To najdôležitejšie z Ukrajiny – Vyjadrenia Putina a Šojgu sú výstrahou

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Vyjadrenia Putina a Šojgu sú výstrahou

Bratislava 26. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

Aktualizované 26. februára 2023 19:45

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

19:35 – Štátny pohraničný výbor Bieloruska poprel správy o údajnej prestrelke na ukrajinskej hranici z 25. februára.

“Informácie, ktoré šíria extrémisti, nemajú nič spoločné so skutočnosťou. Nedošlo k žiadnym incidentom s použitím zbraní, pohraničníci neotvorili paľbu,” uvádza sa vo vyhlásení.

Reklama

 

19:30 – Premiér Denys Šmygaľ v rozhovore pre časopis Focus uviedol, že zmrazenie konfliktu na Ukrajine nemožno považovať za možnosť, ako zabrániť stratám na životoch.

Šmygaľ tiež vylúčil možnosť zmierenia Ukrajiny a Ruska “v najbližších 100 rokoch”.

 

18:15 – Zelenského večerný príhovor:

Reklama

“Podpísal som tri dekréty na vykonanie rozhodnutí Rady pre národnú bezpečnosť a obranu. Voči Rusom, ktorí sa podieľajú na únosoch ukrajinských detí. Proti predstaviteľom ruského športového sektora, ktorí sa snažia dať šport do služieb agresie. A proti tým, ktorí pomáhajú udržiavať v Rusku žoldnierske štruktúry pre vojnu proti Ukrajine,” povedal Zelenskyj.

 

18:10 – Saudskoarabský minister zahraničných vecí princ Faisal bin Farhan Al Saud sa na tlačovej konferencii po svojej návšteve Kyjeva vyjadril k vojne na Ukrajine.

“Saudskoarabské kráľovstvo by chcelo urobiť všetko pre to, aby sa znížila intenzita nepriateľských akcií. Ako viete, každá vojna sa končí dialógom za rokovacím stolom. Ale samozrejme, všetko musí prebiehať pri rešpektovaní medzinárodného práva.”

Povedal tiež, že Rijád sa “oboznámil s mierovými iniciatívami prezidenta Zelenského a dúfame, že sa stanú základom mierového urovnania”.

Reklama

“Budeme naďalej spolupracovať s našimi ukrajinskými priateľmi na zastavení vojny, pretože sa netýka len Ukrajiny, ale celého sveta,” uzavrel princ.

 

17:50 – Najdôležitejšie informácie z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu

Počas dňa sa neuskutočnili žiadne odpaly rakiet. Nepriateľ uskutočnil 11 leteckých útokov a 17 raketových štartov. Pri obci Popovka v Sumskej oblasti bol použitý bojový dron.

Na Kupjanskom a Limanskom smere nepriateľ útočil pri osadách Masjutovka, Nevskij, Serebrijanskij lesnyj, Belogorovka, Torskij, Razdolovka a Fedorovka.

Na Bachmutskom smere – pri osadách Vasjukivka, Zalizňanskij, Dubovo-Vasiljevka, Bachmut, Bohdanivka, Ivanivskij a Stupoček. V smere na Avdijevku a Šachtar – pri Kamjanke, Avdijevke, Vodjane, Nevelskom, Krasnogorovke, Marinke a Ugledare.

Nepriateľ aktívne využíva operačné a armádne letectvo v oblasti Kamjanky, Avdejevky a Marinky.

Ukrajinské letectvo uskutočnilo štyri cielené údery na miesta, kde sa sústreďuje nepriateľská živá sila a technika.

 

17:45 – Vedúci prezidentskej kancelárie Jermak sa tiež rozprával medzi štyrmi očami s navštíveným saudskoarabským princom.

Reklama

Uviedol, že medzi krajinami sa začalo “zbližovanie pozícií”, a naznačil, že jedným z dôvodov je používanie iránskych bezpilotných lietadiel Ruskom.

“Chcel by som pripomenúť, že Ukrajina a Saudská Arábia majú spoločné výzvy a skúsenosti s ich riešením. Hovoríme o iránskych bezpilotných lietadlách, ktoré boli dodané určitým ‘povstalcom’ a uskutočnili útoky na saudskoarabské ropné zariadenia,” napísal Jermak.

Samotný vysokopostavený hosť takéto paralely nevytýčil. Je známe, že Rijád udržiava s Ruskom bezkonfliktné vzťahy a odmietol zaviesť sankcie voči Moskve. Saudská Arábia zároveň prednedávnom podporila protiruskú rezolúciu Valného zhromaždenia OSN.

Dnes Ukrajina a Saudská Arábia podpísali dokumenty o poskytnutí balíka pomoci Kyjevu vo výške 400 miliónov dolárov – humanitárnej pomoci v hodnote 100 miliónov dolárov a ropných produktov v hodnote 300 miliónov dolárov.

 

Reklama

17:00 – Bulharsko obnoví výrobu sovietskych nábojov špeciálne pre ukrajinské ozbrojené sily, uviedol denník The New York Times.

Publikácia spresňuje, že sa budú vyrábať v továrni na výrobu nábojov v meste Kostenci, ktorá začne fungovať po 35 rokoch odstávky. Je súčasťou štátneho holdingu TEREMT. Bude vyrábať 122 mm náboje výlučne pre ukrajinské ozbrojené sily.

Publikácia uvádza, že tento podnik má pomerne nízku úroveň technológie výroby a “práca v závode má smrteľné riziko ohrozenia života”.

 

16:40 – Mariupol, ktorý bol pred vojnou jedným z najväčších priemyselných centier Ukrajiny, sa počas bojov o mesto zmenil na trosky.

Reklama

Zahynulo mnoho tisíc civilistov (presný počet stále nie je známy) a zničených bolo až 90 % obytných budov.

Boje o Mariupol sa skončili v máji minulého roka, keď mesto obsadilo Rusko a ukrajinská posádka brániaca sa v Azovstale sa dostala do zajatia.

Tesne potom Rusi vyhlásili, že čoskoro začnú s obnovou mesta.

 

15:00 – Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov pre denník La Repubblica uviedol, že Kyjev zatiaľ nedostal americké systémy protivzdušnej obrany Patriot.

Podľa neho sa očakáva dodanie týchto systémov SAM. Keď ich AFU dostane, plus ďalšiu výzbroj prisľúbenú západnými spojencami, situácia na bojisku na Ukrajine sa zmení. A to sa môže stať už najbližšiu jar, dúfa Reznikov.

A vyzdvihuje najmä Patriot.

Reklama

“Práve vďaka nim budeme chrániť oblohu. A na zemi budeme mať Leopardy. Požiadal som aj o nové obrnené vozidlá ako Bradley, Spartan, Mastiff. V mojom liste pre Ježiška sú, samozrejme, aj stíhačky,” povedal minister.

 

14:50 – Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov reagoval na výčitky ukrajinským orgánom, že nevarovali obyvateľstvo pred ruskou inváziou.

Podľa neho mali úrady niekoľko takýchto termínov (november, december, 15. január a pod.), takže nemohli presne predvídať budúce udalosti.

“Už po invázii sme dostali trofejnú mapu pskovských výsadkárov jednej z jednotiek, ktoré priamo mali ísť po trase na tejto mape, a boli tam dátumy, kedy boli mapy vydané. Z týchto máp sme pochopili, že sa má vydávať 20. Bol tam dátum “20.02”. Takéto karty sa vydávajú deň pred začiatkom vojny, pred aktívnym bojom. Ten bol preškrtnutý. A potom tam bol druhý dátum: 22. februára,” vysvetlil Danilov vo vysielaní telemostu.

Napriek tomu požiadal pripomenúť, že 23. februára bol v krajine vyhlásený výnimočný stav. Inými slovami, treba to chápať tak, že týmto spôsobom bolo obyvateľstvu vyslané nepriame varovanie.

 

Reklama

13:45 – Situácia na frontoch 26. februára 2023

Situácia na frontoch 26. februára 2023
Situácia na frontoch 26. februára 2023
Situácia na frontoch 26. februára 2023
Situácia na frontoch 26. februára 2023

13:00 – „Wagnerovci“ postúpili 2,5 km na juhozápad medzi Berchovskou priehradou a železničnou trasou do obce Časov Jar.

„Wagnerovci“ postúpili 2,5 km na juhozápad medzi Berchovskou priehradou a železničnou trasou do obce Časov Jar
„Wagnerovci“ postúpili 2,5 km na juhozápad medzi Berchovskou priehradou a železničnou trasou do obce Časov Jar

12:30 – Rusko bude nútené odsunúť hrozbu od svojich hraníc – ako ďaleko, bude závisieť od zbraní, ktoré západné krajiny vydajú Ukrajine. Povedal to ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Ruský prezident Vladimir Putin počas svojho vystúpenia vo Federálnom zhromaždení povedal, že Rusko bude nútené zatlačiť hrozbu ďalej od svojich hraníc, ak kyjevský režim dostane od Západu systémy dlhšieho dosahu.

 

12:05 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 100 vojakov AFU na doneckom smere

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili šesť diverzných a prieskumných skupín ukrajinských ozbrojených síl v kupjanskom smere

– Ruská armáda od začiatku špeciálnej operácie zničila viac ako 600 ukrajinských lietadiel a vrtuľníkov

– Ruské ozbrojené sily zničili až 70 ukrajinských vojakov a tri húfnice D-30 v Chersonskom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 102. brigády územnej obrany AFU pri obci Červonoje v Záporožskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily spôsobili komplexný palebný útok na AFU pri obciach Nikolskoje a Ugledar v juhodoneckom a záporožskom smere

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili vrtuľník Mi-8 a sedem bezpilotných lietadiel ukrajinských ozbrojených síl

– Ruské ozbrojené sily zničili základňu AFU na opravu výzbroje a vojenskej techniky v Doneckej ľudovej republike

Reklama

– Straty ukrajinských ozbrojených síl na Kupjanskom smere dosiahli 60 vojakov za deň

– Ukrajinské ozbrojené sily utrpeli na južnom doneckom a záporožskom smere viac ako 75 vojakov denne

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili v Krasnolimanskom smere za noc až 130 vojakov

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 68. jagerskej brigády AFU v doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili komunikačný uzol 110. mechanizovanej pešej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri Avdijivke v Donecku

 

12:00 – Čínsky veľvyslanec pri Európskej uviedol, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel by mohli Čínu navštíviť v prvej polovici roka 2023, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske štátne noviny Global Times.

Reklama

Prípravy na návštevu týchto dvoch najvyšších predstaviteľov EÚ sú v plnom prúde a očakáva sa, že čoskoro sa začnú “veľmi časté vzájomné návštevy na vysokej úrovni” medzi EÚ a Čínou, uviedol Fu v rozhovore uverejnenom v piatok.

Obe strany zaujali rozdielne postoje k rok trvajúcej vojne na Ukrajine, pričom diplomati EÚ kritizovali Čínu za to, že odmietla konflikt nazvať inváziou alebo vyzvať Rusko, aby sa z Ukrajiny stiahlo. Fu v rozhovore uviedol, že hnev EÚ na Čínu v súvislosti s Ukrajinou je “veľmi iracionálny” a že Čína nechce, aby táto otázka ovplyvnila vzťahy s blokom.

 

11:45 – O stratách ruskej armády pri Ugledare dnes informuje britská vojenská spravodajská služba.

Služba zverejňuje satelitné snímky, ktoré komentuje takto: “Snímky ukazujú koncentrované straty ruskej techniky v sektore Ugledar v Doneckej oblasti. Tieto vozidlá boli pravdepodobne súčasťou ruskej 155. námornej brigády, ktorá stála na čele nedávnych nákladných ofenzív a je považovaná za elitnú pechotu ruskej armády”.

Reklama

Podľa britskej spravodajskej služby na rozdiel od rovnako prestížnej výsadkovej pechoty nebola námorná pechota nasadená na Ukrajine ako jedna veľká jednotka. Namiesto toho boli jednotlivé jednotky pričlenené k skupinám vojsk, ktorým dominovali pozemné sily. Takto námorná pechota plnila niektoré z najťažších taktických úloh vo vojne a utrpela veľmi ťažké straty.

Snímky ukazujú koncentrované straty ruskej techniky v sektore Ugledar v Doneckej oblasti. Tieto vozidlá boli pravdepodobne súčasťou ruskej 155. námornej brigády, ktorá stála na čele nedávnych nákladných ofenzív a je považovaná za elitnú pechotu ruskej armády
Snímky ukazujú koncentrované straty ruskej techniky v sektore Ugledar v Doneckej oblasti. Tieto vozidlá boli pravdepodobne súčasťou ruskej 155. námornej brigády, ktorá stála na čele nedávnych nákladných ofenzív a je považovaná za elitnú pechotu ruskej armády

11:40 – Ukrajina by mala byť prijatá do NATO hneď po skončení vojny, ale v žiadnom prípade nie skôr. Túto myšlienku vyjadril novozvolený český prezident Petr Pavel v rozhovore pre Suspicely.

Práve vojna je v súčasnosti hlavnou prekážkou na ceste Ukrajiny do aliancie.

“Z hľadiska medzinárodného práva, len čo sa Ukrajina stane členom NATO, pričom stále prebieha konflikt, aliancia sa stane účastníkom tohto konfliktu. Možno si len predstaviť, aký masívny bude potom konflikt medzi NATO a Ruskom, pravdepodobne aj s použitím jadrových zbraní. Musíme preto počkať, kým sa vojna skončí a Ukrajina získa späť svoju suverenitu. Potom vyvstane otázka členstva v NATO,” vysvetlil Pavel.

Inak nevidí žiadne prekážky pre vstup Ukrajiny do NATO. Na to, aby sa krajina stala členom bloku, musí zdieľať spoločné hodnoty a dlhodobé záujmy s ostatnými členmi, musí mať technickú kompatibilitu a zdieľať politickú vôľu v tejto veci. Podľa Pavla si Ukrajina už “urobila domácu úlohu” v oblasti technickej kompatibility a plne spĺňa požiadavky NATO z hľadiska hodnôt a dlhodobých strategických záujmov.

 

10:36 – Španielske ministerstvo obrany uviedlo, že jeho vojaci sa nikdy nezapoja do konfliktu na Ukrajine.

Jeho šéfka Margarita Roblesová v rozhovore pre denník La Vanguardia uviedla, že španielski vojaci by zasiahli len v prípade agresie voči krajine NATO.

Ministerka obrany tiež poznamenala, že Ukrajina dostane od Madridu tanky Leopard, pričom zdôraznila, že ich účelom je “obrana, a nie agresia voči Rusku”.

Bojové vozidlá, ktoré boli v sklade viac ako desať rokov, budú zaslané do Kyjeva.

 

10:31 – Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu dodávky zbraní z členských krajín NATO na Ukrajinu označil za účasť na konflikte.

10:35 – V Chersone sú hlásené výbuchy.

 

10:30 – Riaditeľ CIA William Burns označil svoje novembrové stretnutie s riaditeľom ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergejom Naryškinom za “deprimujúce”.

Reklama

“Zo strany pána Naryškina bol veľmi vyzývavý postoj. Pocit drzosti a arogancie. Pocit, ktorý podľa mňa odzrkadľuje Putinov vlastný názor, jeho súčasné presvedčenie, že si dokáže vydobyť čas, že verí, že dokáže zomlieť Ukrajincov, že dokáže unaviť našich európskych spojencov, že politická únava si nakoniec vyberie svoju daň,” povedal Burns pre CBS.

 

10:25 – Scholz si myslí, že Čína by mala dôrazne požadovať stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny

“Podľa môjho názoru chýba jasná klauzula, ktorá by hovorila: aj ruské vojská sa musia stiahnuť. Stále platí, že nemôže existovať mier diktovaný Rusmi. Putin to musí pochopiť,” povedal nemecký kancelár.

Zdôraznil však, že v čínskom “mierovom pláne” je klauzula o nepoužití jadrových zbraní správna.

 

10:20 – Ukrajina nemá žiadne dôkazy o tom, že Čína dodáva zbrane Rusku.

V rozhovore pre Funke Mediengruppe to uviedol hovorca Hlavného riaditeľstva rozviedky Vadym Skibitskyy.

“Podľa našich informácií Rusko v súčasnosti nemá žiadne zbrane a muníciu z Číny,” povedal.

 

10:15 – Ruské jednotky obsadili 1 877 ukrajinských osád.

Oznámil to Volodymyr Zelenskyj na podujatí venovanom nemeckej solidarite s Ukrajinou.

 

9:45 – Operačné velenie Juh oficiálne reagovalo na ruské obvinenia, že Ukrajina údajne zamýšľa získať kontrolu nad územím Podnesterska.

“Najhlasnejší výkrik ‘držte zlodeja’ zaznieva od samotného zlodeja. Takže práve tu sa Rusi snažia obviniť Ukrajinu, že niekde pripravuje nejaký útok a postupuje so svojimi vojskami. Verte mi, že máme kam postupovať s našimi vojskami a máme pred sebou veľa bojovej práce,” povedala hovorkyňa Natalia Gumeňuková.

Reklama

Poznamenala, že ukrajinské hranice v blízkosti Podnesterska sú dobre opevnené, a to ešte pred 24. februárom minulého roka.

“Boli sme si vedomí, že prítomnosť vojenského kontingentu tam môže predpokladať určitú hrozbu, a to, čo sa deje teraz – jednoduchá škola geografie nám hovorí, že nemôžu očakávať žiadne posilnenie a žiadnu operáciu, výsadok… je pre nich jednoducho nereálna. Prítomnosť našich síl a kapacít zoskupenia pozdĺž hranice s Podnesterskom je absolútne adekvátna hrozbe, ktorá je hypoteticky možná z tohto smeru,” zhrnula.

 

9:00 – Ukrajinské ozbrojené sily stratili zásobovacie trasy pre svoje jednotky v smere na Artemovsk kvôli zlému počasiu, pričom jediná vhodná cesta je pod kontrolou ruských síl. Informoval o tom podplukovník vo výslužbe Andrej Maročko z Ľudových milícií LĽR.

 

8:55 – Rusko je proti tomu, aby sa nový svet budoval len v záujme jednej krajiny, v tomto prípade USA, zdôraznil Putin.

 

8:50 – Kyjev zatiaľ nezačal zachraňovať svoje jednotky v Artemovsku a sťahovať ich z mesta. Vyhlásil to Denys Pušilin, úradujúci šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

“Momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by kyjevský režim začal sťahovať svojich bojovníkov z mesta a zachraňovať svoje roztrhané jednotky,” povedal.

Ako pripomenul Pušilin, Vladimir Zelenskyj nedávno povedal, že AFU nemá v úmysle udržať Artemivsk “za každú cenu”, ale bude to robiť len dovtedy, kým to bude “rozumné”.

“Rozumné” s nepriateľom môže znamenať čokoľvek, vrátane boja “do posledného Ukrajinca”, dodal úradujúci šéf DĽR.

 

8:45 – Analýza fotografií a videozáznamov z frontu od Amerického inštitútu pre štúdium vojny.

“Wagnerovci” pravdepodobne obsadil Jagodne pri Bachmute – súdiac podľa zverejnenej fotografie žoldnierov pózujúcich pri vstupe do osady.

To znamená, že stále neexistujú zábery potvrdzujúce ruské obsadenie susednej Berchovky (ku ktorej sa Prigožin tiež hlásil).

Reklama

Zábery zverejnené 24. februára ukazujú, že ruské sily možno mierne postúpili do východného Bachmutu.

Fotografie z 25. februára naznačujú, že ruské sily mierne postúpili juhozápadne od Avdejevky a pri obci Pobeda.

ukrajina vojna
Mapa bojov

8:40 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský pripraví nový zoznam zbraní a základných vecí, ktoré Ukrajina potrebuje. Dokument posúdi skupina republikánov z amerického Kongresu, ktorí tento týždeň navštívili Kyjev pri príležitosti výročia rozmiestnenia ruských vojsk na Ukrajine.

Počas rozhovoru Zelenskyj kongresmanom povedal, že Ukrajina okrem iného potrebuje stíhačky F-16 a rakety dlhšieho doletu. Plánuje poslať úplný zoznam potrebných zbraní.

 

8:35 – Západ vyvíjal nátlak na rozvojové krajiny na pôde OSN, aby na Valnom zhromaždení OSN prijali protiruskú rezolúciu týkajúcu sa Ukrajiny, uviedol prvý zástupca stáleho zástupcu Ruska pri tejto svetovej organizácii Dmitrij Poľanskij.

 

8:30 – Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby William Burns sa domnieva, že údaje poskytnuté jeho agentúrou pomohli ukrajinským ozbrojeným silám v boji proti Rusku.

Podľa jeho slov mali spravodajské údaje údajne “pomôcť [ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému] brániť svoju krajinu”. Burns to povedal v rozhovore pre televíziu CBS.

 

8:10 – GUR ukrajinského ministerstva obrany uviedla, že ukrajinská protiofenzíva sa začne na jar.

Jej cieľom je “vraziť klin do ruského frontu na juhu – medzi Krymom a ruskou pevninou,” povedal pre Deutsche Welle zástupca šéfa ministerstva Vadym Skibitskyy.

Cieľom je “oslobodiť všetky okupované územia Ukrajiny vrátane Krymu”, povedal Skibitskyy.

Nevylúčil ani údery na sklady zbraní na ruskom území, najmä v Belgorodskej oblasti.

 

7:15 – Čína “zvažuje” poslať smrtiace zbrane Rusku a USA sme si tým “istý”, povedal riaditeľ CIA William Burns.

“Sme presvedčení, že čínske vedenie zvažuje poskytnutie smrtiaceho vybavenia. Vidíme tiež, že konečné rozhodnutie ešte nepadlo,” povedal šéf spravodajských služieb pre televíziu CBS News.

Na otázku, prečo by Čína riskovala úzke vzťahy s Amerikou a Európou kvôli vojenskej pomoci Rusku, Burns odpovedal: “To je dobrá otázka, a preto naozaj dúfam, že to neurobia.”

 

7:05 – Zhrnutie Generálneho štábu AFU z rána 26. februára. Hlavné:

– Počas dňa bolo odrazených viac ako 70 nepriateľských útokov.

Na Kupianskom a Limanskom smere nepriateľ viedol neúspešné ofenzívy pri Ploščanke, Nevskom, Kreminnej, Dibrovej, Belogorovke, Spornom, Razdolovke, Fedorovke, Vasjukovke, ako aj pri Serebrijanskom lesnom hospodárstve.

Na Bachmutskom smere Ruská federácia naďalej neúspešne útočí v blízkosti osád Orechovo-Vasiljevka, Berchovka, Jagodne, Bachmut, Ivanivske a Severnoje v Doneckej oblasti.

Na Avdijevskom a Šachťorskom smere – v oblastiach osád Nevelske, Krasnogorovka, Avdijivka, Severnoje, Vodyane, Marinka, Novomichajlovka a Ugledar. Údajne nedošlo k žiadnemu úspechu.

– Rusi posilňujú obranu Krymu, najmä budovaním opevnení. Z Čeľabinskej oblasti pricestovalo 150 brancov, ktorí vykonávajú ženijné práce.

 

7:00 – Americký vojenský veterán Andrew Peters z Marshfieldu v štáte Wisconsin zomrel 16. februára na Ukrajine, informovala CNN.

Rodičia 28-ročného Petersa uviedli, že odišiel bojovať na Ukrajinu, pretože “cítil potrebu využiť svoje bývalé bojové schopnosti, aby pomohol Ukrajincom bojovať a oslobodiť ich krajinu”.

Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo smrť Američana.

Andrew Peters
Na snímke Andrew Peters

6:40 – Podľa správy amerického ministerstva obchodu USA rozširujú vývozné obmedzenia voči Rusku.

Reklama

Obmedzenia sa vzťahujú na dodávky:

– chladničiek a klimatizácií nad 750 USD

– vysávačov so zabudovaným elektrickým motorom nad 100 USD

– tlačiarní a inteligentných telefónov nad 300 USD

– elektronické váhy nad 100 USD

– ventilátory vrátane nástenných, podlahových a strešných ventilátorov.

– Umývačky riadu, domáce mikrovlnné rúry a kávovary, elektrické hriankovače a zariadenia na nahrávanie a prehrávanie zvuku

Obmedzenia sa týkajú celkovo 276 kódov tovarov.

V marci 2022 USA zakázali dovoz približne 570 rôznych výrobkov do Ruska vrátane alkoholu, tabakových výrobkov, kozmetiky a parfumov a odevov a obuvi v hodnote nad 1 000 USD.

Zákaz dodávok všetkých uvedených výrobkov sa vzťahuje aj na Bielorusko.

 

6:35 – Ruské ministerstvo obrany a Služba zahraničnej rozviedky sú zahrnuté v sankčnom dokumente EÚ.

 

6:30 – 25. februára. Hlavné z ruského pohľadu :

– Prigožin hlási oslobodenie osady Jagodnoje severne od Artemivska

– Kyjev vyhodil do vzduchu priehradu v Artemivsku, snaží sa zabrániť postupu Vagnerových bojovníkov

– Ruské ozbrojené sily zasiahli miesta dočasného rozmiestnenia ukrajinských síl pre špeciálne operácie a námornej pechoty v Dnepropetrovskej oblasti, informovalo ruské ministerstvo obrany

– Ukrajinské sily stratili počas noci viac ako 120 vojakov v doneckom smere, približne 240 vojakov v kupjanskom a krasnolimanskom smere

– Ruské ozbrojené sily uskutočnili údery na ukrajinské jednotky v južnom doneckom a záporožskom smere, ukrajinská armáda prišla v noci o 90 ľudí, 11 kusov techniky, ako aj o dva muničné sklady

– Biden teraz vylúčil možnosť odovzdania amerických stíhačiek F-16 Ukrajincom

– Dodal, že USA nechávajú na Ukrajine, aby sa rozhodla, kde ukončí konflikt s Ruskom, a uviedol, že iniciatíva Pekingu v súvislosti s Ukrajinou je pre Rusko len prospešná

– Rada EÚ v sobotu schválila nový balík sankcií proti Rusku

– Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa vyjadrilo k vyhláseniu Bernu o konaní rozhovorov o Ukrajine: Švajčiarsko stratilo svoj neutrálny štatút a nemôže poskytnúť platformu

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Včera 12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali