To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko čoskoro urobí to, čo sa spomína od augusta

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko čoskoro urobí to, čo sa spomína od augusta

Bratislava 25. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos)

Aktualizujeme 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina, vojna, vojak
Ilustračné foto

20:15- Hlavné body Zelenského večerného príhovoru k Ukrajincom:

Reklama

1. Blahoželal tým, ktorí slávia Vianoce podľa gregoriánskeho kalendára.

2. Varoval, že do konca tohto roka zostáva už len niekoľko dní a Ukrajinci “si musia byť vedomí, že náš nepriateľ sa bude snažiť, aby sa pre nás toto obdobie stalo temným a ťažkým”. To znamená, aby sa pripravili na ďalšie ruské energetické údery.

Reklama

3. požiadal, aby dbali na varovanie pred leteckými útokmi. “Opäť hľadajte a zapamätajte si, kde sa nachádza najbližší bod výdrže. Povedzte rodičom, ako nájsť Bod nezničiteľnosti, ak ho budete potrebovať,” povedal.

 

19:40- Bieloruskí vojaci sú plne pripravení zabezpečiť prevádzku komplexov Iskander a S-400, ktoré dodalo Rusko, uviedol to vedúci hlavného oddelenia ideologickej práce ministerstva obrany republiky Kasinskij.

 

19:20- Ruský prezident Vladimir Putin 25. decembra vyhlásil, že Kremeľ je “pripravený rokovať so všetkými zúčastnenými”, aby dosiahol to, čo považuje za “prijateľné riešenia” vojny proti Ukrajine.

Reklama

V rozhovore pre televíziu Rossija 1 Putin opäť obvinil Kyjev a jeho západných spojencov, že blokujú proces rokovaní.

 

19:05- Zákaz vychádzania na Ukrajine nebude na Silvestra zrušený, uviedla tlačová tajomníčka národnej polície Maryana Reva.

Podľa nej môžu byť tí, ktorí na Silvestra vyjdú von, stíhaní za porušenie zákazu vychádzania. “Ľudia by mali pochopiť, že existujú požiadavky na zákaz vychádzania. Policajti skontrolujú osoby, skontrolujú ich doklady, odvedú ich na policajné oddelenia na zistenie totožnosti alebo na preverenie osoby.

Pyrotechnika, jej predaj a používanie sú výslovne zakázané takmer na celom území Ukrajiny. Preto polícia na takéto prípady, samozrejme, reaguje. Chcel by som apelovať na tých ľudí, ktorí to už majú v úmysle. Nerobte to, prosím. V prvom rade treba myslieť na ľudí, ktorí sú psychicky zocelení vojnovými podmienkami a ktorí môžu vnímať zvuky ohňostroja ako zvuky výbuchov,” povedala Maryana Reva.

Reklama

 

18:30- Zahraniční lídri vyjadrili vo svojich vianočných posolstvách podporu Ukrajine, ktorá čelí najťažším zimným sviatkom v histórii nezávislej krajiny.

Mnohí Ukrajinci trávia Vianoce v neznámych krajinách, odlúčení od svojich rodín. Približne 28 miliónov ľudí, ktorí zostali na vojnou zmietanej Ukrajine, zápasí s vážnymi výpadkami elektrickej energie pod hrozbou možného raketového útoku.

 

18:00- Partneri Ukrajiny vyčlenia takmer 1,5 miliardy dolárov na podporu funkčnosti jej energetického systému, uviedol premiér Denis Šmyhal.

Premiér tiež tvrdí, že krajiny G7 vyčlenia na pomoc ukrajinskému finančnému sektoru až 32 miliárd dolárov.

 

17:30- Najdôležitejšie informácie z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. Počas dňa nepriateľ uskutočnil jeden raketový útok (pri Kupiansku) a viac ako 10 ostreľovaní z MLRS.

2. intenzívne ostreľovanie v smere na Liman a Kupjansk, pod paľbou bolo viac ako 25 osád (aj dnes sa objavili informácie, že ukrajinské velenie očakáva pokus o ofenzívu nepriateľa tu).

Reklama

3. Ostreľovanie miest a dedín v Chersonskej oblasti, ktoré Rusi opustili, pokračuje. V dnešnej správe sa osobitne spomína Beryslav, ktorý je systematicky ostreľovaný mínometmi.

4. Porážka nepriateľa pri Zabarine v Chersonskej oblasti bola potvrdená – nepriateľské veliteľstvo, kde sa konalo stretnutie dôstojníkov Južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl, bolo zničené. V dôsledku toho bolo zranených až 70 vojakov. Počet obetí sa aktualizuje.

5. Hrozba masívnych raketových útokov na Ukrajinu pretrváva.

 

17:00- Dokonca aj Kazachstan, ktorý má spojenecké vzťahy s Ruskom, je na zozname krajín, ktoré pomáhajú Ukrajine s generátormi.

Reklama

Aspoň to tvrdí ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo oznámilo, že od svojich kazašských partnerov dostalo 41 generátorov. Stalo sa tak vďaka medziparlamentnej skupine priateľstva medzi Ukrajinou a Kazachstanom.

 

16:30- Poslanec Štátnej dumy navrhuje Zelenskému pripraviť plán na pripojenie k Rusku

Krymský poslanec Michail Šeremet označil zámery ukrajinských orgánov vrátiť Krym za úplný nezmysel a navrhol, aby namiesto toho pripravili plán na začlenenie Kyjeva do Ruska.

“Kyjevskí zarmútení politici naďalej medzi sebou súperia v snahe zastrašiť a vydierať Krym svojimi vojenskými plánmi. Ale všetky tieto nezmysly nemajú nič spoločné s realitou. Už dávno mali začať pripravovať plán na začlenenie Kyjeva do Ruskej federácie. Som pripravený pomôcť pri jeho vypracovaní,” povedal Šeremet pre RIA Novosti.

Reklama

 

16:00- USA mohli začať s výcvikom ukrajinskej armády na obsluhu systémov protivzdušnej obrany Patriot ešte pred politickým rozhodnutím o ich dodaní, a preto je ťažké predpovedať, kedy Kyjev začne tieto systémy používať, uviedol riaditeľ Centra pre komplexné európske a medzinárodné štúdie na Vysokej škole ekonomickej Vasyl Kashin.

“Títo ľudia mohli začať s výcvikom už vopred a po druhé im mohli pomáhať špecialisti z radov vojenských vyslúžilcov, ktorí slúžili na takýchto systémoch. Nevieme, kedy mohli začať, pretože je celkom možné, že výcvik sa začal ešte pred politickým rozhodnutím o dodávkach,” povedal expert.

Vysvetlil, že v mierových časoch mohlo prípravné obdobie pre Patriot “trvať rok”, ale teraz to podľa neho “bude iné.

 

15:10- Výbuchy sú hlásené z Chersonu a Kachovky.

 

Reklama

15:05- Väčšina obyvateľov Nemecka je proti tomu, aby Berlín dodal Ukrajine tanky Leopard 2, ktoré má nemecká armáda vo výzbroji od roku 1979. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov pre agentúru DPA, ktoré boli zverejnené v nedeľu.

S dodaním tankov nesúhlasí podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil na vzorke 2075 opýtaných, 45 percent opýtaných, opačný názor má 33 percent, 22 percent sa nevyjadrilo.

 

14:30- Rusko čoskoro urobí to, čo sa spomína už od augusta – dodá Iránu moderné viacúčelové stíhačky Su-35, uviedla izraelská televízia Channel 12 s odvolaním sa na západné spravodajské služby.

V podstate hovoríme o istom druhu barteru. Pôvodne bola pre Egypt určená dávka 24 stíhačiek, ale USA presvedčili Káhiru, aby dohodu odmietla. Rusom sa naskytla možnosť, keď sa Irán stal ich dodávateľom dronov. V dôsledku toho sa hovorí o výmene Su-35 za Shahidy.

“Rusko sa zrejme nenechá odradiť varovaním Izraela, že zvýšená vojenská spolupráca s Iránom bude tlačiť Jeruzalem k dodávkam zbraní na Ukrajinu, od čoho Izrael napriek tlaku USA a domácich krajín upustil,” komentuje situáciu IsraelInfo.

 

Reklama

13:30- Starosta Kramatorska Oleksandr Hončarenko potvrdil raketový útok na mesto. “Tri rakety zasiahli priemyselnú zónu mesta. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete,” píše.

 

13:20- Situácia na frontoch 25. decembra 2022:

 

13:15- Štátna duma predpovedá budúcnosť americko-ukrajinského spojenectva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj môže zopakovať osud situačných spojencov USA, povedal poslanec Štátnej dumy zo Sevastopola Dmitrij Belik. Podľa jeho názoru sa takéto spojenectvo pre Zelenského a jeho kabinet skončí “nešťastne”, uviedla agentúra RIA Novosti.

Všetci spojenci USA skončili veľmi nešťastne, skončili na vedľajšej koľaji, alebo skôr na smetisku dejín. Toto sa deje už stovky rokov. Američania majú len jedného spojenca, a tým sú oni sami, všetci ostatní sú druhoradé postavy, ktoré im majú zabezpečiť prosperitu a ktoré môžu v prípade potreby zradiť,” povedal Belik.

Reklama

 

12:40- V Kyjeve a všetkých ukrajinských regiónoch v nedeľu predpoludním zvuk sirén vyhlásil raketový poplach, ale neskôr neboli hlásené žiadne nové ruské útoky.

 

12:20 – Turecký minister obrany Hulusi Akar vyzval Ukrajinu a Rusko, aby ukončili nepriateľské akcie, informovala Al Jazeera.

Domnieva sa však, že cesta k mieru nebude jednoduchá, a pripomína, že predchádzajúce snahy jeho krajiny v tomto smere skončili márne.

Akar pripustil, že “táto vojna bude pravdepodobne pokračovať až do roku 2023”, a predložil postupný plán urovnania:

“Žiadame prímerie – aspoň humanitárne prímerie. Potom trvalé prímerie a mierové rokovania.

Reklama

 

12:05- Ruské bezpečnostné zložky spustili informačnú kampaň s cieľom znárodniť majetok oligarchov, aby mohli financovať vojnu.

K tomuto záveru dospel americký Inštitút vojnových štúdií po tom, čo Jevgenij Prigožin vyhlásil, že Rusko by malo skonfiškovať majetok a bohatstvo príslušníkov elity, ktorí ignorujú alebo nepodporujú vojnu proti Ukrajine. Podľa Prigožina sa títo “bohatí ľudia” orientujú na “západných manipulátorov”.

Inštitút konštatuje, že tieto vyhlásenia boli široko medializované.

“Prigožin možno využíva takéto populistické návrhy na dosiahnutie svojich politických cieľov, zvýšenie svojej prestíže v ruskej spoločnosti a vytvorenie podmienok na podporu tvrdých znárodňovacích opatrení,” uvádza sa v správe.

Ruský prezident Vladimir Putin sa 22. decembra nepriamo vyjadril aj proti ruským oligarchom, keď povedal, že Rusi, ktorí odčerpávajú peniaze z Ruska do zahraničia a nemajú žiadne väzby na krajinu, “predstavujú nebezpečenstvo”. Hoci drvivá väčšina ruských podnikateľov, ako poznamenal, sú vlastenci.

Možno sa teraz Putin snaží využiť hrozbu znárodnenia, ktorú vyslovil Prigožin, aby prinútil elity podporiť vojnu a jej financovanie, usudzuje ISW.

Reklama

 

11:40- Rusi presúvajú rezervy do Berďanska a Melitopoľa, uviedol poradca starostu Mariupola Pjotr Andruščenko.

“Z ruskej strany prišlo veľké množstvo vojenskej techniky a presunulo sa cez Manguš smerom na Berďansk/Melitopol,” napísal Petro Andruščenko v telegrame.

Chceli by sme zdôrazniť, že Melitopol je pre Rusko kľúčovým bodom na zachovanie pozemného koridoru na Krym, čo je podľa vyjadrení predstaviteľov ruských orgánov jeden z kľúčových strategických cieľov Moskvy.

 

Reklama

11:30- Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zneškodnili viac ako 30 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk

– Ruské ozbrojené sily počas ofenzívy v Donecku zneškodnili viac ako 80 príslušníkov AFU a žoldnierov

– Ruské ozbrojené sily zachytili šesť raketometov HIMARS a jeden raketomet Uragan v LĽR, DĽR a Záporožskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zničili poľské samohybné delostrelectvo Crab v DĽR

– Ruské ozbrojené sily porážajú jednotky AFU, ktoré sa pokúšajú o protiútok v smere Južno-Donec, straty nepriateľa presahujú 50

– Ukrajinské ozbrojené sily utrpeli počas noci v smere na Krasnoliman až 60 zabitých a zranených príslušníkov armády

– Raketové jednotky a delostrelectvo ruských ozbrojených síl zasiahli dočasné postavenie zahraničných žoldnierov v Artemovsku v Doneckej ľudovej republike

– Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili sedem raketometov HIMARS a Uragan a zostrelili päť bezpilotných lietadiel

– Ruské jednotky počas vojenskej operácií na Ukrajine zničili viac ako 3700 poľných diel a mínometov AFU

– Ruské ozbrojené sily zničia dve prieskumné skupiny AFU v smere na Krasnoliman, dve roty AFU sú porazené pri Terny

 

11:05- Pápež František predniesol ďalšie protivojnové vyhlásenie počas svätej omše v predvečer Vianoc.

“Muži a ženy tohto sveta, chtiví bohatstva a moci, ako zvieratá v stajniach požierajú dokonca aj svojich blížnych, svojich bratov a sestry,” povedal pápež.

Komentátori pápežových textov interpretovali tieto slová ako obraznú kritiku útoku Ruska na Ukrajinu. Očakáva sa, že pápež otvorene spomenie Ukrajinu už v nedeľnej vianočnej kázni.

Reklama

 

10:55- Rusko v konflikte s Ukrajinou koná správnym smerom, bráni svoje národné záujmy, našich občanov, vyhlásil Putin.

 

10:20- Ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru majú určitý vzorec. Častejšie používajú riadené strely cez deň a drony v noci. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ignat to povedal v televíznom maratóne.

“Hoci niekedy sa kombinujú. V noci je výhodnejšie vypúšťať bezpilotné lietadlá, pretože radar je viditeľný, ale nie je na ne vizuálny odkaz. Preto je prakticky nemožné zostreliť ich ručnými zbraňami – guľometmi a protilietadlovými delami,” vysvetlil Ignat.

 

09:50- Od začiatku vojny zaznamenala polícia na Ukrajine o 12 % menej trestných činov v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2021. Počet smrteľných nehôd klesol o 17 %. Tieto údaje uvádza šéf národnej polície Igor Klymenko na kanáli svojej agentúry Telegram.

“Národná polícia Ukrajiny za 10 mesiacov plnej vojny zaznamenala približne 261 tisíc trestných činov. V porovnaní s minulým rokom je to o 12 % menej. Pokiaľ ide o takmer 126 tisíc trestných činov, ktoré boli oznámené na základe podozrenia osôb, ktoré ich spáchali”, – píše Klimenko.

Okrem toho bolo na Ukrajine za 10 mesiacov zaznamenaných 97 tisíc dopravných nehôd. Celkovo sa počet nehôd v porovnaní s minulým rokom znížil 1,8-krát.

“Na cestách zomrelo o 17 % menej ľudí – v dôsledku dopravných nehôd zomrelo 2 438 osôb,” povedal Klymenko

 

09:05- Rýchlosť postupu ruských vojsk pri Bachmute sa v posledných dňoch spomalila, hoci je ešte priskoro povedať, či ruská ofenzíva dosiahla vrchol. K tomuto záveru dospeli analytici Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ruskí blogeri pripustili, že ukrajinským silám sa v blízkosti Bachmutu podarilo mierne spomaliť tempo ruskej ofenzívy, pričom jeden z nich tvrdil, že ukrajinské sily vytlačili jednotky skupiny PMC Wagner z východného okraja mesta.

Zároveň 24. decembra ukrajinské ozbrojené sily zverejnili rozhovor s ukrajinským vojakom pri Bachmute, v ktorom uviedol, že ruské sily vedú mimoriadne intenzívne útoky na ukrajinské pozície a vykazujú malý pokrok.

Správy o ťažkých stratách skupiny Wagner pri Bachmute v posledných týždňoch pravdepodobne ovplyvnili aj súčasnú operačnú schopnosť ruských síl v oblasti, píše ISW.

Reklama
Aktuálna situácia

 

08:30- Vo viacerých regiónoch a v Kyjeve platí letecký poplach. Predtým sa objavili správy o štarte stíhačiek v Bielorusku. 

Letecký poplach na celej Ukrajine.

07:55- Za posledných 24 hodín zahynulo pri ostreľovaní a výbuchoch v Chersonskej oblasti 16 ľudí.

Boli medzi nimi aj traja zamestnanci Štátnej pohotovostnej služby Ukrajiny, ktorí zahynuli pri odstraňovaní mín v Beryslavskom okrese.

Ďalších 64 ľudí utrpelo zranenia rôzneho stupňa závažnosti, uviedli regionálne úrady.

 

07:40- Ukrajinské ozbrojené sily presunuli pri Svatove ďalšie jednotky a techniku kvôli vysokým stratám personálu a techniky, uviedol dôstojník Ľudových milícií LĽR Andrij Maročko.

 

07:35- Jednotky ukrajinských ozbrojených síl za posledných 24 hodín 41-krát spustili paľbu na územie DĽR, pričom zranili štyroch civilistov vrátane dieťaťa, uviedlo zastúpenie DĽR pri Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu vojnových zločinov zo strany Ukrajiny.

 

07:30- Čína dáva jasne najavo, že ruská vojna na Ukrajine neovplyvnila vzťahy medzi Moskvou a Pekingom.

“Vzťahy medzi Čínou a Ruskom sú pevné ako monolit. Nie sú náchylné na zasahovanie a provokácie, neboja sa veľkých zmien v konjunktúre,” povedal čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

Povedal, že “ČĽR a Rusko sa rozhodne stavajú proti hegemónii a proti novej studenej vojne”. Uviedol tiež, že sa zvýšil obchodný obrat a rozšírilo sa zúčtovanie bez použitia dolára a eura.

 

07:20- Spojené arabské emiráty odovzdajú 2 500 generátorov elektrickej energie ukrajinským občanom, ktorí majú problémy s prístupom k elektrickej energii v dôsledku poškodenia energetickej infraštruktúry krajiny počas konfliktu. Informovala o tom tlačová agentúra WAM.

Reklama

Podľa jej informácií obsahuje dávka humanitárnej pomoci 2 500 generátorov pre domácnosti s výkonom od 3,5 do 8 kilowattov. Približne 1 200 generátorov bolo dodaných do Varšavy 24. decembra, zvyšok bude dodaný v januári 2023. Ako agentúra spresnila, generátory boli zaslané ako súčasť balíka humanitárnej pomoci vo výške 100 miliónov dolárov, ktorý predtým vyčlenili úrady SAE pre civilistov na Ukrajine.

 

06:55- Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 25. decembra:

1. Nepriateľ sa pokúša viesť ofenzívu na smeroch Liman, Bachmut a Avdejevka. A snaží sa zlepšiť taktickú situáciu na kupjanskom smere.

2. Útoky boli odrazené v oblastiach Liman First (Charkovská oblasť), Stelmachivka, Novoselovskoje, Plošanka, Červonopopovka (Luhanská oblasť) a Jakovlevka, Soledar, Bachmut, Bachmut, Kleščevka, Kurdjumovka, Severnoje, Krasnogorovka, Veseloje a Marinka (Donecká oblasť).

3. Situácia pri hraniciach s Bieloruskom a na severnom kordóne s Ruskom sa výrazne nezmenila a neboli zistené žiadne známky vytvárania útočných skupín.

 

 

06:50- Turecko v sobotu pripustilo, že ruská vojna proti Ukrajine “sa neskončí ľahko”, a to aj napriek opakovaným snahám Ankary zorganizovať mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom.

Turecko – členský štát NATO -, ktoré má priateľské vzťahy s oboma svojimi čiernomorskými susedmi, sa postavilo do pozície neutrálneho hráča a pokúša sa sprostredkovať prímerie.

Pokračujúca rusko-ukrajinská vojna, ktorá trvá už desiaty mesiac, však nádeje Ankary zmarila. “Zdá sa, že táto vojna sa neskončí len tak ľahko,” povedal turecký minister obrany Hulusi Akar novinárom počas koncoročného brífingu v hlavnom meste Ankara.

Poukázal pritom na podporu Ukrajiny zo strany Západu a na vyhlásenia Ruska o tom, že sa nevzdá.

“Musím skonštatovať, že napriek všetkej našej dobrej vôli a výzvam na prímerie bude táto vojna pravdepodobne pokračovať aj v roku 2023,” povedal Akar.

 

06:30- 24. decembra 2022. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v priebehu 24 hodín bolo v rôznych smeroch zničených celkovo približne 200 ukrajinských vojenských jednotiek.

– Ministerstvo obrany uviedlo, že počas ofenzívy ruských jednotiek bola pri Razdolovke v DĽR zničená kombinovaná skupina zahraničných žoldnierov.

– Kirillov, veliteľ ruských jednotiek, na brífingu uviedol, že kľúčoví účastníci amerických vojensko-biologických programov na Ukrajine boli napojení na americkú Demparty

– Námestník ministra zahraničných vecí Galuzin povedal, že je nesprávne hovoriť o možnej účasti spoločného rusko-bieloruského zoskupenia na Ukrajine: bolo vytvorené na boj v prípade invázie do Bieloruska

– Ukrajinské jednotky od skorého rána ostreľujú obytné oblasti Donecka, večer sa pod paľbu dostali aj nemocnice v meste

– Kyjev vyzýva, aby sa v otázke Iránu upustilo od “nefunkčných sankcií a prešlo sa k zatýkaniu dodávateľov a zničeniu výroby”

Situácia na frontoch 24. decembra 2022

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali