Tlaku ulice neustúpim, odkázal Zeman Klausovi a daroval mu fajku

Tlaku ulice neustúpim, odkázal Zeman Klausovi a daroval mu fajku

Praha 20. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Prezident Českej republiky Miloš Zeman v stredu pogratuloval svojmu predchodcovi Václavovi Klausovi k narodeninám. Vo svojom blahoželaní ho Zeman uistil, že na rozdiel od Edvarda Beneša nemieni demonštráciám ustupovať

Na snímke Václav Klaus (vľavo) a Miloš Zeman

Zeman daroval oslávencovi fajku s venovaním, ktorú tradične dáva všetkým svojim priateľom, bez ohľadu na to, či sú fajčiari. Na stránkach Pražského hradu zverejnil aj gratuláciu, v ktorej pripomenul masové demonštrácie na Václavskom námestí v roku 1999, kedy niekdajší študentskí novembroví vodcovia podpísali výzvu Ďakujeme, odíďte!. V nej požadovali rezignáciu vtedajšieho premiéra Zemana a predsedu Poslaneckej Snemovne Klausa.

Reklama

My obaja sme vtedy povedali, ďakujeme, neodídeme, a aj sme to dodržali, uviedol Zeman. A organizátori tej demonštrácie vtedy hovorili, za rok prídeme znova. Prišli a bolo ich tam dvesto, nie dvesto tisíc, dvesto,poznamenal.

Odkázal tak na súčasné demonštrácie iniciatívy Milión chvíľok pre demokraciu, ktorá požaduje demisiu premiéra Andreja Babiša. Václav Klaus tieto demonštrácie pred pár dňami označil za pokus o český Majdan. Desia ma hlasy tých, ktorí hovoria, že to ešte nie je tak hrozné, uviedol.

Reklama

Podľa Zemana tri typy demonštrácií: užitočné, ku ktorým došlo v novembri roku 1989, úplne neužitočné, ktoré prebiehajú teraz, a škodlivé, kedy vo februári 1948 síce Edvard Beneš vyhlásil, že neustúpi tlaku ulice, ktorá demonštrovala na Václavskom námestí, ale nakoniec jej ustúpil, a čiastočným ospravedlnením pre neho bola jeho ťažká choroba”.

Na záver by som chcel povedať, že na boľavé nohy sa zdravotne cítim úplne v poriadku, konštatoval prezident.

Oslava Klausových 78. narodenín sa koná v stredu v Inštitúte Václava Klausa na pražskej Hanspaulce. Medzi hosťami bývalý premiér Petr Nečas s manželskou Janou, kardinál Dominik Duka, bývalý šéf televízie Nova Vladimír Železný či bývalý riaditeľ Národnej galérie Milan Knížák. Prítomný má byť aj kontroverzný šéf Českého zväzu bojovníkov za slobodu Jaroslav Vodička.

 

Demonštrácia proti Babišovi

V Českej republike prebiehajú najväčšie demonštrácie od roku 1989. Ich organizátorom je iniciatíva Milión chvíľok pre demokraciu, ktorá požaduje demisiu ministerky spravodlivosti Marie Benešovej a premiéra Babiša kvôli jeho kauze Bocianie hniezdo a kauze európskych dotácií. Ďalšia demonštrácia sa bude konať túto nedeľu 23. júna na Letenskej pláni v Prahe.

V utorok 18. júna sa opozičné strany ODS, Piráti, KDUČSL, TOP 09 a STAN dohodli, že vyvolajú hlasovanie o nedôvere vláde. Ako uviedol predseda KDUČSL Marek Výborný, vláda na čele s Babišom dlhodobo poškodzuje meno Českej republiky.

Reklama

Dôvodom je zverejnenie predbežného návrhu audítorskej správy Európskej komisie, z ktorej vyplýva, že Babiš má stále vplyv na koncern Agrofert, ktorý pred dvoma rokmi vložil do trustových fondov. Správa tiež tvrdí, že mohlo dôjsť k neoprávnenému čerpaniu európskych dotácií. Ak sa to potvrdí, tak Českej republike hrozí, že bude musieť vrátiť 450 miliónov korún.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali