TERCHOVÁ: Základy cestovného ruchu v Malej Fatre siahajú do 19. storočia

TERCHOVÁ: Základy cestovného ruchu v Malej Fatre siahajú do 19. storočia

Terchová 4. januára (TASR) – Základy cestovného ruchu v Malej Fatre siahajú až do prvej polovice 19. storočia. Vtedy ju začali navštevovať ľudia, pre ktorých bolo objavovanie prírodných pokladov neodmysliteľnou súčasťou života. Nechýbali medzi nimi ani svetoznámy prírodovedec a geológ Dionýz Štúr a trenčiansky župný lekár, neskôr kráľovský radca Karol Brančík.

Prelom v návštevnosti Malej Fatry spôsobila výstavba Košicko – bohumínskej a Považskej železničnej trate v 19. storočí, pretože sa stala vyhľadávaným cieľom návštevníkov aj zo vzdialenejších regiónov. Šéf Združenia turizmu Terchová (ZTT) Jozef Mičo pripomína, že ďalšia zásadná zmena nastala po roku 1989. "Terchová odvtedy neskutočne pokročila. V prvom rade v modernizácii vlekov a lanoviek na lyžiarskych svahoch. Je tu vybudovaných množstvo nových hotelov, penziónov, chát. Takmer všetko je zrekonštruované a dnes sa určite nehanbíme prijať návštevníka z ktoréhokoľvek kontinentu. A samozrejme k nám aj chodia. Nielen zo Slovenska, Európy, ale doslova z celého sveta," povedal Mičo.

V súčasnosti už Terchová žije podľa zástupcu starostu Mariána Zajaca z cestovného ruchu. "Už to nie sú len dva alebo tri hotely a nejaké reštaurácie. Ale aj služby, ktoré s tým súvisia – požičovne lyží, bicyklov, kaderníctvo, pohostinstvá, bankovníctvo, predaj suvenírov, ponuka ubytovania či cestovná kancelária. Som rád, že sa toho chopili aj naši obyvatelia a vidia v tom perspektívu. Samozrejme, sú tu aj väčší investori, ktorí robia najmä služby vo vzťahu k lanovým dráham, ako lyžiarske stredisko vo Vrátnej. Ale je tu aj domáce stredisko, ktoré je našich ľudí. Snažíme sa ponuku rozšíriť aj vo vzťahu k regeneračným službám. V roku 2008 vyrástlo relaxačno-informačné centrum, ktoré môžu ľudia využiť, keď je vonku zlé počasie," uviedol Zajac.

Šéf ZTT doplnil, že cestovnému ruchu sa niektorí ľudia v Terchovej venovali už v 50. rokoch minulého storočia. "Susedia videli, že sa to aj vypláca, ale bolo množstvo odporcov. Gazdovalo sa tu a ľudia mali mentalitu tvrdého horského obyvateľa. Keď sa niekto motal popod nohy, nebolo to vždy vítané. Nie vždy to bolo prijaté s nadšením. Po zmenách v roku 1989 sme veľmi rýchlo zadaptovali to dobré, čo vo svete funguje. A snažili sa to preniesť do Terchovej, ktorá je známa pohostinnosťou a dobrosrdečnosťou. Možno práve preto sa ľudia radi k nám do Terchovej vracajú. Veľa ľudí tvrdí, že kto raz pozrie na Rozsutec, tak sa zamiluje do Terchovej a vracia sa pravidelne," dodal Mičo.

Reklama

Nemalý podiel na propagácii Terchovej má od 50. rokov minulého storočia aj generácia, z ktorej dodnes žije kronikár histórie Terchovej Vladimír Križo. "V zložitých povojnových časoch sa zaradil medzi hŕstku mladých nadšencov, ktorí začali na zhorenisku Terchovej prebúdzať z vojnového spánku športovú a kultúrnu činnosť, respektíve organizovať spoločenský život a cestovný ruch. Títo zanietení idealisti sa museli boriť so všakovakými problémami, často, žiaľ, aj s nepochopením. V spolupráci s Jozefom Gargulákom a inými odborníkmi pripravil V. Križo na vydanie viacero populárnych turistických sprievodcov. Zároveň platí, že knižní turistickí sprievodcovia prispeli okrem propagačno-informačného zreteľa k prehĺbeniu širšieho poznania o Jánošíkovom kraji," podotkol znalec terchovských reálií Peter Cabadaj.

V Terchovej a blízkom okolí je 560 kilometrov cyklotrás, 240 km značených turistických trás a veľké množstvo lyžiarskych tratí a zjazdoviek. "Máme tu náučný chodník Jánošíkovým chotárom, ktorý vedie cez desať žijúcich osád. Ešte dnes v nich ľudia vozia hnoj na saniach s koňmi a chystajú si ho na jar, keď budú sadiť zemiaky. Turisti, ktorí sa vyberú týmto chodníkom, môžu ešte zažiť a vidieť tradičné remeslá ako kosenie kosou. Keď zarána pôjdu na túru, budú vidieť, ako gazda utiera posledné kvapky potu a dokáša posledný riadok," uzatvoril šéf ZTT. Zároveň zdôraznil, že k prehĺbeniu propagácie a prírodných krás v Jánošíkovom kraji významne prispelo aj takmer 50 nakrútených dlhometrážnych filmov v medzinárodných koprodukciách.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR dnes vydáva o obci Terchová seriál spravodajských materiálov.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy a fotoreportáž.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali