Trestné konanie –odstraňovanie následkov mimoriadnej udalosti výbuchu plynu v bytovom dome na ul. Mukačevská č. 7 v Prešove

Trestné konanie –odstraňovanie následkov mimoriadnej udalosti výbuchu plynu v bytovom dome na ul. Mukačevská č. 7 v Prešove

Bratislava 9. januára 2022 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc, Milan Kapusta)

 

Začiatok: 21. 01. 2020 – cieľ prešetriť, či nedošlo k porušeniu povinností pri správe cudzieho majetku. Prinášame vám plnené znenie tlačovej správy od JUDr. Martina Eštočáka

Mukačevská ulica, bytovka
Na snímke demolácia 12-podlažnej bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove

Trestné konanie pre obzvlášť závažný zločin Porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa § 237 ods. 1, odsek 4 písmena a) Trestného zákona aj naďalej prebieha, resp. v júni 2021 bolo začaté opätovné trestné konanie.

Reklama

V akom štádiu je predmetná vec? Je to štádiu prípravné konanie trestné stíhanie vo veci, voči neznámemu páchateľovi.

,,NOVÉ” Uznesenie vyšetrovateľa NAKA o začatí trestného stíhania zo dňa 18. 06. 2021 : v súvislosti s kompletnými búracími prácami (Aj Canonner group sro aj Matijka, už je to v celku kompletne) a odvozom sutiny bytového domu Mukačevská 7, Prešov. … Ďalej by som nemal rozvíjať.

Reklama
Mukačevská bytovka výbuch
Na archívnej snímke v pozadí bytovka na Mukačevskej ulici v Prešove poškodená výbuchom plynu
Čo to znamená?

,,Prípravné konanie

Toto štádium trestného konania nasleduje po rozhodnutí policajta o začatí trestného stíhania. Pre jeho začatie nemusí byť známe, kto je páchateľom trestného činu, postačujúce je to, že sa stal skutok, ktorý považuje policajt za trestný čin.

Hlavnou úlohou tohto štádia je získať a zabezpečiť všetky dôkazy, ktoré sú použité v ďalšom konaní. Tieto slúžia na to, aby bolo objasnené, aký skutok sa stal, komu a aká škoda vznikla a kto je páchateľom. Preto je jeho súčasťou vyšetrovanie, príp. skrátené vyšetrovanie. Typ vyšetrovania, ktorý prebehne závisí od závažnosti spáchaného trestného činu.”

 

Chronológia:

1. V januári 2019 som podal podnet na KR PZ SR odbor kriminálnej polície či nedošlo k spáchaniu trestného činu. VEC: Oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestných činov…..

Reklama

2. Následne sa po niekoľkých mesiacoch začalo Trestné stíhanie vo veci.

3. V januári 2021 Vyšetrovateľ NAKA rozhodol a vydal UZNESENIE ZO DŇA 14. 01. 2021, ktorým zastavil trestné stíhanie.

4. V zákonnej lehote podal sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa zo dňa 14. 01. 2021, čím som zároveň požiadal vyšetrovateľa PZ SR (NAKA) o možnosť nahliadnutia do vyšetrovacieho spisu a zároveň som požiadal vyšetrovateľa, aby mi pri nahliadnutí do spisu určil lehotu na doplnenie sťažnosti o ďalšie relevantné dôvody.

Sťažnosť som podal z nasledovných dôvodov:

1) Vyšetrovateľ vydal uznesenie, ktorým bola vec postúpená Úradu pre verejné obstarávanie, ako vecne a miestne príslušnému orgánu, na prejednanie a rozhodnutie o správnom delikte, lebo výsledky vyšetrovania mali preukázať, že nejde o trestný čin, ale ide o skutok, ktorý by mohol byť správnym deliktom podľa § 182 ods. 1 písm. a) zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Reklama

2) Podľa môjho názoru uznesenie, ktoré vyšetrovateľ vydal je predčasné, zakladá sa na nesprávnom právnom posúdení, je arbitrárne, je v ňom vyselektovaný skutkový stav, aby zodpovedal predstave vyšetrovateľa k možnosti prekvalifikovania veci/skutkov na správny delikt.

5. Dňa 12. 02. 2021 som sťažnosť doplnil o dôvody, približne na 14 strán.

6. Krajská prokuratúra v Prešove moju 14stranovú sťažnosť zamietla.

7. Dňa 27. 04. 2021 som podal žiadosť/podnet o preskúmanie postupu prokurátora/ky Krajskej prokuratúry v Prešove Generálnej prokuratúre SR.

8. GENERÁLNA PROKURATÚRA SR môj podnet preskúmala a z listu vyplýva, že sa s uznesením vyšetrovateľa NAKA ako aj s uznesením prokurátora Krajskej prokuratúry v Prešove NESTOTOŽNILA. GP SR VEC VYBAVILA tak, že sa vo veci sa bude aj naďalej pokračovať s vykonaním určitých procesných úkonov, ktoré doteraz vykonané mali byť a neboli, čím podľa nich došlo k predčasnému rozhodnutiu vo veci.

Dňa 07. 01. 2022 som šiel nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu a dozvedel som sa, že:

9. máj 2021 Listom zo dňa 31.05.2021 Krajská prokuratúra v Prešove ako dozorujúci orgán v trestnej veci vrátila ,,vyšetrovací spis po rozhodnutí Generálnej prokuratúry SR o žiadosti o preskúmanie zákonnosti v predsúdnom konaní JUDr. Eštočáka”.

Vzhľadom na pokyn prokurátorky Generálnej prokuratúry SR podľa §230 ods. 2 písm . a) Trestného poriadku týmto opatrením listom Krajská prokuratúra ULOŽILA VYŠETROVATEĽOVI NAKA (odbor Východ) OPATRENIA.

Celkovo v tejto trestnej veci bolo uložených 14 opatrení t.j. vyšetrovacích úkonov.

Jedným z nich sú výsluchy (vypočutie osôb) , okolo 20 a viac.

Reklama

10. Dňa 18. 06. 2021 Vyšetrovateľ NAKA vydal uznesenie, ktorým podľa § 199 ods. 1 Trestného poriadku Z A Č A L trestné stíhanie za OBZVLÁŠŤ ZÁVAŽNÝ ZLOČIN Porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa § 237 ods. 1, odsek 4 písmena a) Trestného zákona.

NOVÉ UZNESENIE O ZAČATÍ TRESTNÉHO STÍHANIA , tzv. OTOVNĚ ZAČATIE TRESTNĚHO STÍHANIA, ktoré sa nedotýka predošlého rozhodnutia vo veci zo dňa 14. 01. 2021, ktorým bola vec postúpená na prejednanie správneho deliktu podľa § 214 ods. 1 Trestného poriadku, nakoľko toto právoplatné uznesenie nebolo generálnym prokurátorom podľa Trestného poriadku zrušené.

Rozšírené na kompletné búracie práce a odvoz sutiny. (Nerieši sa ponuka košickej firmy Slovak Assistance, ale komplet všetky ponuky a dopyty)

Mesto Prešov vystupuje v tomto konaní ako POŠKODENÝ (é) v súvislosti s odstraňovaním následkov mimoriadnej udalosti výbuchu plynu v bytovom dome na ul. Mukačevská č. 7 v Prešove.

Listom zo dňa 18. 06. 2021 Vyšetrovateľa NAKA toto upovedomenie o začatí trestného stíhania bolo zaslané aj Mestu Prešov, mne nie. Ja som oznamovateľ podnetu.

Reklama

JUDr. Martin Eštočák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali