Terchová 21. júla (TASR) – Hrachové špeciality – kašu, pirohy či nátierku dnes ochutnali návštevníci podujatia Hrachovrat, ktoré sa uskutočnilo pod sochou Juraja Jánošíka v Terchovej.
Hrachovrat ponúkol podľa organizátorov možnosť okoštovať zájedky a život našich dedov. „Život našich predkov si mohli návštevníci vyskúšať na okopávaní pripravených políčok či ďalších každodenných letných prácach,“ uviedol jeden z organizátorov Hrachovratu 2012 Marián Bárdiovský.
Hrachová kaša je podľa riaditeľa Považského múzea v Žiline Borisa Schuberta asi najtradičnejším jedlom z hrachu. „Aj z tohto dôvodu sme pripravili súťaž vo varení hrachovej kaše, do ktorej sa zapojili tri družstvá, medzi nimi aj jedno medzinárodné. Súťažiaci mali k dispozícii vopred namočený suchý hrach a ostatné potrebné ingrediencie. V duchu sloganu Hrachovratu sme boli zvedaví, či sa im podarilo priblížiť k receptúram zájedkov našich predkov,“ povedal Schubert.