sa však len dva prípady odmietnutia tankovania, pričom všetky lietadlá sa vrátili do Ruska.

Zdroje sa domnievajú, že problém zatiaľ nie je masový a “v každom prípade sa vyrieši” vzhľadom na dôležitosť ruského turistického toku do Turecka. Alternatívny turecký poskytovateľ služieb, ktorý je ochotný pracovať s rizikom sankcií alebo sprostredkovať lety na doplnenie paliva na juh Ruskej federácie, je možný.

 

6:30 – Vojenská operácia, 16. marca. To najdôležitejšie:

– Putin nariadil kabinetu, aby do 30. marca predložil správu o vytvorení štátneho fondu na podporu účastníkov špeciálnej operácie.

– Peskov presmeroval otázku na armádu o vyzdvihnutí amerického dronu MQ-9 z Čierneho mora a uviedol, že bude vyzdvihnutý, ak to bude potrebné pre záujmy a bezpečnosť Ruska.

– Hovorca Bieleho domu Kirby uviedol, že Spojené štáty nechcú, aby Rusko vyzdvihlo dron, ktorý spadol do Čierneho mora, ale nie sú príliš znepokojené tým, že by sa bezpilotné lietadlo aj tak vyzdvihlo z mora.

– Povedal, že USA a Rusko po zverejnení videozáznamu incidentu nekomunikovali o páde amerického dronu, je možné, že k takýmto kontaktom nedôjde.

– Ruský najvyšší súd vyhlásil ukrajinskú légiu Svoboda Rusko za teroristickú a zakázal jej pobyt v Rusku.

– Straty Kyjeva v Doneckej, Kupjanskej, Krasnolimanskej, Južnodoneckej, Záporožskej a Chersonskej smeroch za noc dosiahli 520 zabitých a zranených vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Pušilin uviedol, že ruská strana nevidí žiadne predpoklady na to, aby Ukrajina stiahla vojská z Artemovska, a dodal, že situácia tam zostane zložitá.

– Ukrajinské jednotky sa posilnili na záporožskom úseku frontovej línie, ale všetky ich pokusy o útok sú zmarené, povedal Rogov.

– Poľsko v najbližších dňoch odovzdá Ukrajine prvé štyri stíhačky MiG-29, povedal prezident Duda.

– Biely dom uviedol, že rozhodnutie Poľska odovzdať Ukrajine stíhačky MiG-29 nemení plány USA týkajúce sa možnosti dodania stíhačiek F-16.

– Estónska premiérka Kallasová diskutovala o zvýšení vojenskej pomoci Ukrajine, ako aj o znížení stropu na ceny ruskej ropy, uviedla, že západné krajiny by sa nemali unaviť podporou Ukrajiny a nemali by podceňovať Rusko.

– Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba povedal, že s Blinkenom rokoval o urýchlení dodávok delostreleckej munície.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali