To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusom sa podaril prvý výrazný prielom

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusom sa podaril prvý výrazný prielom

Bratislava 24. júla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-National Police of Ukraine,Screenshot)

Aktualizované 24. júla 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Ilustračné foto

20:04 – Poľsko vytvára špeciálnu jednotku na boj proti PMC “Wagner” na pozadí vyhlásení Alexandra Lukašenka.

Reklama

Oznámil to poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Podľa úradníka bude nový poľský vojenský ženijný prápor rozmiestnený v blízkosti koridoru Suwałki.

Reklama

“Je to ďalšia vojenská jednotka, ktorú sme vybudovali od základov, a ubezpečujem vás, že nie posledná,” píše Blaszczak.

Ilustračné foto

 

18:45 – To hlavné vo večernom informačnom bulletine ukrajinského generálneho štábu:

 

  1. Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v ofenzívnych operáciách v oblasti Melitopoľu a Berďansku a upevňujú sa na dosiahnutých hraniciach.

 

Reklama
  1. Došlo k 23 vojenským stretom. Ruské útoky boli odrazené na týchto smeroch.

 

  1. Neboli zaznamenané žiadne významné zmeny vo Volyňskom, Polesskom, Severskom, Slobodskom, Kupjanskom, Limanskom, Záporožskom a Chersonskom smere.

 

  1. Ruská armáda uskutočnila jeden raketový a 58 leteckých útokov a 29 ostreľovaní MLRS.

 

  1. Letectvo AFU uskutočnilo 12 úderov. Protivzdušná obrana zničila tri útočné bezpilotné lietadlá Šáhid-136.

 

18:20 – Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval Rusko, aby sa vrátilo k dohode o obilí na základe návrhov, ktoré načrtol v liste Vladimírovi Putinovi.

Reklama

V liste Putinovi z 11. júla Guterres navrhol, aby sa v záujme rozšírenia dohody o obilí pripojila k systému zúčtovania SWIFT dcérska spoločnosť Rosselkhozbank, nie však samotná banka. Upozornil tiež, že zatiaľ by sa zúčtovanie mohlo uskutočňovať prostredníctvom mechanizmu vytvoreného za účasti americkej banky JPMorgan.

Rusko uviedlo, že neexistujú žiadne alternatívy k opätovnému pripojeniu Rosselkhozbank a že opatrenia, ktoré navrhol Guterres, sú nedostatočné. Moskva tiež kritizovala Guterresa za zverejnenie obsahu listu.

 

17:40 – Španielska vláda dnes poslala na Ukrajinu novú sériu tankov Leopard 2A4 a obrnených transportérov. Uvádza sa to v tlačovej správe tamojšieho ministerstva obrany.

Podľa jeho informácií “24. júla loď s vojenským a humanitárnym materiálom určeným” pre Ukrajinu opustila prístav Santander. Očakáva sa, že celý náklad by mohol byť odovzdaný Kyjevu začiatkom augusta.

“Materiál zaslaný Španielskom pozostáva najmä zo štyroch vládou prisľúbených vozidiel Leopard 2A4, ktoré sa pridajú k šiestim vozidlám Leopard 2 s rovnakými charakteristikami, ktoré už boli odovzdané ukrajinskej vláde,” vysvetlilo ministerstvo.

Ministerstvo spresnilo, že na Ukrajinu bolo zaslaných aj 10 obrnených transportérov, 10 nákladných vozidiel, niekoľko sanitiek a rôzne druhy munície.

 

17:39 –  Zelenskyj ostro komentoval zámery Poľska a ďalších východoeurópskych krajín predĺžiť zákaz vývozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny po 15. septembri. Zároveň uviedol, že Ukrajina sa pripravuje “na akýkoľvek vývoj udalostí”.

“Veríme v dohody s Európskou komisiou, ale pripravujeme sa na akýkoľvek vývoj udalostí. Náš postoj je jasný: blokovanie vývozu po súši po 15. septembri, keď príslušné obmedzenia prestanú platiť, nie je v žiadnom prípade prípustné. Sme v kontakte so všetkými zainteresovanými stranami, aby sme našli riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým,” napísal Zelenskyj vo svojom telegrame.

Reklama

 

16:31 – V Odese bolo v dôsledku včerajšieho útoku poškodených 61 budov, 146 bytov a 28 pamiatok, uviedol úrad starostu.

 

16:30 – Dievča zranené pri teroristickom útoku na Krymskom moste bolo prepustené z nemocnice, jej stav je stabilizovaný, uviedol asistent šéfa ministerstva zdravotníctva.

 

Reklama

15:27 – Situácia na frontoch 24. júla 2023

Situácia na frontoch 24. júla 2023

 

Situácia na frontoch 24. júla 2023

 

14:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské stanovište 65. mechbrigády a sklad paliva AFU v Záporožskej oblasti;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad jednotky AFU v Chersonskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily odrazili päť útokov AFU v smere na Krasnolimansk, zabili až 195 vojakov a zastavili akcie diverznej a prieskumnej skupiny;

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad AFU pri obci Krachmalnoje v Charkovskej oblasti;

– ruské ozbrojené sily zničili do 95 vojakov AFU a samohybné delostrelectvo francúzskej výroby Cezar v oblasti Kupjanska;

– Ruské jednotky zničili muničný sklad 128. horskej útočnej brigády AFU v Záporožskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily úspešne odrazili 6 útokov AFU na doneckom smere vrátane útoku pri Belogorovke v LĽR, straty nepriateľa dosiahli viac ako 160 vojakov;

– AFU stratila až 120 vojakov a delostreleckú jednotku M777 na juhu Donecka a v Záporožskej oblasti;

Reklama

– Ruská protivzdušná obrana zachytila raketu HIMARS a zničila 35 ukrajinských dronov.

 

14:04 – Rusi sa najviac obávajú sabotáží a povstania.

Denník Kommersant zverejňuje výsledky prieskumu spoločnosti pre rozvoj vzťahov s verejnosťou.

Hlavným zdrojom strachu medzi Rusmi zostávajú už druhý prieskum po sebe sabotéri. Tieto obavy medzi obyvateľmi sa od apríla zdvojnásobili.

Kľúčovou udalosťou, ktorá formovala obavy zo “sabotáže”, bol útok dronov na Moskvu 30. mája.

Na druhom mieste medzi obavami Rusov sa umiestnilo neúspešné povstanie “Wagnera”.

Reklama

Trojicu najväčších obáv doplnili prírodné katastrofy – požiare a záplavy. Za nimi nasleduje ukrajinská protiofenzíva, jadrová hrozba.

 

13:41 – Najdôležitejším smerom je teraz Svatovo-Kremenna. Ruským jednotkám sa po prvý raz v ŠVO podarilo prelomiť nepriateľskú ešelónovú obranu, ktorú AFU posilňovala dlhé mesiace.

Cez víkend jednotky 20. armády po prekročení Žerebca, čo nebolo také jednoduché, obsadili strmé výšiny na druhej strane a postúpili do hĺbky 6 kilometrov na fronte dlhom viac ako 10 kilometrov.

Včera bolo vidieť paniku ukrajincov: niektoré línie zostali bez boja. K obrannej línii na zlomovom kopci ruským vojakom zostávali asi 4 km. Ak budú postupovať rovnakým tempom, dosiahnu túto líniu už pozajtra. A ak ju obsadia hneď na začiatku, bude to pre nepriateľa katastrofa: front sa tu môže jednoducho rozpadnúť. Velenie AFU si to uvedomuje a ide o urýchlený presun záložných brigád.

Úspechy Ukrajincov: západne od Kleščejevky Rusi udržali hlavné opevnenie, cez ktoré sa AFU snaží pretlačiť ruskú obranu. V záporožskom smere sa pokúšali útočiť, ale neúspešne. V oblasti Velikoj Novosjolky stratili niekoľko opevnení.

Zdá sa, že ukrajinské ozbrojené sily sa ešte nevzdali plánov na protiofenzívu na juhu – môže dôjsť k ďalšiemu pokusu, hoci je ťažké si predstaviť, čo všetko musia urobiť, aby bol úspešný.

Reklama

Bojový duch AFU prudko poklesol: “krvavé útoky” nepriniesli výsledky. Ľudia predsa nie sú roboti, vojaci odmietli ísť dopredu, tak začali opäť používať obrnené vozidlá, nie sú žiadne možnosti. Klesá aj duch ukrajinského obyvateľstva: ľudia už neveria vo víťazstvo.

 

12:30 – Ukrajina potrebuje priviesť späť svoje ženy zo zahraničia, aby mala šancu oživiť svoje hospodárstvo, uviedla agentúra Bloomberg.

Od začiatku invázie opustilo krajinu 2,8 milióna ukrajinských žien v produktívnom veku.

Podľa odborníkov, ak sa aspoň časť z nich nevráti, bude to Ukrajinu stáť 10 % jej predvojnového HDP – až 20 miliárd dolárov ročne. To by “ľahko prevážilo” navrhovaný štvorročný balík pomoci EÚ Ukrajine vo výške 14 miliárd USD ročne.

Ukrajinská pôrodnosť 1,2 a pred vojnou bola údajne jedna z najhorších v Európe. A po začiatku invázie sa demografická situácia ešte zhoršila.

Ministerstvo hospodárstva pre publikáciu uviedlo, že návrat žien s deťmi na Ukrajinu je “najdôležitejšou úlohou ukrajinskej vlády v súčasnosti” a pracuje na legislatívnych stimuloch, ktoré to uľahčia.

Reklama

Vláda tvrdí, že na splnenie plánu povojnovej obnovy nebude dostatok ľudí.

 

11:45 – Séria silných výbuchov v Berislave.

Zrejme pomocou bômb KAB-500 a FAB-250/500 s plánovacími a korekčnými modulmi pokračuje vymetanie pozícií, miest rozmiestnenia a muničných skladov AFU v priemyselnej zóne Berislavského strojárskeho závodu a pobrežného pásma na pravom brehu Dnepra.

 

11:35 – Rusko je jedinou krajinou na svete, ktorá má flotilu ľadoborcov na jadrový pohon a rozvíja ju nevídaným tempom.

V roku 2024 bude plavba v Arktíde celoročná.

Reklama

Do roku 2030 sa plánuje rozšíriť domácu flotilu na 13 ľadoborcov. Pred pätnástimi rokmi boli len 4.

Objem nákladnej dopravy vo vodách Severnej morskej cesty sa za menej ako 10 rokov zvýšil 12,5-krát.

Objem daňových príjmov do rozpočtu do roku 2035 z projektov Severnej morskej cesty bude predstavovať viac ako 16 biliónov rubľov (pre porovnanie, je to viac ako 60 % súčasného ročného rozpočtu Ruska).

Stavba lodí na jadrový pohon umožnila zachovať a rozvíjať výnimočné kompetencie lodných staviteľov, vedcov a inžinierov.

 

Reklama

11:30 – Poľský odmínovací prápor bude nasadený v koridore Suwalki, 30 km od bieloruského Grodna.

Oznámil to šéf poľského ministerstva národnej obrany Mariusz Blaszczak.

“Je to ďalšia vojenská jednotka, ktorú sme vybudovali od základov, a ubezpečujem vás, že nie posledná. O nových investíciách vás budem čoskoro informovať,” zdôraznil poľský minister.

 

11:10 – V Bielorusku žije už najmenej 3500 “wagnerovcov”, ako uvádza monitorovacia publikácia “Bieloruský gajún”.

Jej autori to vypočítali na základe počtu prichádzajúcej techniky – od 11. júla do Bieloruska dorazilo najmenej 10 organizovaných konvojov PMC, ktoré mali 670 – 700 kusov vozidiel.

Deň predtým Lukašenko povedal, že “wagnerovci” chcú “ísť na exkurziu do Poľska”.

 

11:05 – Ukrajinci informujú o vzdušných cieľoch, ktoré sa pohybujú smerom od mora k Odeskej oblasti.

Telegramový kanál Nikolajev Vanek však tvrdí, že nejde o ciele, ale o špeciálne impulzy vysielané na určitej frekvencii a v určitom smere, ktoré sa považujú za “cieľ”.

Podľa jeho hodnotenia sa tak stalo s cieľom identifikovať ukrajinské systémy protivzdušnej obrany.

 

11:00 –  Náš nepriateľ nie je úspešný v protiofenzívnych operáciách. Preto potrebujeme informačné víťazstvá. Aj keď je to prázdne a iracionálne. Preto sú pre nacistov a nimi naverbované obyvateľstvo prijateľné aj údery na civilné objekty. Mnohí ukroimbecilovia sa z nich úprimne tešia. O to viac, že miera napätia v ukrajinskej spoločnosti rastie. Časť obyvateľstva je síce vystrašená, ale ešte nestratila schopnosť myslieť. A páni na Západe sú netrpezliví: kde je konečne tá vaša zasraná peremoga?

Preto si banderovskí bastardi čoraz častejšie vyberajú na svoje podlé údery pokojné, civilné ciele. Každý by mal byť na to pripravený.
A my si musíme na svoje údery vyberať nekonvenčné ciele. Nielen skladovacie zariadenia, energetické uzly a ropné sklady. Sú aj iné miesta, kde nás zatiaľ nečakajú. A kde bude účinok veľmi výrazný.

 

Reklama

10:50 – Ukrajina bude čoskoro informovať Pentagon o dôsledkoch použitia americkej kazetovej munície, uviedol minister obrany Reznikov pre CNN.

Podrobnosti o úderoch budú zverejnené až po odovzdaní tejto správy.

“Dúfam, že budú účinnejšie ako konvenčná munícia. Najmä proti delostreleckým systémom, počas protitankových bojov, ako aj proti obrneným transportérom, bojovým vozidlám pechoty a pechote v poli,” povedal Reznikov.

Už skôr sa na internete objavilo video, na ktorom sa kazetová munícia používa na ruskú pechotu.

 

10:05 – Modernizovaná ruská raketa Kh-32 má nielen dlhší dolet, ale je aj presnejšia, uviedla AFU.

“Kh-32 je verzia Kh-22, ktorá bola v Rusku uvedená do prevádzky pomerne nedávno v roku 2016 a jej dolet sa predĺžil. A presnosť je tam možno vyššia ako u starej sovietskej, nepresnej ničivej Kh-22. A tak vo všeobecnosti, v zásade, je to modernizovaný Kh-22. Otázka je, koľko sa ich vyrobilo. Ale to, že sa už používali, je isté,” – povedal hovorca vzdušných síl Jurij Ignat v priamom prenose telemostu.

Deň predtým v GUR informovala, že X-32 zasahuje na vzdialenosť do 1000 km a dosahuje rýchlosť 4 – 5,4 tis. km/hod.

 

10:00 – Zdroje uviedli, že Zalužnyj hlásil Zelenskému ťažké boje na Kupjanskom smere a požiadal ho, aby urýchlene presunul niekoľko záložných brigád na východný front. Ruská armáda naďalej preráža obranu ukrajinských ozbrojených síl, čím hrozí zrútenie frontu.

 

9:45 – V Odese sú časti Kyjevskej a Hadžibejskej oblasti postihnuté výpadkami elektrickej energie v dôsledku havárie na energetickom zariadení, uviedla spoločnosť DTEK.

V noci boli napadnuté dunajské prístavy v Odeskej oblasti.

 

9:35 – Čínske úrady požadujú bezpečnosť civilistov na Ukrajine vrátane novinárov, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning, keď komentoval nedávny útok na zástupcov ruských médií v Záporožskej oblasti.

Reklama

Mao Ning tiež zdôraznil, že presun amerických zbraní do Kyjeva je nezodpovedným krokom.

 

9:30 – 83. samostatná gardová výsadková útočná brigáda (z Ussurijska) prešla z obrany do ofenzívy.

Informovali o tom vojaci z Kavalerova, pozdravili svojich krajanov a poďakovali im za pomoc.

vojaci z Kavalerova
Na snímke vojaci z Kavalerova

9:25 – Objavil sa nový obrázok tábora PMC „Wagner“ v Bielorusku. Podľa západných spravodajských agentúr sa tam presťahovalo už asi 10.000 bojovníkov.

tábor PMC „Wagner“ v Bielorusku
Na snímke tábor PMC „Wagner“ v Bielorusku

9:20 – V noci boli zasadené silné údery prístavnej infraštruktúre v Odeskej oblasti.

Podľa informácií z ukrajinskej strany štyri hodiny trvali útoky s pomocou UAV „Geraň-2“ na prístavné zariadenia na rieke Dunaj.

Obchodný námorný prístav Reni sa nachádza na ľavom brehu rieky Dunaj. Ide o dôležitý dopravný uzol Ukrajiny, v ktorom bola úzko prepojená riečna, námorná, cestná a železničná doprava.

Včera sa o ňom uvažovalo ako o alternatíve k Odese a plánovalo sa jeho využitie na vývoz obilia.

 

9:15 – Ruské sily zničili sklad AFU s muníciou a člnmi a zabránili pokusu o prienik DRG v blízkosti Antonovského mosta, informovali záchranné služby.

Ruské sily zničili sklad AFU s muníciou a člnmi a zabránili pokusu o prienik DRG v blízkosti Antonovského mosta
Ruské sily zničili sklad AFU s muníciou a člnmi a zabránili pokusu o prienik DRG v blízkosti Antonovského mosta

9:05 – Vojna na Ukrajine (24.07.23): Svatovo – prvý prielom nepriateľského frontu je úspešne realizovaný

Počas uplynulého víkendu ruské jednotky, pokiaľ ma pamäť neklame, uskutočnili prvý klasický prielom nepriateľského opevneného frontu a počas víkendu sa im podarilo postúpiť 6 km do hĺbky a až 10 km pozdĺž frontu. To všetko sa dialo a deje v priestore Svatova smerom k vodnej nádrži Oskol.

Nepriateľ zároveň neupúšťa od svojich pokusov v smere na Artemovsk, kde tiež dosiahol pre seba dôležité výsledky.

 

Reklama

9:01 – V dôsledku nedávnych udalostí okolo Krymského mosta sa prudko zvýšil prílev turistov, ktorí sa rozhodli dostať na Krym (alebo z neho) autom cez obchádzkovú trasu.

Na federálnej a regionálnej úrovni sa teraz robí veľa pre to, aby bola cesta čo najpohodlnejšia a najbezpečnejšia (čerpacie stanice, vybavenie odpočívadiel, kaviarne, bufety atď.).

Rozvinutá infraštruktúra terminálov v nových regiónoch pomáha rýchlo a pohodlne platiť na ceste. Na celej trase je v prevádzke viac ako 2 500 platobných terminálov banky a viac ako 130 bankomatov PSB.

Bankomaty sa nachádzajú v mestách Mariupol, Berďansk, Melitopol, Novoaleksejevka, Džankoj a ďalších sídlach.

Na čerpacích staniciach, v obchodoch, kaviarňach a lekárňach môžete používať všetky karty ruských bánk, ako aj platiť smartfónom prostredníctvom systému rýchlych platieb s QR kódom.

 

9:00 – O nočných útokoch dronov v Odese.

Ukrajinské zdroje uvádzajú, že dva drony boli zostrelené, zatiaľ čo ďalšie dva prerazili protivzdušnú obranu a zničili objekty v prístave. Miestni obyvatelia zasa píšu, že dronov bolo najmenej šesť, ale zostrelený bol len jeden, ostatné leteli a zasiahli svoje ciele.

Pravdepodobne časť príletov priletela do logistickej oblasti odeského prístavu, ktorá sa nachádza za obilnými terminálmi. Po zásahoch týchto bodov bolo počuť detonačné zvuky, čo nepriamo potvrdzuje, že tam bolo umiestnené značné množstvo munície alebo výbušnín.

 

8:50 – V sklade pri obci Volnoje (asi 20 km od Džankoja) vypukol požiar a vybuchuje munícia, uviedli miestni obyvatelia. Sklad asi zasiahli ukrajinské drony

V okruhu 5 km od miesta udalosti bola vyhlásená evakuácia. Evakuačná zóna zahŕňa osady Volnoje, Puškino, Veseloje. Môže ísť o niekoľko tisíc miestnych obyvateľov. Budú odvezení do dočasných ubytovacích centier.

 

8:47 – Irán vyvíja modernizovanú verziu bezpilotného lietadla Shahed-149 „Gaza“, informuje agentúra IRNA.

Dron je vybavený novým podvozkovým systémom a prívesnými zbraňami. Vývojári tvrdia, že je schopný vznášať sa vo vzduchu až 35 hodín a preletieť až 7000 km.

bezpilotné lietadlo Shahed-149 „Gaza“
Na snímke bezpilotné lietadlo Shahed-149 „Gaza“

8:46 – Ruské ozbrojené sily vybudovali sieť falošných zákopov, aby do nich nalákali Ukrajincov, píše „Business Insider“.

V šedej zóne pred frontovou líniou boli vybudované falošné zákopy, aby mohli šťastní Ukrajinci tieto pozície ľahko obsadiť, po čom ich Rusi podľa vojenského experta Michaela Kofmana na diaľku odpálili.

Sám Kofman je teraz zaneprázdnený odstraňovaním mín na Ukrajine a tvrdí, že ruské mínové polia a nástražné systémy s výbušninami sú organizované na vysokej úrovni. Ich prekonanie bude podľa jeho názoru stáť Ozbrojené sily Ukrajiny veľké množstvo času a munície.

 

8:45 – „Je tam veľa Rusov. Veľa Rusov. Je ich viac ako nás. Majú viac zbraní. Viac munície. A viac ľudí. [Prosím ohodnoťte priebeh bojov vo vašom sektore] Je to ťažké. Je to ťažké!“

CNN odvysielala reportáž z tajného podzemného bunkra časti 47. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, v ktorej otvorene priznala, že prelomenie ruskej obrany je nemožné a nepravdepodobné.

 

8:40 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že všetky drony nad Krymom boli zasiahnuté.

Uvádza sa, že tri boli zostrelené protivzdušnou obranou, zatiaľ čo 14 bolo potlačených prostriedkami REB.

Väčšina spadla do mora, ale tri spadli na územie polostrova.

Hoci Aksjonov predtým potvrdil let na muničný sklad v Džankojskom okrese.

Uvádza, že v okruhu 5 km od “miesta mimoriadnej udalosti” v Džankojskom okrese bolo rozhodnuté o evakuácii obyvateľstva, ako aj o pozastavení dopravy na železnici v Džankojskom okrese a na diaľnici Džankoj – Simferopol. Čoskoro bola doprava na diaľnici obnovená.

 

8:35 – Federálna bezpečnostná služba Ruska (FSB) tvrdí, že skontroluje plavidlá prechádzajúce Kerčským prielivom, pretože v jednom z nich sa našli stopy výbušnín.

Uvádza sa, že sa našli 22. júla v podpalubí zahraničnej suchej nákladnej lode, ktorá smerovala z Turecka do prístavu Rostov na Done, aby naložila obilie. V máji bolo toto plavidlo v ukrajinskom prístave Kilija a v júli v tureckom prístave Tuzla úplne vymenilo posádku, ktorú tvorilo 12 občanov Ukrajiny.

Reklama

Vykazovalo tiež známky zásahu tretej strany do konštrukčných častí.

FSB sa domnieva, že plavidlo bolo použité na dodávku výbušnín na Ukrajinu. Bol jej zakázaný prechod cez Kerčský prieliv.

Ostatné plavidlá budú pri prejazde prielivom kontrolované, “aby sa zabránilo teroristickým a sabotážnym akciám”.

vojna
Na snímke plavidlá prechádzajúce Kerčským prielivom

8:30 – Novinár Christo Grozev tvrdí, že cieľom útoku bezpilotných lietadiel na Moskvu boli objekty ruského ministerstva obrany a Hlavného spravodajského riaditeľstva.

Píše, že výbuch vyrazil okná v jednej z vojenských univerzít na Komsomoľskom prospekte. Ide o Inštitút vojenských inštruktorov.

Grozev uvádza, že hneď oproti nemu – na Komsomolskom prospekte 17 – sa nachádza sídlo kybernetických jednotiek GRU a hackerskej skupiny Fancy Bear.

Súdiac podľa mapy, jedinou pripomienkou vojny je tam obchod “Voentorg” na prízemí budovy.

Či bol poškodený – nie sú k dispozícii žiadne údaje.

 

7:35 – Šéf ukrajinského ministerstva financií Fedorov potvrdil, že Krym a Moskva boli napadnuté bezpilotnými lietadlami. A uviedol, že “toho bude viac”.

Zároveň priamo nešpecifikoval, o čie drony išlo.

 

7:30 – Fotografia z Odeskej oblasti, kde došlo k útoku dronu na jeden z dunajských prístavov.

V noci telegramové kanály informovali o štartoch dronoch útočiacich na Izmail aj Reni.

Počet obetí sa zvýšil na šesť osôb.

Fotografia z Odeskej oblasti, kde došlo k útoku dronu na jeden z dunajských prístavov
Fotografia z Odeskej oblasti, kde došlo k útoku dronu na jeden z dunajských prístavov
Fotografia z Odeskej oblasti, kde došlo k útoku dronu na jeden z dunajských prístavov
Fotografia z Odeskej oblasti, kde došlo k útoku dronu na jeden z dunajských prístavov
Fotografia z Odeskej oblasti, kde došlo k útoku dronu na jeden z dunajských prístavov
Fotografia z Odeskej oblasti, kde došlo k útoku dronu na jeden z dunajských prístavov

7:26 – “Hlava Krymu,” Aksjonov informoval o útoku dronu na muničný sklad v Džankojskom okrese.

Podľa neho bolo systémami REB zostrelených alebo pristálo 11 dronov.

V Krasnogvardejskom okrese sa objavujú aj správy o prebiehajúcich výbuchoch.

 

7:25 – Dnes v noci došlo k takmer 4-hodinovému útoku dronmi geraň na infraštruktúru dunajského prístavu v Odeskej oblasti

V dôsledku zásahov bol zničený hangár na obilie, poškodené boli nádrže na iné druhy nákladu a v jednom z výrobných zariadení vypukol požiar, ktorý sa už podarilo uhasiť.

Predbežne je známe o štyroch zranených pracovníkoch prístavu.

Podľa operačného veliteľstva Juh boli zničené tri bezpilotné lietadlá vzdušnou obranou.

 

7:20 – Na Kryme bola opäť zablokovaná doprava na Kerčskom moste.

Reklama

 

7:15 – Na Moskvu dnes skoro ráno zaútočili bezpilotné lietadlá.

Podľa ruského ministerstva obrany bol “pokus Kyjeva uskutočniť útok dvoma bezpilotnými lietadlami na objekty na území Moskvy zmarený. Drony, ktoré sa pokúšali zaútočiť na moskovské objekty, boli potlačené prostriedkami REB a havarovali. Nedošlo k žiadnym obetiam.”

Starosta Moskvy Sobjanin uviedol, že okolo 4.00 h ráno “boli zaznamenané údery dronov na dve nebytové budovy, bez vážnejších škôd a obetí”.

 

7:10 – Stav k 23. 7.2023

Útočné oddiely 21. brigády a ďalšie jednotky zoskupenia vojsk „Stred“ vedú úspešnú ofenzívu v oblasti Karmazinovky, likvidujú nepriateľov a berú útokom výšiny a opevnenia Ozbrojených síl Ukrajiny v lesných porastoch.

vojna
Zobrazenie protiútoku

„Za posledné dva dni ruské jednotky vykonali sériu úspešných útokov pri obci Karmazinovka, v dôsledku čoho sa im podarilo výrazne (takmer 4 kilometre štvorcové) postúpiť smerom k línii medzi obcou Novojegorovka a dedinou Ostrovskoje,“ hlásia nepriateľskí vojenskí analytici.

Včera ukrajinské správy hlásili, že „v lesoch v okolí obce Kremenskoje Ozbrojené sily RF dobyli niekoľko lesných remízok na západ pri obciach Kovalevka a Karmazinovka. Ich cieľom je presunúť sa do kľúčových výšin a dobyť ich“.

V dôsledku postupu sa bojovníkom skupiny „Stred“ podarilo ovládnuť výšiny a vziať pod palebnú kontrolu obec Novojegorovka, ktorá sa v blízkej budúcnosti môže dostať pod úplnú kontrolu Ozbrojených síl RF.

Časť brigád Ozbrojených síl RF už obsadila okraj obce Novojegorovka.

 

7:05 – Ukrajinské ozbrojené sily mali včera veľké straty a ich morálka klesá v dôsledku neúspešných pokusov o protiofenzívu. Ukrajinskí vojaci o tom informovali noviny Kyiv Post.

Konštatujú, že morálka v jednotkách klesá v dôsledku neustálych a narastajúcich strát. “Za mesiac sme postúpili len o jeden a pol kilometra. Postupujeme po centimetroch, ale myslím si, že to nestojí za to, aké vynakladáme ľudské obete a vybavenie,” povedal novinám ukrajinský vojenský lekár, ktorý požiadal, aby jeho meno nebolo zverejnené.

 

7:00 – Vojenská operácia, 23. júla 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Putin hovorí, že počas špeciálnej operácie bol za 24 hodín zasiahnutý rekordný počet zahraničných vozidiel;

– Rusko bude požadovať, aby sekretariát UNESCO odsúdil zabitie vojnového spravodajcu RIA Novosti Žuravľova, uviedol stály zástupca Ruska pri tejto organizácii;

– Stav fotoreportéra RIA Novosti Michalčevského, ktorý bol prevezený na Krym, je stredne ťažký a jeho život nie je ohrozený, uviedlo krymské ministerstvo zdravotníctva;

– Jednotky skupiny “Juh” odrazili útoky ukrajinských vojsk v štyroch smeroch, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli raketami miesta výroby a výcviku dronov pri Odese, na zasiahnutých miestach boli zahraniční žoldnieri, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ukrajinská protilietadlová strela dopadla na katedrálu v Odese v dôsledku “negramotných” akcií protivzdušnej obrany, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Dodávky amerických stíhačiek F-16 do Kyjeva potrvajú niekoľko mesiacov, tvrdí Blinken.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Európska komisia (EK) aj Rada Európy (RE) v utorok večer odsúdili rozhodnutie gruzínskeho parlamentu, ktorý krátko predtým prelomil veto prezidentky Salome Zurabišviliovej k spornému zákonu o zahraničných agentoch.

Včera 20:15

Spojené štáty a ich partneri sú pripravení uplatniť dodatočné sankcie a kontroly vývozu, aby zabránili obchodnej výmene medzi Čínou a Ruskom, ktorá ohrozuje ich bezpečnosť v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine. Nové opatrenia by sa mohli zamerať napríklad na tieňovú flotilu nákladných lodí, prostredníctvom ktorej Moskva obchádza limity na ceny ruskej ropy stanovené skupinou krajín G7, vyhlásil v utorok Daleep Singh, zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Včera 20:13

Ministri obrany Európskej únie sa na utorňajšom stretnutí v Bruseli nedokázali dohodnúť na tom, či by malo byť Ukrajine umožnené používať západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na tlačovej konferencii po zasadnutí ministrov povedal, že takého sebaobranné útoky na ruskom území sú v súlade s medzinárodným právom, ak k nim dochádza primeraným spôsobom. Zároveň však označil za zrejmé, že rozhodnutie v tejto veci je na jednotlivých členských štátov.

Včera 19:47

Do českej muničnej iniciatívy na pomoc Ukrajine sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. V utorok to uviedol český premiér Petr Fiala pred rokovaním s niektorými európskymi politikmi. Prvé dodávky munície môže podľa neho Ukrajina očakávať v nasledujúcich dňoch.

Včera 19:46

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok – už druhýkrát za posledných desať dní – spochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinské vedenie označuje takéto vyhlásenia za špeciálnu dezinformačnú operáciu zameranú proti legitímnym vodcom štátu, ktorí vzdorujú ruskej agresii.

Včera 19:46

Dánsko zatiaľ nebude nasledovať príklad Nórska, Írska a Španielska a neuzná Palestínu ako nezávislý štát. Dánsky parlament v utorok hlasoval proti príslušnému návrhu zákona, ktorý vo februári predstavili štyri ľavicové strany. Ich poslanci ako jediní v utorok za predlohu hlasovali.

Včera 19:45

Francúzske Národné zhromaždenie v utorok na dva týždne suspendovalo ľavicového poslanca Sébastiena Deloguho po tom, čo v pléne počas rokovania o tom, či by Francúzsko malo uznať palestínsky štát, vstal a roztiahol v rukách palestínsku vlajku.

Včera 19:32

Palestínska militantná skupina Islamský džihád zverejnila v utorok video zachytávajúce izraelského rukojemníka zadržiavaného v pásme Gazy.

Včera 19:12

Skupina Volkswagen dala zelenú svojmu plánovanému elektromobilu v základnom cenovom segmente. Svetová premiéra je naplánovaná na rok 2027 a vozidlo sa bude ponúkať za približne 20.000 eur, oznámila v utorok po zasadnutí svojho predstavenstva najväčšia európska automobilka.

Včera 19:02

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Diana Beníková obsadila na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku 14. miesto v utorkovej kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky 3×20 m výkonom 588. Do finále sa kvalifikovalo desať najlepších. Ďalšia Slovenka Kamila Novotná obsadila 49. priečku (580), Daniela Demjén Pešková bola 52. (580), Miroslava Kyselová 60. (579) a Beata Šályová 63. (577).

Včera 19:01

Pápež František sa v utorok ospravedlnil za urážlivý výraz na adresu homosexuálov, ktorý použil minulý týždeň na neverejnom stretnutí s talianskymi biskupmi.

Včera 18:52

Nemecký futbalový reprezentant Ilkay Gündogan bude mať kapitánsku pásku v národných farbách počas prípravných zápasov proti Ukrajine a Grécku ako aj na ME. Informovala o tom agentúra DPA. Na uplynulých ME 2020 mal vtedajší kapitán Manuel Neuer na ruke pásku dúhovej farby, pre čo napokon čelil vyšetrovaniu zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA).

Včera 18:48

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Zákon zavádza limit verejných výdavkov na tento rok a jeho schválenie bolo potrebné na splnenie ďalšieho míľnika plánu obnovy a odolnosti.

Včera 18:25

Atentátnik Juraj Cintula je vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Oficiálne nie je známe, aké zdravotné komplikácie má.

Podľa informácií televízie Markíza by mal byť na psychiatrickom oddelení. Má tam byť pod nepretržitým dozorom 24 hodín denne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali