To najdôležitejšie z Ukrajiny – Scholz: “Rusko nielenže túto vojnu nesmie vyhrať, ale ju ani nevyhrá”

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Scholz: “Rusko nielenže túto vojnu nesmie vyhrať, ale ju ani nevyhrá”

Kyjev 27. novembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office, screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Volodymyr Zelenskyj si prezrel zničené budovy v meste Vyšgorod na predmestí Kyjeva
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) sa pozerá počas prehliadky zničených budov pri príležitosti jeho návštevy v meste Vyšgorod na predmestí Kyjeva

19:35 – Rusi bombardujú Cherson a Novú Kachovku

Reklama

 

18:25 – Národná polícia sa rozhodla, že nebude čakať na hromadné odstavenie plynových sietí a poskytne rady, čo robiť v prípade, že sa plyn nebude.

Reklama

Orgány činné v trestnom konaní preto radia, ako postupovať pred núdzovým odstavením plynu

– pripravte si cestovný horák na varenie;

– zásobte sa hotovými potravinami a

V núdzovej situácii:

– zatvorte plynový ventil u vás doma, a ak je to možné, pomôžte s tým starším susedom;

Reklama

– používajte grily na varenie na dvoroch;

– Nikdy nevykurujte byty sporákmi na drevo.

 

18:10 – Kassym-Jomart Tokajev pricestoval na oficiálnu návštevu Ruska, ktorá je prvou zahraničnou návštevou kazašského prezidenta od jeho inaugurácie.

Zajtra budú hlavy štátov rokovať v Moskve. Tokajev a Putin sa prostredníctvom videokonferencie zúčastnia aj na Fóre medziregionálnej spolupráce medzi Kazachstanom a Ruskom.

Reklama
Kassym-Jomart Tokajev pricestoval na oficiálnu návštevu Ruska
Kassym-Jomart Tokajev pricestoval na oficiálnu návštevu Ruska

17:00 – Hlavný bod večerného zhrnutia generálneho štábu:

1. Očakáva sa, že koncentrácie nepriateľských vojsk budú posilnené presunom vybraných jednotiek z územia Bieloruska po získaní bojaschopnosti.

2. Na Severskom smere, v pohraničných oblastiach Brjanskej a Kurskej oblasti, nepriateľské jednotky naďalej plnia úlohy na krytie úseku rusko-ukrajinskej hranice, vykonávajú demonštračné a provokatívne akcie. Mínometnú paľbu uskutočnili v blízkosti obce Janžulovka v Černigovskej oblasti.

3. Na celej demarkačnej línii prebiehalo ostreľovanie a boje. V Doneckej a Luhanskej oblasti sa nepriateľ snaží postupovať, zatiaľ čo v Záporožskej a Chersonskej oblasti sa bráni.

4. Rusi naďalej znášajú straty. Miestne nemocnice v okrese Ščasťa v Luhanskej oblasti sú pre veľký počet zranených preťažené. Nepriateľ je nútený lekársky evakuovať zranených vojakov do Luhanska.

 

16:50 – V Saratove dobrovoľníka v uniforme nevpustili do baru: povedali mu, že podľa pravidiel podniku tam nemôže vstúpiť nikto v uniforme (okrem policajnej).

Poslanec Štátnej dumy z tohto regiónu Nikolaj Pankov už povedal, že sa obráti na Rospotrebnadzor a orgány činné v trestnom konaní. Predseda regionálnej dumy žiadal ospravedlnenie od zamestnancov baru.

 

16:45 – Ruská federácia vytvorila skutočný “vzdušný most” do Číny, uviedla ukrajinská vojenská a analytická publikácia Defence Express.

Reklama

Odborníci poukazujú na to, že služby sledovania letov zaznamenávajú nepretržité lety ťažkého nákladného lietadla An-124 Ruslan ruskej spoločnosti Volga-Dnepr do Číny. Ruské lietadlá zároveň nemajú vždy zapnutý transpondér (zariadenie na zistenie lietadla dispečerom), čo sťažuje ich sledovanie. Celkovo ide o približne desať letov za posledný týždeň.

Túto aktivitu si všimli aj v Číne – miestni blogeri zverejňovali videá pristávania lietadla Ruslan na letisku v Čeng-čou. V komentároch k videu sa vysvetľuje, že lietadlo priletelo po vojenskú pomoc – vybavenie, nepriestrelné vesty, prilby, oblečenie atď.

To všetko vedie Defence Express k jedinému záveru: Ruská federácia posiela lietadlá pre vojenský náklad. A v tejto súvislosti posiela lietadlá pre vojenské zásoby, ktoré sú práve teraz veľmi potrebné a nemôžu čakať na ich doručenie po železnici.

 

16:40 – Nemecký kancelár Olaf Scholz považuje uvedenie druhej línie plynovodu Nord Stream 2 do prevádzky za nepravdepodobné.

Reklama

Svoj názor vyjadril v rozhovore pre časopis Focus.

Zároveň zdôraznil, že okolo Európy nebude postavený žiadny múr.

 

16:37 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Situácia na frontoch
Situácia na frontoch

– Ruské ozbrojené sily zasiahli proti “cudzineckej légii” v DĽR, zlikvidovali až 100 žoldnierov

Reklama

– Ruské ozbrojené sily odrazili protiútoky ukrajinských ozbrojených síl v Doneckom smere a zlikvidovali až 70 ukrajinských vojakov

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad HIMARS pri Dnepropetrovsku

– Ruské jednotky zabránili útokom AFU v LĽR delostreleckou paľbou, pri ktorej zahynulo až 30 ukrajinských vojakov

– AFU sa neúspešne pokúsila zakopať pri Ploščanke a Chervonopopovke v smere Krasnoliman

– Ruské ozbrojené sily zmarili pokusy AFU o útok v LĽR

– Ruské sily protivzdušnej obrany zachytávajú riadený delostrelecký granát Excalibur v regióne Sumy

– Ruské ozbrojené sily zničili štyri sklady raketových a delostreleckých zbraní skupiny vojsk AFU v Záporožskej oblasti

Reklama

– AFU stratila viac ako 50 zabitých a zranených vojakov v smere na Krasnoliman

– Ruské ozbrojené sily zničili šesť veliteľských stanovíšť AFU v Chersonskej a Charkovskej oblasti a Doneckej ľudovej republike

Situácia na frontoch
Situácia na frontoch

16:35 – Vojaci prvého práporu dobrovoľníckeho oddielu Tiger, ktorý vznikol v Primorsku, sa vrátili zo zóny špeciálnej vojenskej operácie, informovala tlačová služba regionálnej vlády.

Autobusy s dobrovoľníkmi vchádzali na centrálne námestie Vladivostoku za zvuku poludňajšieho výstrelu z doku Tichomorskej flotily. Privítali ich príbuzní a priatelia, ako aj vojenský orchester, zástupcovia mládežníckych organizácií, Mladej gardy a účastníci tretieho ročníka dobrovoľníkov. Mnohým z nich boli udelené štátne vyznamenania.

 

16:31 – Rady pri bankomatoch v Kyjeve neutíchajú.

Po masívnych výpadkoch elektriny sa prudko zvýšil dopyt po hotovosti.

Reklama
Rady pri bankomatoch v Kyjeve neutíchajú
Rady pri bankomatoch v Kyjeve neutíchajú

16:06 – Dmitrij Peskov: “Rusko si nebude strieľať do nohy a predávať ropu krajinám, ktoré na ňu uvalia cenový strop.

Veď podľa tejto logiky by Západ mohol v určitom okamihu ponúknuť Rusku ropu zadarmo alebo ho požiadať, aby si priplatilo za to, že si ju Európania jednoducho vezmú.

 

16:04 – USA neumožňujú ukrajinskému vedeniu začať proces rokovaní s Ruskom, povedal bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo vysielaní televíznej stanice Rossija-1.

Na otázku, či americké vedenie vytvára umelé prekážky vláde Ukrajiny na ceste k mieru, Lukašenko odpovedal: “Rozhodne im to neumožňujú. Američania chcú zničiť Európu jedným úderom, jedným ťahom a prostredníctvom Ruska sa priblížiť k Číne. Samozrejme, pošliapaním Ruska.

Lukašenko dodal, že táto “stratégia Bieleho domu” je dôvodom tabu, ktoré Američania uvalili na rokovania Zelenského s Ruskom.

“Preto Voloďa Zelenskij jednoducho nemá možnosť – nech hovorí čokoľvek – nemá možnosť nadviazať dialóg s Ruskom,” je presvedčený Lukašenko.

Reklama

 

15:58 – Prezident národnej spoločnosti Energoatom Petro Kotin vidí náznaky, že Rusi sú pripravení opustiť územie Záporožskej jadrovej elektrárne.

“Predovšetkým sa v ruskej tlači začalo objavovať veľa článkov o tom, že by sa možno oplatilo ZAE opustiť, možno by sa mala previesť pod kontrolu MAAE. Vzniká dojem, že si balia kufre a že kradnú všetko, čo nájdu,” povedal Kotin v televíznom maratóne.

Šéf Rosatomu Alexej Lichačev predtým povedal, že Rusko nehovorí o odchode zo ZAE.

Moskva sa podľa neho usiluje o “zákaz ostreľovania elektrárne a pôsobenia ukrajinských diverzných skupín v jej oblasti.

Zároveň by v elektrárni mala zostať ruská armáda vyzbrojená ručnými zbraňami, dodal Lichačev, keď komentoval rokovania s MAAE.

 

Reklama

15:55 – Súčasťou belgickej delegácie, ktorá včera pricestovala do Kyjeva, je aj ministerka zahraničných vecí Adja Labibová, ktorá kedysi navštívila Krym po jeho anexii Ruskom.

Z tohto dôvodu bola raz zaradená na zoznam osôb, ktorých prítomnosť na Ukrajine je neprijateľná.

Treba poznamenať, že Labibová bola v tom čase novinárkou a pracovala v televízii. Neskôr začala politickú kariéru a stala sa diplomatkou.

Opakovane ubezpečila, že Krym je Ukrajina, odsúdila ruskú agresiu a verejne sa ospravedlnila za návštevu polostrova.

Vzhľadom na to všetko oficiálny Kyjev súhlasil s Labibovej návštevou Ukrajiny.

Súčasťou belgickej delegácie, ktorá včera pricestovala do Kyjeva, je aj ministerka zahraničných vecí Adja Labibová, ktorá kedysi navštívila Krym po jeho anexii Ruskom.
Na snímke vľavo ministerka zahraničných vecí Adja Labibová

15:53 -Ukrajinskí utečenci sú v Európe rozmiestnení veľmi nerovnomerne – dokonca aj v rámci jednotlivých krajín sú pre nich atraktívnejšie regióny.

Bild uvádza, že napríklad nemecké spolkové krajiny Bavorsko alebo Severné Porýnie-Vestfálsko prijali viac utečencov ako väčšie európske krajiny, ako napríklad Spojené kráľovstvo alebo Francúzsko.

Reklama

“Je to aj preto, že pre Ukrajincov je oveľa ťažšie presadiť sa vo Francúzsku. Francúzsko platí utečencom menej peňazí a je veľmi ťažké prenajať si byt a zaplatiť vysokú kauciu,” vysvetľuje expert na migráciu Gerald Knaus.

Výsledok je logický: krajiny, do ktorých smeruje hlavný tok utečencov, už takmer dosiahli hranicu ubytovacej kapacity.

Podľa Knausa, keby Francúzsko, Taliansko alebo Španielsko prijali toľko Ukrajincov ako Česká republika, “situácia by bola úplne iná”. Teraz sa to ešte zhoršuje, pretože je takmer isté, že prílev utečencov sa v dôsledku úderov na ukrajinskú infraštruktúru ešte zvýši.

 

15:51 – Ukrajinský systém protivzdušnej obrany potrebuje naliehavo posilniť, aby odolal ruským útokom.

Reklama

Hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat to povedal počas televízneho maratónu.

Uviedol, že Rusko už na ukrajinské ciele vypálilo viac ako 4 000 rakiet. A to neberieme do úvahy jednoduchšie modely, ako sú S-300, MLRS a pravdepodobne aj X-58 a X-59.

“Hovoríme o tisícoch rakiet a je jasné, že sme na ne minuli veľa munície. Je však dobré, že máme priateľov, ktorí nám poskytujú obranné systémy, najmä Slovensko nám poskytlo jeden C300,” povedal Ignat.

Zdôraznil tiež, že nepriateľ využíva bezpilotné lietadlá, pomerne lacnú zbraň, ktorej cieľom je vyčerpať protivzdušnú obranu.

“Sú tu dva body – tieto drony rozptyľujú pozornosť, pretože lietajú v komplexe s raketami X-101, Kalibr, druhý bod je, že na tieto bezpilotné lietadlá treba míňať protilietadlové rakety, pretože je to najúčinnejší nástroj. Pretože práve oni majú radar a dokážu ich odhaliť v tme,” vysvetlil Ignat.

 

15:49 – Ukrajina zažila svoj prvý výpadok elektrickej energie. A nie je isté, že bude posledný.

Šéf frakcie Sluha ľudu David Arachamija v televíznom maratóne povedal, že Rusi môžu budúci týždeň opäť masívne zasiahnuť do energetického systému a môže dôjsť k novému výpadku elektriny.

Zároveň vyzval Ukrajincov, aby sa pripravili na masívne výpadky dodávok elektriny, tepla a vody. “Je potrebné pripraviť si jedlo vopred na dlhšie obdobie,” povedal Arachamija.

Odborníci radia, čo všetko treba mať v zásobách pre prípad výpadku prúdu – zápalkami a sviečkami počnúc a powerbankami a suchými prídelmi končiac.

Treba poznamenať, že prax prvého výpadku ukázala, že počas výpadku môže byť zatvorených mnoho obchodov, čo znamená, že by mohol byť nedostatok potravín, najmä chleba. Tentoraz boli mimo prevádzky aj niektoré čerpacie stanice a niektoré z nich nefungovali. Nie je vylúčené, že sa podobná situácia môže opakovať.

Ľudia už nakupujú základné potreby. To umožňuje obchodníkom zvyšovať ceny “tovaru kvôli výpadkom”.

 

11:18 – V Kyjeve sa dnes očakáva sneženie, varuje starosta Vitalij Kličko. Od skorého rána sneží.

Starosta žiada majiteľov áut, aby v takomto počasí nejazdili bez osobitnej potreby. A ak áno, neparkujte na okraji cesty, aby ste nebránili práci techniky na odstraňovanie snehu.

Reklama

 

11:15 – Britská vojenská rozviedka vo svojej najnovšej správe analyzuje situáciu v okolí Ugledaru a Pavlovky (Donecká oblasť).

V posledných týždňoch tu neustále prebiehali ťažké boje, ktoré však neviedli k žiadnym významným zmenám na frontovej línii. Obe strany tu sústredili vážne sily.

Pre Rusko je táto oblasť naďalej zásadne dôležitá ako predmostie pre prípadnú ďalšiu ofenzívu s prístupom k hraniciam Doneckej oblasti, čo Kremeľ avizoval už dávnejšie. Zatiaľ sa však nezdá, že by tu Rusko disponovalo silami schopnými zabezpečiť takúto úlohu, konštatujú britskí analytici.

 

10:28 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg priznal, že podpora Ukrajiny v súčasnom konflikte je pre západné krajiny nákladná, ale uviedol, že pomoc Kyjevu by sa mala “zachovať a zvýšiť”.

Tento názor vyjadril v rozhovore pre nemecké noviny Welt am Sonntag.

“Rastúce účty za potraviny a energie znamenajú pre mnohé domácnosti v Európe ťažké časy,” povedal Stoltenberg.

Napriek tomu dodal, že podpora Kyjevu musí pokračovať. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie v tejto súvislosti ocenil dodávky zbraní na Ukrajinu zo strany Berlína. “Rozhodujúca je rozhodná podpora Nemecka,” tvrdí Stoltenberg.

Železnica v Krivom Rohu na dlhý čas zastavila prevádzku. Oznámil to šéf miestnej vojenskej správy Jevgenij Sitničenko.

Predtým sa objavili správy o zasiahnutí dopravného zariadenia v meste po nálete.

 

10:09 – Deficit kapacity ukrajinského energetického systému je 20 %, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

Včera to bolo 25 %. Predvčerom to bolo 30 percent.

Treba pripomenúť, že predtým sa v niektorých regiónoch pri desaťpercentnom deficite používali núdzové odstávky.

Reklama

Od dnešného rána sa opäť začali v Kyjeve.

 

10:07 – Arachamija zopakoval, že budúci týždeň môže byť veľmi náročný.

Uviedol to včera v telemaratóne a dnes na svojom telegrame.

Šéf frakcie Sluha ľudu opäť varuje, že Rusi plánujú ďalšie teroristické útoky na energetické zariadenia.

“Záchranné služby a úrady pracujú na rôznych scenároch. Uskutočnilo sa mnoho cvičení, precvičili sa činnosti v oblasti energetiky a kritickej infraštruktúry, každý vie, čo má robiť. Pripravujeme sa,” povedal Arachamija.

Zároveň vyzýva občanov, aby sa starali aj o seba a svojich blízkych. “Urobte si zásoby vody, skladovateľných potravín, nabite telefóny a powerbanky, zistite, kde je najbližší “bod nezlomnostii,” píše Arachamija.

 

10:05 – Len 50 percent spotrebiteľov vo Ľvovskej oblasti môže súčasne používať elektrinu a vodu, uviedol gubernátor Maksim Kozickij.

“Nedochádza k prerušeniu dodávok tepla. V našom regióne je 718 obcí bez elektriny a 314 obcí je bez elektriny čiastočne,” napísal Kozickij.

Podľa neho je v súčasnosti možné zásobovať svetlom, vodou a teplom každý dom v našom regióne, ale ukrajinský energetický systém na to nemá dostatok energie.

“Je to dôsledok masívneho raketového úderu, ktorý nepriateľ spustil 23. novembra po celej krajine,” vysvetľuje Kozickij.

 

10:03 – Dodávky elektriny v Kyjeve dlho nevydržali. Od 10.30 h začala mestská vojenská správa v Kyjeve opäť prerušovať dodávku elektrickej energie, informovala mestská správa.

Dôvodom je zvýšenie zaťaženia energetického systému.

Reklama

Dnes ráno KGVA uviedla, že všetci obyvatelia Kyjeva sú už zásobovaní elektrickou energiou a neplatia žiadne výpadky.

 

9:50 – Boj o Artemovsk (Bachmut) – Kurdjumovka

Včera sa objavila informácia o obsadení veľmi dôležitej dediny Kurdjumovka (dominantná výšina nad terénom) ruskými jednotkami.

Bohužiaľ, zdroje, ktoré túto informáciu priniesli sa príliš ponáhľali. Podľa informácii ruského vojenského analytika Jurija Podoljaku Rusi od včerajšieho večera dostali pod kontrolu najviac polovicu tejto osady. Dynamika je však pozitívna, podobne ako v susedných osadách Ozarianovka a Zelenopolje.

Teraz je každému jasné, že ruské jednotky vrážajú klin medzi Artemovsk a Toreck a polkruh okolo Torecka sa bude zužovať a môžeme očakávať ďalšie útoky na toto mesto (ako aj na Soledar).

A najzaujímavejšie a najdôležitejšie bude, či tu Zelenskyj pomôže svojej armáde rezervami alebo nie. Kyjev tu zatiaľ nemá žiadne zvláštne rezervy (rovnako ako pri Avdejevke-Donecku, kde Rusi tiež citeľne tlačia). Väčšinou sa ukrajinské jednotky z okolia Chersonu sústreďujú na východ od Charkova, kde môžeme očakávať nový pokus o ofenzívu zo strany AFU.

 

9:20 – Pod zámienkou ostreľovania raketami predávajú energiu do zahraničia – bývalý ukrajinský minister pre bývanie a komunálne služby vyťahuje Bankovú na svetlo

Oleksij Kučerenko v niekoľkých vetách vysvetlil, že kyjevská junta využíva raketové útoky na Rusko ako zástierku na predaj elektriny tretím krajinám.

Bývalý minister píše, že raketové útoky na infraštruktúru by nemali mať také rozsiahle následky. Dokonca naznačuje, že Zelenskyj a jeho gang jednoducho kradnú elektrinu a predávajú ju do zahraničia.

 

9:13 – Ruské letecké a kozmické sily použili ODAB-500 (objemová detonačná bomba) pri obci Spornoje.

8:47 – Rusko začalo útočiť na dopravnú infraštruktúru.

Prílety rakiet do rôznych regiónov Ukrajiny boli zaznamenané od včera.

Dnes sa uskutočnil raketový útok na Krivý Roh. Miestne orgány to už potvrdili.

“Vážne sú poškodené zariadenia dopravnej infraštruktúry dvoma raketami”.

 

8:43 – Pozičné zmeny na fronte za posledný deň:

Objavili sa informácie o dobytí obce Opytnoje ruskými jednotkami. Je to obec, ktorá z juhu susedí s Arťomovskom.

Ozbrojené sily Ukrajiny vyhlasujú, že obec Dibrova, západne od Kremennej, sa dostala pod ich kontrolu

Pozičné zmeny na fronte za posledný deň
Pozičné zmeny na fronte za posledný deň

8:41 – Špecialisti Centra pokročilých zbraní pri 46. ústrednom výskumnom ústave ruského ministerstva obrany vyvíjajú koncepciu nadrozmerného vozidla na prepravu osôb a nákladu v bojovej zóne.

Podľa neho myšlienka nadreliéfnej lietajúcej platformy spočíva v tom, že nepôjde o kompletný letecký komplex, ktorý je drahý a obsluhujú ho vysokokvalifikovaní leteckí technici, ale vytvorí sa platforma, ktorá sa bude vznášať nad povrchom a pohybovať sa po teréne pomocou prúdových motorov. Medzi technické požiadavky patrí jednoduchá údržba a udržiavateľnosť.

Ako spresnil účastník rozhovoru, prototyp uvedenej platformy sa má objaviť po roku 2025.

 

8:39 – Dve tretiny členských štátov NATO vyčerpali svoje možnosti dodávať zbrane Ukrajine, uviedol denník The New York Times.

Podľa Severoatlantickej aliancie sú zásoby 20 z 30 krajín NATO “takmer na nule”, ale zvyšných 10 členov aliancie si zachovalo schopnosť pokračovať v dodávkach zbraní. Medzi tieto krajiny patrí Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Holandsko.

Podľa novín sú Poľsko a pobaltské štáty v mimoriadne zložitej situácii, pokiaľ ide o dodávky zbraní. Podľa jej informácií členské štáty NATO dodali Ukrajine zbrane v hodnote 40 miliárd dolárov, čo je porovnateľné s ročným vojenským rozpočtom Francúzska.

 

Reklama

8:35 – Kľúčové zo zistení Amerického inštitútu pre štúdium vojny:

  • V nadchádzajúcich týždňoch sa celkové tempo operácií na Ukrajine pravdepodobne zrýchli, pretože pôda v mieste operácie zamrzne.
  • Ruské sily pokračovali v obranných operáciách na línii Svjatov-Kreminna.
  • Ruské ozbrojené sily pokračovali v ofenzívach pri Artemovsku a Avdejevke.
  • Ruské sily pokračovali vo výstavbe opevnení vo východnej časti Chersonskej oblasti.

 

8:32 – V Kyjeve boli takmer úplne obnovené dodávky elektriny, vody, tepla a komunikácie, uviedla mestská vojenská správa.

Opravy elektrickej siete sú v záverečnej fáze.

“Od dnešného rána má väčšina obyvateľov mesta nielen prúd, a to dokonca bez núdzových či stabilizačných výpadkov,” uviedli úrady.

 

8:30 – Hlavné body Zelenského večerného videoposolstva.

1. V 14 regiónoch Ukrajiny a v Kyjeve pokračujú obmedzenia dodávok elektirny pre viac ako 100 000 predplatiteľov v každom regióne. Toto číslo sa môže zvýšiť počas večernej špičky.

2. V Kyjeve sa konal prvý medzinárodný samit o potravinovej bezpečnosti za účasti viac ako 20 krajín. Zelenskyj tvrdí, že podujatie bolo zámerne načasované tak, aby sa zhodovalo s ukrajinskou spomienkou na obete Hladomoru. Oficiálne sa tam začala nová iniciatíva Zrno z Ukrajiny, na ktorú bolo darovaných približne 150 miliónov dolárov.

3. Zelenskyj sa stretol s belgickým premiérom, s ktorým podpísali vyhlásenie o podpore Bruselu plnému členstvu Ukrajiny v EÚ a NATO.

4. V Kyjeve sa uskutočnilo aj stretnutie Lublinského trojuholníka (Ukrajina, Poľsko a Litva) na úrovni predsedov vlád. Podpísali spoločné vyhlásenie o ďalšej podpore Ukrajiny.

8:23 – Z 530 vykurovacích centier v Kyjeve, ktoré skontrolovali poslanci ľudovej služby, bolo 20 percent zatvorených, uviedol David Arahamija.

“Úprimne povedané, ako zástupca úradov sa hanbím, aj keď by som sa za to nemal hanbiť ja, ale kyjevské mestské úrady. Hanbím sa, pretože 20 % týchto “bodov nezničiteľnosti” je vo veľkej miere zatvorených… Niekde sú tri generátory, ale nie sú pripojené, niekde nie je ani jeden generátor, niekde nie je internet, niekde nie je voda”, – povedal Arachamia v priamom prenose telemaratónu.

Problém sa plánuje riešiť okrem iného aj za účasti podnikov a dobrovoľníkov.

“Určite budeme tlačiť a spolupracovať s vedením mesta, aby sme všetky tieto logistické problémy vyriešili do dvoch alebo troch dní,” povedal šéf frakcie Sluha ľudu.

 

8:21 – Arestovyč uviedol, že “niektoré akcie ukrajinských jednotiek zmarili nádej na dobytie Ugledaru”.

Aspoň v tejto fáze.

“Ale myslím si, že aj celkovo,” povedal Arestovič na kanáli Marka Fejgina.

Aktívna činnosť pokračuje na prednom úseku od Marinky po Bakchmut a Soledar. Zvlášť silné útoky ruských jednotiek prebiehajú smerom na juhozápad od Gorlovky. Ruská federácia tam sústredila kádre, PMC a mobilizované jednotky.

Týmto spôsobom sa pokúsia prerušiť diaľnicu Konstantinovka – Avdejevka, povedal poradca OP.

 

8:19 – Nemecký kancelár Scholz povedal, že je čoraz jasnejšie, “že Rusko nielenže túto vojnu nesmie vyhrať, ale ju ani nevyhrá”.

V prejave na straníckej konferencii SPD zopakoval tézu, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu “tak dlho, ako to bude potrebné”.

 

Reklama

8:17 – Prví evakuovaní z Chersonskej oblasti začali prichádzať do západných regiónov.

Na snímke obyvatelia Chersonu na železničnej stanici v Chmeľnickom.

Evakuáciu z oslobodených území oznámilo včera ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu. Nasledovalo zintenzívnenie ostreľovania pravého brehu Dnepra.

Súčasne prebieha evakuácia ľavého brehu, ktorý kontrolujú Rusi – táto časť regiónu je tiež ostreľovaná.

Na snímke obyvatelia Chersonu na železničnej stanici v Chmeľnickom.
Na snímke obyvatelia Chersonu na železničnej stanici v Chmeľnickom

8:15 -Najdôležitejšie informácie z dnešnej rannej správy generálneho štábu AFU:

1. Rusi pokračujú v preskupovaní jednotiek s cieľom posilniť jednotky na smeroch Liman, Avdejevka a Novopavlovka.

2. Útoky nepriateľa sú odrazené v oblastiach Stelmachovka v Luhanskej oblasti a Belogorovka, Marinka, Verchnekamenskoe a Spornoje v Doneckej oblasti.

3. oproti predchádzajúcim správam nastala zmena: na kupjanskom smere začal nepriateľ útočiť, zatiaľ čo predtým tu bol v defenzíve. Rusi zatiaľ pokračujú v obrane smerom na Limansk.

Rusi postupujú smerom na Bachmut a Avdejevskom smere a bránia sa smerom na Záporožie a pri Ugledare.

V Krivorožskom a Chersonskom smere ostreľujú osady na pravom brehu Dnepra: Republikanec, Pridniprovskoe, Antonovka v Chersonskej oblasti a samotný Cherson.

4. Rusko a dobyté územia Ukrajiny sa pripravujú na ďalšiu vlnu skrytej mobilizácie od 10. decembra.

 

8:08 – V Krivom Rohu bolo počuť výbuchy.

Predtým bol v regióne, ako aj v susedných regiónoch vyhlásený letecký poplach.

Telegramové kanály Krivého Rohu hlásia štyri výbuchy počas leteckého poplachu. Údajne došlo k náletu. Úrady túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

Regionálne úrady potvrdili raketový útok na Krivý Roh. Vážne poškodenie zariadenia dopravnej infraštruktúry dvoma raketami.

Telegramové kanály Krivého Rohu hlásia štyri výbuchy počas leteckého poplachu
Telegramové kanály Krivého Rohu hlásia štyri výbuchy počas leteckého poplachu

8:05 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že v 15 regiónoch Ukrajiny vrátane Kyjeva pretrvávajú obmedzenia dodávok elektrickej energie.

Zelenskyj uviedol, že energetici pokračujú v obnove energetického systému. Podľa neho sa objavili ďalšie možnosti výroby a dodávky elektrickej energie. “Bohužiaľ to však stále nestačí na to, aby boli dodávky úplne stabilné. Ak sa spotreba zvýši vo večerných hodinách, počet výpadkov sa môže zvýšiť. To opäť ukazuje, aké dôležité je v súčasnosti šetriť energiou a racionálne ju spotrebúvať,” dodal.

 

8:01 – Silné údery a záchrana životov vojakov odlišujú taktiku ruskej armády od taktiky AFU.

“Rozdiel spočíva v tom, že Ruská federácia počas ofenzívy hlboko zasahuje nepriateľa delostrelectvom a letectvom. Blokuje prístupy záloh, likviduje opevnené zóny, ničí všetko, čo sa dá zničiť delostreleckou paľbou. Až po opakovaných delostreleckých a leteckých úderoch a keď je nepriateľ úplne porazený, prichádza úloha pechoty jednoducho vyčistiť územie,” povedal Konstantin Sivkov, zástupca predsedu Ruskej akadémie raketových a delostreleckých vied.

Ukrajinské ozbrojené sily sa správajú úplne inak. “Po malom delostreleckom útoku okamžite vrhajú do boja jednotky v očakávaní, že preniknú medzi naše mobilné obranné oporné body. A spoliehajú sa na akcie malých mobilných skupín, ktoré potom prenikajú z tyla a spredu a snažia sa zničiť pevnosti. V dôsledku toho utrpia obrovské straty. To znamená, že naši využívajú veľkú palebnú silu, zatiaľ čo nepriateľ sa snaží konať na úkor živej sily,” vysvetlil vojenský expert.

 

6:50 – Polícia v Astane potlačila nepovolené zhromaždenie.

Ministerstvo vnútra Kazachstanu informovalo, že istý podnikateľ zorganizoval v nočnom klube podujatie pre mladých ľudí, na ktoré prišlo približne 300 mladých ľudí.

Reklama

Podľa polície ich organizátor povzbudzoval k nelegálnemu pochodu a došlo k porušeniu verejného poriadku.

Vojenská operácia, 26. novembra 2022
Vojenská operácia, 26. novembra 2022

6:44 – Vojenská operácia, 26. novembra 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany informovalo o odrazených útokoch nepriateľa na viacerých smeroch, pričom celkové straty ukrajinskej armády dosiahli približne 180

– V Záporožskej oblasti bol zničený sklad munície HIMARS, tvrdí ruské ministerstvo obrany

– Ukrajinský ľud bude oslobodený od neonacistických vládcov, tvrdí Lavrov

– Ruský minister zahraničných vecí tvrdí, že línia Kyjeva “zabrať” Krym zlyhá

– Ruské ministerstvo obrany informovalo o návrate deviatich ruských vojakov zo zajatia

– Denník New York Times uviedol, že delostrelectvo, ktoré USA a ich spojenci dodávajú na Ukrajinu, sa neustále kazí alebo poškodzuje, čo sa stáva problémom pre Pentagón

– Rusko na nadchádzajúcej medzinárodnej konferencii o biologických zbraniach upozorní na skutočný účel výskumných programov Pentagónu v oblasti biologických zbraní, a to aj na Ukrajine, uviedol šéf síl RCDS

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali