To je na žalobu: Dr. Sabaka podľa Dr. Pijáka bagatelizuje vitamín D3 v liečbe Covid-19. Štec hovorí o sabotáži

To je na žalobu: Dr. Sabaka podľa Dr. Pijáka bagatelizuje vitamín D3 v liečbe Covid-19. Štec hovorí o sabotáži

Bratislava 21. októbra 2021 (HSP/Foto:Screenshot YouTube,Screenshot)

 

Bývalý výskumník SAV Miroslav Štec už od začiatku pandémie podrobne sleduje protokoly liečby Covid-19 na Slovensku a konfrontuje ich s úspešným protokolom svetových expertov Aliancie kritickej starostlivosti v prvej línii Covidu, alebo aj známym ako Marikov protokol. S nástupom tretej vlny zas bije na poplach, aby sme sa poučili z minulého roka a používali vitamín D3

Na snímke Peter Sabaka

Naše telo nevie tento vitamín vyrobiť v koži z ultrafialového slnečného žiarenia od konca septembra do konca marca, preto ho počas covidovej sezóny treba dopĺňať výživovými doplnkami. K dnešnému dňu existuje 128 odborne publikovaných štúdií, ktoré potvrdzujú dôležitosť dostatočnej hladiny vitamínu D3 v krvi v čase nakazenia variantom delta či alfa pre redukciu príznakov ochorenia a jeho ľahší priebeh. Tie však vládni odborníci ignorujú.

Reklama

Miro Štec už rok upozorňuje na to, že bežne dostupné D3 (cholekalciferol) je účinné len v prevencii, no pri liečbe pacientov s nízkou hladinou D3, ktorí ho neužívali preventívne v dostatočnom množstve, alebo ktorých hladina nie je známa, už treba nasadiť iný typ D3, zvaný kalcitriol. Aj ľudia s chorobami pečene, obličiek a nadváhou môžu mať problém metabolizovať lacný tzv. slnečný vitamín. Aj preto sa v Marikovom protokole v liečbe odporúča práve kalcitriol ako jeden z kľúčových elementov popri ďalších potrebných preparátoch.

„Ihneď po prvých príznakoch Kovidu použite ROCALTROL (obchodná značka kalcitriolu), mal by to byť jeden z úderných preparátov ambulantnej sféry. Registrácia mu u nás vypršala v roku 2018 a doteraz ani jeden z vychýrených vládnych odborníkov nepožiadal o zaregistrovanie tohto lieku, ktorý je dostupný všade v EÚ. Dá sa kúpiť vo Viedni aj bez receptu za cca 20-25 eu. Použite 0,25-0,5 mikrogramu denne aspoň po dobu 7- 10 dni od nakazenia. Rocaltrol je prvá voľba, druhou môže byť Alfakalcidol,“ apeluje Miro Štec.

Reklama

„Mortalita na Covid sa môže priblížiť nule, ak dosiahneme u každého v momente nákazy hladinu D3 rovnajúcu sa 50ng/ml,“ uvádza Štec a pripája odkaz na štúdiu v odbornom časopise. Po nasadení kalcitriolu alebo alfakalcidolu sa však „hladina D3″ nemusí zvýšiť, pretože test hladiny vitamínu D3 meria kalcifediol, a v tom prípade by musel merať kalcitriol. „No ani tu dostupnú náhradu v podobe alfakalcidolu Vám nikto oficiálne na kovid nepredpíše. Toto je sabotáž zo strany zdravotníckych autorít a z časti aj lekárskej obce.“

V neaktualizovanom protokole MZ SR z marca 2021 sa stále píše o ambulantnej liečbe Covid aj dennými dávkami nanajvýš 4 000IU vitamínu D3, aj to vraj bez dôkazu. Toto je odporúčaná dávka vo Fínsku pre zdravých občanov ako prevencia viróz a respiračných ochorení, kde nemali ani lockdown ani povinné rúška a počet obetí na Covid ako pri chrípke. Mnohé rozvojové krajiny, ktoré pre občanov urobili covid balíčky, odporúčajú pri ochorení dve jednorazové dávky 50 000iu vitamínu D3 (cholecarciferolu). Britským lekárom tmavšej pleti bola odporúčaná jednorazová dávka 100 000 IU preventívne, pretože trvá niekoľko týždňov, kým sa pretvorí do správnej formy.

Na Facebooku reagoval na upozornenia Miroslava Šteca štátom vyznamenaný miláčik médií MUDr. Peter Sabaka útokom, že Štec je dezinformátor a že na tvrdenia o kalcifediole nie sú dôkazy, hoci Štec písal o kalcitriole. Promptná reakcia prišla od MUDr. Michala Pijáka aj s dôkazmi o kalcifediole. Hoci pre také nálepkovanie by bolo možno na mieste si podať Sabaku aj súdne, je prirodzené v medicínskom diskurze predkladať fakty a objasňovať nevedomosti. Škoda len, že tých nevedomostí je u vládnych odborníkov toľko a vôbec nechcú počúvať. Radšej podporia kriminalizáciu lekárov za iný odborný názor a skúsenosť.

MUDr. Sabaka komentuje Miroslava Šteca pod jeho statusom na sociálnej sieti

Štec vysvetlil, že 7-14 dňová podporná liečba nesie minimálne riziko predávkovania kalcitriolom, to môže vzniknúť len pri dlhodobom užívaní. Americká Mayoclinic uvádza, že pri bežnom D3 by to muselo byť 30 dní o dennej dávke 60 000IU, aby sa objavili prvé príznaky predávkovania – nevoľnosti a pod. „Aj keby sa zistila hyperkalcemia, je to oveľa jednoduchšie riešiť ako vážne následky kovidu.“ Dodáva: „Ak preženiem, tak radšej hyperkalcemiu ako smrť z kovidu.“

MUDr. Piják preložil relevantné časti štúdií z angličtiny a polopatisticky, dosť zdĺhavo vysvetlil pre Sabaku a spol., prečo Miroslav Štec má pravdu. Odkázal na randomizovanú dvojito zaslepenú klinickú štúdiu, ktorej autormi je tím výskumníkov pod vedením Michaela F. Holicka, jedného z najrenomovanejších svetových odborníkov v problematike vitamínu D. Tí sa odvolávajú na predchádzajúce štúdie o kalcifediole a cholekalciferole.

Reklama
Michal Piják
Na snímke doktor Michal Piják

Piják okomentoval Sabakovo zavádzanie takto: „Nielen z tohto, ale aj z viacerých predošlých vyjadrení dr. Sabaku je zrejmé, že význam vitamínu D v prevencii a liečbe Covid-19 sa snaží bagatelizovať. Neviem, či to robí zámerne, alebo len preto, že o tejto problematike vie toho veľmi málo. Som toho názoru, že ak chce na túto tému s niekým diskutovať, namiesto zosmiešňovania a útokov ad hominem, by si mal danú problematiku dôkladnejšie preštudovať, aspoň na takej úrovni ako pán Štec.

Je tiež možné, že dr. Sabaka si počas svojej relatívne krátkej klinickej praxe doteraz neuvedomil, že v medicíne nie je nič čierne alebo biele a nepochopil, aký je význam medicíny založenej na dôkazoch (EBM), ktorou sa tak rád oháňa. V tejto súvislosti by som mu chcel pripomenúť, že absencia dôkazov nie je dôkazom ich absencie,“ odkázal mu MUDr. Piják s viac ako 40-ročnou praxou a pridal ešte odkaz na odborný článok, ktorý vysvetľuje ako čítať odborné štúdie a ich závery.

Na snímke epidemiológ Peter Sabaka

Pre tých, ktorí majú záujem pochopiť mechanizmus absorpcie vitamínu D3 v týchto dvoch rozdielnych formách (cholekalciferol a kalcifediol), vysvetlenie (TU) MUDr. Pijáka pre MUDr. Sabaku odkazuje na štúdie, že premena bežného D3 cholekalciferolu trvá niekoľko týždňov a rýchlejší účinok sa dosahuje kalcifediolom, čo sa podarilo odmerať aj zvýšením lymfocytov a zlepšením stavu kovidových pacientov.

Miroslav Štec zjednodušene vysvetľuje tretiu formu D3: „Načo podávať kalcifediol, ak môžem podať s tým istým výsledkom kalcitriol? Kalcifediol nepomôže napríklad obličkárom,“ myslí si a dodáva, ako telo spracuváva D3: „Cholekalciferol sa prerába – hydroxyluje v pečeni najprv na kalcifediol (ten je merateľný) a až potom v obličkách na kalcitriol. Ten je menej stabilný a menej koncentrovaný v krvi a preto sa meria ťažšie. Kalcitriol je však konečný metabolit.“

Je teda kľúčové, aby pri požití kalcitriolu alebo alfakalcidolu si lekár a pacient nemysleli, že to upraví hladinu D3. Dosiahne to však rýchlejší efekt v liečbe, ak by bol záujem z kruhu vládnych expertov aj vyliečiť covidových pacientov. Zvláštne vyznieva aj fakt, že dlhé roky preplácaný vitamín D3 Vigantol (hoci ide o preventívni formu cholekalciferolu) prestal byť preplácaný práve minulý rok v čase historicky najväčšej pandémie. Ľudia či očkovaní alebo nie, potrebujú investovať do svojho zdravia a konkrétne do vitamínu D3 z vlastného vrecka, hoci je vysoko účinnou prevenciou nielen hospitalizácie na covid ale aj srdcovocievnych chorôb, niektorých druhov rakovín a autoimúnnych ochorení.

Reklama

Jana Ray-Tutková

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali