To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kyjev bol v piatok vystavený novému masívnemu leteckému útoku

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kyjev bol v piatok vystavený novému masívnemu leteckému útoku

Kyjev 2. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ekaterina Shtukina, screenshot)

Aktualizované 2. júna 2023 20:09

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Medvedev navštívil vojenské stredisko Prudboy
Na snímke podpredseda ruskej Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev

 

Reklama

20:09 – Podľa gubernátora Gladkova sa dnes pod paľbu ukrajinských síl dostalo niekoľko osád v Belgorodskej oblasti.

Ostreľované je naďalej aj Šebekino. Telegramové kanály zverejňujú fotografie následkov ostreľovania.

Reklama

Gladkov hovorí, že na ceste do Šebekina sa pod paľbu dostalo auto a dve ženy boli zabité.

Ruské telegramové kanály dnes opäť informovali o novom pokuse o prielom na ukrajinskej strane hranice, ale úrady v Belgorodskej oblasti ho označili za falošný.

ukrajina vojna
Záber z miesta útoku

19:45 – Krajiny EÚ dúfajú, že budúci týždeň dokončia dohodu o balíku 11 sankcií.

Pre Politico to uviedli traja diplomati.

“Dohoda je blízko”, hoci je ťažké povedať presný čas, kedy budú dohodnuté všetky ustanovenia, povedal jeden z nich.

Reklama

Nové opatrenia sú zamerané predovšetkým na odstránenie medzier na obchádzanie predchádzajúcich sankcií. Európania však pôvodné návrhy zmiernili v obave, že príliš tvrdý postup voči krajinám, cez ktoré prúdi paralelný dovoz do Ruska, by narušil diplomatické vzťahy s nimi.

Podľa najnovšej verzie návrhov (Politico preskúmal dokument z 31. mája) sa pre takéto krajiny predpokladá opatrnejší, postupný prístup.

Pred ich potrestaním za pomoc pri obchádzaní sankcií by Európska komisia musela preukázať, že “prijaté alternatívne opatrenia neboli účinné”.

Takéto kroky voči tretím krajinám by sa považovali za “výnimočné, extrémne opatrenia”.

 

Reklama

18:45 – Bol hlásený masívny nálet na objekty AFU pri Kupjansku.

Podľa predbežných správ bol úder vykonaný bombami FAB-500 s plánovacími a korekčnými modulmi na muničné sklady 27. samostatnej reaktívnej delostreleckej brigády ukrajinských ozbrojených síl.

V tej istej oblasti bol pravdepodobne vážne poškodený muničný sklad tankového práporu 14. samostatnej mechanizovanej brigády.

Obe jednotky boli zapojené do bojových operácií v blízkosti Svatova. Predtým sa uskutočnil masívny raketový úder na vojenské a priemyselné objekty v Charkove.

Letectvo zrejme pokračuje v ničení nahromadených rezerv AFU pripravených na protiútok.

 

18:40 – Hlavné body večerného prejavu prezidenta:

1. Informoval o zasadnutí Stavky vrchného velenia, na ktorom sa prerokovala otázka krytov. Uviedol, že v Kyjeve sú stále kryty so zavarenými dverami a oblasti bez krytov. Diskutovalo sa aj o témach frontovej línie, protivzdušnej obrany a nových jednotkách.

2. Rozprával o rokovaniach s estónskym prezidentom, ktorý pricestoval do Kyjeva.

3. Informoval o rokovaniach o budúcej politike transformácie štátu.
Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Ukrajina nemôže dostať nielen dostatočný počet raketových systémov zem-vzduch Patriot, ale ani rakety pre ne, pretože je na čakacej listine.

Reklama

Povedal to na spoločnej tlačovej konferencii s estónskym prezidentom Alárom Karisom v Kyjeve.

“Už teraz vidíme, bez koľkých Patriotov budeme mať problémy. Naším cieľom nie je 70 – 75 % eliminovanie cieľov, ale 100 %. Je to naozaj ambiciózny cieľ, je to veľmi ťažké kvôli fronte na Patrioty, a nielen na Patrioty, ale aj na rakety k nim. Je ich veľký nedostatok,” povedal ukrajinský prezident.

 

18:30 – USA sú presvedčené, že splnili požiadavky Ukrajiny na ofenzívu.

Uviedol to Biely dom.

Reklama

 

18:20 – Muž zorganizoval akciu na podporu Ukrajiny, keď nahý vyliezol na oltár Katedrály svätého Petra vo Vatikáne.

Informoval o tom denník Bild.

Publikácia uviedla, že dnes večer, krátko pred zatvorením hlavnej katolíckej baziliky, vyliezol na centrálny oltár nahý muž oblečený len v teniskách.

Podľa talianskych médií chcel upozorniť na ťažkú situáciu ukrajinských detí, ktoré trpia ruským ostreľovaním. Svedčili o tom tetovania na jeho chrbte, ktoré ukázal šokovaným farníkom.

Reklama

Muž bol zadržaný a vypočúvaný. Polícia sa pýtala na jeho duševný stav, pretože sa do krvi sám nechtami poškriabal po tele.

 

17:20 – Hlavné body večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. 15 ruských útokov bolo odrazených v smeroch:

– V Luhanskej oblasti boli útoky vedené v oblasti Kupjanska – pri Novoselovskoho,

– Liman – pri Makejevke, Luhanská oblasť, a Spornyj, Donecká oblasť,

– Marinka – pri Marinke (8 útokov).

Reklama

2. Situácia vo Volyňskej, Poľskej, Severskej, Slobodskej, Bachmutskej, Avdejevskej, Šachtarskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti sa výrazne nezmenila.

3. Ruská armáda uskutočnila 15 raketových a 62 leteckých útokov a približne 20 strelieb z MLRS.

4. Letectvo AFU uskutočnilo 10 úderov. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 15 riadených striel a 17 útočných bezpilotných lietadiel Shahad-136.

Fotografia výbuchu v Družkovke v Doneckej oblasti dnes v noci.
Fotografia výbuchu v Družkovke v Doneckej oblasti dnes v noci.

17:15 – Vo videu zverejnenom prostredníctvom telegramu inžinier bezpilotných lietadiel Zboru islamských revolučných gárd tvrdí, že Čína si od Iránu objednala 15 000 kusov bombardovacej munície Shahed-136.

Čína zatiaľ takúto dohodu ani jej dôvody neoznámila.

Oficiálne potvrdenie zatiaľ z Číny tiež neprišlo.

 

Reklama

17:10 – Rusi zaútočili raketou na les v obci Zmiyevskyj v Charkovskej oblasti.

Informoval o tom vedúci charkovského OVA Oleg Sinegubov na svojom tg kanáli.

Podľa neho bol úder vykonaný dvoma raketami S-300. K obetiam na životoch nedošlo.

 

17:05 – Volodymyr Zelenskyj priznal, že Ukrajina sa nestane členom NATO, kým budú prebiehať vojenské operácie.

Povedal to na spoločnej tlačovej konferencii s estónskym prezidentom Alárom Karisom.

“Vstup do NATO je pre Ukrajinu najlepšou zárukou bezpečnosti. Nehľadáme náhradu za NATO. Sme však pri zmysloch a chápeme, že nezatiahneme žiadnu krajinu NATO do vojny. Preto chápeme, že nebudeme členom NATO, kým bude prebiehať táto vojna. Nie preto, že by sme nechceli, ale preto, že to nie je možné,” povedal Zelenskyj.

Reklama

Podľa Zelenského Ukrajina pred vstupom do NATO očakáva, že dostane bezpečnostné záruky.

 

17:00 – Podľa miestnych telegramov vypukol po prílete v Šebekine veľký požiar.

Gubernátor Gladkov predtým tvrdil, že dnes sa pod paľbu dostalo niekoľko miest v Belgorodskej oblasti.

 

16:30 – Predtým, ako ukrajinské ozbrojené sily prelomia ruské opevnenia v rámci očakávaného protiútoku, musia vyčistiť svoje vlastné mínové polia, ktoré boli predtým zriadené na obranu, uvádza denník The Washington Post.

A musí sa to urobiť potichu, aby si to Rusi nevšimli. Preto ukrajinskí odmínovači už vykonávajú ručné odmínovanie v noci.

Reklama

Veliteľ ženistov prvej tankovej brigády s volacím znakom “Klimat” pre WP povedal, že takéto práce sa vykonávajú už niekoľko týždňov. Po vyčistení cesty sa postavia značky – niekedy osvetlené, s lúčmi smerujúcimi od ruských pozícií -, ktoré označujú bezpečnú cestu.

Ukrajinskí vojaci publikácii tiež povedali, ako Rusko kladie svoje míny. Najprv príde jedna línia protitankových mín, potom línia protipechotných mín vedľa nástražných výbušných systémov a potom ďalšia línia protitankových mín.

Obzvlášť veľa obranných opevnení vybudovala Ruská federácia v Záporožskej oblasti, kde sa frontová línia v podstate zmenila na pevnosť.

Ukrajina má vlastné odmínovacie stroje, ako napríklad sovietsky UR-77 Meteorit, ktoré slúžia na prerazenie mínové poľa. Rôzne stroje dodal aj Západ. Ukrajina však potrebuje viac ženijného vybavenia na prelomenie ruskej obrany, píše sa v dokumente.

Potenciálne je možné vyčistiť územie aj delostreleckou paľbou, čo však nedáva úplnú istotu, že všetky míny boli zničené.

Predtým denník The Moscow Times napísal, že Rusko vybudovalo “najväčšie mínové pole na svete”.

 

Reklama

16:25 – Bitka o Bachmut, ktorá bola najkrvavejšou v súčasnej vojne, trvala viac ako deväť mesiacov. A podľa oficiálnej verzie Ukrajiny sa ešte neskončila: ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že jednotky ukrajinskej armády naďalej držia juhozápadnú časť mesta, zatiaľ čo Rusi oznámili “dobytie” Bachmutu už 20. mája.

“Strana” sa rozprávala s ukrajinskými bojovníkmi, ktorí v tejto oblasti bojovali. Všetci konštatujú mimoriadnu krutosť bojov aj veľmi vysoké straty na životoch. Z tohto dôvodu niektorí z nich negatívne hodnotia rozhodnutie udržať Bachmut za každú cenu.
Z Charkovskej oblasti sú hlásené výbuchy, ako aj odpálenie rakiet z Belgorodskej oblasti.

 

16:20 – Americký minister zahraničných vecí Blinken označil návrhy na ukončenie vojny na Ukrajine na súčasnej frontovej línii bez stiahnutia ruských vojsk za “Potemkinov mier”.

“Prímerie, ktoré jednoducho zmrazí súčasnú situáciu na mieste a umožní Putinovi upevniť kontrolu nad obsadeným územím a potom sa znovu vyzbrojiť a zaútočiť, nie je trvalý mier, je to Potemkinov mier,” povedal Blinken počas návštevy Fínska.

Reklama

USA podľa neho pomôžu Ukrajine vybudovať “armádu budúcnosti”.

“To znamená moderné vzdušné sily, integrovanú protivzdušnú a protiraketovú obranu, moderné tanky a obrnené vozidlá, národné muničné kapacity a výcvik a podporu na posilnenie pripravenosti síl a techniky,” povedal Blinken.

 

16:15 – Po prvýkrát po dlhom čase SBU neutralizovala nie ruského, ale bieloruského agenta.

SBU zadržala bývalého afganského výsadkára podozrivého z práce pre bieloruskú KGB v Rovenskej oblasti. Údajne vykonával špionáž na severnej hranici Ukrajiny.

Zadržaný je bývalým veliteľom jednotky sovietskych výsadkových vojsk, účastník vojny v Afganistane. Dlhodobo žije na Ukrajine a má povolenie na pobyt.

Údajne bol naverbovaný na začiatku vojny. V Minsku podával správy o obrane severných hraníc Ukrajiny a o pohybe vojenskej techniky.

Bol zadržaný počas pokusu o prenos údajov.

 

16:10 – Masívny raketový útok na Charkov.

Pravdepodobne jeden zásah v blízkosti priemyselnej zóny pri stanici Preduzlovaja a ďalší v blízkosti Charkovského tankového závodu.

Zariadenia AFU v Charkove a Charkovskej oblasti sú pod silnou paľbou od konca apríla.

 

16:05 – Kremeľ vzal na vedomie Pašinjanove slová, že Arménsko nie je spojencom Ruska v konflikte s Ukrajinou, povedal Dmitrij Peskov.

“Je to dôležité vyhlásenie. Vieme, že v prístupe Arménska ku konfliktu okolo Ukrajiny existujú určité nuansy, berieme ich do úvahy, sme si ich vedomí. Ale, samozrejme, pokračujeme v rozvoji našich spojeneckých vzťahov s Arménskom,” povedal Dmitrij Peskov.

Reklama

Deň predtým Nikol Pašinjan povedal, že Arménsko nie je spojencom Ruska vo vojenskom konflikte s Ukrajinou napriek tomu, čo si myslí Západ.

 

16:00 – V mestskej časti Šebekino bolo 1. júna zaznamenaných viac ako 850 príletov delostreleckých nábojov, čo je najvyšší počet od začiatku ostreľovania v Belgorodskej oblasti, uviedol gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov.

Uviedol tiež, že na obnovu 10 poškodených podnikov v Šebekine je potrebných 13 miliárd rubľov.

 

15:55 – Ruskí delostrelci zničili sklad AFU s piatimi tonami munície vo výrobnej budove silikátovej továrne v Chersone, informovali záchranné služby regiónu.

 

15:50 – Hlavné body z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské vzdušné sily zasiahli ukrajinské prostriedky protivzdušnej obrany, ktoré pokrývajú kľúčovú vojenskú infraštruktúru, vysoko presnými zbraňami

– Jednotky špeciálnych síl Achmat uskutočňujú ofenzívu v taktickej oblasti Marinskoje

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinské lietadlo Su-25 v Chersonskej oblasti

– Ruské jednotky zničili vyše 60 vojakov a dve SAE Gvozdika v Krasnolimanskom smere

– Viac ako 50 ukrajinských vojakov zničených v noci v doneckom smere

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 29 ukrajinských bezpilotných lietadiel za deň

– Južná skupina vojsk je najaktívnejšia pri Avdejevke v doneckom smere

Reklama

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v Kupjanskom smere dosiahli 70 vojakov za deň, muničný sklad zničený

– Ruské ozbrojené sily za posledných 24 hodín zničili na južnom doneckom a záporožskom smere do 150 vojakov AFU a SAU poľskej výroby Krab za deň

– Ruské ozbrojené sily za 24 hodín zničili viac ako 30 vojakov AFU a húfnicu M777 v Chersonskom smere

– Ruské ozbrojené sily zasiahli 96 delostreleckých jednotiek AFU v palebných postaveniach

 

15:45 – Mestom Geničeske, ktoré je v ruskej správe, otriasli výbuchy, informovali ukrajinské verejnoprávne blogy.

V meste sa nachádza ruská “správa” pre Chersonskú oblasť.

Tvrdí sa, že k mestu vyrazili sanitky a hasiči a vidno stĺpy dymu.

Rusi zatiaľ výbuchy nepotvrdili.

Súbežne sa objavujú správy o výbuchoch v Berďansku.

 

15:40 – Čínsky osobitný vyslanec Li Chuej poprel správy západných médií, že presvedčil Európanov, aby súhlasili s ukončením vojny na Ukrajine uznaním okupovaných území za ruské.

“Sám neviem, kto je ten európsky úradník, o ktorom písal Wall Street Journal, ale tieto správy sú úplne nepravdivé,” povedal čínsky diplomat.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba tiež predtým vydal popretie.

 

Reklama

15:35 – Ruské “orgány” Záporožskej oblasti potvrdzujú, že v Berďansku bolo počuť niekoľko výbuchov.

Údajne došlo k pokusu o raketový útok a pracovala protivzdušná obrana.

Na ukrajinských telegramových kanáloch sa objavilo video s dymom v berďanskom prístave.

 

15:30 – Počet ukrajinských utečencov bez domova vo Veľkej Británii sa za posledných šesť mesiacov zdvojnásobil, informoval denník Local Government Chronicle.

Ľuďom končia dohody o “sponzorstve” – tým, ktorí bývali v domoch Britov. Miestne úrady im potom pomáhajú presťahovať sa do dočasného ubytovania.

V Británii v súčasnosti žije v takomto dočasnom ubytovaní takmer 700 rodín a 1 890 osamelých Ukrajincov.

 

15:25 – Podľa spoločnosti Ukrenergo bol energetický systém v Kyjeve a regióne poškodený nočným ostreľovaním a elektrické vedenie bolo odpojené.

Teraz systém funguje stabilne a elektrina nechýba.

Aj v Doneckej oblasti zasiahla Ruská federácia výrobné zariadenie, čo spôsobilo, že jedna baňa bola bez prúdu.

 

15:20 – Podľa britskej spravodajskej služby stojí Rusko po včerajšom nálete RDK v Belgorodskej oblasti pred dilemou: posilniť svoju obranu v pohraničných oblastiach alebo pozície na okupovanej Ukrajine.

Napriek tomu sa Ruskej federácii pravdepodobne podarilo včerajší nálet zvládnuť úspešnejšie ako ten predchádzajúci.

Na tento účel bola podľa samotného ruského ministerstva obrany nasadená celá škála bojovej techniky vrátane útočných vrtuľníkov a ťažkého termobarického raketometu TOS-1A (“Solntepek”).

 

15:05 – Krajinám NATO došla munícia, uviedol generálny tajomník Aliancie Stoltenberg pre agentúru Bloomberg.

Vyzval preto členské štáty bloku, aby čo najskôr zvýšili svoje výdavky na Alianciu aspoň na 2 % HDP a podpísali viac zmlúv s obrannými spoločnosťami.

“To, čo naozaj potrebujeme, je podpisovanie zmlúv, pretože potom bude priemysel pripravený investovať a zvyšovať výrobu. V súčasnosti majú spojenci vyčerpané zásoby, aby boli schopní podporiť Ukrajinu – to nie je udržateľné, takže musíme zvýšiť výrobu, aby sme splnili tieto nové a ambicióznejšie ciele,” povedal Stoltenberg.

 

15:00 – Zelenskyj sa vyjadril k téme, kedy sa začne protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl.

“Nie je to film, ťažko mi je povedať, kedy uvidíte protiofenzívu. Hlavné je, aby ju Rusko videlo, a nielen videlo, ale aj cítilo. Hovoríme najmä o tých vojskách, ktoré obsadili naše územie. Deokupácia nášho územia je výsledkom protiofenzívy”, – povedal prezident počas brífingu s estónskym kolegom Alanom Karisom.

Ubezpečil, že Ukrajinci pochopia, že protiofenzíva už prebieha, keď ukrajinské ozbrojené sily začnú oslobodzovať ukrajinské územia.

 

14:49 – Zelenskyj uskutočnil Stavku VGK.

“Ostrá reakcia účastníkov stretnutia na stratu životov ľudí blízko uzavretého protileteckého krytu.

Poveril člena Stavky, ministra Kamyšina, aby vykonal kompletný audit všetkých ochranných stavieb v Kyjeve. Správu predloží do desiatich dní. Ďalšieho člena Stavky, ministra Klymenka, aby urobil to isté pre Ukrajinu,” uviedol prezident vo vyhlásení.

Preskúmal aj stav systému protivzdušnej obrany: “Jeho potreby na odrazenie hrozieb zo zeme, z mora a zo vzduchu. Spôsoby jeho zlepšenia s prihliadnutím na dostupné zdroje, príjmy od partnerov a vlastnú výrobu.

Zaznela aj správa spravodajských služieb o krajinách, ktoré pomáhajú Rusku zvyšovať výrobu rakiet a bezpilotných lietadiel.

 

Reklama

14:48 – Potenciálnym smerom útoku ukrajinských ozbrojených síl by mohlo byť ruské územie, uviedol pre denník Express britský vojenský analytik Stuart Crawford.

Túto možnosť nazýva “ľavý hák”, považuje ju za najrizikovejšiu, ale vyhýba sa priamemu úderu na pripravené ruské pozície. Navrhuje zasiahnuť Belgorodskú oblasť a potom sa obrátiť na juh s cieľom obísť ruské opevnenia.

“Tento nepriamy prístup má mnoho výhod. Ak sú Ukrajinci dostatočne odvážni a Západ nie je príliš háklivý na ‘eskaláciu’, odstraňuje všetky ťažkosti priameho útoku na pripravené ruské pozície,” konštatuje expert.

Britské spravodajské služby už skôr informovali, že nálety RDK v Belgorodskej oblasti postavili Rusko pred dilemu: posilniť obranu vo svojich pohraničných oblastiach alebo pozície na obsadenej Ukrajine.

 

14:47 – Ruské ministerstvo obrany sa vyjadrilo k nočnému útoku na Kyjev.

Uvádza sa, že “bol vykonaný úder na zariadenia protivzdušnej obrany” a “všetky určené ciele boli zasiahnuté”.

Ukrajina to nepotvrdila. AFU oznámila, že zostrelila všetky ruské rakety a drony.

 

14:46 – Kremeľ uviedol, že nevidí žiadne možnosti pre dialóg s Ukrajinou. Povedal to Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

“Opakovane sme povedali, že takáto možnosť teraz neexistuje. Nie je to momentálne aktuálne a neexistujú žiadne predbežné podmienky,” povedal hovorca Kremľa.

Vyjadril sa aj k ašpiráciám Ukrajiny na vstup do NATO, o ktorých včera v Kišiňove hovoril Vladimir Zelenskij.

Podľa Peskova “Rusko sa bude snažiť zabezpečiť svoju bezpečnosť, to vylučuje členstvo Ukrajiny v NATO. Aj takéto zámery Ukrajiny “hovoria o neschopnosti Kyjeva riešiť problémy za rokovacím stolom”.

 

14:45 – Kremeľ uviedol, že nevidí žiadne možnosti pre dialóg s Ukrajinou. Povedal to Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

“Opakovane sme povedali, že takáto možnosť teraz neexistuje. Nie je to momentálne aktuálne a neexistujú žiadne predbežné podmienky,” povedal hovorca Kremľa.

Vyjadril sa aj k ašpiráciám Ukrajiny na vstup do NATO, o ktorých včera v Kišiňove hovoril Vladimir Zelenskij.

Podľa Peskova “Rusko sa bude snažiť zabezpečiť svoju bezpečnosť, to vylučuje členstvo Ukrajiny v NATO. Aj takéto zámery Ukrajiny “hovoria o neschopnosti Kyjeva riešiť problémy za rokovacím stolom”.

 

14:42 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odpovedalo maďarskému premiérovi Orbánovi, ktorý dnes vyzval, aby nedovolil protiofenzívu ukrajinských ozbrojených síl.

Hovorca ministerstva Oleg Nikolenko odpovedal, že Ukrajina bude súhlasiť s prímerím až po deokupácii celého svojho územia.

“Zároveň sme vzali do úvahy tvrdenie Viktora Orbána, že je pre neho ťažké byť jediným premiérom v EÚ, ktorý presadzuje mier. V záujme zmiernenia tejto situácie vyzývame predsedu maďarskej vlády, aby konal. Napríklad odsúdiť ruskú agresiu, požadovať od Moskvy zastavenie vojny a návrat ruskej armády na ruské územie, pripojiť sa k opatreniam na medzinárodnú izoláciu Ruska a nenarúšať jednotu v EÚ,” povedal Nikolenko.

 

14:40 – Donald Trump povedal, že svet je kvôli dnešným lídrom veľmi blízko k jadrovej vojne.

“Sme veľmi blízko k jadrovej vojne a máme ľudí, ktorí o tom nemajú ani potuchy. A naši takzvaní lídri… A ‘takzvaní’ je pre nich skvelý výraz. Takže títo ľudia nás všetkých vystavujú bezprecedentnému nebezpečenstvu. Ešte nikdy sme neboli tak blízko zrazu,” povedal Trump v Iowe.

Reklama

Dodal, že za jeho prezidentovania by sa to nikdy nestalo.

Predtým Trump sľúbil, že v prípade víťazstva ukončí vojnu na Ukrajine do 24 hodín. Vladimír Zelenskyj reagoval, že Trump mal počas svojho prezidentovania možnosť zabrániť vojne, ale neurobil to.

Donald Trump
Na snímke Donald Trump

14:35 – Dvaja civilisti zahynuli a ďalší štyria boli zranení v záporožskej obci Kamyševacha v dôsledku ostreľovania výškového obytného domu, uviedol guvernér Jurij Malaško.

Zranené boli ženy vo veku 41, 84 a 87 rokov, ako aj 21-ročný muž. Ženy vo veku 44 a 77 rokov boli zabité.

 

14:29 – Ukrajinské ozbrojené sily zaútočili na prístav Berďansk raketami dlhého doletu Storm Shadow, tvrdia ruské “úrady” v Záporožskej oblasti.

ukrajina vojna
Záber z miesta útoku

13:29 – Estónsky prezident Alar Karis pricestoval do Kyjeva a stretol sa so Zelenským.

 

13:10 –  Ruské ministerstvo obrany sa vyjadrilo k nočnému útoku na Kyjev.

Uvádza sa, že “bol vykonaný úder protivzdušnej obrany” a “všetky určené ciele boli zasiahnuté”.

Ukrajina to nepotvrdila. AFU oznámila, že zostrelila všetky ruské rakety a drony.

 

13:08 – Potenciálnym smerom útoku ukrajinských ozbrojených síl by mohlo byť ruské územie, uviedol pre denník Express britský vojenský analytik Stuart Crawford.

Túto možnosť nazýva “ľavý hák”, považuje ju za najrizikovejšiu, ale vyhýba sa priamemu úderu na pripravené ruské pozície. Navrhuje zasiahnuť Belgorodskú oblasť a potom sa obrátiť na juh s cieľom obísť ruské opevnenia.

“Tento nepriamy prístup má mnoho výhod. Ak sú Ukrajinci dostatočne odvážni a Západ nie je príliš háklivý na ‘eskaláciu’, odstraňuje všetky ťažkosti priameho útoku na pripravené ruské pozície,” konštatuje expert.

 

12:46 – Ukrajina sa v dohľadnom čase nestane členom NATO, povedal britský minister obrany Ben Wallace pre WP.

“Musíme byť realisti a povedať: ‘Vo Vilniuse sa to nestane, v dohľadnom čase sa to nestane,'” povedal s odkazom na júlový summit NATO v litovskom hlavnom meste.

Wallace uviedol, že viaceré krajiny sú ochotné uzavrieť s Ukrajinou bilaterálne alebo multilaterálne “pakty o vzájomnej obrane” a prijať dlhodobé plány na budovanie vojenských kapacít krajiny, “aby sa uistili, že pre Rusko alebo kohokoľvek iného bude v budúcnosti veľmi drahá príležitosť napadnúť Ukrajinu,” napísal denník.

Wallace zároveň potvrdil slová generálneho tajomníka NATO, že Západu dochádzajú zbrane, ktoré môžu byť odovzdané Ukrajine.

Pripomeňme, že Zelenskyj včera povedal, že nádeje Ukrajiny na vstup do NATO “sú čoraz vzdialenejšie”.

 

12:28 – Vyhlásenia ministra zahraničných vecí USA Anthonyho Blinkena:

– USA vítajú každú iniciatívu, ktorá privedie Rusko k rokovaciemu stolu

– Spojené štáty podporia účasť Číny, Brazílie alebo ktorejkoľvek inej krajiny na procese rokovaní o Ukrajine

Reklama

– USA nie sú pre Rusov nepriateľom.

– Dvere NATO zostávajú otvorené pre nových členov

– Špeciálna vojenská operácia Ruska na Ukrajine neznížila pozornosť USA voči ázijsko-tichomorskému regiónu

 

11:49 –  Ruské ministerstvo vnútra spolu s FSB objavili v Moskovskej oblasti veľký arzenál s desiatkami pištolí, útočných pušiek a munície; jedna osoba bola zadržaná.

 

11:46 – Zábery z Berďanska, kde bol ostreľovaný prístav. Médiá uvádzajú najmenej šesť výbuchov.

Zábery z Berďanska, kde bol ostreľovaný prístav
Zábery z Berďanska, kde bol ostreľovaný prístav

11:37 – Ruské “orgány” Záporožskej oblasti potvrdzujú, že v Berďansku bolo počuť niekoľko výbuchov.

 

11:01 – Podľa spoločnosti Ukrenergo bol v dôsledku nočného ostreľovania poškodený energetický systém v Kyjeve a regióne a odpojené elektrické vedenie.

Teraz systém funguje stabilne a elektrina nechýba.

Aj v Doneckej oblasti zasiahla Ruská federácia výrobné zariadenie, čo spôsobilo, že jedna baňa bola bez prúdu.

 

10:47 – Ruské ozbrojené sily zničili mínometnú jednotku Akacija SAU a mínometnú posádku v Chersonskom smere. Podľa predstaviteľa záchranných služieb pri delostreleckých úderoch zahynulo osem ukrajinských vojakov.

Okrem toho delostrelecký úder pri obci Jantarnoje zničil mínomet kalibru 120 mm s posádkou. Zahynuli traja príslušníci AFU a ďalší štyria boli zranení.

 

10:35 – Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali cestu v mestskej časti Šebkinskij, pričom zabili dve ženy a zranili ďalších dvoch ľudí, uviedol gubernátor Belgorodu.

 

9:56 – Krajinám NATO došla munícia, uviedol generálny tajomník Aliancie Stoltenberg pre agentúru Bloomberg.

Vyzval preto členské štáty bloku, aby čo najskôr zvýšili svoje výdavky na Alianciu aspoň na 2 % HDP a podpísali viac zmlúv s obrannými spoločnosťami.

“To, čo naozaj potrebujeme, je podpisovanie zmlúv, pretože potom bude priemysel pripravený investovať a zvyšovať výrobu. V súčasnosti majú spojenci vyčerpané zásoby, aby mohli podporiť Ukrajinu – to nie je udržateľné, takže musíme zvýšiť výrobu, aby sme splnili tieto nové a ambicióznejšie ciele,” povedal Stoltenberg.

 

9:22 – Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že je potrebné zabrániť protiofenzíve ukrajinských ozbrojených síl, pretože by to viedlo len k ďalším obetiam, najmä na Ukrajine.

Veľké strategické ofenzívy označil za “krviprelievanie”, pretože útočiaca strana utrpí oveľa väčšie straty ako brániaca sa strana.

“Skôr ako Ukrajinci začnú protiútok, musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme dosiahli prímerie a začali mierové rokovania,” povedal Orbán pre Kossuth Radio.

Reklama

 

9:05 – Rusko sa pripravuje na obranu proti ukrajinskej ofenzíve a vybudovalo “najväčšie mínové pole na svete”, uviedol denník The Moscow Times.

Odborníci tvrdia, že míny boli položené “v priemyselnom meradle”, čo predstavuje nielen vážnu výzvu pre ukrajinské ozbrojené sily, ale aj obrovské nebezpečenstvo pre civilistov.

Publikácia si kladie otázku, či Ukrajina bude schopná prekonať tieto obrovské mínové polia.

Míny sú nastražené vedľa betónových “dračích zubov” a “ježkov” zo železa, ako aj okolo pásov ostnatého drôtu, zákopov a priekop, čím vytvárajú obrovskú sieť obranných opevnení.

Obzvlášť husto zamínovaný bude pravdepodobne juh Ukrajiny, kam bude podľa mnohých analytikov smerovať hlavný úder.

 

9:02 – Švajčiarsky parlament nepovolil reexport švajčiarskych zbraní na Ukrajinu. Poslanci dolnej komory parlamentu hlasovali v pomere 98 ku 75, informovala agentúra AFP.

Odporcovia rozhodnutia uviedli, že by sa tým porušila neutralita Švajčiarska.

Hlasovanie sa uskutočnilo po stretnutí prezidenta Alaina Berseta s Vladimírom Zelenským na európskom samite v Moldavsku.

8:07 – Rusko tvrdí, že tento rok vytvorí dva nové vojenské okruhy a dve armády. Oznámil to zástupca náčelníka ruského generálneho štábu Jevgenij Burdinskij.

 

7:38 – Protivzdušná obrana nad Kurskom dnes v noci zostrelila vzdušné ciele – zrejme drony.

Ruské kanály Telegram uvádzajú, že bolo zostrelených osem dronov.

 

7:00 – 1. júna 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– V noci a počas dňa bolo mesto Šebekino v Belgorodskej oblasti vystavené masívnemu ostreľovaniu z Ukrajiny, uviedli miestne úrady.

– Pri ostreľovaní bolo zranených 12 ľudí, nikto neprišiel o život, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Gladkov

– Ruské ozbrojené sily odrazili útoky Ukrajiny na mesto Šebekino, pričom si vyžiadali viac ako 50 obetí, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Do útoku na Šebekino bolo zapojených celkovo až 70 ľudí, päť tankov, štyri bojové obrnené vozidlá, sedem pick-upov a jeden Kamaz

– Putinovi sa podávajú správy o situácii v Šebekine vrátane opatrení na poskytnutie dočasného ubytovania ľuďom, uviedol prezidentský hovorca Peskov

– V Belgorode podľa predbežných správ spadol na vozovku dron, došlo k “výbuchu neznámeho zariadenia”, dvaja ľudia boli zranení, uviedol oblastný gubernátor Gladkov

– Kyjev prišiel o približne 660 ľudí na hlavných smeroch v zóne špeciálnej operácie, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Cieľom NATO je zvýšiť maximálnu podporu Kyjevu, aby sa zabezpečil úspech protiútoku, povedal minister zahraničných vecí USA Blinken

– Rozsah zapojenia NATO do konfliktu na Ukrajine sa zvyšuje, uviedol hovorca ruského prezidenta Peskov.

Reklama

 

6:30 – Kyjev bol dnes v noci vystavený novému masívnemu leteckému útoku.

Podľa vojenskej správy mesta Kyjev. Tentoraz bol útok kombinovaný – bezpilotné lietadlá a riadené strely súčasne.

“Rakety boli vypustené zo strategických bombardérov Tu-95MS z oblasti Kaspického mora, pravdepodobne strelami X-101/555 s plochou dráhou letu. Na Kyjev súčasne útočili z rôznych smerov bezpilotné lietadlá, podľa predbežných údajov – vznášajúca sa munícia Shahed,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:47

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že pridala liehovinu zo Slovenska, trenčiansku borovičku JUNIPERUS, do registra chránených označení pôvodu (CHOP). 

Komisia opísala, že trenčianska borovička JUNIPERUS je číra bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 %, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou borievky obyčajnej a pichľavej.

13:34

Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Hovoril pritom o historickom paradoxe, keď sa rola niektorých krajín od konca druhej svetovej vojny zmenila.  Informovali spravodajské portály Novinky.cz a iDnes.cz.

Vojnu na Ukrajine označil za ťažkú skúšku nielen pre Európu. Bez podpory a spojenectiev však podľa Pavla vo vojne nemôže uspieť žiadna krajina.

13:22

Kremeľ uviedol, že Rusko nemôže vyšetrovať zabitie novinára AFP Armana Soldina počas raketovej paľby na východe Ukrajiny pred takmer rokom.

13:21

Sídlom Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji. Vláda na svojom stredajšom rokovaní vyjadrila súhlas s návrhom komerčných priestorov pre účely MCRŠ a zaviazala ho podpísať do 14. mája nájomnú zmluvu.

13:20

Žiadatelia o pracovné víza musia k žiadosti pri zamestnaniach, kde sa nevyžaduje doklad o vzdelaní, priložiť pracovnú zmluvu alebo, pokiaľ ide o kvalifikované povolania, aj doklad o vzdelaní. Vláda na stredajšom zasadnutí novelou nariadenia spresnila rozsah dokladov, ktorú sú pri jednotlivých povolaniach potrebné.

13:17

Španielska prokuratúra požiadala vyšetrovacieho sudcu, aby odložil vyšetrovanie podozrení z daňových podvodov v prípade kolumbijskej speváčky Shakira. Minulý rok sa speváčka vyhla súdnemu procesu v samostatnom prípade po zaplatení vysokej pokuty.

12:39

Hnutie Slovensko po mesiaci opäť porovnávalo ceny potravín na Slovensku a v Poľsku. Začiatkom apríla boli podľa opozičnej strany ceny na Slovensku vyššie o polovicu, no aktuálne sa rozdiel zvýšil takmer na 65 %. Poslanci hnutia nakupovali 6. mája v rovnakom obchodnom reťazci potraviny od rovnakých výrobcov a na Slovensku zaplatili 75,15 eura, zatiaľ čo v Poľsku 45,63 eura. Informovali o tom na brífingu poslanci hnutia Július Jakab a Michal Šipoš.

12:38

Zdravotné poisťovne očakávajú na konci roka straty dokopy vo výške viac ako 276 miliónov eur. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) očakáva stratu viac ako 200 miliónov eur, Dôvera takmer 70 miliónov eur a Union ZP 6,5 milióna eur.

12:37

Príjmy štátneho rozpočtu vlani dosiahli výšku 23,69 miliardy eur a výdavky 31,36 miliardy eur. Slovensko tak v roku 2023 hospodárilo so schodkom štátneho rozpočtu vo výške 7,67 miliardy eur, čo je 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu, ktorý v stredu schválila vláda.

12:36

Organizátori piesňovej súťaže Eurovízie sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly. Švédsky spevák Eric Saade mal v utorok v prvom semifinálovom kole súťaže okolo ruky obtočenú čiernobielu palestínsku šatku – kúfiju. Bol to najkontroverznejší čin večera, z ktorého do finále po hlasovaní postúpili Ukrajina a Chorvátsko.

12:35

Rusko varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine. Ruské sily by ich v takom prípade vnímali ako legitímne ciele, uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

12:31

Veľvyslanci členských krajín pri EÚ budú v Bruseli rokovať o príprave 14. balíka sankcií voči Rusku. Podľa týždenníka Politico by sankcie mali obmedziť zisky Moskvy z predaja skvapalneného zemného plynu (LNG) a hélia, pričom nové opatrenia sa chystajú aj proti Bielorusku.

11:18

V apríli tohto roka zbankrotovalo na Slovensku 854 fyzických osôb. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 7,29 % a v medzimesačnom porovnaní to bolo o 49,04 % viac. Zbankrotoval aj 12-ročný tínedžer. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau.

11:17

Počet ponúkaných jazdených áut na slovenskom trhu sa v apríli medziročne zväčšil o 14 %, keď dosiahol 63.852 vozidiel. V porovnaní s marcom však už počet áut mierne klesol, podobne ako ponukové ceny. Tie sa znížili o dvesto eur na mediánových 9300 eur, vek inzerovaných klesol o jeden rok na aktuálnych 10,1 roka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali